338 de intrări

school Articole pe această temă:

1298 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

D, d, s. m. 1. A șasea literă a alfabetului limbii române. 2. Sunet notat cu această literă (consoană ocluzivă dentală sonoră). [Pl. și (1, n.) d-uri]

d smi [At: IST. L. ROM. I, 25] 1 A șasea literă a alfabetului limbii române. 2 Sunet corespunzător literei d (1). 3 Semn grafic corespunzător literei d (1). 4 Consoană ocluzivă dentală surdă. etimologie lipsă în original

D s. m. invar. A șasea literă a alfabetului limbii române; sunet notat cu această literă (consoană oclusivă dentală sonoră (4)). [Pr.: de]

D s. m. invar. A cincea literă a alfabetului și sunetul corespunzător; este o consoană oclusivă dentală sonoră. – Pronunțat: de.

d m. A patra literă a alfabetuluĭ latin. Reprezentă un sunet dental sonor, după cum t reprezentă tot acel sunet, dar mut. Ca cifră, la Romanĭ însemna și „500”.

AC, ace, s. n. 1. Mică ustensilă de oțel, subțire, ascuțită și lustruită, prevăzută cu un orificiu prin care se trece un fir, care servește la cusut. ◊ Expr. A avea (sau a găsi) ac de cojocul cuiva = a avea mijloace de a înfrâna sau de a pedepsi pe cineva. A călca (sau a umbla) ca pe ace = a merge încet, cu grijă. A scăpa ca prin urechile acului = a scăpa cu mare greutate. Nici cât un vârf de ac = extrem de mic, foarte puțin, aproape deloc. A căuta acul în carul cu fân = a se apuca de o muncă zadarnică. 2. (Cu determinări) Nume dat unor obiecte asemănătoare cu un ac (1), având diverse întrebuințări. Ac cu gămălie. Ac de siguranță. Ac de păr.Ac de mașină = ac pentru mașina de cusut. Ace de gheață = cristale de gheață, subțiri și ascuțite, care se formează iarna. 3. Piesă sub formă de ac (1) la unele instrumente de măsură sau în medicină. Ac magnetic. Acul busolei. Acul de seringă. ♦ Macaz. 4. (Biol.) Organ de apărare și de atac al unor animale, în formă de ghimpe sau de vârf ascuțit. ♦ Organ în formă de ac (1) sau de ghimpe care acoperă pielea unor animale, folosit pentru apărare. Acele ariciului. 5. Frunză îngustă, ascuțită, caracteristică coniferelor. 6. Compuse: acul-doamnei = plantă erbacee din familia umbeliferelor, cu flori albe și cu fructe terminate cu un cioc lung (Scandix pecten veneris); ac-de-mare = pește marin, lung și ascuțit, în formă de andrea, acoperit cu plăci osoase (Syngnathus rubescens).Lat. acus.

ANEMÓNĂ, anemone, s. f. 1. (La pl.) Gen de plante erbacee cu flori mari de diferite culori, care înfloresc de obicei primăvara (Anemone); (și la sg.) plantă care aparține acestui gen. 2. (Zool.) Anemonă-de-mare = actinie. – Din fr. anémone, lat. anemona.

ARÍCI1, arici, s. m. 1. Animal mamifer insectivor, cu botul ascuțit și corpul gros, acoperit cu țepi (Erinaceus europaeus). ◊ Compus: arici-de-mare = animal echinoderm marin cu corpul sferic, acoperit cu țepi; echinidă (Echinus melo). 2. Instrument cu care se îndepărtează crusta depusă pe pereții unor canale. 3. (Mil.) Element de baraj împotriva tancurilor sau infanteriei, alcătuit din pari sau grinzi metalice dispuse cruciș. – Lat. ericius.

ÁȚĂ, ațe, s. f. 1. Fir subțire (de bumbac, de in, de cânepă etc.) folosit la cusut, la fabricarea țesăturilor etc. ◊ Expr. Cusut cu ață albă, se spune despre ceva evident fals, mincinos. A întinde ața = a depăși (prin comportare) limita îngăduită. A se ține sau a sta (numai) în ață sau într-un (ori de un) fir de ață = a) a fi pe punctul de a se rupe; b) a fi în mare primejdie; (despre viață) a fi aproape de sfârșit. A-l trage ața (la ceva) = a fi mânat de un imbold irezistibil (spre o țintă). Mai multă ață decât față, se spune despre un obiect zdrențuit. Nici un cap(ăt) de ață = absolut nimic. Până-ntr-un cap(ăt) sau până la un cap de ață = absolut tot. ♦ (La pl.) Îmbrăcăminte zdrențuită. 2. Fir care seamănă cu ața (1) sau care are întrebuințările ei. ◊ Ața zidarului = bucată de sfoară cu plumb la capăt, servind ca indicator al direcției verticale. ♦ Fibră extrasă din tulpina anumitor plante (textile). ♦ Fibră care se desprinde de păstaia unor plante leguminoase (fasole, mazăre). ♦ (Adverbial) Fără să se abată din drum, drept, direct la... Merge ață. ♦ (Pop.) Ața limbii = membrana care unește fața inferioară a limbii cu mucoasa gurii. 3. Fâșie de metal subțire, formată în urma ascuțirii pe tocilă a unor unelte. 4. Compus: ață-de-mare = a) plantă acvatică cu tulpina scurtă și foarte ramificată și cu flori verzui (Ruppia rostellata); b) peștișor marin cu corpul filiform, cu o singură înotătoare (Nerophis ophidion).Lat. acia.

AZVÂRLÍTĂ, azvârlite, s. f. (Pop.) Azvârlitură. ◊ De-a azvârlita = numele unui joc de copii care constă în aruncarea cât mai departe a unei pietre, a unui băț etc. ◊ Loc. vb. A da de-a azvârlita = a azvârli; a rostogoli (azvârlind). – V. azvârli.

BĂTÁIE, bătăi, s. f. I. 1. Lovitură repetată dată de cineva cuiva cu mâna sau cu un obiect. 2. (Sport) Izbire a pământului cu piciorul înainte de desprinderea de pe sol, la o săritură. ◊ Loc. vb. A (se) lua la bătaie = a (se) bate. ◊ Expr. A stinge (sau a snopi, a zvânta etc.) în bătaie (sau în bătăi pe cineva) = a bate (pe cineva) foarte rău. (Fam.) A da bătaie = a zori, a grăbi. Bătaie de cap = frământare a minții; p. ext. trudă, osteneală. Bătaie de joc = batjocură; p ext. faptă urâtă, incalificabilă. 3. (Înv.) Luptă, bătălie. ♦ Bombardament cu artileria. 4. (În expr.) A pune (ceva) la bătaie = a) a oferi (ceva) spre a fi cheltuit sau consumat; b) a risca (ceva). 5. (În expr. și loc. adv.) (A cântări) cu bătaie = (a cântări) cu puțin peste greutatea exactă. II. 1. Lovire, izbire (repetată) a unui obiect de altul. ◊ Bătaie de aripă (sau de aripi) = fâlfâit. ♦ Lovitură a vatalei la războiul de țesut ♦ (Concr.) Băteală. ♦ Stârnire a peștelui sau a vânatului. 2. Lovitură dată într-un obiect (cu mâna, cu ciocanul etc.). ♦ Fiecare dintre zvâcnirile inimii sau ale pulsului. 3. Zgomot (ritmic) produs de un motor sau de un mecanism în funcție. 4. Distanță până la care poate ajunge un proiectil, o săgeată etc.; felul cum trimite o armă proiectilul; traiectoria unui proiectil; p. ext. distanță până la care poate ajunge vederea cuiva; rază vizuală. 5. (În legătură cu anumite fenomene ale naturii, a căror denumire determină sensul cuvântului) a) Suflare a vântului; adiere, b) Cădere a ploii, a grindinii etc. c) Dogoreală, arșiță, d) Lumină. 6. (Reg.) Lătrat (scurt și ritmic) al câinilor. 7. Boiște. ♦ Epocă în care se împerechează cocoșii-de-munte. [Pr.: -ta-ie] – Lat. batt(u)alia.

BOU, boi, s. m. 1. Taur castrat, folosit ca animal de tracțiune și mai ales pentru carne (Bos taurus).Bou sur = bour. ◊ Expr. A nu-i fi (cuiva) toți boii acasă = a fi rău dispus. S-a dus bou și s-a întors vacă, se spune despre cineva care n-a reușit să învețe nimic, care nu s-a lămurit. A scoate (pe cineva) din boii lui = a enerva (pe cineva). ♦ Epitet injurios la adresa unui bărbat. 2. Compuse: bou-de-mare = pește marin mic, de culoare cafenie sau cenușie-închis, cu capul gros și lătăreț și cu ochii așezați în partea superioară a capului (Uranoscopus scaber); bou-de-baltă = a) nume dat la două specii de broască, una având pe pântece pete roșii (Bombinator igneus), iar cealaltă pete galbene; buhai-de-baltă (Bombinator pachypus); b) pasăre de baltă cu ciocul lung și ascuțit, galbenă-verzuie pe spate, cu capul negru și cu gâtul alb; buhai-de-baltă (Botaurus stellaris); c) (și în forma bou-de-apă) gândac mare de apă de culoare neagră, cu picioarele acoperite de peri deși și lungi și adaptate la înot (Hydrophilus piceus); bou-de-noapte = bufniță; boul-lui-Dumnezeu sau boul-Domnului = a) rădașcă; b) (și în forma boul-popii) buburuză. – Lat. bovus (= bos, bovis).

BUHÁI, (I) buhai, s. m. (II) buhaiuri, s. n. I. S. m. 1. (Zool.; reg.) Taur. 2. Compus: buhai-de-baltă = bou-de-baltă. 3. Plantă erbacee cu două sau trei frunze mari, ovale și flori verzi-gălbui dispuse într-un spic (Listera ovata). II. S. n. Instrument muzical popular format dintr-o putinică cu fundul de piele, prin care trece un smoc de păr de cal care se trage cu degetele umezite, producând astfel un sunet asemănător cu mugetul unui taur. [Pl. și: (II) buhaie] – Din ucr. buhaj.

BUJÓR, bujori, s. m. 1. Nume dat unor plante erbacee, dintre care una (numită și bujor de grădină) are flori mari, roșii, roz sau albe, iar alta (numită și bujor de câmp) are flori roșii ca sângele (Paeonia).Bujor românesc = specie de bujor ocrotită de lege, cu tulpina înaltă de 50-80 cm și cu flori mari sângerii (Paeonia peregrina, var. romanica).Fig. Roșeață naturală a obrajilor. 2. Compus: bujor-de-munte = smirdar. – Din bg. božur.

BUȘ, (1) buși, s. m. (2) bușuri, s. n. 1. S. m. (Pop.) Pumn. ◊ (În expr.) În patru buși = în patru labe. De-a bușilea = pe brânci. 2. S. n. (Înv.) Lovitură puternică dată cu pumnii. [Formă gramaticală: (în expr.) bușilea] – Din buși2.

CAL, cai, s. m. 1. Animal domestic erbivor, cu copita nedespicată, folosit la călărie și la tracțiune (Equus caballus); p. restr. armăsar castrat. Calul de dar nu se caută la dinți (sau în gură) = lucrurile primite în dar se iau așa cum sunt, fără să se mai țină seama de defecte. ◊ Expr. A fi (sau a ajunge) cal de poștă = a fi întrebuințat la toate; a alerga mult. Cal de bătaie = a) persoană hărțuită, muncită de toți; b) problemă de care se ocupă multă lume și care revine mereu pe primul plan. A face (sau a ajunge) din cal măgar = a face să ajungă (sau a ajunge) într-o situație mai rea de cum a fost. A visa (sau a vedea, a spune) cai verzi (pe pereți) = a-și închipui (sau a spune) lucruri imposibile, de necrezut. La Paștele cailor = niciodată. O alergătură (sau o fugă) de cal = o distanță (destul de) mică. Calul dracului = femeie bătrână și rea; vrăjitoare. ◊ Compus: cal-putere = unitate de măsură pentru putere, egală cu 75 de kilogrammetri-forță pe secundă[1]. 2. Nume dat unor aparate sau piese asemănătoare cu un cal (1); a) aparat de gimnastică; b) piesă la jocul de șah de forma unui cap de cal (1). 3. Compuse: (Entom.) calul-dracului (sau calul-popii, cal-turtit, cal-de-apă) = libelulă; (Iht.) cal-de-mare = mic pește marin cu capul asemănător cu cel al calului; căluț de mare, hipocamp (2). (Hippocampus hippocampus).Lat. caballus.

 1. De fapt, conform definiției din Sistemul Internațional, 1 cal-putere reprezintă puterea necesară pentru a ridica într-o secundă o masă de 75 kilograme pe o distanță de un metru împotriva gravitației Pământului, adică o valoare de 735,499 W. — raduborza

CAP1, (I, III) capete, s. n., (II) capi, s. m. I. S. n. 1. Extremitatea superioară a corpului omenesc sau cea anterioară a animalelor, alcătuită din cutia craniană și legată de trunchi prin gât. ◊ Loc. adv. Din cap până-n picioare = de sus până jos, în întregime, cu desăvârșire. Cu noaptea-n cap = dis-de-dimineață. (Până) peste cap = extrem de..., exagerat de... Cu un cap mai sus = (cu mult) mai sus, mai deștept, mai reușit, mai bine. Cu capul plecat = rușinat, umilit, învins. Pe după cap = pe după gât, la ceafă. Loc. adj. (Fam.) Bătut (sau căzut) în cap = tâmpit, prost. ◊ Expr. A se da peste cap = a face tumbe; a depune eforturi deosebite pentru a realiza ceva, a face imposibilul. A da (pe cineva) peste cap = a trânti (pe cineva) la pământ; a da jos dintr-o situație, a doborî, a învinge. A da peste cap (paharul, băutura etc.) = a înghiți dintr-odată conținutul unui pahar, al unei căni etc. A da (ceva) peste cap = a) a schimba cu totul ordinea lucrurilor, a ideilor, a unui program stabilit etc.; b) a lucra repede, superficial, de mântuială. A scoate capul în lume = a ieși între oameni, în societate. A nu-și (mai) vedea capul de... sau a nu ști unde-i stă sau unde-i este capul = a nu ști ce să mai facă, a fi copleșit de... A-și pierde capul = a se zăpăci. A nu mai avea unde să-și pună capul = a ajunge fără adăpost, pe drumuri, sărac. A da din cap = a clătina capul (în semn de aprobare, de refuz etc.). A da (cuiva) la cap = a lovi; a omorî; a ataca cu violență pe cineva; a distruge (cu vorba sau cu scrisul). A umbla cu capul în traistă = a fi distrat, neatent. A se da cu capul de toți pereții (sau de pereți) = a fi cuprins de disperare sau de necaz, a regreta o greșeală făcută. A-și lua (sau a apuca) lumea în cap = a pleca departe, părăsindu-și casa, locul de origine și rătăcind prin lume. A-și pleca capul = a se simți rușinat, umilit; a se declara învins, a se supune. Vai (sau haram) de capul lui = vai de el. A cădea (sau a veni, a se sparge etc.) pe (sau de, în) capul cuiva (o situație neplăcută, un necaz etc.) = a veni asupra cuiva tot felul de neplăceri și necazuri, a-l lovi o nenorocire. A cădea pe capul cuiva = a sosi pe neașteptate la cineva (creându-i neplăceri, deranj). A sta (sau a ședea, a se ține) de capul cuiva sau a se pune pe capul cuiva = a stărui fără încetare pe lângă cineva. A ședea (sau a sta) pe capul cuiva = a sta pe lângă sau la cineva (creându-i neplăceri, plictisindu-l etc.). A se duce de pe capul cuiva = a lăsa pe cineva în pace. (Reg.) A nu ști (sau a nu avea) ce-și face capului = a nu mai ști ce să facă pentru a ieși dintr-o situație grea. ◊ Cap de familie = bărbatul care exercită puterea maritală și părintească; p. gener. orice persoană care asigură mijloacele necesare traiului unei familii și o reprezintă juridic. ◊ Cap de expresie = portret în care artistul face un studiu amănunțit al expresiei unui sentiment pe trăsăturile chipului omenesc. ♦ (La fotbal) Lovire a mingii cu capul. ♦ Cap de bour = nume sub care sunt cunoscute primele serii de mărci poștale românești, având pe ele capul unui bour. ♦ Parte a monedei pe care se află imprimat capul unei persoane. ♦ Părul capului. 2. Căpătâi; căpătâiul patului. 3. Individ, ins. Câte 5 lei de cap.Expr. Pe capete = care mai de care, în număr foarte mare, pe întrecute. Câte capete, atâtea păreri, exprimă o mare divergență de opinii. 4. Minte, gândire, judecată; memorie. ◊ Loc. adj. și adv. Cu cap = (în mod) inteligent, deștept. Fără cap = (în mod) necugetat. Loc. adj. Cu scaun la cap = cu judecată dreaptă; cuminte. ◊ Expr. A fi bun (sau ușor) la (ori de) cap sau a avea cap ușor = a fi deștept. A fi greu (sau tare) de cap ori a avea cap greu = a pricepe cu greutate; a fi prost. A nu(-i) intra (cuiva) în cap = a nu putea pricepe (ceva). A-i ieși (cuiva ceva) din cap = a nu-i mai sta gândul la...; a uita. A nu-i mai ieși (cuiva ceva) din cap = a-l stăpâni mereu (același gând), a nu putea uita. A-i sta capul la... = a se gândi la... A-și bate (sau a-și frământa, a-și sparge, a-și sfărâma etc.) capul = a se gândi, a se strădui pentru a soluționa o problemă. A-i deschide (cuiva) capul = a face (pe cineva) să înțeleagă ceva, a lămuri (pe cineva). A fi (sau a rămâne, a umbla etc.) de capul său = a fi (sau a rămâne etc.) liber, independent, nesupravegheat. A face (ceva) din (sau de) capul său = a face (ceva) fără a se consulta cu altcineva. A întoarce (sau a suci, a învârti) capul cuiva = a face pe cineva să-și piardă dreapta judecată; a zăpăci; a face pe cineva să se îndrăgostească. A nu avea cap să... = a nu avea posibilitatea să..., a nu putea să... ♦ (Jur.) Cap de acuzare = motiv pe care se întemeiază acuzarea. 5. (Înv.) Viață. A plăti cu capul. ♦ (Astăzi în expr.) Odată cu capul sau în ruptul capului = cu niciun preț, niciodată. A-și face de cap = a face ceva ce poate să-i primejduiască viața; a face nebunii. 6. Compuse: a) (Entom.) cap-de-mort sau capul-lui-Adam = strigă; b) (Bot.) cap-de-cocoș = dulcișor; capul-șarpelui = plantă erbacee acoperită cu peri aspri și cu flori roșii ca sângele, dispuse în spice simple (Echium rubrum); c) capul-balaurului = o parte a constelației balaurului. II. S. m. Căpetenie, șef, conducător. ♦ Inițiator. III. S. n. 1. Vârf (al unui obiect). ♦ Extremitate proeminentă a unui dispozitiv, instrument etc. sau a unui element dintr-un sistem. ♦ Obiect, mecanism sau dispozitiv asemănător cu un cap1 (I 1), folosit în diverse scopuri tehnice. 2. Partea extremă cu care începe sau sfârșește ceva. ◊ Cap de pod = loc aflat pe teritoriul inamic, dincolo de un curs de apă, de un defileu etc.; p. ext. forțele armate care ocupă acest loc cu scopul de a asigura trecerea grosului trupelor și a mijloacelor de luptă. ◊ Loc. adv. Cap la (sau în) cap = cu părțile extreme alăturate. ◊ Expr. Cap de țară = margine de țară; hotar. Nu-i (un) cap de țară = nu-i nimic grav, nicio nenorocire. A sta (sau a ședea, a se ridica) în capul oaselor = a se ridica stând în pat, a sta în șezut. 3. Partea de dinainte; început, frunte. În capul coloanei.Cap de an (sau de săptămână, de iarnă etc.) = începutul unui an (sau al unei săptămâni etc.). Cap de coloană = persoană sau grupul care stă în fruntea coloanei. Cap de afiș (sau cap de listă) = primul nume dintr-o listă de persoane afișate în ordinea valorii lor. ◊ Loc. adv. În cap de noapte sau în capul nopții = după ce s-a întunecat bine. Din (sau de la) cap = de la început, de la începutul rândului. Din capul locului = înainte de a începe ceva; de la început. ♦ Partea principală, mai aleasă (a ceva). ◊ Expr. Capul mesei = locul de onoare la masă. 4. Partea de jos sau dindărăt a unui lucru; capăt; (cu sens temporal) sfârșit. ◊ Expr. A o scoate la cap = a sfârși (cu bine). A-i da de cap = a rezolva; a învinge, a răzbi. În cap = (după numerale) exact, întocmai. 5. Bucățică ruptă dintr-un obiect; p. ext. lucru de mică importanță. ◊ Expr. Niciun cap de ață = absolut nimic. Până la un cap de ață = tot. 6. (În sintagma) Cap magnetic = dispozitiv utilizat pentru înscrierea, citirea-preluarea sau ștergerea informației înscrise pe bandă, casetă, disc sau tambur magnetic. – Lat. caput, (II) după fr. chef.

