Donează

Dacă ai ajuns pe această pagină, probabil că știi deja ce este dexonline (dacă nu, poți afla din pagina de informații). Poți contribui la dezvoltarea proiectului dexonline și prin donarea unei sume de bani.

Donează online sau prin SMS info
Donează prin PayPal info
Donează prin transfer bancar info
Beneficiar Asociația dexonline
CIF 30855345
Adresa strada Remetea nr. 20, București, sector 2
Cont Banca Transilvania, sucursala Obor
RON RO96 BTRL 0440 1205 M306 19XX

Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit

Codul Fiscal permite redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit datorat pentru anul trecut. Astfel, poți ajuta Asociația dexonline fără să te coste nimic! Termenul limită este 25 mai anul curent. Mai multe informații poți găsi aici.

Metoda 1

Vizitează redirectioneaza.ro sau formular230.ro și urmează instrucțiunile. Formularele PDF vor fi deja completate cu datele Asociației dexonline.

Metoda 2

Descarcă formularul potrivit:

Completează formularul folosind datele de identificare ale Asociației dexonline:

 • Cod de Identificare Fiscală (CIF): 30855345
 • Adresa sediului social: strada Remetea nr. 20, București, sector 2
 • Cont deschis la Banca Transilvania, sucursala Obor, IBAN: RO96 BTRL 0440 1205 M306 19XX

Trimite formularul completat și semnat prin scrisoare recomandată sau depune-l personal la sediul Administrației Financiare de care aparține domiciliul tău.

La ce folosim sumele donate

Avem multe idei pentru a dezvolta site-ul și prea puțin timp să ne ocupăm voluntar de ele. Echipa noastră constă din șapte oameni și toți suntem voluntari. Aceasta înseamnă că lucrăm cu mare plăcere, dar trecem dexonline pe planul doi oricând apar nevoi mai urgente în viețile noastre. Donația ta va ajuta Asociația dexonline să dezvolte proiectul mai repede. De exemplu:

Cheltuieli estimate: 5.000 € - 10.000 € pe lună.

Motiv: Avem suficiente idei de proiecte software, pe termen scurt și lung, pentru a angaja cel puțin un coordonator de proiecte, doi programatori cu normă întreagă, iar cu jumătate de normă un inginer de testare și respectiv un web designer. De exemplu:

 • un motor de indexare a unor texte românești de calitate, disponibile pe Internet: literatură, articole etc.;
 • exemple alături de fiecare definiție, extrase automat din textele indexate anterior;
 • o interfață care găsește cuvinte, în textele indexate anterior, care nu apar în dexonline și le trimite către un lexicograf care să le elaboreze definiții;
 • confruntarea și unificarea definițiilor pentru același cuvânt, din dicționare diferite, pentru eliminarea redundanței;
 • restructurarea definițiilor pentru a separa silabația, pronunția, etimologia, sinonimele și variantele;
 • jocuri bazate pe dicționare, din serie cu Spânzurătoarea și Moara cuvintelor;
 • crearea unei aplicații pentru mobil.

Dar e nevoie de oameni și pentru munca un pic mai plictisitoare: rezolvarea bugurilor, aducerea la zi a versiunilor de software și a librăriilor de funcții, optimizarea codului la cererea moderatorilor etc.

Cheltuieli estimate: 1.000 € - 3.000 € per volum.

Motiv: dexonline conține, în majoritatea sa, dicționare generale. Stăm mai puțin bine cu dicționarele de nișă: juridic, medical, informatic, tehnic, de artă, de arhitectură, botanic, biologic etc. Există dicționare valoroase pentru multe din aceste domenii și considerăm că ar fi util să cumpărăm dreptul de a le publica.

Un aspect interesant este dreptul de a redistribui aceste definiții sub o licență cât mai permisivă (Creative Commons sau GNU GPL). Dorim să eliberăm limba, astfel ca oricine să poată descărca și folosi listele de cuvinte și definiții. Așa s-au născut multe proiecte de cercetare și site-uri web utile. Acest drept are, însă, un cost suplimentar.

Cheltuieli estimate: 4-5 € / pagină.

Motiv: Evoluția limbii este la fel de importantă ca și forma ei curentă. Dicționarele vechi ne arată cum s-a modificat în timp sensul cuvintelor și ne permit să înțelegem mai bine cărți vechi. Importarea unui dicționar vechi constă, în general, din patru pași:

 • Găsirea și cumpărarea lui. Raritatea și costul variază de la ediție la ediție.
 • Scanarea lui (circa 10 ¢ / pagină). Acest pas este obligatoriu, deoarece copiile sunt foarte rare și majoritatea oamenilor care tehnoredactează definiții nu au acasă o copie.
 • Trecerea printr-un OCR (circa 10 ¢ / pagină). Acest pas extrage textul (cu destul de multe erori) din paginile scanate.
 • Tehnoredactarea definițiilor și corectarea erorilor de OCR (circa 3-5 € / pagină). Tehnoredactarea este o muncă migăloasă deoarece dicționarele vechi folosesc semne grafice și forme ale cuvintelor ieșite din uz, dar noi dorim să le preluăm cu exactitate.

Cheltuieli estimate: 20-50 € per articol lingvistic; variabile pentru elaborarea de definiții.

Motiv: Dorim să ne îmbogățim colecția de articole pe teme lingvistice (exprimare, pronunție, împrumuturi din alte limbi etc.). Uneori putem scrie singuri câteva paragrafe, dar, pentru a nu rămâne la un nivel de diletanți, avem nevoie de colaborări cu profesioniști în domeniu.