CÁPRĂ, capre, s. f. I. 1. Gen de mamifere rumegătoare paricopitate, cu părul lung, cu coarne, mai mari și diferențiate la masculi (Capra); animal care face parte din acest gen; p. restr. femela acestui animal. ◊ Capră de stâncă = capră sălbatică, cu blana roșcată și cu coarnele în formă de spadă (Capra ibex). Capră domestică = animal domestic rumegător, crescut pentru producția de lapte (Capra hircus).Expr. A împăca și capra, și varza = a mulțumi și pe unul, și pe altul; a împăca două interese opuse. Capră râioasă, se zice despre un om înfumurat. ♦ Pielea animalelor descrise mai sus. ♦ Compus: capră-neagră sau capră-de-munte = capră sălbatică, cu blana brună-neagră, cu coarne scurte și curbate la vârf și cu două dungi albe pe partea anterioară a capului, care trăiește în regiunile alpine (Rupicapra rupicapra). 2. Joc popular românesc, care face parte din obiceiurile practicate de Anul Nou și care constă din executarea unor figuri comice de către un personaj mascat cu cap de capră (I 1) care bate ritmic din fălci; p. ext. personaj mascat astfel; turca. 3. (Art.) Numele unui joc de copii, în care un jucător stă aplecat cu mâinile sprijinite pe genunchi, iar ceilalți sar peste el. II. 1. Suport de lemn cu patru picioare, încrucișate două câte două, pe care se pun lemnele pentru a fi tăiate cu fierăstrăul. 2. Sistem de lemne încrucișate care servește la susținerea schelelor de lucru, a unor platforme etc. 3. Scaun (sau ladă) amenajată în partea dinainte a trăsurii sau a căruței etc., pe care stă vizitiul. 4. Aparat de gimnastică pentru sărituri, format dintr-un suport capitonat montat pe patru picioare, cu înălțimea reglabilă. 5. Arșic de miel. – Lat. capra.

CASTRAVÉTE, castraveți, s. m. 1. Plantă legumicolă cu tulpina agățătoare, acoperită cu peri aspri, cu frunze mari și cu flori galbene (Cucumis sativus); p. restr. fructul acestei plante, de formă alungită, de culoare verde, care se consumă crud, murat sau gătit. ◊ Expr. A vinde castraveți la grădinar = a da explicații într-o problemă cuiva mai bine informat decât cel ce vrea să-l lămurească. 2. (Zool. în compusul) Castravete-de-mare = holoturie. – Refăcut din castraveți (pl. lui castraveț < bg. krastaveț, krastavița).

arată toate definițiile

Intrare: d
 • pronunție: de, dî
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • d
plural
 • d
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
d2 (s.n.) substantiv neutru
 • pronunție: de, dî
substantiv neutru (N24--)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • d
 • d-ul
 • d-u‑
plural
 • d-uri
 • d-urile
genitiv-dativ singular
 • d
 • d-ului
plural
 • d-uri
 • d-urilor
vocativ singular
plural
Intrare: ac-de-mare
ac-de-mare substantiv neutru
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ac-de-mare
 • acul-de-mare
plural
 • ace-de-mare
 • acele-de-mare
genitiv-dativ singular
 • ac-de-mare
 • acului-de-mare
plural
 • ace-de-mare
 • acelor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: act de vorbire
act de vorbire substantiv neutru
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • act de vorbire
 • actul de vorbire
plural
 • acte de vorbire
 • actele de vorbire
genitiv-dativ singular
 • act de vorbire
 • actului de vorbire
plural
 • acte de vorbire
 • actelor de vorbire
vocativ singular
plural
Intrare: ai-de-pădure
ai-de-pădure substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ai-de-pădure
 • aiul-de-pădure
plural
 • ai-de-pădure
 • aii-de-pădure
genitiv-dativ singular
 • ai-de-pădure
 • aiului-de-pădure
plural
 • ai-de-pădure
 • ailor-de-pădure
vocativ singular
plural
Intrare: anemonă-de-mare
anemonă-de-mare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • anemonă-de-mare
 • anemona-de-mare
plural
 • anemone-de-mare
 • anemonele-de-mare
genitiv-dativ singular
 • anemone-de-mare
 • anemonei-de-mare
plural
 • anemone-de-mare
 • anemonelor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: arbore-de-cacao
arbore-de-cacao substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • arbore-de-cacao
 • arborele-de-cacao
plural
 • arbori-de-cacao
 • arborii-de-cacao
genitiv-dativ singular
 • arbore-de-cacao
 • arborelui-de-cacao
plural
 • arbori-de-cacao
 • arborilor-de-cacao
vocativ singular
plural
Intrare: arbore-de-cafea
arbore-de-cafea substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • arbore-de-cafea
 • arborele-de-cafea
plural
 • arbori-de-cafea
 • arborii-de-cafea
genitiv-dativ singular
 • arbore-de-cafea
 • arborelui-de-cafea
plural
 • arbori-de-cafea
 • arborilor-de-cafea
vocativ singular
plural
Intrare: arbore-de-cauciuc
arbore-de-cauciuc substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • arbore-de-cauciuc
 • arborele-de-cauciuc
plural
 • arbori-de-cauciuc
 • arborii-de-cauciuc
genitiv-dativ singular
 • arbore-de-cauciuc
 • arborelui-de-cauciuc
plural
 • arbori-de-cauciuc
 • arborilor-de-cauciuc
vocativ singular
plural
Intrare: arbore-de-fier
arbore-de-fier substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • arbore-de-fier
 • arborele-de-fier
plural
 • arbori-de-fier
 • arborii-de-fier
genitiv-dativ singular
 • arbore-de-fier
 • arborelui-de-fier
plural
 • arbori-de-fier
 • arborilor-de-fier
vocativ singular
plural
Intrare: arbore-de-pâine
arbore-de-pâine substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • arbore-de-pâine
 • arborele-de-pâine
plural
 • arbori-de-pâine
 • arborii-de-pâine
genitiv-dativ singular
 • arbore-de-pâine
 • arborelui-de-pâine
plural
 • arbori-de-pâine
 • arborilor-de-pâine
vocativ singular
plural
Intrare: arbore-de-plută
arbore-de-plută substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • arbore-de-plu
 • arborele-de-plu
plural
 • arbori-de-plu
 • arborii-de-plu
genitiv-dativ singular
 • arbore-de-plu
 • arborelui-de-plu
plural
 • arbori-de-plu
 • arborilor-de-plu
vocativ singular
plural
Intrare: ardere-de-tot
ardere-de-tot substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ardere-de-tot
 • arderea-de-tot
plural
 • arderi-de-tot
 • arderile-de-tot
genitiv-dativ singular
 • arderi-de-tot
 • arderii-de-tot
plural
 • arderi-de-tot
 • arderilor-de-tot
vocativ singular
plural
Intrare: arici-de-mare
arici-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • arici-de-mare
 • ariciul-de-mare
plural
 • arici-de-mare
 • aricii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • arici-de-mare
 • ariciului-de-mare
plural
 • arici-de-mare
 • aricilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: ață-de-mare
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ață-de-mare
 • ața-de-mare
plural
genitiv-dativ singular
 • ațe-de-mare
 • aței-de-mare
plural
vocativ singular
plural
Intrare: Baia-de-Aramă
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • Baia-de-Ara
plural
genitiv-dativ singular
 • Băii-de-Ara
plural
vocativ singular
plural
Intrare: Baia-de-Criș
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • Baia-de-Criș
plural
genitiv-dativ singular
 • Băii-de-Criș
plural
vocativ singular
plural
Intrare: Baia-de-Fier
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • Baia-de-Fier
plural
genitiv-dativ singular
 • Băii-de-Fier
plural
vocativ singular
plural
Intrare: Banca de Scont
Banca de Scont substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • Bancă de Scont
 • Banca de Scont
plural
 • Bănci de Scont
 • Băncile de Scont
genitiv-dativ singular
 • Bănci de Scont
 • Băncii de Scont
plural
 • Bănci de Scont
 • Băncilor de Scont
vocativ singular
plural
Intrare: bastonul-de-aur
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bastonul-de-aur
plural
 • bastoanele-de-aur
genitiv-dativ singular
 • bastonului-de-aur
plural
 • bastoanelor-de-aur
vocativ singular
plural
Intrare: bătaie de joc
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bătaie de joc
 • bătaia de joc
plural
 • bătăi de joc
 • bătăile de joc
genitiv-dativ singular
 • bătăi de joc
 • bătăii de joc
plural
 • bătăi de joc
 • bătăilor de joc
vocativ singular
plural
Intrare: bâtlan-de-stuh
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bâtlan-de-stuh
 • bâtlanul-de-stuh
plural
 • bâtlani-de-stuh
 • bâtlanii-de-stuh
genitiv-dativ singular
 • bâtlan-de-stuh
 • bâtlanului-de-stuh
plural
 • bâtlani-de-stuh
 • bâtlanilor-de-stuh
vocativ singular
plural
Intrare: bou-de-apă
bou-de-apă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bou-de-a
 • boul-de-a
plural
 • boi-de-a
 • boii-de-a
genitiv-dativ singular
 • bou-de-a
 • boului-de-a
plural
 • boi-de-a
 • boilor-de-a
vocativ singular
plural
Intrare: bou-de-baltă
bou-de-baltă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bou-de-baltă
 • boul-de-baltă
plural
 • boi-de-baltă
 • boii-de-baltă
genitiv-dativ singular
 • bou-de-baltă
 • boului-de-baltă
plural
 • boi-de-baltă
 • boilor-de-baltă
vocativ singular
plural
Intrare: bou-de-mare
bou-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bou-de-mare
 • boul-de-mare
plural
 • boi-de-mare
 • boii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • bou-de-mare
 • boului-de-mare
plural
 • boi-de-mare
 • boilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: bou-de-noapte
bou-de-noapte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bou-de-noapte
 • boul-de-noapte
plural
 • boi-de-noapte
 • boii-de-noapte
genitiv-dativ singular
 • bou-de-noapte
 • boului-de-noapte
plural
 • boi-de-noapte
 • boilor-de-noapte
vocativ singular
plural
Intrare: buhai-de-baltă
buhai-de-baltă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buhai-de-baltă
 • buhaiul-de-baltă
plural
 • buhai-de-baltă
 • buhaii-de-baltă
genitiv-dativ singular
 • buhai-de-baltă
 • buhaiului-de-baltă
plural
 • buhai-de-baltă
 • buhailor-de-baltă
vocativ singular
plural
Intrare: bujor-de-munte
bujor-de-munte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bujor-de-munte
 • bujorul-de-munte
plural
 • bujori-de-munte
 • bujorii-de-munte
genitiv-dativ singular
 • bujor-de-munte
 • bujorului-de-munte
plural
 • bujori-de-munte
 • bujorilor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: bujorel-de-munte
bujorel-de-munte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bujorel-de-munte
 • bujorelul-de-munte
plural
 • bujorei-de-munte
 • bujoreii-de-munte
genitiv-dativ singular
 • bujorel-de-munte
 • bujorelului-de-munte
plural
 • bujorei-de-munte
 • bujoreilor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: bumbac-de-câmp
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bumbac-de-câmp
 • bumbacul-de-câmp
plural
genitiv-dativ singular
 • bumbac-de-câmp
 • bumbacului-de-câmp
plural
vocativ singular
plural
Intrare: burete-de-mare
burete-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • burete-de-mare
 • buretele-de-mare
plural
 • bureți-de-mare
 • bureții-de-mare
genitiv-dativ singular
 • burete-de-mare
 • buretelui-de-mare
plural
 • bureți-de-mare
 • bureților-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: burete-de-spin
burete-de-spin substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • burete-de-spin
 • buretele-de-spin
plural
 • bureți-de-spin
 • bureții-de-spin
genitiv-dativ singular
 • burete-de-spin
 • buretelui-de-spin
plural
 • bureți-de-spin
 • bureților-de-spin
vocativ singular
plural
Intrare: bureți-de-conopidă
bureți-de-conopidă substantiv masculin plural
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • bureți-de-conopi
 • bureții-de-conopi
genitiv-dativ singular
plural
 • bureți-de-conopi
 • bureților-de-conopi
vocativ singular
plural
Intrare: bureți-de-iarbă
bureți-de-iarbă substantiv masculin plural
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • bureți-de-iarbă
 • bureții-de-iarbă
genitiv-dativ singular
plural
 • bureți-de-iarbă
 • bureților-de-iarbă
vocativ singular
plural
Intrare: bureți-de-pajiște
bureți-de-pajiște substantiv masculin plural
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • bureți-de-pajiște
 • bureții-de-pajiște
genitiv-dativ singular
plural
 • bureți-de-pajiște
 • bureților-de-pajiște
vocativ singular
plural
Intrare: bureți-de-spini
bureți-de-spini substantiv masculin plural
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • bureți-de-spini
 • bureții-de-spini
genitiv-dativ singular
plural
 • bureți-de-spini
 • bureților-de-spini
vocativ singular
plural
Intrare: buruiană de negel
buruiană de negel substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buruiană de negel
 • buruiana de negel
plural
 • buruieni de negel
 • buruienile de negel
genitiv-dativ singular
 • buruieni de negel
 • buruienii de negel
plural
 • buruieni de negel
 • buruienilor de negel
vocativ singular
plural
Intrare: buruiană-de-abubă
buruiană-de-abubă substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buruiană-de-abubă
 • buruiana-de-abubă
plural
 • buruieni-de-abubă
 • buruienile-de-abubă
genitiv-dativ singular
 • buruieni-de-abubă
 • buruienii-de-abubă
plural
 • buruieni-de-abubă
 • buruienilor-de-abubă
vocativ singular
plural
Intrare: buruiană-de-atac
buruiană-de-atac substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buruiană-de-atac
 • buruiana-de-atac
plural
 • buruieni-de-atac
 • buruienile-de-atac
genitiv-dativ singular
 • buruieni-de-atac
 • buruienii-de-atac
plural
 • buruieni-de-atac
 • buruienilor-de-atac
vocativ singular
plural
Intrare: buruiană-de-bleasnă
buruiană-de-bleasnă substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buruiană-de-bleasnă
 • buruiana-de-bleasnă
plural
 • buruieni-de-bleasnă
 • buruienile-de-bleasnă
genitiv-dativ singular
 • buruieni-de-bleasnă
 • buruienii-de-bleasnă
plural
 • buruieni-de-bleasnă
 • buruienilor-de-bleasnă
vocativ singular
plural
Intrare: buruiană-de-bubă
buruiană-de-bubă substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buruiană-de-bu
 • buruiana-de-bu
plural
 • buruieni-de-bu
 • buruienile-de-bu
genitiv-dativ singular
 • buruieni-de-bu
 • buruienii-de-bu
plural
 • buruieni-de-bu
 • buruienilor-de-bu
vocativ singular
plural
Intrare: buruiană-de-bubă-neagră
buruiană-de-bubă-neagră substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buruiană-de-bubă-neagră
 • buruiana-de-bubă-neagră
plural
 • buruieni-de-bubă-neagră
 • buruienile-de-bubă-neagră
genitiv-dativ singular
 • buruieni-de-bubă-neagră
 • buruienii-de-bubă-neagră
plural
 • buruieni-de-bubă-neagră
 • buruienilor-de-bubă-neagră
vocativ singular
plural
Intrare: buruiană-de-bubă-rea
buruiană-de-bubă-rea substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buruiană-de-bubă-rea
 • buruiana-de-bubă-rea
plural
 • buruieni-de-bubă-rea
 • buruienile-de-bubă-rea
genitiv-dativ singular
 • buruieni-de-bubă-rea
 • buruienii-de-bubă-rea
plural
 • buruieni-de-bubă-rea
 • buruienilor-de-bubă-rea
vocativ singular
plural
Intrare: buruiană-de-ceas-rău
buruiană-de-ceas-rău substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buruiană-de-ceas-rău
 • buruiana-de-ceas-rău
plural
 • buruieni-de-ceas-rău
 • buruienile-de-ceas-rău
genitiv-dativ singular
 • buruieni-de-ceas-rău
 • buruienii-de-ceas-rău
plural
 • buruieni-de-ceas-rău
 • buruienilor-de-ceas-rău
vocativ singular
plural
Intrare: buruiană-de-cel-perit
buruiană-de-cel-perit substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buruiană-de-cel-perit
 • buruiana-de-cel-perit
plural
 • buruieni-de-cel-perit
 • buruienile-de-cel-perit
genitiv-dativ singular
 • buruieni-de-cel-perit
 • buruienii-de-cel-perit
plural
 • buruieni-de-cel-perit
 • buruienilor-de-cel-perit
vocativ singular
plural
Intrare: buruiană-de-pecingine
buruiană-de-pecingine substantiv feminin (numai) singular
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buruiană-de-pecingine
 • buruiana-de-pecingine
plural
genitiv-dativ singular
 • buruieni-de-pecingine
 • buruienii-de-pecingine
plural
vocativ singular
plural
Intrare: buruiană-de-țară
buruiană-de-țară substantiv feminin compus
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • buruiană-de-ța
 • buruiana-de-ța
plural
 • buruieni-de-ța
 • buruienile-de-ța
genitiv-dativ singular
 • buruieni-de-ța
 • buruienii-de-ța
plural
 • buruieni-de-ța
 • buruienilor-de-ța
vocativ singular
plural
Intrare: cal-de-apă
cal-de-apă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cal-de-a
 • calul-de-a
plural
 • cai-de-a
 • caii-de-a
genitiv-dativ singular
 • cal-de-a
 • calului-de-a
plural
 • cai-de-a
 • cailor-de-a
vocativ singular
plural
Intrare: cal-de-iarbă
cal-de-iarbă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cal-de-iarbă
 • calul-de-iarbă
plural
 • cai-de-iarbă
 • caii-de-iarbă
genitiv-dativ singular
 • cal-de-iarbă
 • calului-de-iarbă
plural
 • cai-de-iarbă
 • cailor-de-iarbă
vocativ singular
plural
Intrare: cal-de-mare
cal-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cal-de-mare
 • calul-de-mare
plural
 • cai-de-mare
 • caii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • cal-de-mare
 • calului-de-mare
plural
 • cai-de-mare
 • cailor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: cap-de-cocoș
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cap-de-cocoș
 • capul-de-cocoș
plural
genitiv-dativ singular
 • cap-de-cocoș
 • capului-de-cocoș
plural
vocativ singular
plural
Intrare: cap-de-mort
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cap-de-mort
 • capul-de-mort
plural
genitiv-dativ singular
 • cap-de-mort
 • capului-de-mort
plural
vocativ singular
plural
Intrare: capră-de-munte
capră-de-munte substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • capră-de-munte
 • capra-de-munte
plural
 • capre-de-munte
 • caprele-de-munte
genitiv-dativ singular
 • capre-de-munte
 • caprei-de-munte
plural
 • capre-de-munte
 • caprelor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: castravete-de-mare
castravete-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • castravete-de-mare
 • castravetele-de-mare
plural
 • castraveți-de-mare
 • castraveții-de-mare
genitiv-dativ singular
 • castravete-de-mare
 • castravetelui-de-mare
plural
 • castraveți-de-mare
 • castraveților-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: căluț-de-mare
căluț-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • căluț-de-mare
 • căluțul-de-mare
plural
 • căluți-de-mare
 • căluții-de-mare
genitiv-dativ singular
 • căluț-de-mare
 • căluțului-de-mare
plural
 • căluți-de-mare
 • căluților-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: cățel-de-frasin / cățelul-frasinului
cățel-de-frasin substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cățel-de-frasin
 • cățelul-de-frasin
plural
 • căței-de-frasin
 • cățeii-de-frasin
genitiv-dativ singular
 • cățel-de-frasin
 • cățelului-de-frasin
plural
 • căței-de-frasin
 • cățeilor-de-frasin
vocativ singular
plural
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cățelul-frasinului
plural
genitiv-dativ singular
 • cățelului-frasinului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: cățel-de-mare
cățel-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cățel-de-mare
 • cățelul-de-mare
plural
 • căței-de-mare
 • cățeii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • cățel-de-mare
 • cățelului-de-mare
plural
 • căței-de-mare
 • cățeilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: câine-de-mare
câine-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • câine-de-mare
 • câinele-de-mare
plural
 • câini-de-mare
 • câinii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • câine-de-mare
 • câinelui-de-mare
plural
 • câini-de-mare
 • câinilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: cetină-de-negi
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cetină-de-negi
 • cetina-de-negi
plural
genitiv-dativ singular
 • cetini-de-negi
 • cetinii-de-negi
plural
vocativ singular
plural
Intrare: chemin de fer
 • pronunție: șmẽ dö fer
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • chemin de fer
 • chemin de fer
plural
genitiv-dativ singular
 • chemin de fer
 • chemin de fer
plural
vocativ singular
plural
Intrare: chimion-de-apă / -de-baltă
 • silabație: chi-mi-on- info
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • chimion-de-a
 • chimionul-de-a
plural
genitiv-dativ singular
 • chimion-de-a
 • chimionului-de-a
plural
vocativ singular
plural
 • silabație: chi-mi-on- info
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • chimion-de-baltă
 • chimionul-de-baltă
plural
genitiv-dativ singular
 • chimion-de-baltă
 • chimionului-de-baltă
plural
vocativ singular
plural
Intrare: cicoare de grădină
cicoare de grădină substantiv feminin (numai) singular
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cicoare de grădi
 • cicoarea de grădi
plural
genitiv-dativ singular
 • cicori de grădi
 • cicorii de grădi
plural
vocativ singular
plural
Intrare: coada-mâței-de-baltă
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • coada-mâței-de-baltă
plural
genitiv-dativ singular
 • cozii-mâței-de-baltă
plural
vocativ singular
plural
Intrare: coadă-de-găină
coadă-de-găină substantiv feminin compus
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • coadă-de-găi
 • coada-de-găi
plural
genitiv-dativ singular
 • cozi-de-găi
 • cozii-de-găi
plural
vocativ singular
plural
Intrare: coadă-de-șarpe
coadă-de-șarpe substantiv feminin compus
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • coadă-de-șarpe
 • coada-de-șarpe
plural
 • cozi-de-șarpe
 • cozile-de-șarpe
genitiv-dativ singular
 • cozi-de-șarpe
 • cozii-de-șarpe
plural
 • cozi-de-șarpe
 • cozilor-de-șarpe
vocativ singular
plural
Intrare: cocoș-de-mesteacăn
cocoș-de-mesteacăn substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cocoș-de-mesteacăn
 • cocoșul-de-mesteacăn
plural
 • cocoși-de-mesteacăn
 • cocoșii-de-mesteacăn
genitiv-dativ singular
 • cocoș-de-mesteacăn
 • cocoșului-de-mesteacăn
plural
 • cocoși-de-mesteacăn
 • cocoșilor-de-mesteacăn
vocativ singular
plural
Intrare: cocoș-de-munte
cocoș-de-munte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cocoș-de-munte
 • cocoșul-de-munte
plural
 • cocoși-de-munte
 • cocoșii-de-munte
genitiv-dativ singular
 • cocoș-de-munte
 • cocoșului-de-munte
plural
 • cocoși-de-munte
 • cocoșilor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: cocoșel-de-câmp
cocoșel-de-câmp substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cocoșel-de-câmp
 • cocoșelul-de-câmp
plural
 • cocoșei-de-câmp
 • cocoșeii-de-câmp
genitiv-dativ singular
 • cocoșel-de-câmp
 • cocoșelului-de-câmp
plural
 • cocoșei-de-câmp
 • cocoșeilor-de-câmp
vocativ singular
plural
Intrare: corb-de-mare
corb-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • corb-de-mare
 • corbul-de-mare
plural
 • corbi-de-mare
 • corbii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • corb-de-mare
 • corbului-de-mare
plural
 • corbi-de-mare
 • corbilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: corb-de-noapte
corb-de-noapte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • corb-de-noapte
 • corbul-de-noapte
plural
 • corbi-de-noapte
 • corbii-de-noapte
genitiv-dativ singular
 • corb-de-noapte
 • corbului-de-noapte
plural
 • corbi-de-noapte
 • corbilor-de-noapte
vocativ singular
plural
Intrare: corn-de-secară / cornul-secarei
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • corn-de-seca
 • cornul-de-seca
plural
genitiv-dativ singular
 • corn-de-seca
 • cornului-de-seca
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cornul-secarei
plural
genitiv-dativ singular
 • cornului-secarei
plural
vocativ singular
plural
Intrare: crin-de-mare
crin-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • crin-de-mare
 • crinul-de-mare
plural
 • crini-de-mare
 • crinii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • crin-de-mare
 • crinului-de-mare
plural
 • crini-de-mare
 • crinilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: crin-de-pădure
crin-de-pădure substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • crin-de-pădure
 • crinul-de-pădure
plural
 • crini-de-pădure
 • crinii-de-pădure
genitiv-dativ singular
 • crin-de-pădure
 • crinului-de-pădure
plural
 • crini-de-pădure
 • crinilor-de-pădure
vocativ singular
plural
Intrare: crin-de-toamnă
crin-de-toamnă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • crin-de-toamnă
 • crinul-de-toamnă
plural
 • crini-de-toamnă
 • crinii-de-toamnă
genitiv-dativ singular
 • crin-de-toamnă
 • crinului-de-toamnă
plural
 • crini-de-toamnă
 • crinilor-de-toamnă
vocativ singular
plural
Intrare: cristal-de-stâncă
cristal-de-stâncă substantiv neutru (numai) singular
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cristal-de-stâncă
 • cristalul-de-stâncă
plural
genitiv-dativ singular
 • cristal-de-stâncă
 • cristalului-de-stâncă
plural
vocativ singular
plural
Intrare: cristei-de-baltă
cristei-de-baltă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cristei-de-baltă
 • cristeiul-de-baltă
plural
 • cristei-de-baltă
 • cristeii-de-baltă
genitiv-dativ singular