Al doilea motiv este că limba evoluează. Apar mereu cuvinte noi, pe care noi le putem depista în mod automat, prin scanarea periodică a site-urilor românești. Nu putem însă să le elaborăm o definiție completă – acesta este apanajul unui lexicograf profesionist.

Nu în ultimul rând, dexonline are informații sărace pentru etimologiile multor cuvinte. Dorim să colaborăm cu un etimolog de profesie pentru a ne completa informațiile.

Cheltuieli estimate: variabile în funcție de proiect.

Motiv: Cu vorba bună și cu un apel la conștiința civică am ajuns departe, dar un contract plătit este un stimulent în plus. De exemplu, structurarea definițiilor și eliminarea redundanței dintre diversele dicționare sunt proiecte utile care, în bună parte, nu necesită pregătiri speciale, ci doar un efort susținut.

Cheltuieli estimate: 500 - 1.000 € / lună.

Motiv: Lumea iubește concursurile de aptitudini, iar cele lingvistice nu fac excepție. E nevoie de un documentarist care să descopere lucruri interesante, de un creator de conținut pentru a le da o formă, de un desenator pentru a le ilustra la nevoie și chiar de un programator care să ajute când e necesar. Pentru dexonline, organizarea de concursuri ar fi un prilej bun de a stimula oamenii să învețe lucruri noi și de a-i ține aproape de site. De exemplu, cuvântul zilei este ales în fiecare zi în legătură cu un eveniment notabil din acea zi (în anul curent sau în anii trecuți). Tu câte din aceste evenimente poți identifica?

Cheltuieli estimate: 3.000 - 5.000 € / lună.

Motiv: Spre deosebire de alte site-uri cu un trafic comparabil cu al nostru, dexonline nu deține o fermă de servere. Tot proiectul rulează pe două calculatoare, din care stoarcem tot ce putem pentru a face față traficului. Chiar și așa, în permanență sunt necesare mici lucrări pentru a ține la zi multitudinea de componente aferente proiectului:

 • sistemul de operare;
 • limbajul de programare;
 • actualizarea bibliotecilor de funcții și a frameworkurilor folosite;
 • baza de date;
 • cache-ul Varnish, pe care îl folosim pentru a accelera servirea paginilor, și care trebuie foarte bine adaptat la nevoile noastre;
 • sistemul OTRS, folosit pentru a răspunde la e-mailuri;
 • filtrul de spam;
 • sistemul de bannere;
 • înteținerea blogului;
 • pagina wiki.

Toate adunate pot ține un inginer de sistem ocupat cel puțin două-trei zile pe săptămână. Plus partea de securitate. Mai adăugăm și partea de administrator de baze de date și e de muncă toată săptămâna!

Cheltuieli estimate: 500 - 1.000 € / lună.

Motiv: Am putea să ne închidem și noi într-un turn de fildeș și să limităm contactul cu utilizatorii noștri, dar ar fi un pic absurd să creăm acest sistem pentru ei și să nu ne intereseze să comunicăm cu ei. Avem de răspuns la e-mailuri, de scris articole de blog, de scris newsletterul, de răspuns la comentarii și întrebări. Încercăm să democratizăm dialogul cu utilizatorii, așa că existăm și pe rețelele de socializare (facebook și instagram). Scopul nostru e să atragem lumea către cunoaștere și știință și fără popularizare nu se poate!

Cheltuieli estimate: 200 - 500 € / lună.

Motiv: Chiar dacă suntem ingineri (sau poate tocmai de aceea), nu putem reinventa roate. Uneori e pur și simplu mai ieftin să cumpărăm soft gata făcut: nu ar avea sens să creăm de la zero un sistem OCR sau să pierdem timp cu crearea unui sistem de trimitere a newsletterului. Nu e rentabil economic, nici inginerește nu are sens!

Cheltuieli estimate: 200 - 500 € / lună.

Motiv: Cu traficul pe care îl avem trebuie să cumpărăm găzduire, nu mai putem să ținem serverul în sufragerie, ca la început. Deocamdată reușim să ținem traficul cu doar două servere, dar suntem la limită! Și dacă plătim facturi, ne trebuie și un contabil! Din când în când e nevoie și de avocat (de exemplu pentru menținerea mărcii înregistrate).

Sponsorizarea Asociației dexonline

Dacă ai o firmă, ai profit și plătești impozit, ne poți sponsoriza. Suma donată se scade din impozitul pe profit dacă se îndeplinesc cumulat condițiile:

 • suma nu depășește 0,3% din cifra de afaceri;
 • suma nu depășește 20% din impozitul pe profit datorat.

Cheltuielile ce depășesc aceste limite pot fi înregistrate în contabilitate drept cheltuieli nedeductibile. Sponsorizările se pot face în orice perioadă a anului, sumele urmând să figureze în documentele contabile la următoarea dată a raportării impozitului pe profit.

Detalii:

 • Beneficiar Asociația dexonline
 • CIF 30855345
 • Adresa strada Remetea nr. 20, București, sector 2
 • Cont Banca Transilvania, sucursala Obor
 • RON RO96 BTRL 0440 1205 M306 19XX

Ce primești în schimb

Vom încerca să-ți răsplătim generozitatea în mod simbolic:

 • 50 de lei donați - o medalie virtuală (exemplu 1exemplu 2);
 • 100 de lei donați - în plus, pagini fără reclame timp de un an;
 • 100 de lei donați - în plus, trei autocolante cu dexonline;
 • 150 de lei donați - o insignă cu dexonline;
 • 250 de lei donați - un tricou cu dexonline;
 • 350 de lei donați - un tricou și o insignă cu dexonline;