 • cristei-de-baltă
 • cristeiului-de-baltă
plural
 • cristei-de-baltă
 • cristeilor-de-baltă
vocativ singular
plural
Intrare: cu de-amănuntul
cu de-amănuntul locuțiune adverbială
compus
 • cu de-amănuntul
Intrare: cucută-de-apă
cucută-de-apă substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cucută-de-a
 • cucuta-de-a
plural
 • cucute-de-a
 • cucutele-de-a
genitiv-dativ singular
 • cucute-de-a
 • cucutei-de-a
plural
 • cucute-de-a
 • cucutelor-de-a
vocativ singular
plural
Intrare: cucută-de-pădure
cucută-de-pădure substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cucută-de-pădure
 • cucuta-de-pădure
plural
 • cucute-de-pădure
 • cucutele-de-pădure
genitiv-dativ singular
 • cucute-de-pădure
 • cucutei-de-pădure
plural
 • cucute-de-pădure
 • cucutelor-de-pădure
vocativ singular
plural
Intrare: cur-de-găină
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cur-de-găi
 • curul-de-găi
plural
genitiv-dativ singular
 • cur-de-găi
 • curului-de-găi
plural
vocativ singular
plural
Intrare: curechi-de-munte
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • curechi-de-munte
 • curechiul-de-munte
plural
genitiv-dativ singular
 • curechi-de-munte
 • curechiului-de-munte
plural
vocativ singular
plural
Intrare: cuțit-de-mare
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cuțit-de-mare
 • cuțitul-de-mare
plural
genitiv-dativ singular
 • cuțit-de-mare
 • cuțitului-de-mare
plural
vocativ singular
plural
Intrare: dare de mână
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dare de mâ
 • darea de mâ
plural
genitiv-dativ singular
 • dări de mâ
 • dării de mâ
plural
vocativ singular
plural
Intrare: dare de seamă
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dare de sea
 • darea de sea
plural
 • dări de sea
 • dările de sea
genitiv-dativ singular
 • dări de sea
 • dării de sea
plural
 • dări de sea
 • dărilor de sea
vocativ singular
plural
Intrare: de (prep.)
de3 (prep.) prepoziție
prepoziție (I12)
 • de
 • d‑
interjecție (I10)
 • dă
dupră prepoziție
prepoziție (I12)
 • dupră
dupren prepoziție
prepoziție (I12)
 • dupren
Intrare: de abia
de abia
compus
 • de abia
de-abia
compus
 • de-abia
Intrare: de aceea
de aceea
compus
 • de aceea
de-aceea
compus
 • de-aceea
Intrare: de aiurea
de aiurea
compus
 • de aiurea
Intrare: de ajuns
compus
 • de ajuns
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
deajuns
invariabil (I1)
 • deajuns
Intrare: de altminteri
de altminteri locuțiune adverbială
compus
 • de altminteri
de altmintrelea locuțiune adverbială
compus
 • de altmintrelea
Intrare: de aproape
compus
 • de aproape
compus
 • de-aproape
Intrare: de asemenea
compus
 • de asemenea
compus
 • de-asemenea
compus
 • de asemeni
compus
 • de-asemeni
Intrare: de atunci
compus
 • de atunci
compus
 • de-atunci
compus
 • de atuncea
compus
 • de-atuncea
Intrare: de când
compus
 • de când
Intrare: de ce
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
conjuncție (I11)
 • dece
Intrare: de demult
de demult
compus
 • de demult
Intrare: de deochi
de deochi compus
compus
 • de deochi
Intrare: de facto
Intrare: de fel
de fel
compus
 • de fel
Intrare: de geaba
compus
 • de geaba
Intrare: de jur împrejur
de jur împrejur locuțiune adverbială
compus
 • de jur împrejur
jur-împrejur locuțiune adverbială
compus
Surse flexiune: DOR
 • jur-împrejur
Intrare: de jur-împrejurul
de jur împrejurul locuțiune prepozițională
compus
 • de jur împrejurul
jur-împrejurul locuțiune prepozițională
compus
 • jur-împrejurul
Intrare: de jure
 • pronunție: de ĭure
compus
 • de jure
Intrare: de la
compus
 • de la
prepoziție (I12)
 • dela
Intrare: de loc
de loc
compus
 • de loc
Intrare: de mâncare
compus
 • de mâncare
Intrare: de o parte
compus
 • de o parte
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: de obicei
compus
 • de obicei
compus
 • de-obicei
Intrare: de pildă
compus
 • de pildă
Intrare: de plano
 • silabație: de pla-no info
compus
 • de plano
Intrare: de prisos
compus
 • de prisos
Intrare: de rost
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: de seara
compus
 • de seara
Intrare: de-a
compus
 • de-a
Intrare: de-a azvârlita
de-a azvârlita locuțiune adverbială
compus
 • de-a azvârlita
Intrare: de-a baba-gaia
de-a baba-gaia locuțiune adverbială
compus
 • de-a baba-gaia
Intrare: de-a binelea
de-a binelea
locuțiune, expresie, compus (I5)
 • de-a binelea
de-a-binele
compus
 • de-a-binele
deabinele adverb
adverb (I8)
 • deabinele
Intrare: de-a bușilea
de-a bușilea
compus
 • de-a bușilea
de-a bușile
compus
 • de-a bușile
de-a bușele
compus
 • de-a bușele
Intrare: de-a cufundul
de-a cufundul locuțiune adverbială
compus
 • de-a cufundul
Intrare: de-a dreptul
de-a dreptul locuțiune adverbială
compus
 • de-a dreptul
de-a-dreptul locuțiune adverbială
compus
 • de-a-dreptul
Intrare: de-a dura
compus
 • de-a dura
compus
 • de-a-dura
Intrare: de-a face
compus
 • de-a face
Intrare: de-a fir a păr
de-a fir a păr locuțiune adverbială
compus
 • de-a fir a păr
Intrare: de-a gata
compus
 • de-a gata
compus
 • de-a-gata
Intrare: de-a latul
compus
 • de-a latul
de-a-latul
compus
 • de-a-latul
Intrare: de-a lungul
compus
 • de-a lungul
compus
 • de-a-lungul
Intrare: de-a măruntul
de-a măruntul locuțiune adverbială
compus
 • de-a măruntul
de-a-măruntul locuțiune adverbială
compus
 • de-a-măruntul
Intrare: de-a rândul
de-a rândul locuțiune adverbială
compus
 • de-a rândul
de-a-rândul locuțiune adverbială
compus
 • de-a-rândul
Intrare: de-a roata
compus
 • de-a roata
compus
 • de-a-roata
Intrare: de-a rostogolul
de-a rostogolul locuțiune adverbială
compus
 • de-a rostogolul
de-a-rostogolul locuțiune adverbială
compus
 • de-a-rostogolul
Intrare: de-a sila
compus
 • de-a sila
compus
 • de-a-sila
Intrare: de-a stânga
de-a stânga locuțiune adverbială
compus
 • de-a stânga
de-a-stânga locuțiune adverbială
compus
 • de-a-stânga
Intrare: de-a tumba
compus
 • de-a tumba
compus
 • de-a-tumba
Intrare: de-a valma
compus
 • de-a valma
compus
 • de-a-valma
deavalma adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: Șăineanu, ed. VI
 • deavalma
Intrare: de-a-dușca
compus
 • de-a-dușca
Intrare: de-a-n picioarelea
de-a-n picioarelea locuțiune adverbială
compus
 • de-a-n picioarelea
de-a-n picioarele locuțiune adverbială
compus
 • de-a-n picioarele
Intrare: de-a-ntregul
de-a-ntregul locuțiune adverbială
compus
Surse flexiune: IVO-III
 • de-a-ntregul
Intrare: de-adevărat(elea)
de-adevăratelea locuțiune adverbială
compus
 • de-adevăratelea
de-adevărat locuțiune adverbială
compus
 • de-adevărat
Intrare: de-al
de-al
articol / numeral / adjectiv pronominal / pronume compus
masculin feminin
nominativ-acuzativ singular
 • de-al
 • de-a
plural
 • de-ai
 • de-ale
genitiv-dativ singular
 • de-alui
 • de-alei
plural
 • de-alor
 • de-alor
Intrare: de-alde
compus
 • de-alde
Intrare: de-amănuntul
de-amănuntul locuțiune adverbială
compus
 • de-amănuntul
Intrare: deavolna
deavolna adverb
adverb (I8)
 • deavolna
de-a-volna adverb
compus
 • de-a-volna
volna adverb
adverb (I8)
 • volna
Intrare: debye
substantiv masculin (M999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • debye
plural
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
D simbol
 • pronunție: de, dî
abreviere, simbol, siglă (I6)
 • D
Intrare: dedițel-de-mare
dedițel-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dedițel-de-mare
 • dedițelul-de-mare
plural
 • dediței-de-mare
 • dedițeii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • dedițel-de-mare
 • dedițelului-de-mare
plural
 • dediței-de-mare
 • dedițeilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: des-de-noapte
des-de-noapte
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: deuteriu
 • silabație: deu-te-riu info
 • pronunție: deuterĭu
substantiv neutru (N56)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • deuteriu
 • deuteriul
 • deuteriu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • deuteriu
 • deuteriului
plural
vocativ singular
plural
D simbol
 • pronunție: de, dî
abreviere, simbol, siglă (I6)
 • D
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • deuterium
 • deuteriumul
 • deuteriumu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • deuterium
 • deuteriumului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: dinte-de-cal
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dinte-de-cal
 • dintele-de-cal
plural
genitiv-dativ singular
 • dinte-de-cal
 • dintelui-de-cal
plural
vocativ singular
plural
Intrare: dis-de-dimineață
dis-de-dimineață adverb
compus
Surse flexiune: DOR
 • dis-de-dimineață
des-de-dimineață adverb
compus
 • des-de-dimineață
des-dimineață adverb
compus
 • des-dimineață
desdimineață adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DLRM
 • desdimineață
dis-dimineață adverb
compus
 • dis-dimineață
Intrare: dis-de-diminecioară
dis-de-diminecioară adverb
compus
 • dis-de-diminecioa
des-de-diminicioară adverb
compus
 • des-de-diminicioa
Intrare: drac-de-mare
drac-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • drac-de-mare
 • dracul-de-mare
plural
 • draci-de-mare
 • dracii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • drac-de-mare
 • dracului-de-mare
plural
 • draci-de-mare
 • dracilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: drob-de-munte
drob-de-munte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • drob-de-munte
 • drobul-de-munte
plural
 • drobi-de-munte
 • drobii-de-munte
genitiv-dativ singular
 • drob-de-munte
 • drobului-de-munte
plural
 • drobi-de-munte
 • drobilor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: drum-de-fier
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • drum-de-fier
 • drumul-de-fier
plural
genitiv-dativ singular
 • drum-de-fier
 • drumului-de-fier
plural
vocativ singular
plural
Intrare: fărădelege
fărădelege substantiv feminin
substantiv feminin (F122)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • fărădelege
 • fărădelegea
plural
 • fărădelegi
 • fărădelegile
genitiv-dativ singular
 • fărădelegi
 • fărădelegii
plural
 • fărădelegi
 • fărădelegilor
vocativ singular
plural
fărdelege substantiv feminin
substantiv feminin (F122)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • fărdelege
 • fărdelegea
plural
 • fărdelegi
 • fărdelegile
genitiv-dativ singular
 • fărdelegi
 • fărdelegii
plural
 • fărdelegi
 • fărdelegilor
vocativ singular
plural
fără-de-lege substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • fără-de-lege
 • fără-de-legea
plural
 • fără-de-legi
 • fără-de-legile
genitiv-dativ singular
 • fără-de-legi
 • fără-de-legii
plural
 • fără-de-legi
 • fără-de-legilor
vocativ singular
plural
Intrare: fiere-de-urs
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • fiere-de-urs
 • fierea-de-urs
plural
genitiv-dativ singular
 • fieri-de-urs
 • fierii-de-urs
plural
vocativ singular
plural
Intrare: floare-de-ceapă
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • floare-de-cea
 • floarea-de-cea
plural
genitiv-dativ singular
 • flori-de-cea
 • florii-de-cea
plural
vocativ singular
plural
Intrare: floare-de-colț
floare-de-colț substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • floare-de-co
 • floarea-de-co
plural
 • flori-de-co
 • florile-de-co
genitiv-dativ singular
 • flori-de-co
 • florii-de-co
plural
 • flori-de-co
 • florilor-de-co
vocativ singular
plural
Intrare: floare-de-leac
floare-de-leac substantiv feminin compus
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • floare-de-leac
 • floarea-de-leac
plural
 • flori-de-leac
 • florile-de-leac
genitiv-dativ singular
 • flori-de-leac
 • florii-de-leac
plural
 • flori-de-leac
 • florilor-de-leac
vocativ singular
plural
Intrare: floare-de-trânji
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • floare-de-trânji
 • floarea-de-trânji
plural
genitiv-dativ singular
 • flori-de-trânji
 • florii-de-trânji
plural
vocativ singular
plural
Intrare: flori-de-Ierusalim
flori-de-Ierusalim substantiv feminin plural
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • flori-de-Ierusalim
 • florile-de-Ierusalim
genitiv-dativ singular
plural
 • flori-de-Ierusalim
 • florilor-de-Ierusalim
vocativ singular
plural
Intrare: flori-de-paie
substantiv feminin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • flori-de-paie
 • florile-de-paie
genitiv-dativ singular
plural
 • flori-de-paie
 • florilor-de-paie
vocativ singular
plural
Intrare: fluture-de-mătase
fluture-de-mătase substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • fluture-de-mătase
 • fluturele-de-mătase
plural
 • fluturi-de-mătase
 • fluturii-de-mătase
genitiv-dativ singular
 • fluture-de-mătase
 • fluturelui-de-mătase
plural
 • fluturi-de-mătase
 • fluturilor-de-mătase
vocativ singular
plural
Intrare: fluture-de-varză
fluture-de-varză substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • fluture-de-varză
 • fluturele-de-varză
plural
 • fluturi-de-varză
 • fluturii-de-varză
genitiv-dativ singular
 • fluture-de-varză
 • fluturelui-de-varză
plural
 • fluturi-de-varză
 • fluturilor-de-varză
vocativ singular
plural
Intrare: frag-de-câmp
frag-de-câmp substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • frag-de-câmp
 • fragul-de-câmp
plural
 • fragi-de-câmp
 • fragii-de-câmp
genitiv-dativ singular
 • frag-de-câmp
 • fragului-de-câmp
plural
 • fragi-de-câmp
 • fragilor-de-câmp
vocativ singular
plural
Intrare: frate-de-mireasă
frate-de-mireasă substantiv masculin compus
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • frate-de-mirea
 • fratele-de-mirea
plural
 • frați-de-mirea
 • frații-de-mirea
genitiv-dativ singular
 • frate-de-mirea
 • fratelui-de-mirea
plural
 • frați-de-mirea
 • fraților-de-mirea
vocativ singular
plural
Intrare: frunză-de-potcă
frunză-de-potcă substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • frunză-de-potcă
 • frunza-de-potcă
plural
 • frunze-de-potcă
 • frunzele-de-potcă
genitiv-dativ singular
 • frunze-de-potcă
 • frunzei-de-potcă
plural
 • frunze-de-potcă
 • frunzelor-de-potcă
vocativ singular
plural
Intrare: garoafă-de-câmp
garoafă-de-câmp substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • garoafă-de-câmp
 • garoafa-de-câmp
plural
 • garoafe-de-câmp
 • garoafele-de-câmp
genitiv-dativ singular
 • garoafe-de-câmp
 • garoafei-de-câmp
plural
 • garoafe-de-câmp
 • garoafelor-de-câmp
vocativ singular
plural
Intrare: garoafă-de-munte
garoafă-de-munte substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • garoafă-de-munte
 • garoafa-de-munte
plural
 • garoafe-de-munte
 • garoafele-de-munte
genitiv-dativ singular
 • garoafe-de-munte
 • garoafei-de-munte
plural
 • garoafe-de-munte
 • garoafelor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: garofiță-de-munte
garofiță-de-munte substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • garofiță-de-munte
 • garofița-de-munte
plural
 • garofițe-de-munte
 • garofițele-de-munte
genitiv-dativ singular
 • garofițe-de-munte
 • garofiței-de-munte
plural
 • garofițe-de-munte
 • garofițelor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: găină-de-apă
găină-de-apă substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ină-de-a
 • ina-de-a
plural
 • ini-de-a
 • inile-de-a
genitiv-dativ singular
 • ini-de-a
 • inii-de-a
plural
 • ini-de-a
 • inilor-de-a
vocativ singular
plural
Intrare: găină-de-mare
găină-de-mare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ină-de-mare
 • ina-de-mare
plural
 • ini-de-mare
 • inile-de-mare
genitiv-dativ singular
 • ini-de-mare
 • inii-de-mare
plural
 • ini-de-mare
 • inilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: găină-de-munte
găină-de-munte substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ină-de-munte
 • ina-de-munte
plural
 • ini-de-munte
 • inile-de-munte
genitiv-dativ singular
 • ini-de-munte
 • inii-de-munte
plural
 • ini-de-munte
 • inilor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: găinușă-de-baltă
găinușă-de-baltă substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • găinușă-de-baltă
 • găinușa-de-baltă
plural
 • găinușe-de-baltă
 • găinușele-de-baltă
genitiv-dativ singular
 • găinușe-de-baltă
 • găinușei-de-baltă
plural
 • găinușe-de-baltă
 • găinușelor-de-baltă
vocativ singular
plural
găinușă-de-alun substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • găinușă-de-alun
 • găinușa-de-alun
plural
 • găinușe-de-alun
 • găinușele-de-alun
genitiv-dativ singular
 • găinușe-de-alun
 • găinușei-de-alun
plural
 • găinușe-de-alun
 • găinușelor-de-alun
vocativ singular
plural
găinușă-roșie substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • găinușă-roșie
 • găinușa-roșie
plural
 • găinușe-roșii
 • găinușele-roșii
genitiv-dativ singular
 • găinușe-roșii
 • găinușei-roșii
plural
 • găinușe-roșii
 • găinușelor-roșii
vocativ singular
plural
Intrare: găinușă-de-seară
găinușă-de-seară substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • găinușă-de-sea
 • găinușa-de-sea
plural
 • găinușe-de-sea
 • găinușele-de-sea
genitiv-dativ singular
 • găinușe-de-sea
 • găinușei-de-sea
plural
 • găinușe-de-sea
 • găinușelor-de-sea
vocativ singular
plural
Intrare: gălbenele-de-munte
gălbenele-de-munte substantiv feminin plural
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • gălbenele-de-munte
 • gălbenelele-de-munte
genitiv-dativ singular
plural
 • gălbenele-de-munte
 • gălbenelelor-de-munte
vocativ singular
plural
Ranunculus carpaticus biologie
compus
 • Ranunculus carpaticus
Intrare: gândac-de-bucătărie
gândac-de-bucătărie substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gândac-de-bucătărie
 • gândacul-de-bucătărie
plural
 • gândaci-de-bucătărie
 • gândacii-de-bucătărie
genitiv-dativ singular
 • gândac-de-bucătărie
 • gândacului-de-bucătărie
plural
 • gândaci-de-bucătărie
 • gândacilor-de-bucătărie
vocativ singular
plural
Intrare: gândac-de-casă
gândac-de-casă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gândac-de-ca
 • gândacul-de-ca
plural
 • gândaci-de-ca
 • gândacii-de-ca
genitiv-dativ singular
 • gândac-de-ca
 • gândacului-de-ca
plural
 • gândaci-de-ca
 • gândacilor-de-ca
vocativ singular
plural
Intrare: gândac-de-făină
gândac-de-făină substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gândac-de-făi
 • gândacul-de-făi
plural
 • gândaci-de-făi
 • gândacii-de-făi
genitiv-dativ singular
 • gândac-de-făi
 • gândacului-de-făi
plural
 • gândaci-de-făi
 • gândacilor-de-făi
vocativ singular
plural
Intrare: gândac-de-frasin
gândac-de-frasin substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gândac-de-frasin
 • gândacul-de-frasin
plural
 • gândaci-de-frasin
 • gândacii-de-frasin
genitiv-dativ singular
 • gândac-de-frasin
 • gândacului-de-frasin
plural
 • gândaci-de-frasin
 • gândacilor-de-frasin
vocativ singular
plural
gândacul-frasinului substantiv masculin articulat
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gândacul-frasinului
plural
 • gândacii-frasinului
genitiv-dativ singular
 • gândacului-frasinului
plural
 • gândacilor-frasinului
vocativ singular
plural
Intrare: gândac-de-mai
gândac-de-mai substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gândac-de-mai
 • gândacul-de-mai
plural
 • gândaci-de-mai
 • gândacii-de-mai
genitiv-dativ singular
 • gândac-de-mai
 • gândacului-de-mai
plural
 • gândaci-de-mai
 • gândacilor-de-mai
vocativ singular
plural
Intrare: gândac-de-mătase
gândac-de-mătase substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gândac-de-mătase
 • gândacul-de-mătase
plural
 • gândaci-de-mătase
 • gândacii-de-mătase
genitiv-dativ singular
 • gândac-de-mătase
 • gândacului-de-mătase
plural
 • gândaci-de-mătase
 • gândacilor-de-mătase
vocativ singular
plural
Intrare: gheabă-de-brad
gheabă-de-brad substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gheabă-de-brad
 • gheaba-de-brad
plural
 • ghebe-de-brad
 • ghebele-de-brad
genitiv-dativ singular
 • ghebe-de-brad
 • ghebei-de-brad
plural
 • ghebe-de-brad
 • ghebelor-de-brad
vocativ singular
plural
Intrare: gheabă-de-pădure
gheabă-de-pădure substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gheabă-de-pădure
 • gheaba-de-pădure
plural
 • ghebe-de-pădure
 • ghebele-de-pădure
genitiv-dativ singular
 • ghebe-de-pădure
 • ghebei-de-pădure
plural
 • ghebe-de-pădure
 • ghebelor-de-pădure
vocativ singular
plural
Intrare: gură-de-lup
gură-de-lup substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gură-de-lup
 • gura-de-lup
plural
 • guri-de-lup
 • gurile-de-lup
genitiv-dativ singular
 • guri-de-lup
 • gurii-de-lup
plural
 • guri-de-lup
 • gurilor-de-lup
vocativ singular
plural
Intrare: guzgan-de-munte
guzgan-de-munte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • guzgan-de-munte
 • guzganul-de-munte
plural
 • guzgani-de-munte
 • guzganii-de-munte
genitiv-dativ singular
 • guzgan-de-munte
 • guzganului-de-munte
plural
 • guzgani-de-munte
 • guzganilor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: huhurez-de-casă
huhurez-de-casă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • huhurez-de-ca
 • huhurezul-de-ca
plural
 • huhurezi-de-ca
 • huhurezii-de-ca
genitiv-dativ singular
 • huhurez-de-ca
 • huhurezului-de-ca
plural
 • huhurezi-de-ca
 • huhurezilor-de-ca
vocativ singular
plural
Intrare: iarbă-de-mare
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • iarbă-de-mare
 • iarba-de-mare
plural
genitiv-dativ singular
 • ierbi-de-mare
 • ierbii-de-mare
plural
vocativ singular
plural
Intrare: iarbă-de-orbalț
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • iarbă-de-orba
 • iarba-de-orba
plural
genitiv-dativ singular
 • ierbi-de-orba
 • ierbii-de-orba
plural
vocativ singular
plural
Intrare: iarbă-de-pușcă
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • iarbă-de-pușcă
 • iarba-de-pușcă
plural
genitiv-dativ singular
 • ierbi-de-pușcă
 • ierbii-de-pușcă
plural
vocativ singular
plural
Intrare: iarbă-de-Sudan
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • iarbă-de-Sudan
 • iarba-de-Sudan
plural
genitiv-dativ singular
 • ierbi-de-Sudan
 • ierbii-de-Sudan
plural
vocativ singular
plural
Intrare: iepure-de-mare
iepure-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • iepure-de-mare
 • iepurele-de-mare
plural
 • iepuri-de-mare
 • iepurii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • iepure-de-mare
 • iepurelui-de-mare
plural
 • iepuri-de-mare
 • iepurilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: inișor-de-alior
 • silabație: -li-or info
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • inișor-de-alior
 • inișorul-de-alior
plural
genitiv-dativ singular
 • inișor-de-alior
 • inișorului-de-alior
plural
vocativ singular
plural
Intrare: în de seară
în de seară locuțiune adverbială
compus
 • în de sea
Intrare: în loc de
compus
 • în loc de
Intrare: jale-de-câmp
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • jale-de-câmp
 • jalea-de-câmp
plural
genitiv-dativ singular
 • jale-de-câmp
 • jalei-de-câmp
plural
vocativ singular
plural
Intrare: jale-de-grădină
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • jale-de-grădi
 • jalea-de-grădi
plural
genitiv-dativ singular
 • jale-de-grădi
 • jalei-de-grădi
plural
vocativ singular
plural
Intrare: jumătate-de-om
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • jumătate-de-om
 • jumătatea-de-om
plural
genitiv-dativ singular
 • jumătăți-de-om
 • jumătății-de-om
plural
vocativ singular
plural
Intrare: jumătate-de-pasăre
jumătate-de-pasăre substantiv feminin (numai) singular
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • jumătate-de-pasăre
 • jumătatea-de-pasăre
plural
genitiv-dativ singular
 • jumătăți-de-pasăre
 • jumătății-de-pasăre
plural
vocativ singular
plural
Intrare: labă-de-iepure
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • labă-de-iepure
 • laba-de-iepure
plural
genitiv-dativ singular
 • labe-de-iepure
 • labei-de-iepure
plural
vocativ singular
plural
Intrare: lapte-de-pasăre
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • lapte-de-pasăre
 • laptele-de-pasăre
plural
genitiv-dativ singular
 • lapte-de-pasăre
 • laptelui-de-pasăre
plural
vocativ singular
plural
Intrare: leu-de-mare
leu-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • leu-de-mare
 • leul-de-mare
plural
 • lei-de-mare
 • leii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • leu-de-mare
 • leului-de-mare
plural
 • lei-de-mare
 • leilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: liliac-de-munte
liliac-de-munte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • liliac-de-munte
 • liliacul-de-munte
plural
 • lilieci-de-munte
 • liliecii-de-munte
genitiv-dativ singular
 • liliac-de-munte
 • liliacului-de-munte
plural
 • lilieci-de-munte
 • liliecilor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: limbă-de-mare
limbă-de-mare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • limbă-de-mare
 • limba-de-mare
plural
 • limbi-de-mare
 • limbile-de-mare
genitiv-dativ singular
 • limbi-de-mare
 • limbii-de-mare
plural
 • limbi-de-mare
 • limbilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: Luceafărul-de-Seară
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • Luceafărul-de-Sea
plural
genitiv-dativ singular
 • Luceafărului-de-Sea
plural
vocativ singular
plural
Intrare: Luceafărul-de-Ziuă
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • Luceafărul-de-Zi
plural
genitiv-dativ singular
 • Luceafărului-de-Zi
plural
vocativ singular
plural
Intrare: lup-de-mare
lup-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • lup-de-mare
 • lupul-de-mare
plural
 • lupi-de-mare
 • lupii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • lup-de-mare
 • lupului-de-mare
plural
 • lupi-de-mare
 • lupilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: mană-de-ape
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mană-de-ape
 • mana-de-ape
plural
genitiv-dativ singular
 • mane-de-ape
 • manei-de-ape
plural
vocativ singular
plural
Intrare: mărăraș-de-friguri
mărăraș-de-friguri substantiv masculin (numai) singular
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mărăraș-de-friguri
 • mărărașul-de-friguri
plural
genitiv-dativ singular
 • mărăraș-de-friguri
 • mărărașului-de-friguri
plural
vocativ singular
plural
Intrare: mătreață-de-arbori
mătreață-de-arbori substantiv feminin (numai) singular
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mătreață-de-arbori
 • mătreața-de-arbori
plural
genitiv-dativ singular
 • mătreți-de-arbori
 • mătreții-de-arbori
plural
vocativ singular
plural
Intrare: micsandră-de-munte
micsandră-de-munte substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • micsandră-de-munte
 • micsandra-de-munte
plural
 • micsandre-de-munte
 • micsandrele-de-munte
genitiv-dativ singular
 • micsandre-de-munte
 • micsandrei-de-munte
plural
 • micsandre-de-munte
 • micsandrelor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: mierlă-de-pârâu
mierlă-de-pârâu substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mierlă-de-pârâu
 • mierla-de-pârâu
plural
 • mierle-de-pârâu
 • mierlele-de-pârâu
genitiv-dativ singular
 • mierle-de-pârâu
 • mierlei-de-pârâu
plural
 • mierle-de-pârâu
 • mierlelor-de-pârâu
vocativ singular
plural
Intrare: molia-albinelor / -de-albine
 • silabație: mo-li-a- info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • molia-albinelor
plural
genitiv-dativ singular
 • moliei-albinelor
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • molie-de-albine
 • molia-de-albine
plural
genitiv-dativ singular
 • molii-de-albine
 • moliei-de-albine
plural
vocativ singular
plural
Intrare: molia-stupilor / -de-stup
 • silabație: mo-li-a- info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • molia-stupilor
plural
genitiv-dativ singular
 • moliei-stupilor
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • molie-de-stup
 • molia-de-stup
plural
genitiv-dativ singular
 • molii-de-stup
 • moliei-de-stup
plural
vocativ singular
plural
Intrare: molie-de-casă
molie-de-casă substantiv feminin
 • silabație: mo-li-e- info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • molie-de-ca
 • molia-de-ca
plural
 • molii-de-ca
 • moliile-de-ca
genitiv-dativ singular
 • molii-de-ca
 • moliei-de-ca
plural
 • molii-de-ca
 • moliilor-de-ca
vocativ singular
plural
Intrare: molie-de-câmp
molie-de-câmp substantiv feminin
 • silabație: mo-li-e- info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • molie-de-câmp
 • molia-de-câmp
plural
 • molii-de-câmp
 • moliile-de-câmp
genitiv-dativ singular
 • molii-de-câmp
 • moliei-de-câmp
plural
 • molii-de-câmp
 • moliilor-de-câmp
vocativ singular
plural
Intrare: molie-de-pământ
molie-de-pământ substantiv feminin
 • silabație: mo-li-e- info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • molie-de-pământ
 • molia-de-pământ
plural
 • molii-de-pământ
 • moliile-de-pământ
genitiv-dativ singular
 • molii-de-pământ
 • moliei-de-pământ
plural
 • molii-de-pământ
 • moliilor-de-pământ
vocativ singular
plural
Intrare: morcov-de-câmp
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • morcov-de-câmp
 • morcovul-de-câmp
plural
genitiv-dativ singular
 • morcov-de-câmp
 • morcovului-de-câmp
plural
vocativ singular
plural
Intrare: munte-de-pietate
 • silabație: -pi-e- info
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • munte-de-pietate
 • muntele-de-pietate
plural
genitiv-dativ singular
 • munte-de-pietate
 • muntelui-de-pietate
plural
vocativ singular
plural
Intrare: musca-cireșelor / muscă-de-cireșe
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • musca-cireșelor
plural
genitiv-dativ singular
 • muștei-cireșelor
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-de-cireșe
 • musca-de-cireșe
plural
genitiv-dativ singular
 • muște-de-cireșe
 • muștei-de-cireșe
plural
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-albastră / -de-carne / musca-hoiturilor
muscă-albastră substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-albastră
 • musca-albastră
plural
 • muște-albastre
 • muștele-albastre
genitiv-dativ singular
 • muște-albastre
 • muștei-albastre
plural
 • muște-albastre
 • muștelor-albastre
vocativ singular
plural
muscă-de-carne substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-de-carne
 • musca-de-carne
plural
 • muște-de-carne
 • muștele-de-carne
genitiv-dativ singular
 • muște-de-carne
 • muștei-de-carne
plural
 • muște-de-carne
 • muștelor-de-carne
vocativ singular
plural
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • musca-hoiturilor
plural
genitiv-dativ singular
 • muștei-hoiturilor
plural
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-cenușie-de-carne
muscă-cenușie-de-carne substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-cenușie-de-carne
 • musca-cenușie-de-carne
plural
genitiv-dativ singular
 • muște-cenușii-de-carne
 • muștei-cenușii-de-carne
plural
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-d-a-mică
muscă-d-a-mică substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-d-a-mi
 • musca-d-a-mi
plural
genitiv-dativ singular
 • muște-d-a-mici
 • muștei-d-a-mici
plural
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-de-bâzai
muscă-de-bâzai substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-de-bâzai
 • musca-de-bâzai
plural
genitiv-dativ singular
 • muște-de-bâzai
 • muștei-de-bâzai
plural
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-de-bâzăit
muscă-de-bâzăit substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-de-bâzăit
 • musca-de-bâzăit
plural
genitiv-dativ singular
 • muște-de-bâzăit
 • muștei-de-bâzăit
plural
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-de-bâzdărat
muscă-de-bâzdărat substantiv feminin (numai) singular
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-de-bâzdărat
 • musca-de-bâzdărat
plural
genitiv-dativ singular
 • muște-de-bâzdărat
 • muștei-de-bâzdărat
plural
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-de-bâzdărit
muscă-de-bâzdărit substantiv feminin (numai) singular
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-de-bâzdărit
 • musca-de-bâzdărit
plural
genitiv-dativ singular
 • muște-de-bâzdărit
 • muștei-de-bâzdărit
plural
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-de-cal
muscă-de-cal substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-de-cal
 • musca-de-cal
plural
 • muște-de-cal
 • muștele-de-cal
genitiv-dativ singular
 • muște-de-cal
 • muștei-de-cal
plural
 • muște-de-cal
 • muștelor-de-cal
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-de-hoit
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-de-hoit
 • musca-de-hoit
plural
genitiv-dativ singular
 • muște-de-hoit
 • muștei-de-hoit
plural
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-de-marhă
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-de-marhă
 • musca-de-marhă
plural
genitiv-dativ singular
 • muște-de-marhă
 • muștei-de-marhă
plural
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-de-varză
muscă-de-varză substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-de-varză
 • musca-de-varză
plural
 • muște-de-varză
 • muștele-de-varză
genitiv-dativ singular
 • muște-de-varză
 • muștei-de-varză
plural
 • muște-de-varză
 • muștelor-de-varză
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-de-viermi
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • muscă-de-viermi
 • musca-de-viermi
plural
genitiv-dativ singular
 • muște-de-viermi
 • muștei-de-viermi
plural
vocativ singular
plural
Intrare: nalbă-de-grădină
nalbă-de-grădină substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • nalbă-de-grădi
 • nalba-de-grădi
plural
 • nalbe-de-grădi
 • nalbele-de-grădi
genitiv-dativ singular
 • nalbe-de-grădi
 • nalbei-de-grădi
plural
 • nalbe-de-grădi
 • nalbelor-de-grădi
vocativ singular
plural
Intrare: napi-porcești-de-pădure
napi-porcești-de-pădure substantiv masculin plural
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • napi-porcești-de-pădure
 • napii-porcești-de-pădure
genitiv-dativ singular
plural
 • napi-porcești-de-pădure
 • napilor-porcești-de-pădure
vocativ singular
plural
Intrare: năsturaș-de-bube
năsturaș-de-bube substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • năsturaș-de-bube
 • năsturașul-de-bube
plural
 • năsturași-de-bube
 • năsturașii-de-bube
genitiv-dativ singular
 • năsturaș-de-bube
 • năsturașului-de-bube
plural
 • năsturași-de-bube
 • năsturașilor-de-bube
vocativ singular
plural
Intrare: nebăgare de / în seamă
nebăgare de seamă substantiv feminin (numai) singular
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • nebăgare de sea
 • nebăgarea de sea
plural
genitiv-dativ singular
 • nebăgări de sea
 • nebăgării de sea
plural
vocativ singular
plural
nebăgare în seamă substantiv feminin (numai) singular
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • nebăgare în sea
 • nebăgarea în sea
plural
genitiv-dativ singular
 • nebăgări în sea
 • nebăgării în sea
plural
vocativ singular
plural
Intrare: nebăgate (pe ~ de seamă)
pe nebăgate de seamă locuțiune adverbială
compus
 • pe nebăgate de sea
Intrare: negru-de-fum
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • negru-de-fum
 • negrul-de-fum
plural
genitiv-dativ singular
 • negru-de-fum
 • negrului-de-fum
plural
vocativ singular
plural
Intrare: nemțișor-de-câmp
nemțișor-de-câmp substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • nemțișor-de-câmp
 • nemțișorul-de-câmp
plural
 • nemțișori-de-câmp
 • nemțișorii-de-câmp
genitiv-dativ singular
 • nemțișor-de-câmp
 • nemțișorului-de-câmp
plural
 • nemțișori-de-câmp
 • nemțișorilor-de-câmp
vocativ singular
plural
Intrare: nucă-de-cocos
nucă-de-cocos substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • nucă-de-cocos
 • nuca-de-cocos
plural
 • nuci-de-cocos
 • nucile-de-cocos
genitiv-dativ singular
 • nuci-de-cocos
 • nucii-de-cocos
plural
 • nuci-de-cocos
 • nucilor-de-cocos
vocativ singular
plural
Intrare: nucă-de-stejar
nucă-de-stejar substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • nucă-de-stejar
 • nuca-de-stejar
plural
 • nuci-de-stejar
 • nucile-de-stejar
genitiv-dativ singular
 • nuci-de-stejar
 • nucii-de-stejar
plural
 • nuci-de-stejar
 • nucilor-de-stejar
vocativ singular
plural
Intrare: ochi-de-pisică
ochi-de-pisică substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ochi-de-pisi
 • ochiul-de-pisi
plural
 • ochi-de-pisi
 • ochii-de-pisi
genitiv-dativ singular
 • ochi-de-pisi
 • ochiului-de-pisi
plural
 • ochi-de-pisi
 • ochilor-de-pisi
vocativ singular
plural
Intrare: ori de câte ori
ori de câte ori locuțiune conjuncțională
compus
 • ori de câte ori
Intrare: orzoaică-de-baltă
orzoaică-de-baltă substantiv feminin (numai) singular
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • orzoaică-de-baltă
 • orzoaica-de-baltă
plural
genitiv-dativ singular
 • orzoaice-de-baltă
 • orzoaicei-de-baltă
plural
vocativ singular
plural
Intrare: otrățel-de-apă / otrățelul-bălților
otrățel-de-apă substantiv masculin
 • silabație: o-tră- info
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • otrățel-de-a
 • otrățelul-de-a
plural
 • otrăței-de-a
 • otrățeii-de-a
genitiv-dativ singular
 • otrățel-de-a
 • otrățelului-de-a
plural
 • otrăței-de-a
 • otrățeilor-de-a
vocativ singular
plural
otrățelul-bălților substantiv masculin articulat
 • silabație: o-tră- info
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • otrățelul-bălților
plural
 • otrățeii-bălților
genitiv-dativ singular
 • otrățelului-bălților
plural
 • otrățeilor-bălților
vocativ singular
plural
Intrare: papagal-de-brazi
papagal-de-brazi substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • papagal-de-brazi
 • papagalul-de-brazi
plural
 • papagali-de-brazi
 • papagalii-de-brazi
genitiv-dativ singular
 • papagal-de-brazi
 • papagalului-de-brazi
plural
 • papagali-de-brazi
 • papagalilor-de-brazi
vocativ singular
plural
Intrare: parte de propoziție
parte de propoziție substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • parte de propoziție
 • partea de propoziție
plural
 • părți de propoziție
 • părțile de propoziție
genitiv-dativ singular
 • părți de propoziție
 • părții de propoziție
plural
 • părți de propoziție
 • părților de propoziție
vocativ singular
plural
Intrare: parte de vorbire
parte de vorbire substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • parte de vorbire
 • partea de vorbire
plural
 • părți de vorbire
 • părțile de vorbire
genitiv-dativ singular
 • părți de vorbire
 • părții de vorbire
plural
 • părți de vorbire
 • părților de vorbire
vocativ singular
plural
Intrare: pas de deux
pas de deux substantiv neutru
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pas de deux
 • pas de deux
plural
 • pas de deux
 • pas de deux
genitiv-dativ singular
 • pas de deux
 • pas de deux
plural
 • pas de deux
 • pas de deux
vocativ singular
plural
Intrare: păduche-de-lemn
păduche-de-lemn substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • păduche-de-lemn
 • păduchele-de-lemn
plural
 • păduchi-de-lemn
 • păduchii-de-lemn
genitiv-dativ singular
 • păduche-de-lemn
 • păduchelui-de-lemn
plural
 • păduchi-de-lemn
 • păduchilor-de-lemn
vocativ singular
plural
Intrare: pălămidă-de-baltă
pălămidă-de-baltă substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pălămidă-de-baltă
 • pălămida-de-baltă
plural
 • pălămide-de-baltă
 • pălămidele-de-baltă
genitiv-dativ singular
 • pălămide-de-baltă
 • pălămidei-de-baltă
plural
 • pălămide-de-baltă
 • pălămidelor-de-baltă
vocativ singular
plural
Intrare: păr-de-lup
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • păr-de-lup
 • părul-de-lup
plural
genitiv-dativ singular
 • păr-de-lup
 • părului-de-lup
plural
vocativ singular
plural
Intrare: părere de rău
părere de rău locuțiune substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • părere de rău
 • părerea de rău
plural
 • păreri de rău
 • părerile de rău
genitiv-dativ singular
 • păreri de rău
 • părerii de rău
plural
 • păreri de rău
 • părerilor de rău
vocativ singular
plural
Intrare: pătrunjel-de-câmp
pătrunjel-de-câmp substantiv masculin
 • silabație: pă-trun- info
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pătrunjel-de-câmp
 • pătrunjelul-de-câmp
plural
 • pătrunjei-de-câmp
 • pătrunjeii-de-câmp
genitiv-dativ singular
 • pătrunjel-de-câmp
 • pătrunjelului-de-câmp
plural
 • pătrunjei-de-câmp
 • pătrunjeilor-de-câmp
vocativ singular
plural
Intrare: pe de departe
pe de departe locuțiune adverbială
compus
 • pe de departe
Intrare: pe de lături
pe de lături locuțiune adverbială
compus
 • pe de lături
Intrare: pe de o parte
pe de o parte locuțiune adverbială
compus
 • pe de o parte
pe de-o parte locuțiune adverbială
compus
 • pe de-o parte
Intrare: pe de rost
compus
 • pe de rost
Intrare: pelin-de-mături
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pelin-de-mături
 • pelinul-de-mături
plural
genitiv-dativ singular
 • pelin-de-mături
 • pelinului-de-mături
plural
vocativ singular
plural
Intrare: pește-de-mare
pește-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pește-de-mare
 • peștele-de-mare
plural
 • pești-de-mare
 • peștii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • pește-de-mare
 • peștelui-de-mare
plural
 • pești-de-mare
 • peștilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: pește-de-piatră
pește-de-piatră substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pește-de-piatră
 • peștele-de-piatră
plural
 • pești-de-piatră
 • peștii-de-piatră
genitiv-dativ singular
 • pește-de-piatră
 • peștelui-de-piatră
plural
 • pești-de-piatră
 • peștilor-de-piatră
vocativ singular
plural
Intrare: piatră de râu
 • silabație: pia-tră info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • piatră de râu
 • piatra de râu
plural
genitiv-dativ singular
 • pietre de râu
 • pietrei de râu
plural
vocativ singular
plural
Intrare: piatră-de-var
 • silabație: pia-tră-de-var info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • piatră-de-var
 • piatra-de-var
plural
genitiv-dativ singular
 • pietre-de-var
 • pietrei-de-var
plural
vocativ singular
plural
Intrare: picior-de-gaiță
 • silabație: ga-i- info
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • picior-de-gaiță
 • piciorul-de-gaiță
plural
genitiv-dativ singular
 • picior-de-gaiță
 • piciorului-de-gaiță
plural
vocativ singular
plural
Intrare: piper-de-vale
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • piper-de-vale
 • piperul-de-vale
plural
genitiv-dativ singular
 • piper-de-vale
 • piperului-de-vale
plural
vocativ singular
plural
Intrare: piperniță-de-grădină
piperniță-de-grădină substantiv feminin (numai) singular
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • piperniță-de-grădi
 • pipernița-de-grădi
plural
genitiv-dativ singular
 • pipernițe-de-grădi
 • piperniței-de-grădi
plural
vocativ singular
plural
Intrare: pisică-de-mare
pisică-de-mare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pisică-de-mare
 • pisica-de-mare
plural
 • pisici-de-mare
 • pisicile-de-mare
genitiv-dativ singular
 • pisici-de-mare
 • pisicii-de-mare
plural
 • pisici-de-mare
 • pisicilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: pițigoi-de-cârd
pițigoi-de-cârd substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pițigoi-de-cârd
 • pițigoiul-de-cârd
plural
 • pițigoi-de-cârd
 • pițigoii-de-cârd
genitiv-dativ singular
 • pițigoi-de-cârd
 • pițigoiului-de-cârd
plural
 • pițigoi-de-cârd
 • pițigoilor-de-cârd
vocativ singular
plural
Intrare: pițigoi-de-stol
pițigoi-de-stol substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pițigoi-de-stol
 • pițigoiul-de-stol
plural
 • pițigoi-de-stol
 • pițigoii-de-stol
genitiv-dativ singular
 • pițigoi-de-stol
 • pițigoiului-de-stol
plural
 • pițigoi-de-stol
 • pițigoilor-de-stol
vocativ singular
plural
Intrare: plop-de-munte
plop-de-munte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • plop-de-munte
 • plopul-de-munte
plural
 • plopi-de-munte
 • plopii-de-munte
genitiv-dativ singular
 • plop-de-munte
 • plopului-de-munte
plural
 • plopi-de-munte
 • plopilor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: ploșniță-de-pom
ploșniță-de-pom substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ploșniță-de-pom
 • ploșnița-de-pom
plural
 • ploșnițe-de-pom
 • ploșnițele-de-pom
genitiv-dativ singular
 • ploșnițe-de-pom
 • ploșniței-de-pom
plural
 • ploșnițe-de-pom
 • ploșnițelor-de-pom
vocativ singular
plural
Intrare: poame-de-pământ
poame-de-pământ substantiv feminin plural
substantiv feminin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • poame-de-pământ
 • poamele-de-pământ
genitiv-dativ singular
plural
 • poame-de-pământ
 • poamelor-de-pământ
vocativ singular
plural
Intrare: poame-de-runc
substantiv feminin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • poame-de-runc
 • poamele-de-runc
genitiv-dativ singular
plural
 • poame-de-runc
 • poamelor-de-runc
vocativ singular
plural
Intrare: podbal-de-munte
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • podbal-de-munte
 • podbalul-de-munte
plural
genitiv-dativ singular
 • podbal-de-munte
 • podbalului-de-munte
plural
vocativ singular
plural
Intrare: porc-de-mare
porc-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • porc-de-mare
 • porcul-de-mare
plural
 • porci-de-mare
 • porcii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • porc-de-mare
 • porcului-de-mare
plural
 • porci-de-mare
 • porcilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: purice-de-apă
purice-de-apă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • purice-de-a
 • puricele-de-a
plural
 • purici-de-a
 • puricii-de-a
genitiv-dativ singular
 • purice-de-a
 • puricelui-de-a
plural
 • purici-de-a
 • puricilor-de-a
vocativ singular
plural
Intrare: racul-de-mine
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • racul-de-mine
plural
 • racii-de-mine
genitiv-dativ singular
 • racului-de-mine
plural
 • racilor-de-mine
vocativ singular
plural
Intrare: rădăcină-de-lingoare
rădăcină-de-lingoare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rădăcină-de-lingoare
 • rădăcina-de-lingoare
plural
 • rădăcini-de-lingoare
 • rădăcinile-de-lingoare
genitiv-dativ singular
 • rădăcini-de-lingoare
 • rădăcinii-de-lingoare
plural
 • rădăcini-de-lingoare
 • rădăcinilor-de-lingoare
vocativ singular
plural
Intrare: rădăcină-de-piper-alb
rădăcină-de-piper-alb substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rădăcină-de-piper-alb
 • rădăcina-de-piper-alb
plural
 • rădăcini-de-piper-alb
 • rădăcinile-de-piper-alb
genitiv-dativ singular
 • rădăcini-de-piper-alb
 • rădăcinii-de-piper-alb
plural
 • rădăcini-de-piper-alb
 • rădăcinilor-de-piper-alb
vocativ singular
plural
Intrare: rășină-de-pământ
rășină-de-pământ substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rășină-de-pământ
 • rășina-de-pământ
plural
 • rășini-de-pământ
 • rășinile-de-pământ
genitiv-dativ singular
 • rășini-de-pământ
 • rășinii-de-pământ
plural
 • rășini-de-pământ
 • rășinilor-de-pământ
vocativ singular
plural
Intrare: rândunică-de-mare
rândunică-de-mare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rândunică-de-mare
 • rândunica-de-mare
plural
 • rândunici-de-mare
 • rândunicile-de-mare
genitiv-dativ singular
 • rândunici-de-mare
 • rândunicii-de-mare
plural
 • rândunici-de-mare
 • rândunicilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: rogoz-de-grădină
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rogoz-de-grădi
 • rogozul-de-grădi
plural
genitiv-dativ singular
 • rogoz-de-grădi
 • rogozului-de-grădi
plural
vocativ singular
plural
Intrare: rug-de-munte
rug-de-munte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rug-de-munte
 • rugul-de-munte
plural
 • rugi-de-munte
 • rugii-de-munte
genitiv-dativ singular
 • rug-de-munte
 • rugului-de-munte
plural
 • rugi-de-munte
 • rugilor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: rugină-de-baltă
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rugină-de-baltă
 • rugina-de-baltă
plural
genitiv-dativ singular
 • rugini-de-baltă
 • ruginii-de-baltă
plural
vocativ singular
plural
Intrare: rujă vânătă de toamnă
rujă vânătă de toamnă substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rujă vânătă de toamnă
 • ruja vânătă de toamnă
plural
 • ruje vinete de toamnă
 • rujele vinete de toamnă
genitiv-dativ singular
 • ruje vinete de toamnă
 • rujei vinete de toamnă
plural
 • ruje vinete de toamnă
 • rujelor vinete de toamnă
vocativ singular
plural
Intrare: rujă-de-toamnă
rujă-de-toamnă substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rujă-de-toamnă
 • ruja-de-toamnă
plural
 • ruji-de-toamnă
 • rujile-de-toamnă
genitiv-dativ singular
 • ruji-de-toamnă
 • rujii-de-toamnă
plural
 • ruji-de-toamnă
 • rujilor-de-toamnă
vocativ singular
plural
Intrare: ruscuță-de-primăvară
ruscuță-de-primăvară substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ruscuță-de-primăvară
 • ruscuța-de-primăvară
plural
 • ruscuțe-de-primăvară
 • ruscuțele-de-primăvară
genitiv-dativ singular
 • ruscuțe-de-primăvară
 • ruscuței-de-primăvară
plural
 • ruscuțe-de-primăvară
 • ruscuțelor-de-primăvară
vocativ singular
plural
Intrare: salată de boeuf
salată de boeuf substantiv feminin
 • pronunție: böf
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • salată de boeuf
 • salata de boeuf
plural
 • salate de boeuf
 • salatele de boeuf
genitiv-dativ singular
 • salate de boeuf
 • salatei de boeuf
plural
 • salate de boeuf
 • salatelor de boeuf
vocativ singular
plural
Intrare: salată-de-câmp
salată-de-câmp substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • salată-de-câmp
 • salata-de-câmp
plural
 • salate-de-câmp
 • salatele-de-câmp
genitiv-dativ singular
 • salate-de-câmp
 • salatei-de-câmp
plural
 • salate-de-câmp
 • salatelor-de-câmp
vocativ singular
plural
Intrare: sânge-de-nouă-frați
sânge-de-nouă-frați substantiv masculin (numai) singular
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • sânge-de-nouă-frați
 • sângele-de-nouă-frați
plural
genitiv-dativ singular
 • sânge-de-nouă-frați
 • sângelui-de-nouă-frați
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • sângele-dracului
plural
genitiv-dativ singular
 • sângelui-dracului
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • sângele-zmeului
plural
genitiv-dativ singular
 • sângelui-zmeului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: scară-de-pisică
scară-de-pisică substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scară-de-pisi
 • scara-de-pisi
plural
 • scări-de-pisi
 • scările-de-pisi
genitiv-dativ singular
 • scări-de-pisi
 • scării-de-pisi
plural
 • scări-de-pisi
 • scărilor-de-pisi
vocativ singular
plural
Intrare: scăluș-de-apă
scăluș-de-apă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scăluș-de-a
 • scălușul-de-a
plural
 • scăluși-de-a
 • scălușii-de-a
genitiv-dativ singular
 • scăluș-de-a
 • scălușului-de-a
plural
 • scăluși-de-a
 • scălușilor-de-a
vocativ singular
plural
Intrare: scoică-de-mărgăritar
scoică-de-mărgăritar substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scoică-de-mărgăritar
 • scoica-de-mărgăritar
plural
 • scoici-de-mărgăritar
 • scoicile-de-mărgăritar
genitiv-dativ singular
 • scoici-de-mărgăritar
 • scoicii-de-mărgăritar
plural
 • scoici-de-mărgăritar
 • scoicilor-de-mărgăritar
vocativ singular
plural
Intrare: scoică-de-râu
scoică-de-râu substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scoică-de-râu
 • scoica-de-râu
plural
 • scoici-de-râu
 • scoicile-de-râu
genitiv-dativ singular
 • scoici-de-râu
 • scoicii-de-râu
plural
 • scoici-de-râu
 • scoicilor-de-râu
vocativ singular
plural
Intrare: scorpie-de-mare
scorpie-de-mare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scorpie-de-mare
 • scorpia-de-mare
plural
 • scorpii-de-mare
 • scorpiile-de-mare
genitiv-dativ singular
 • scorpii-de-mare
 • scorpiei-de-mare
plural
 • scorpii-de-mare
 • scorpiilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: scorpion-de-baltă
scorpion-de-baltă substantiv masculin
 • silabație: scor-pi-on- info
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scorpion-de-baltă
 • scorpionul-de-baltă
plural
 • scorpioni-de-baltă
 • scorpionii-de-baltă
genitiv-dativ singular
 • scorpion-de-baltă
 • scorpionului-de-baltă
plural
 • scorpioni-de-baltă
 • scorpionilor-de-baltă
vocativ singular
plural
Intrare: scorpionul-de-cărți
scorpionul-de-cărți substantiv masculin articulat
 • silabație: scor-pi-o- info
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scorpionul-de-cărți
plural
 • scorpionii-de-cărți
genitiv-dativ singular
 • scorpionului-de-cărți
plural
 • scorpionilor-de-cărți
vocativ singular
plural
Intrare: scoruș-de-munte
scoruș-de-munte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scoruș-de-munte
 • scorușul-de-munte
plural
 • scoruși-de-munte
 • scorușii-de-munte
genitiv-dativ singular
 • scoruș-de-munte
 • scorușului-de-munte
plural
 • scoruși-de-munte
 • scorușilor-de-munte
vocativ singular
plural
scoruș-păsăresc substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scoruș-păsăresc
 • scorușul-păsăresc
plural
 • scoruși-păsărești
 • scorușii-păsărești
genitiv-dativ singular
 • scoruș-păsăresc
 • scorușului-păsăresc
plural
 • scoruși-păsărești
 • scorușilor-păsărești
vocativ singular
plural
Intrare: scroafă-de-baltă
scroafă-de-baltă substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scroafă-de-baltă
 • scroafa-de-baltă
plural
 • scroafe-de-baltă
 • scroafele-de-baltă
genitiv-dativ singular
 • scroafe-de-baltă
 • scroafei-de-baltă
plural
 • scroafe-de-baltă
 • scroafelor-de-baltă
vocativ singular
plural
Intrare: scrumbie-de-Dunăre
scrumbie-de-Dunăre substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scrumbie-de-Dunăre
 • scrumbia-de-Dunăre
plural
 • scrumbii-de-Dunăre
 • scrumbiile-de-Dunăre
genitiv-dativ singular
 • scrumbii-de-Dunăre
 • scrumbiei-de-Dunăre
plural
 • scrumbii-de-Dunăre
 • scrumbiilor-de-Dunăre
vocativ singular
plural
Intrare: soc-de-munte
soc-de-munte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • soc-de-munte
 • socul-de-munte
plural
 • soci-de-munte
 • socii-de-munte
genitiv-dativ singular
 • soc-de-munte
 • socului-de-munte
plural
 • soci-de-munte
 • socilor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: spumă-de-mare
spumă-de-mare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • spumă-de-mare
 • spuma-de-mare
plural
 • spume-de-mare
 • spumele-de-mare
genitiv-dativ singular
 • spume-de-mare
 • spumei-de-mare
plural
 • spume-de-mare
 • spumelor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: stârc-cenușiu-de-noapte
stârc-cenușiu-de-noapte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • stârc-cenușiu-de-noapte
 • stârcul-cenușiu-de-noapte
plural
 • stârci-cenușii-de-noapte
 • stârcii-cenușii-de-noapte
genitiv-dativ singular
 • stârc-cenușiu-de-noapte
 • stârcului-cenușiu-de-noapte
plural
 • stârci-cenușii-de-noapte
 • stârcilor-cenușii-de-noapte
vocativ singular
plural
Intrare: stârc-de-noapte
stârc-de-noapte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • stârc-de-noapte
 • stârcul-de-noapte
plural
 • stârci-de-noapte
 • stârcii-de-noapte
genitiv-dativ singular
 • stârc-de-noapte
 • stârcului-de-noapte
plural
 • stârci-de-noapte
 • stârcilor-de-noapte
vocativ singular
plural
Intrare: stea-de-mare
stea-de-mare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • stea-de-mare
 • steaua-de-mare
plural
 • stele-de-mare
 • stelele-de-mare
genitiv-dativ singular
 • stele-de-mare
 • stelei-de-mare
plural
 • stele-de-mare
 • stelelor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: sturz-de-iarnă
sturz-de-iarnă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • sturz-de-iarnă
 • sturzul-de-iarnă
plural
 • sturzi-de-iarnă
 • sturzii-de-iarnă
genitiv-dativ singular
 • sturz-de-iarnă
 • sturzului-de-iarnă
plural
 • sturzi-de-iarnă
 • sturzilor-de-iarnă
vocativ singular
plural
Intrare: șarpe-de-apă
șarpe-de-apă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • șarpe-de-a
 • șarpele-de-a
plural
 • șerpi-de-a
 • șerpii-de-a
genitiv-dativ singular
 • șarpe-de-a
 • șarpelui-de-a
plural
 • șerpi-de-a
 • șerpilor-de-a
vocativ singular
plural
Intrare: șoarece de bibliotecă
șoarece de bibliotecă substantiv masculin admite vocativul
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • șoarece de bibliote
 • șoarecele de bibliote
plural
 • șoareci de bibliote
 • șoarecii de bibliote
genitiv-dativ singular
 • șoarece de bibliote
 • șoarecelui de bibliote
plural
 • șoareci de bibliote
 • șoarecilor de bibliote
vocativ singular
 • șoarece de bibliote
plural
 • șoarecilor de bibliote
Intrare: șoarece-de-apă
șoarece-de-apă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • șoarece-de-a
 • șoarecele-de-a
plural
 • șoareci-de-a
 • șoarecii-de-a
genitiv-dativ singular
 • șoarece-de-a
 • șoarecelui-de-a
plural
 • șoareci-de-a
 • șoarecilor-de-a
vocativ singular
plural
Intrare: șoarece-de-câmp
șoarece-de-câmp substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • șoarece-de-câmp
 • șoarecele-de-câmp
plural
 • șoareci-de-câmp
 • șoarecii-de-câmp
genitiv-dativ singular
 • șoarece-de-câmp
 • șoarecelui-de-câmp
plural
 • șoareci-de-câmp
 • șoarecilor-de-câmp
vocativ singular
plural
Intrare: șoarece-de-mare
șoarece-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • șoarece-de-mare
 • șoarecele-de-mare
plural
 • șoareci-de-mare
 • șoarecii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • șoarece-de-mare
 • șoarecelui-de-mare
plural
 • șoareci-de-mare
 • șoarecilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: șoarece-de-pădure
șoarece-de-pădure substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • șoarece-de-pădure
 • șoarecele-de-pădure
plural
 • șoareci-de-pădure
 • șoarecii-de-pădure
genitiv-dativ singular
 • șoarece-de-pădure
 • șoarecelui-de-pădure
plural
 • șoareci-de-pădure
 • șoarecilor-de-pădure
vocativ singular
plural
Intrare: ștevie-de-munte
ștevie-de-munte substantiv feminin
 • silabație: ște-vi-e- info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ștevie-de-munte
 • ștevia-de-munte
plural
 • ștevii-de-munte
 • șteviile-de-munte
genitiv-dativ singular
 • ștevii-de-munte
 • șteviei-de-munte
plural
 • ștevii-de-munte
 • șteviilor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: știucă-de-mare
știucă-de-mare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • știucă-de-mare
 • știuca-de-mare
plural
 • știuci-de-mare
 • știucile-de-mare
genitiv-dativ singular
 • știuci-de-mare
 • știucii-de-mare
plural
 • știuci-de-mare
 • știucilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: șuvar-de-munte
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • șuvar-de-munte
 • șuvarul-de-munte
plural
genitiv-dativ singular
 • șuvar-de-munte
 • șuvarului-de-munte
plural
vocativ singular
plural
Intrare: tămâiță-de-câmp
tămâiță-de-câmp substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • tămâiță-de-câmp
 • tămâița-de-câmp
plural
 • tămâițe-de-câmp
 • tămâițele-de-câmp
genitiv-dativ singular
 • tămâițe-de-câmp
 • tămâiței-de-câmp
plural
 • tămâițe-de-câmp
 • tămâițelor-de-câmp
vocativ singular
plural
Intrare: tidvă-de-pământ
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • tidvă-de-pământ
 • tidva-de-pământ
plural
genitiv-dativ singular
 • tidve-de-pământ
 • tidvei-de-pământ
plural
vocativ singular
plural
Intrare: trandafir-de-mare
trandafir-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trandafir-de-mare
 • trandafirul-de-mare
plural
 • trandafiri-de-mare
 • trandafirii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • trandafir-de-mare
 • trandafirului-de-mare
plural
 • trandafiri-de-mare
 • trandafirilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: trandafir-de-munte
trandafir-de-munte substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trandafir-de-munte
 • trandafirul-de-munte
plural
 • trandafiri-de-munte
 • trandafirii-de-munte
genitiv-dativ singular
 • trandafir-de-munte
 • trandafirului-de-munte
plural
 • trandafiri-de-munte
 • trandafirilor-de-munte
vocativ singular
plural
Intrare: trestie-de-câmp
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trestie-de-câmp
 • trestia-de-câmp
plural
genitiv-dativ singular
 • trestii-de-câmp
 • trestiei-de-câmp
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trestie-mi
 • trestia-mi
plural
genitiv-dativ singular
 • trestii-mici
 • trestiei-mici
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trestie-noduroa
 • trestia-noduroa
plural
genitiv-dativ singular
 • trestii-noduroase
 • trestiei-noduroase
plural
vocativ singular
plural
Intrare: trestie-de-zahăr
 • silabație: -ti-e- info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trestie-de-zahăr
 • trestia-de-zahăr
plural
genitiv-dativ singular
 • trestii-de-zahăr
 • trestiei-de-zahăr
plural
vocativ singular
plural
Intrare: trestie-spaniolă
 • silabație: tres-ti-e-spa-ni-o-lă info
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trestie-spanio
 • trestia-spanio
plural
genitiv-dativ singular
 • trestii-spaniole
 • trestiei-spaniole
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trestie-de-mare
 • trestia-de-mare
plural
genitiv-dativ singular
 • trestii-de-mare
 • trestiei-de-mare
plural
vocativ singular
plural
Intrare: trifoi-de-lac
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trifoi-de-lac
 • trifoiul-de-lac
plural
genitiv-dativ singular
 • trifoi-de-lac
 • trifoiului-de-lac
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trifoi-de-baltă
 • trifoiul-de-baltă
plural
genitiv-dativ singular
 • trifoi-de-baltă
 • trifoiului-de-baltă
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trifoi-amar
 • trifoiul-amar
plural
genitiv-dativ singular
 • trifoi-amar
 • trifoiului-amar
plural
vocativ singular
plural
Intrare: Țara de Foc
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • Țara de Foc
plural
genitiv-dativ singular
 • Țării de Foc
plural
vocativ singular
plural
Intrare: Țările de Jos
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • Țările de Jos
genitiv-dativ singular
plural
 • Țărilor de Jos
vocativ singular
plural
Intrare: țipar-de-mare
țipar-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • țipar-de-mare
 • țiparul-de-mare
plural
 • țipari-de-mare
 • țiparii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • țipar-de-mare
 • țiparului-de-mare
plural
 • țipari-de-mare
 • țiparilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: untdelemn
 • silabație: unt-de-lemn info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • untdelemn
 • untdelemnul
 • untdelemnu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • untdelemn
 • untdelemnului
plural
vocativ singular
plural
substantiv neutru compus
Surse flexiune: DLRLC
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • unt-de-lemn
 • untul-de-lemn
plural
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • undelemn
 • undelemnul
 • undelemnu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • undelemn
 • undelemnului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: urs-de-mare
urs-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • urs-de-mare
 • ursul-de-mare
plural
 • urși-de-mare
 • urșii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • urs-de-mare
 • ursului-de-mare
plural
 • urși-de-mare
 • urșilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: urzică-de-mare
urzică-de-mare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • urzică-de-mare
 • urzica-de-mare
plural
 • urzici-de-mare
 • urzicile-de-mare
genitiv-dativ singular
 • urzici-de-mare
 • urzicii-de-mare
plural
 • urzici-de-mare
 • urzicilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: vacă-de-mare
vacă-de-mare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • vacă-de-mare
 • vaca-de-mare
plural
 • vaci-de-mare
 • vacile-de-mare
genitiv-dativ singular
 • vaci-de-mare
 • vacii-de-mare
plural
 • vaci-de-mare
 • vacilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: vargă-de-aur
vargă-de-aur substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • vargă-de-aur
 • varga-de-aur
plural
 • vergi-de-aur
 • vergile-de-aur
genitiv-dativ singular
 • vergi-de-aur
 • vergii-de-aur
plural
 • vergi-de-aur
 • vergilor-de-aur
vocativ singular
plural
Intrare: văcălie-de-brad
văcălie-de-brad substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • văcălie-de-brad
 • văcălia-de-brad
plural
 • văcălii-de-brad
 • văcăliile-de-brad
genitiv-dativ singular
 • văcălii-de-brad
 • văcăliei-de-brad
plural
 • văcălii-de-brad
 • văcăliilor-de-brad
vocativ singular
plural
Intrare: vărsat (s.n.)
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • vărsat
 • vărsatul
 • vărsatu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • vărsat
 • vărsatului
plural
vocativ singular
plural
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • vărsat-de-vânt
 • vărsatul-de-vânt
plural
genitiv-dativ singular
 • vărsat-de-vânt
 • vărsatului-de-vânt
plural
vocativ singular
plural
Intrare: verde-de-Paris
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • verde-de-Paris
 • verdele-de-Paris
plural
genitiv-dativ singular
 • verde-de-Paris
 • verdelui-de-Paris
plural
vocativ singular
plural
Intrare: violă-de-noapte
violă-de-noapte substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • violă-de-noapte
 • viola-de-noapte
plural
 • viole-de-noapte
 • violele-de-noapte
genitiv-dativ singular
 • viole-de-noapte
 • violei-de-noapte
plural
 • viole-de-noapte
 • violelor-de-noapte
vocativ singular
plural
Intrare: violă-de-primăvară
violă-de-primăvară substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • violă-de-primăvară
 • viola-de-primăvară
plural
 • viole-de-primăvară
 • violele-de-primăvară
genitiv-dativ singular
 • viole-de-primăvară
 • violei-de-primăvară
plural
 • viole-de-primăvară
 • violelor-de-primăvară
vocativ singular
plural
Intrare: viță-de-vie
viță-de-vie substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • viță-de-vie
 • vița-de-vie
plural
 • vițe-de-vie
 • vițele-de-vie
genitiv-dativ singular
 • vițe-de-vie
 • viței-de-vie
plural
 • vițe-de-vie
 • vițelor-de-vie
vocativ singular
plural
Intrare: vițel-de-mare
vițel-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • vițel-de-mare
 • vițelul-de-mare
plural
 • viței-de-mare
 • vițeii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • vițel-de-mare
 • vițelului-de-mare
plural
 • viței-de-mare
 • vițeilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: vulpe-de-mare
vulpe-de-mare substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • vulpe-de-mare
 • vulpea-de-mare
plural
 • vulpi-de-mare
 • vulpile-de-mare
genitiv-dativ singular
 • vulpi-de-mare
 • vulpii-de-mare
plural
 • vulpi-de-mare
 • vulpilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: zambilă-de-câmp
zambilă-de-câmp substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • zambilă-de-câmp
 • zambila-de-câmp
plural
 • zambile-de-câmp
 • zambilele-de-câmp
genitiv-dativ singular
 • zambile-de-câmp
 • zambilei-de-câmp
plural
 • zambile-de-câmp
 • zambilelor-de-câmp
vocativ singular
plural
Intrare: zi
substantiv feminin (F145.1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • zi
 • zi
 • ziua
plural
 • zile
 • zilele
genitiv-dativ singular
 • zile
 • zilei
plural
 • zile
 • zilelor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F145)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • zi
 • ziua
plural
 • zile
 • zilele
genitiv-dativ singular
 • zile
 • zilei
plural
 • zile
 • zilelor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • zuă
 • zua
plural
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • zuo
plural
 • zuo
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F999)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • zio
plural
 • zio
genitiv-dativ singular
plural
vocativ singular
plural
D simbol
 • pronunție: de, dî
abreviere, simbol, siglă (I6)
 • D
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

ac-de-mare

 • 1. Pește marin, lung și ascuțit, în formă de andrea, acoperit cu plăci osoase (Syngnathus rubescens).
  surse: DEX '09 DLRLC

etimologie:

anemonă-de-mare

etimologie:

arici-de-mare

 • 1. Animal echinoderm marin cu corpul sferic, acoperit cu țepi (Echinus melo).
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: echinidă

etimologie:

ață-de-mare

 • 1. Plantă acvatică cu tulpina scurtă și foarte ramificată și cu flori verzui (Ruppia rostellata).
  surse: DEX '09
 • 2. Peștișor marin cu corpul filiform, cu o singură înotătoare (Nerophis ophidion).
  surse: DEX '09

etimologie:

bătaie de joc

 • surse: DEX '09 DLRLC
  • 1.1. prin extensiune Faptă urâtă, incalificabilă.
   surse: DEX '09 DLRLC attach_file un exemplu
   exemple
   • Pentru asemenea bătaie de joc vei fi eliminat din școală. SADOVEANU, N. F. 145.
    surse: DLRLC
  • 1.2. expresie A lua în bătaie de joc = a lua în batjocură, în râs.
   exemple
   • Cine te-a pus la cale să mă iei, tocmai pe mine, în bătaie de joc? CREANGĂ, P. 83.
    surse: DLRLC

etimologie:

bou-de-apă

 • 1. Gândac mare de apă de culoare neagră, cu picioarele acoperite de peri deși și lungi și adaptate la înot (Hydrophilus piceus).
  surse: DEX '09 sinonime: bou-de-baltă

etimologie:

bou-de-baltă

 • 1. Nume dat la două specii de broască, una având pe pântece pete roșii (Bombinator igneus), iar cealaltă pete galbene (Bombinator pachypus).
  surse: DEX '09 sinonime: buhai-de-baltă
 • 2. Pasăre de baltă cu ciocul lung și ascuțit, galbenă-verzuie pe spate, cu capul negru și cu gâtul alb (Botaurus stellaris).
  surse: DEX '09 sinonime: buhai-de-baltă
 • 3. Gândac mare de apă de culoare neagră, cu picioarele acoperite de peri deși și lungi și adaptate la înot (Hydrophilus piceus).
  surse: DEX '09 sinonime: bou-de-apă

etimologie:

bou-de-mare

 • 1. Pește marin mic, de culoare cafenie sau cenușie-închis, cu capul gros și lătăreț și cu ochii așezați în partea superioară a capului (Uranoscopus scaber).
  surse: DEX '09

etimologie:

bou-de-noapte

etimologie:

buhai-de-baltă

 • 1. Specie de broască, mică, cu pete roșii pe pântec, care trăiește în bălțile mici (Bombina bombina).
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: bou-de-baltă attach_file un exemplu
  exemple
  • Băieții, cînd te văd, rămîn cu ochii holbați, ca niște buhai-de-baltă. ALECSANDRI, T. I 340.
   surse: DLRLC
 • 2. Pasăre de baltă, cu ciocul lungăreț și ascuțit, galbenă-verzuie pe spate, cu pete și desene cenușii, cu creștetul negru și gâtul alb (Botaurus stellaris).
  exemple
  • Din cînd în cînd, în tăcerea nopții, se auzea lugubru vuietul nelămurit al buhaiului-de-baltă. SADOVEANU, O. I 410.
   surse: DLRLC

etimologie:

bujor-de-munte

etimologie:

bujorel-de-munte

etimologie:

bumbac-de-câmp

etimologie:

burete-de-mare

etimologie:

bureți-de-iarbă

etimologie:

buruiană-de-pecingine

etimologie:

cal-de-apă

etimologie:

cal-de-iarbă

etimologie:

cal-de-mare

etimologie:

cap-de-cocoș

etimologie:

cap-de-mort

 • 1. entomologie Specie de fluture mare, care are pe spate o pată brună, asemănătoare cu un craniu.
  exemple
  • Cel mai mare în privința grosimii corpului dintre toți fluturii... e striga, numită... încă și... capul-lui-Adam... cap-de-mort... capul-morților. MARIAN, INS. 268.
   surse: DLRLC

etimologie:

capră-de-munte

 • 1. Capră sălbatică, cu blana brună-neagră, cu coarne scurte și curbate la vârf și cu două dungi albe pe partea anterioară a capului, care trăiește în regiunile alpine (Rupicapra rupicapra).
  surse: DEX '09
 • diferențiere Animal rumegător din genul antilopei, care trăiește prin regiunile alpine (Antilops rupicapra).
  exemple
  • Pe stînci albicioase ce se pierd în văzduh, s-arată sfiață capra-neagră, cu cornițele-i crescute în formă de cîrlig. ODOBESCU, S. III 164.
   surse: DLRLC

etimologie:

castravete-de-mare

etimologie:

căluț-de-mare

 • 1. Pește teleostean marin cu corpul de 8-10 cm, lipsit de înotătoare codală și cu capul asemănător cu cel al calului (Hippocampus hippocampus).
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: cal-de-mare hipocamp

etimologie:

cățel-de-frasin / cățelul-frasinului cățelul-frasinului

etimologie:

cățel-de-mare

etimologie:

câine-de-mare

 • 1. Rechin de talie mică, de culoare albastră-cenușie, cu câte un spin la aripioarele dorsale (Achanthias vulgaris).
  surse: DEX '09 DLRLC

etimologie:

cetină-de-negi

 • 1. Mic arbust rășinos ornamental din familia pinaceelor, totdeauna verde, cu tulpini culcate, foarte ramificate, cu frunze solzoase și cu flori dioice sau monoice (Juniperus sabina).
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: sabină (bot.)

etimologie:

chemin de fer

 • 1. Joc de noroc asemănător cu bacaraua, la care fiecare jucător devine pe rând bancher (?).
  surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie:

chimion-de-apă / -de-baltă chimion-de-baltă

etimologie:

cicoare de grădină

etimologie:

coada-mâței-de-baltă

 • 1. Nume dat mai multor specii de mușchi de culoare albă-gălbuie, care cresc prin locurile umede și contribuie la formarea turbei (Sphagnum).
  surse: DEX '09

etimologie:

cocoș-de-mesteacăn

 • 1. Pasăre sălbatică având coada în formă de liră, cu penajul masculului negru cu luciu metalic, iar al femelei brun-ruginiu cu pete transversale (Lyrurus tetrix).
  surse: DEX '09

etimologie:

cocoș-de-munte

 • 1. Pasăre sălbatică de mărimea unui curcan, cu pene negre, pe piept verzi-albăstrui, cu ciocul puternic și puțin încovoiat (Tetrao urogallus).
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: cocoș-sălbatic attach_file un exemplu
  exemple
  • Vânătoare de cocoși sălbatici.
   surse: DLRLC

etimologie:

cocoșel-de-câmp

etimologie:

corb-de-mare

etimologie:

corb-de-noapte

 • 1. Pasăre cu capul și ceafa negre, cu spinarea cenușie și pântecele alb-cenușiu; trăiește pe lângă bălți (Nycticorax nycticorax).
  surse: DLRLC

etimologie:

corn-de-secară / cornul-secarei cornul-secarei

 • 1. Ciupercă parazită care trăiește în ovarul diferitelor plante graminee (Claviceps purpurea); boală provocată de această ciupercă și manifestată prin apariția în spic a unor formații tari, negricioase, întrebuințate în farmacie pentru extragerea ergotinei.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: pintenul-secarei

etimologie:

crin-de-mare

 • 1. (la) plural Clasă de echinoderme cu aspect de floare, care trăiesc fixate în zone abisale.
  surse: DEX '09

etimologie:

crin-de-pădure

 • 1. Plantă din familia liliaceelor, cu florile aplecate în jos, de culoare roșie-violetă cu pete purpurii (Lilium martagon).
  surse: DEX '09

etimologie:

crin-de-toamnă

 • 1. Gen de plante decorative originare din Japonia, cu flori albe, liliachii sau albastre, care atârnă în mănunchi la vârful tulpinii (Hosta).
  surse: DEX '09

etimologie:

cristei-de-baltă

 • 1. Pasăre călătoare acvatică, cu aripi scurte, cu ciocul lung și ascuțit, cu penajul brun-măsliniu (Rallus aquaticus).
  surse: DEX '09

etimologie:

cucută-de-apă

 • 1. Plantă erbacee de apă, cu flori albe dispuse în formă de umbrelă (Cicuta virosa).
  surse: DEX '09

etimologie:

cucută-de-pădure

 • 1. Plantă erbacee cu frunze ascuțite și flori albe (Galium schultesii).
  surse: DEX '09

etimologie:

curechi-de-munte

 • 1. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu flori galbene-aurii și cu fructe achene prevăzute cu peri (Ligularia glauca).
  surse: DEX '09

etimologie:

d

 • 1. A șasea literă a alfabetului limbii române.
  surse: DEX '09 DE
  • diferențiere A cincea literă a alfabetului.
   surse: DLRLC
  • comentariu Numerotarea din DLRLC și DLRM este diferită de cea actuală, la vremea respectivă nefiind luate în considerație literele Â, Q, Y (nerepertoriate) și W (menționată dar fără a fi considerată literă „a alfabetului”).
 • 2. Sunet notat cu această literă (consoană ocluzivă dentală sonoră).
  surse: DEX '09 DE
 • 3. metrologie (Sub forma d) Simbol pentru prefixul „deci-”.
  surse: DE
 • 4. muzică (Sub forma D) Notație literală la anglosaxoni și germani pentru sunetul re.
  surse: DE
 • 5. (Sub forma D) Cifră romană cu valoarea 500.
  surse: DE
 • 6. metrologie (Sub forma D) Simbol pentru debye.
  surse: DE
 • 7. (Sub forma D) Simbol pentru deuteriu.
  surse: DE
 • 8. (Sub forma D) Simbol pentru zi.
  surse: DE

etimologie:

de-a azvârlita

 • 1. Numele unui joc de copii care constă în aruncarea cât mai departe a unei pietre, a unui băț etc.
  surse: DEX '09 DLRLC

etimologie:

de-a baba-gaia

 • 1. Joc de copii în care unul dintre ei, care face pe cloșca, își apără „puii” înșirați, în linie, în spatele lui, împotriva altuia care face pe „gaia”; de-a cloșca cu puii, uliul-și-porumbeii.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: de-a puia-gaia

etimologie:

de-a bușilea de-a bușile de-a bușele

 • 1. expresie De-a bușilea (sau bușile, bușele) = pe brânci.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • Cățărîndu-se din stei în stei, mai d-a bușele... se urcă deasupra muntelui. ISPIRESCU, L. 195.
   surse: DLRLC

etimologie:

de-a cufundul

 • 1. regional locuțiune adverbială De-a cufundul = cufundându-se.
  surse: DEX '09 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • Mai zvîrleam cîteva [pietre], de încuiam pe dracul în fundul știoalnei... ș-apoi, huștiuliuc! și eu în știoalnă, de-a cufundul. CREANGĂ, A. 65.
   surse: DLRLC

etimologie:

de ajuns de-ajuns deajuns

 • 1. În cantitate suficientă.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: destul (adv.)

etimologie:

de-a valma de-a-valma deavalma

 • 1. (Care este) Laolaltă; amestecat (în dezordine); claie peste grămadă.
  exemple
  • Slujitoarele începură a aduce salam de Sibiu, brînzeturi, sardele, șuncă – bunătăți de-a valma. VORNIC, P. 228.
   surse: DLRLC
  • O mare sală deșartă, mai ales cînd are-n fundul ei și-o scenă cu decorațiuni aruncate de-a valma, produce... o impresie foarte proastă. SLAVICI, O. I 338.
   surse: DLRLC
  • Hroiot, oștean vestit, Ca să-i mai îmbărbăteze, de-a valma printre soldați, Se luptă. NEGRUZZI, S. I 122.
   surse: DLRLC
  • Copiii săi creștea și era d-a valma și de o seamă cu cei boierești. PISCUPESCU, O. 24.
   surse: DLRLC

etimologie:

deavolna de-a-volna volna

etimologie:

debye D

 • 1. fizică Unitate de măsură a momentului electric.
  surse: MDA2 DEX '09 DEX '98 DN

etimologie:

dedițel-de-mare

etimologie:

de facto

 • 1. Formulă folosită pentru a recunoaște un fapt prin însăși existența acestuia; în fapt.
  surse: DEX '09 DN

etimologie:

de jure

 • 1. De drept.
  surse: DEX '09 DN

etimologie:

de jur împrejur jur-împrejur

 • 1. Din (sau în) toate părțile.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: roată (cerc) attach_file 7 exemple
  exemple
  • Ca niște uriași, culcați pe brînci, stau în neclintire, de jur împrejur, dealuri nesfîrșite. VLAHUȚĂ, O. A. 153.
   surse: DLRLC
  • A deschis ochii privind de jur împrejur. CARAGIALE, O. III 81.
   surse: DLRLC
  • Turcu-afară că ieșea Și-n pivniță se ducea, Iar Mărculeț rămînea Și prin casă se primbla Și jur împrejur căta, Și căta și prea căta. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 488.
   surse: DLRLC
  • De jur împrejur erau numai cîmpii fertile. BOGZA, Ț. 9.
   surse: DLRLC
  • [Castelul] era înveșmîntat jur împrejur cu iederă. REBREANU, R. I 79.
   surse: DLRLC
  • De jur împrejur cădea zăpada albă-albă, moale ca puful. SANDU-ALDEA, U. P. 35.
   surse: DLRLC
  • Ochii roată că-și făcea, Jur prejur că se uita. TEODORESCU, P. P. 440.
   surse: DLRLC

etimologie:

de jur-împrejurul de jur împrejurul jur-împrejurul

 • 1. În preajma...
  surse: DLRLC DEX '09 attach_file 3 exemple
  exemple
  • Da, pace de jur împrejurul țării ca și înlăuntrul ei. DELAVRANCEA, A. 23.
   surse: DLRLC
  • Jur împrejur de sine Vedea, ca-n ziua cea de-ntîi, Cum izvorau lumine. EMINESCU, O. I 176.
   surse: DLRLC
  • Jur prejur de mese. TEODORESCU, P. P. 23.
   surse: DLRLC

etimologie:

de plano

etimologie:

de (prep.) dupră dupren

 • 1. Introduce un atribut.
  surse: DEX '09 DLRLC
  • 1.1. Atributul exprimă natura obiectului determinat.
   surse: DEX '09 DLRLC attach_file 3 exemple
   exemple
   • Spirit de inițiativă. Vinde țesături de cele mai noi.
    surse: DEX '09 DLRLC
   • Unei copile ca jupînița Marușca, îi trebuie un bărbat cu strălucire de soare. SADOVEANU, F. J. 397.
    surse: DLRLC
   • Și ca la mîndre nunți de crai, Ieșit-a-n cales-ales crai. COȘBUC, P. I 56.
    surse: DLRLC
   • 1.1.1. Atributul are și sens partitiv fiind uneori un substantiv în genitiv.
    exemple
    • Da eu, drept să-ți spun, mai degrabă aș bea un rachiu de celălalt mai prost, de-al nostru. SADOVEANU, O. A. I 93.
     surse: DLRLC
    • Călătorul, după chip și port, e un negustor, vreun orzar ori cirezar, de care umblă pîn sate după daraveri. CARAGIALE, P. 44.
     surse: DLRLC
    • Se vede că și lui dumnezeu îi plac tot puișori de cei mai tineri. CREANGĂ, P. 31.
     surse: DLRLC
    • Mă duc să pregătesc ceva de-a mîncării. CREANGĂ. P. 9.
     surse: DLRLC
   • 1.1.2. Atributul califică prin modul de acțiune a obiectului respectiv.
    exemple
    • Moară de vânt. Ceasornic de precizie.
     surse: DLRLC
   • 1.1.3. Atributul exprimă natura prin specificul preocupărilor unui colectiv sau ale unei persoane.
    exemple
    • Academia de științe. Ministerul de Finanțe. Conferință de presă. Unitate de artilerie. Ansamblu de cântece și dansuri.
     surse: DLRLC
   • 1.1.4. Atributul arată calitatea obiectului prin consecințele însușirilor neexprimate.
    exemple
    • Un tânăr de nădejde. O noapte de pomină.
     surse: DLRLC
   • 1.1.5. Atributul este exprimat printr-un abstract verbal derivat dintr-un adjectiv care arată calitatea.
    exemple
    • Fumurile satelor, aburul acoperișurilor, pîclele uriașe ale pădurilor suiau într-un văzduh de limpezimea lacrimilor. CAMILAR, TEM. 7.
     surse: DLRLC
    • În grădina bordeiului lor crescuse... un măr de toată frumusețea. VISSARION, B. 10.
     surse: DLRLC
    • Curtozzi însă era un om de o veselie proverbială. HOGAȘ, DR. II 196.
     surse: DLRLC
   • 1.1.6. Atributul exprimă originea obiectului respectiv, în ce privește locul, timpul sau cauza.
    exemple
    • Brânză de Brăila. Salam de Sibiu. Vin de Cotnar. Apă de Borsec. Miere de mai. Rană de schijă.
     surse: DLRLC
   • 1.1.7. Este folosit în titlurile de noblețe.
    surse: DEX '09 DLRLC attach_file un exemplu
    exemple
    • Ducele de Burgundia.
     surse: DEX '09 DLRLC
   • 1.1.8. Atributul exprimă natura prin aprecierea cantității, valorii, greutății, dimensiunii sau vârstei.
    exemple
    • O bancnotă de 100 de lei. Laminate de grosimea unei foițe. Cale de două zile. Un copil de 2 ani.
     surse: DLRLC
    • L-au bătut copiii de sama lui, căci era cel mai slab. CAMILAR, N. I 19.
     surse: DLRLC
    • Doamna Ionescu, femeie ca de patruzeci de ani. CAMIL PETRESCU, T. II 7.
     surse: DLRLC
  • 1.2. Atributul exprimă materia.
   surse: DEX '09 DLRLC
   • 1.2.1. Materia propriu-zisă din care este confecționat un lucru: făcut din...
    surse: DEX '09 DLRLC attach_file 4 exemple
    exemple
    • Căsuța lui de paiantă. Stofă de lână. Haine de pânză. O masă de lemn. Un inel de aur. Vapori de apă. Straturi de cărbune.
     surse: DEX '09 DLRLC
    • Prin întuneric tremurau vîrtejuri de nea. SADOVEANU, O. A. I 99.
     surse: DLRLC
    • Pe coastă, la urcuș, Din căsuța lui de humă A ieșit un greieruș. TOPÎRCEANU, B. 54.
     surse: DLRLC
    • Pe fața mesei, albă cu dungi de borangic, se grămădea toată îmbelșugarea casei. MACEDONSKI, O. III 8.
     surse: DLRLC
    • 1.2.1.1. În comparații eliptice, exprimă natura obiectului determinat.
     exemple
     • Braț de fier. Inimă de piatră.
      surse: DLRLC
     • Și nici n-auzea În crîng cum pășea... Mînz de aramă, Cu vîntul în coamă. BANUȘ, B. 34.
      surse: DLRLC
     • Acest rîu... șerpuiește printre pajiștile și arăturile acoperite, primăvara, cu talazurile de smarald și de aur ale grîului. MACEDONSKI, O. III 3.
      surse: DLRLC
   • 1.2.2. Determinând substantive care arată o măsură, o parte, atributul arată obiectul din care se ia cantitatea sau bucata respectivă.
    exemple
    • Un metru de pânză. Un hectar de pământ. O baniță de grâu. O felie de pâine. Un bob de grâu.
     surse: DLRLC
    • Izbuti să strîngă bani pentru un petec de grădină. CAMILAR, N. I 22.
     surse: DLRLC
    • Acu, ia acolo, oleacă de pospai! aista se cheamă omăt? SADOVEANU, O. A. I 94.
     surse: DLRLC
    • Să fi mers o bucată bună de drum. CARAGIALE, P. 37.
     surse: DLRLC
   • 1.2.3. Determină substantive care denumesc unități de timp.
    exemple
    • O lună de zile.
     surse: DLRLC
   • 1.2.4. Determinând un substantiv cu înțeles colectiv, atributul arată elementele constitutive: compus din...
    surse: DEX '09 DLRLC attach_file 5 exemple
    exemple
    • Roiuri de albine. Consiliul de miniștri. Colectivul de electricieni.
     surse: DEX '09 DLRLC
    • Pădurea de brad de pe Măgură clipi din cetini și dădu și ea zvon. SADOVEANU, B. 24.
     surse: DLRLC
    • Ieșit-a-n cale-ales alai De sfetnici mulți și mult popor. COȘBUC, P. I 56.
     surse: DLRLC
    • O ceată de băiețandri ieși la iveală cît ai clipi din ochi. MACEDONSKI, O. III 14.
     surse: DLRLC
    • Roiuri de albine Curg în rîuri sclipitoare. EMINESCU, O. I 85.
     surse: DLRLC
  • 1.3. Atributul arată conținutul: care conține, cu...
   surse: DEX '09 DLRLC attach_file 4 exemple
   exemple
   • Un pahar de apă. Un car de lemne. O pungă de bani. O carte de basme.
    surse: DEX '09 DLRLC
   • Curg doniți de lapte. TULBURE, V. R. 39.
    surse: DLRLC
   • Cinsteam bucuros cu moșneagul un păhărel de rachiu. SADOVEANU, O. A. I 93.
    surse: DLRLC
   • Trec furnici ducînd în gură de făină marii saci. EMINESCU, O. I 87.
    surse: DLRLC
  • 1.4. Atributul corespunde unui complement direct.
   exemple
   • Proprietar de căruță.
    surse: DLRLC
  • 1.5. Atributul exprimă un raport de filiație.
   surse: DEX '09 DLRLC attach_file un exemplu
   exemple
   • Un pui de căprioară. Fiu de muncitor. Tată de erou. Un pui de rândunică.
    surse: DEX '09 DLRLC
  • 1.6. Atributul arată apartenența.
   surse: DEX '09 DLRLC attach_file 3 exemple
   exemple
   • Crengi de copac. Tăiș de coasă. O rază de soare. Magazin de stat.
    surse: DEX '09 DLRLC
   • La mijloc de codru des Toate păsările ies. EMINESCU, O. I 215.
    surse: DLRLC
   • Zori de ziuă se revarsă peste vesela natură, Prevestind un soare dulce cu lumină și căldură. ALECSANDRI, P. A. 120.
    surse: DLRLC
   • 1.6.1. Cu un pronume posesiv sau cu un genitiv, atributul are sens partitiv.
    exemple
    • Și tot tavanul era scris Cu versuri d-a lui Dionis. COȘBUC, P. I 86.
     surse: DLRLC
  • 1.7. Atributul arată autorul.
   surse: DEX '09 DLRLC attach_file un exemplu
   exemple
   • Un tablou de Țuculescu. Poezii de Eminescu. Un tablou de Grigorescu. O simfonie de Beethoven.
    surse: DEX '09 DLRLC
   • 1.7.1. Atributul indică producătorul unui lucru și natura lucrului.
    exemple
    • Pânză de păianjen. Ou de găină.
     surse: DLRLC
  • 1.8. Atributul, determinând substantive de origine verbală sau cu sens verbal, arată:
   surse: DEX '09 DLRLC
   • 1.8.1. subiectul acțiunii.
    surse: DEX '09 DLRLC attach_file 4 exemple
    exemple
    • Începutul de toamnă. La o bătaie de pușcă.
     surse: DEX '09 DLRLC
    • Ascultă, ascultă bătăi de ciocane. BANUȘ, B. 79.
     surse: DLRLC
    • Niște șănțulețe ca pentru scurgere de apă... erau botezate de noi tranșee. CAMIL PETRESCU, U. N. 5.
     surse: DLRLC
    • Urlete, mugete, șuierături, bubuituri de tun, dangăte de clopot se amestecau într-un concert sinistru, formidabil. BART, E. 389.
     surse: DLRLC
   • 1.8.2. obiectul acțiunii.
    surse: DEX '09 DLRLC
    • 1.8.2.1. Are funcțiune de complement direct.
     surse: DEX '09 DLRLC attach_file 3 exemple
     exemple
     • Schimb de experiență. Constructor de vagoane.
      surse: