7 intrări

50 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NEBUNÍ, nebunesc, vb. IV. Intranz. și tranz. (Pop.) A înnebuni. ◊ Expr. (Tranz.; fam.) Nu mă nebuni! exclamație folosită pentru a exprima mirarea (și neîncrederea) față de cele auzite. – Din nebun.

NEBUNÍ, nebunesc, vb. IV. Intranz. și tranz. (Pop.) A înnebuni. ◊ Expr. (Tranz.; fam.) Nu mă nebuni! exclamație folosită pentru a exprima mirarea (și neîncrederea) față de cele auzite. – Din nebun.

nebuni [At: CORESI, EV. 543 / Pzi: ~nesc / E: nebun] 1-2 vir (Înv) A se face rău, dușmănos. 3-4 vir (Înv) A se înfuria. 5-6 vir (Înv) A se îndârji împotriva cuiva. 7-8 vir (Înv) A se răzvrăti. 9 vt (Pop) A face pe cineva să-și piardă judecata Si: a înnebuni. 10 vt (Pop) A strica pe cineva din punct de vedere moral Si: a corupe. 11 vt (Pop) A prosti pe cineva. 12-13 vt (Fam; îe) Nu mă ~! Exprimă (mirarea sau) neîncrederea față de cele auzite. 14 vi A-și pierde facultățile mintale Si: a înnebuni. 15 vi A se zăpăci. 16 vr (Fam; îe) A se ~ după cineva (sau ceva) A-i plăcea foarte mult cineva sau ceva.

A SE NEBUNÍ mă ~ésc intranz. pop. (mai ales despre copii) A-și face de cap (ca un nebun); a se ține de pozne. /Din nebun

A NEBUNÍ ~ésc tranz. v. A ÎNNEBUNI. /Din nebun

ÎNNEBUNÍ, înnebunesc, vb. IV. Intranz. A-și pierde facultățile mintale; a deveni nebun; a se aliena; (prin exagerare) a-și pierde calmul, stăpânirea de sine. ◊ Tranz. Durerea l-a înnebunit.Expr. (Tranz.) Nu mă-nnebuni!, se spune cuiva pentru a exprima mirarea sau neîncrederea față de cele auzite. ♦ Tranz. A face pe cineva să-și piardă stăpânirea de sine; a agasa, a enerva. – În + nebun.

MEI, (1) s. m., (2) meiuri, s. n. 1. S. m. Plantă erbacee din familia gramineelor, cu inflorescența ramificată și cu flori albe-gălbui, folosită ca nutreț pentru vite; părâng, păsat (Panicum miliaceum); p. restr. semințele acestei plante, folosite în trecut pentru hrana oamenilor, azi mai ales ca hrană pentru vite și păsări. ◊ Mei mărunt (sau păsăresc) = varietate de mei ale cărei flori sunt dispuse în spiculețe care formează o inflorescență compusă; meișor (Panicum capillare). ◊ Compuse: mei-păsăresc = plantă cu frunze în formă de lance și cu fructele ca niște boabe mici, alburii și foarte lucitoare (Lithospermum officinale); mei-păsăresc (sau -nebun) = mohor; mei-tătăresc = mătură (2 a); mei-pădureț = meișor; mei-lung sau meiul-canarilor = iarba-cănărașului. 2. S. n. Meiște. – Lat. milium.

NEBÚN, -Ă, nebuni, -e, adj., s. m., s. f. I. 1. Adj., s. m. și f. (Om) care suferă de o boală mintală; alienat, dement. ◊ Expr. A fi (sau a umbla) nebun după cineva (sau după ceva) = a fi foarte îndrăgostit de cineva; a-i plăcea foarte mult cineva sau ceva. Ești nebun? se spune pentru a arăta dezaprobare sau mirare, surpriză față de faptele sau de afirmațiile cuiva. A (o) face pe nebunul = a-și acorda o importanță exagerată, a fi mereu mândru, cu nasul pe sus, nemulțumit. 2. Adj., s. m. și f. (Om) lipsit de judecată dreaptă, de rațiune; (om) nesocotit, necugetat, nechibzuit. 3. Adj., s. m. și f. (Ființă) neastâmpărată, zvăpăiată, vioaie. 4. Adj. Care arată, trădează nebunie. II. Adj. 1. Care nu are limite, margini, măsură; p. ext. enorm, extraordinar; groaznic, cumplit. Un lux nebun. 2. (Înv. și pop.) Care nu este bun; rău. III. S. m. 1. (Rar) Măscărici, bufon (la Curtea seniorilor feudali sau la Curțile regale). 2. Piesă la jocul de șah. – Pref. ne- + bun.

înnebuni [At: CORESI, EV. 543 / S și: îne~ / Pzi: ~nesc / E: în- + nebun] 1 vt A face pe cineva să-și piardă stăpânirea de sine Si: a agasa, a enerva. 2-3 vt (Pfm; îe) Nu mă ~! Se spune cuiva pentru a exprima (mirarea sau) neîncrederea față de cele auzite. 4 vt (Îae) Lasă-mă în pace! 5 vi A fi atins de demență Si: a se aliena. 6 vt (Îe) A ~ după cineva (sau ceva) A-i plăcea cuiva foarte mult cineva sau ceva.

nebun, ~ă [At: PSALT. HUR. 30r/19 / V: (reg) na~, năb~ / Pl: ~i, ~e / E: ne- + bun] 1 a (Îvp) Care nu este bun Si: rău. 2 a (Înv; spc) Păcătos. 3 a (Înv) Îndărătnic. 4 a (Înv) Leneș. 5 a (Înv) Stricat. 6 a (Înv) Nemernic (3). 7 a (Îvr; udp „de”) Care nu este vrednic de... 8 a (Reg; d. ciuperci) Care nu este comestibil Si: otrăvitor. 9 a (Reg; îs) Mere ~e Specie de mere nedefinite mai îndeaproape. 10 a (Reg; îs) Muiere ~ă Vrăjitoare. 11 sm (Reg) Drac. 12-13 smf, a (Îoc cuminte, înțelept) (Om) lipsit de rațiune Si: nesocotit (3), necugetat, (îvp) nebunatic (1). 14-15 smf, a (Pex) (Om) slab de minte Si:prost, netot (2). 16 sm (Îe) A prinde șarpele cu mâna ~ului A scăpa dintr-o primejdie, antrenând pe altul mai prost în ea. 17 a (D. manifestările oamenilor) Care denotă lipsă de rațiune Si: nechibzuit, prostesc, nebunesc (3). 18 a Care nu este întemeiat Si: deșert. 19 a (Înv; d. oameni) Care nu este învățat, cultivat. 20 a (Reg) Amețit din cauza unei emoții puternice, a zgomotului etc. 21-22 smf, a (Ființă) vioaie. 23-24 smf, a (Ființă) zvăpăiată. 25-26 smf, a (Ființă) nestăpânită. 27 a (Trs) Care nu este serios. 28 a (Trs) De nimic. 29-30 smf, a (Persoană) care suferă de o boală mintală Si: alienat, dement, (pop) smintit, (îrg) nerod (2). 31 a (Fam; îe) Ești ~? Se spune pentru a arăta dezaprobare, mirare, surpriză etc. față de faptele, afirmațiile cuiva. 32 sm (Pop; îs) Trif ~ul Sărbătoare populară nedefinită mai îndeaproape. 33 sm (Îe) A (o) face pe ~ul A-și acorda o importanță exagerată. 34 sm (Îae) A fi mereu cu nasul pe sus. 35 sm (Îae) A fi nemulțumit. 36 sm (Fam; îae) A se preface că nu știe nimic. 37 av (Fig) Extrem de repede. 38 av (Fig) Foarte tare. 39 a Care se face cu disperare. 40 a (Îe) A umbla (sau a fi) ~ după cineva (sau după ceva) A fi îndrăgostit foarte tare de cineva. 41 a (Îae) A-i plăcea foarte mult cineva sau ceva. 42-43 smf, a (Fam; ca termen de apostrofare) (Om) smintit. 44 a (Udp „de”) Scos din minți Si: înnebunit. 45 a (Îe) A fi ~ de carte Se spune despre cineva care a învățat foarte mult. 46 a Care denotă nebunie (17) Si: dement. 47 a Care este propriu nebuniei (17). 48 a (Pex) Fantasmagoric. 49 a (Pex) Bizar. 50 a Care nu are limite, margini, măsură etc. 51 a (Pex) Enorm. 52 a (Fig) Extraordinar. 53 a (Fig) Groaznic. 54 sm Piesă la jocul de șah. 55 sm (Rar) Măscărici la curțile suveranilor sau nobililor. 56 sm (Pop) Personaj imaginar, invocat ca sperietoare pentru copiii mici. 57 sf (Bot; reg) Ciumăfaie (Datura stramonium). 58 sfa Dans popular nedefinit mai îndeaproape. 59 sfa Melodie după care se execută nebuna (58).

ÎNNEBUNÍ, înnebunesc, vb. IV. Intranz. A fi atins de nebunie, de demență; a deveni nebun; a se aliena; (prin exagerare) a-și pierde calmul, stăpânirea de sine. ◊ Tranz. Durerea l-a înnebunit.Expr. (Tranz.) Nu mă-nnebuni!, se spune cuiva pentru a exprima mirarea sau neîncrederea față de cele auzite. ♦ Tranz. A face pe cineva să-și piardă stăpânirea de sine; a agasa, a enerva. – În + nebun.

NEBÚN, -Ă, nebuni, -e, adj., subst. I. 1. Adj., s. m. și f. (Om) care suferă de o boală mintală; alienat, dement. ◊ Expr. A fi (sau a umbla) nebun după cineva (sau după ceva) = a fi foarte îndrăgostit de cineva; a-i plăcea foarte mult cineva sau ceva. Ești nebun? se spune pentru a arăta dezaprobare sau mirare, surpriză față de faptele sau de afirmațiile cuiva. A (o) face pe nebunul = a-și acorda o importanță exagerată, a fi mereu mândru, cu nasul pe sus, nemulțumit. 2. Adj., s. m. și f. (Om) lipsit de judecată dreaptă, de rațiune; (om) nesocotit, necugetat, nechibzuit. 3. Adj., s. m. și f. (Ființă) neastâmpărată, zvăpăiată, vioaie. 4. Adj. Care arată, trădează nebunie. II. Adj. 1. Care nu are limite, margini, măsură; p. ext. enorm, extraordinar; groaznic, cumplit. Un lux nebun. 2. (Înv. și pop.) Care nu este bun; rău. III. S. m. 1. (Rar) Măscărici, bufon (la curțile suveranilor sau ale nobililor). 2. Piesă la jocul de șah. – Ne- + bun.

ÎNNEBUNÍ, înnebunesc, vb. IV. Intranz. A-și pierde facultățile mintale, a ajunge nebun; (prin exagerare) a deveni zăpăcit, aiurit. Pe pustiul țărm al mării stă cu părul despletit Toamna, ca o călătoare care a înnebunit. D. BOTEZ, P. O. 50. Trăia la praguri, și-n nevoi Că-n urm-o-nnebunit. COȘBUC, P. I 229. ◊ Expr. (Familiar) Ai înnebunit? exprimă mirarea și blamul față de vorba sau purtarea nepotrivită a interlocutorului. ◊ Tranz. L-a înnebunit frica. (Expr.; familiar) Nu mă-nnebuni! exclamație folosită cînd se spun lucruri de necrezut, care te uimesc, te minunează. Nu mă-nnebuni, onorabile! Dumneata ești? CARAGIALE, O. I 81. Au făcut vro bazaconie la d-ta în casă?... nu mă-nnebuni! ALECSANDRI, T. 993. ♦ Tranz. A plictisi, a agasa. Ei, destul acuma, lasă, nu ne mai înnebuni. CONTEMPORANUL, I 163. ◊ Expr. A înnebuni de cap (pe cineva) = a zăpăci (pe cineva). – Variantă: nebuní (RETEGANUL, P. IV 49, EMINESCU, N. 9, NEGRUZZI, S. I 32) vb. IV.

NEBÚN1, -Ă, nebuni, -e, adj. I. 1. Care suferă de o boală mintală; alienat, dement, dezechilibrat mintal. Doamne ferește de omul nebun, că tare-i de jălit! CREANGĂ, P. 243. Unde-s șirurile clare din viață-mi să le spun? Ah! organele-s sfărmate și maestrul e nebun! EMINESCU, O. I 158. Baba Cloanța cea nebună... aleargă descîntînd. ALECSANDRI, P. I 12. Negreșit că mă socotea nebun. NEGRUZZI, S. I 66. ◊ Expr. A fi (sau a umbla) nebun după cineva (sau după ceva) = a fi foarte îndrăgostit de cineva, a iubi peste măsură pe cineva; a-i plăcea la nebunie, a se da în vînt după cineva (sau ceva). Cînd eram fată... umblam nebună după el. DAVIDOGLU, M. 43. Eram nebun după o vară a mea. DELAVRANCEA, la TDRG. Aceste domnițe... erau nebune după joc și pe fiecare noapte rupeau cîte o pereche de conduri de mătase albă, dănțuind. ISPIRESCU, L. 232. A fi nebun de bucurie (de groază, de durere etc.) = a fi cuprins, a fi copleșit de bucurie (groază, durere etc.). Mulțimea, nebună de groază, își caută scăparea-n fugă. VLAHUȚĂ, O. A. II 119. I-a opărit pe toți, de țipau și fugeau nebuni de usturime și de durere. CREANGĂ, P. 292. 2. Nechibzuit, nesocotit. Nu sînt oamenii așa de nebuni cum crede lumea la oraș. REBREANU, R. II 46. Cine-a fi nebun ca mine, Tot ca mine să pățească. ALECSANDRI, P. III 366. Cine-a făcut crîșma-n drum, N-a făcut-o de nebun. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 385. ◊ (Despre manifestările oamenilor) Mergea de-un gînd nebun purtat: Să moară-ntre străini! COȘBUC, P. I 233. Să nu-ți mai scape din gură astfel de vorbe nebune. NEGRUZZI, S. I 146. Eu am prins gînduri nebune, Să mă duc cu mîndra-n lume. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 56. 3. Neastîmpărat, nestăpînit, zvăpăiat, vioi. Poate să mai doarmă cineva de răul nebunelor istor de privighetori? CREANGĂ, P. 131. Mi-e murgul cam nebun Și de fugă numai bun. ALECSANDRI, P. P. 72. ◊ Fig. Joc amețitor, nebun, fără astîmpăr. BART, S. M. 15. 4. (Cu valoare de superlativ) Foarte mare (tare, puternic etc.), extraordinar, teribil, strașnic. Cum alergam ca furtuna În fugă nebună, pe bețe! Hi! cal năzdrăvan! BENIUC, V. 23. Apusul se îneca în urma mea în nourii de praf, pe care Harap îi ridica din fuga lui nebună. GALACTION, O. I 78. Acești miliardari duc o viață de somptuozitate, de un lux nebun. GHEREA, ST. CR. II 316. II. (Azi neobișnuit; popular) Care nu e bun; rău. La elenii aceia, zeii cei buni, ca și cei nebuni, cei răi, ca și cei nerăi, toți fierbeau într-o oală. ISPIRESCU, U. 4. Dar ne-ați dat o călăuză nebună, Ne-a dus pe calea ce n-a fost bună. TEODORESCU, P. P. 180.

NEBÚN 2, -Ă, nebuni, -e, s. m. și f. 1. Persoană care suferă de o boală mintală; alienat, dement, smintit. Nebunii se plimbau în halaturi albe. C. PETRESCU, S. 193. Setilă... zvîrlea cu doage și cu funduri de poloboc în toate părțile ca un nebun. CREANGĂ, P. 261. Ferește-te de proști Și de nebuni. Nebunul n-asudă nici la deal, nici la vale. NEGRUZZI, S. I 248. ◊ Casă de nebuni v. casă.Expr. Se bat nebunii la gura lui, se spune despre cineva care vorbește sau mănîncă mult și foarte repede. 2. Persoană lipsită de rațiune, de judecată, nesocotit, nechibzuit. Taci, măi nebune, și nu-l mai amărî. DUMITRIU, B. F. 20. Te pomenești că nebunul ăsta nu mai vine mîine. SAHIA, N. 103. Crezi tu că vom putea noi singuri secera și strînge atîta amar de grîu?... Ce nebun ai crede tu c-ar fi acela? CREANGĂ, P. 156. 3. Ființă vioaie, zvăpăiată, neastîmpărată. Văd că te-ai săturat și-ți arde de joacă, nebunule. REBREANU, R. I 147. Iată-i iepurii, nebunii, Coarne-n cap își pun. COȘBUC, P. II 19. 4. Piesă la jocul de șah, care se poate muta numai transversal pe aceeași culoare. O momiță strîmbătoare... Cade-n șahul de pe masă și răstoarnă pe covor Doi nebuni peste un rege. ALECSANDRI, P. III 87.

A ÎNNEBUNÍ ~ésc 1. intranz. A deveni nebun; a pierde facultatea de a judeca normal; a se scrânti; a se sminti; a se aliena. ◊ Ai ~it? exclamație de dezaprobare față de ceea ce zice sau face cineva. ~ după cineva (sau după ceva) a dori foarte mult pe cineva sau ceva. 2. tranz. A scoate din starea normală; a ameți; a zăpăci; a buimăci. ~ de cap pe cineva.Nu mă ~! se spune pentru a-și exprima mirarea sau neîncrederea față de cele auzite. /în + nebun

NEBÚN1 ~ă (~i, ~e) 1) și substantival (despre persoane) Care are tulburări psihice grave; care și-a ieșit din minți; alienat mintal; dement. * ~ de cap se spune despre cineva care suferă de o boală mintală. Casă de ~i spital de boli psihice. Ești ~? se spune pentru a-și exprima dezacordul în legătură cu acțiunile, afirmațiile sau cu intențiile cuiva. A fi ca ~ a-și pierde cumpătul (în urma unei emoții). A fi (sau a umbla) ~ după cineva (sau după ceva) a-i plăcea cuiva cineva sau ceva nespus de mult. Nu te fă ~! a) nu te face a nu pricepe; b) nu-ți face de cap!; astâmpără-te! 2) fig. Care este lipsit de chibzuință în acțiuni; nesocotit; nesăbuit. Gând ~. 3) și adverbial Care vădește o putere de nestăvilit; deosebit de tare. Vântul bate ~. /ne- + bun

NEBÚN2 ~i m. Piesă la jocul de șah. /ne- + bun

Ioana f. 1. (d’Albret), regina Navarei, mama Iui Henric IV(1528-1572); 2. (d’Arc), Fecioara din Orleans, eroină franceză, repurtă mai multe victorii asupra Englezilor, de cari fu apoi prinsă și arsă de vie (1412-1431); 3. (Nebuna), regina Castiliei, mama lui Carol Quintu (m. 1555).

arată toate definițiile

Intrare: nebuni
verb (VT401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • nebuni
 • nebunire
 • nebunit
 • nebunitu‑
 • nebunind
 • nebunindu‑
singular plural
 • nebunește
 • nebuniți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • nebunesc
(să)
 • nebunesc
 • nebuneam
 • nebunii
 • nebunisem
a II-a (tu)
 • nebunești
(să)
 • nebunești
 • nebuneai
 • nebuniși
 • nebuniseși
a III-a (el, ea)
 • nebunește
(să)
 • nebunească
 • nebunea
 • nebuni
 • nebunise
plural I (noi)
 • nebunim
(să)
 • nebunim
 • nebuneam
 • nebunirăm
 • nebuniserăm
 • nebunisem
a II-a (voi)
 • nebuniți
(să)
 • nebuniți
 • nebuneați
 • nebunirăți
 • nebuniserăți
 • nebuniseți
a III-a (ei, ele)
 • nebunesc
(să)
 • nebunească
 • nebuneau
 • nebuni
 • nebuniseră
Intrare: înebuni
înebuni
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: înnebuni
verb (VT401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • înnebuni
 • ‑nnebuni
 • înnebunire
 • ‑nnebunire
 • înnebunit
 • ‑nnebunit
 • înnebunitu‑
 • ‑nnebunitu‑
 • înnebunind
 • ‑nnebunind
 • înnebunindu‑
 • ‑nnebunindu‑
singular plural
 • înnebunește
 • ‑nnebunește
 • înnebuniți
 • ‑nnebuniți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • înnebunesc
 • ‑nnebunesc
(să)
 • înnebunesc
 • ‑nnebunesc
 • înnebuneam
 • ‑nnebuneam
 • înnebunii
 • ‑nnebunii
 • înnebunisem
 • ‑nnebunisem
a II-a (tu)
 • înnebunești
 • ‑nnebunești
(să)
 • înnebunești
 • ‑nnebunești
 • înnebuneai
 • ‑nnebuneai
 • înnebuniși
 • ‑nnebuniși
 • înnebuniseși
 • ‑nnebuniseși
a III-a (el, ea)
 • înnebunește
 • ‑nnebunește
(să)
 • înnebunească
 • ‑nnebunească
 • înnebunea
 • ‑nnebunea
 • înnebuni
 • ‑nnebuni
 • înnebunise
 • ‑nnebunise
plural I (noi)
 • înnebunim
 • ‑nnebunim
(să)
 • înnebunim
 • ‑nnebunim
 • înnebuneam
 • ‑nnebuneam
 • înnebunirăm
 • ‑nnebunirăm
 • înnebuniserăm
 • ‑nnebuniserăm
 • înnebunisem
 • ‑nnebunisem
a II-a (voi)
 • înnebuniți
 • ‑nnebuniți
(să)
 • înnebuniți
 • ‑nnebuniți
 • înnebuneați
 • ‑nnebuneați
 • înnebunirăți
 • ‑nnebunirăți
 • înnebuniserăți
 • ‑nnebuniserăți
 • înnebuniseți
 • ‑nnebuniseți
a III-a (ei, ele)
 • înnebunesc
 • ‑nnebunesc
(să)
 • înnebunească
 • ‑nnebunească
 • înnebuneau
 • ‑nnebuneau
 • înnebuni
 • ‑nnebuni
 • înnebuniseră
 • ‑nnebuniseră
verb (VT401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • nebuni
 • nebunire
 • nebunit
 • nebunitu‑
 • nebunind
 • nebunindu‑
singular plural
 • nebunește
 • nebuniți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • nebunesc
(să)
 • nebunesc
 • nebuneam
 • nebunii
 • nebunisem
a II-a (tu)
 • nebunești
(să)
 • nebunești
 • nebuneai
 • nebuniși
 • nebuniseși
a III-a (el, ea)
 • nebunește
(să)
 • nebunească
 • nebunea
 • nebuni
 • nebunise
plural I (noi)
 • nebunim
(să)
 • nebunim
 • nebuneam
 • nebunirăm
 • nebuniserăm
 • nebunisem
a II-a (voi)
 • nebuniți
(să)
 • nebuniți
 • nebuneați
 • nebunirăți
 • nebuniserăți
 • nebuniseți
a III-a (ei, ele)
 • nebunesc
(să)
 • nebunească
 • nebuneau
 • nebuni
 • nebuniseră
Intrare: mei-nebun
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mei-nebun
 • meiul-nebun
plural
genitiv-dativ singular
 • mei-nebun
 • meiului-nebun
plural
vocativ singular
plural
Intrare: nebun (adj.)
nebun1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • nebun
 • nebunul
 • nebunu‑
 • nebu
 • nebuna
plural
 • nebuni
 • nebunii
 • nebune
 • nebunele
genitiv-dativ singular
 • nebun
 • nebunului
 • nebune
 • nebunei
plural
 • nebuni
 • nebunilor
 • nebune
 • nebunelor
vocativ singular
plural
Intrare: nebun (bufon, piesă de șah)
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • nebun
 • nebunul
 • nebunu‑
plural
 • nebuni
 • nebunii
genitiv-dativ singular
 • nebun
 • nebunului
plural
 • nebuni
 • nebunilor
vocativ singular
 • nebunule
 • nebune
plural
 • nebunilor
Intrare: nebun (persoană)
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • nebun
 • nebunul
 • nebunu‑
plural
 • nebuni
 • nebunii
genitiv-dativ singular
 • nebun
 • nebunului
plural
 • nebuni
 • nebunilor
vocativ singular
 • nebunule
 • nebune
plural
 • nebunilor
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

nebuni

etimologie:

 • nebun
  surse: DEX '09 DEX '98

înnebuni înnebunire înnebunit nebuni nebunit

 • 1. A-și pierde facultățile mintale; a deveni nebun; a se aliena.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: aliena attach_file 4 exemple
  exemple
  • Pe pustiul țărm al mării stă cu părul despletit Toamna, ca o călătoare care a înnebunit. D. BOTEZ, P. O. 50.
   surse: DLRLC
  • Trăia la praguri, și-n nevoi Că-n urm-o-nnebunit. COȘBUC, P. I 229.
   surse: DLRLC
  • tranzitiv Durerea l-a înnebunit.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • tranzitiv L-a înnebunit frica.
   surse: DLRLC
  • 1.1. prin exagerare A-și pierde calmul, stăpânirea de sine.
   surse: DEX '09
  • 1.2. prin exagerare A deveni zăpăcit, aiurit.
   surse: DLRLC
  • 1.3. expresie familiar Ai înnebunit? exprimă mirarea și blamul față de vorba sau purtarea nepotrivită a interlocutorului.
   surse: DLRLC
  • 1.4. expresie tranzitiv Nu mă-nnebuni!, se spune cuiva pentru a exprima mirarea sau neîncrederea față de cele auzite.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
   exemple
   • Nu mă-nnebuni, onorabile! Dumneata ești? CARAGIALE, O. I 81.
    surse: DLRLC
   • Au făcut vro bazaconie la d-ta în casă?... nu mă-nnebuni! ALECSANDRI, T. 993.
    surse: DLRLC
  • 1.5. tranzitiv A face pe cineva să-și piardă stăpânirea de sine.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: agasa enerva plictisi attach_file un exemplu
   exemple
   • Ei, destul acuma, lasă, nu ne mai înnebuni. CONTEMPORANUL, I 163.
    surse: DLRLC
   • 1.5.1. expresie A înnebuni de cap (pe cineva) = a zăpăci (pe cineva).
    surse: DLRLC sinonime: zăpăci

etimologie:

 • În + nebun
  surse: DEX '09 DEX '98

mei-nebun

etimologie:

nebun (adj.)

 • 1. Care suferă de o boală mintală.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: alienat (adj.) dement (adj.) attach_file 5 exemple
  exemple
  • Doamne ferește de omul nebun, că tare-i de jălit! CREANGĂ, P. 243.
   surse: DLRLC
  • Unde-s șirurile clare din viață-mi să le spun? Ah! organele-s sfărmate și maestrul e nebun! EMINESCU, O. I 158.
   surse: DLRLC
  • Baba Cloanța cea nebună... aleargă descîntînd. ALECSANDRI, P. I 12.
   surse: DLRLC
  • Negreșit că mă socotea nebun. NEGRUZZI, S. I 66.
   surse: DLRLC
  • expresie A fi nebun de bucurie (de groază, de durere etc.) = a fi cuprins, a fi copleșit de bucurie (groază, durere etc.).
   exemple
   • Mulțimea, nebună de groază, își caută scăparea-n fugă. VLAHUȚĂ, O. A. II 119.
    surse: DLRLC
   • I-a opărit pe toți, de țipau și fugeau nebuni de usturime și de durere. CREANGĂ, P. 292.
    surse: DLRLC
 • 2. Lipsit de judecată dreaptă, de rațiune.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: nechibzuit necugetat nesocotit attach_file 4 exemple
  exemple
  • Nu sînt oamenii așa de nebuni cum crede lumea la oraș. REBREANU, R. II 46.
   surse: DLRLC
  • Cine-a fi nebun ca mine, Tot ca mine să pățească. ALECSANDRI, P. III 366.
   surse: DLRLC
  • Cine-a făcut crîșma-n drum, N-a făcut-o de nebun. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 385.
   surse: DLRLC
  • Gând nebun.
   surse: NODEX
 • exemple
  • Poate să mai doarmă cineva de răul nebunelor istor de privighetori? CREANGĂ, P. 131.
   surse: DLRLC
  • Mi-e murgul cam nebun Și de fugă numai bun. ALECSANDRI, P. P. 72.
   surse: DLRLC
  • figurat Joc amețitor, nebun, fără astîmpăr. BART, S. M. 15.
   surse: DLRLC
 • 4. Care arată, trădează nebunie.
  surse: DEX '09 DEX '98 attach_file 3 exemple
  exemple
  • Mergea de-un gînd nebun purtat: Să moară-ntre străini! COȘBUC, P. I 233.
   surse: DLRLC
  • Să nu-ți mai scape din gură astfel de vorbe nebune. NEGRUZZI, S. I 146.
   surse: DLRLC
  • Eu am prins gînduri nebune, Să mă duc cu mîndra-n lume. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 56.
   surse: DLRLC
 • 5. Care nu are limite, margini, măsură.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 3 exemple
  exemple
  • Cum alergam ca furtuna În fugă nebună, pe bețe! Hi! cal năzdrăvan! BENIUC, V. 23.
   surse: DLRLC
  • Apusul se îneca în urma mea în nourii de praf, pe care Harap îi ridica din fuga lui nebună. GALACTION, O. I 78.
   surse: DLRLC
  • Acești miliardari duc o viață de somptuozitate, de un lux nebun. GHEREA, ST. CR. II 316.
   surse: DLRLC
 • 6. învechit popular Care nu este bun.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: rău attach_file 2 exemple
  exemple
  • La elenii aceia, zeii cei buni, ca și cei nebuni, cei răi, ca și cei nerăi, toți fierbeau într-o oală. ISPIRESCU, U. 4.
   surse: DLRLC
  • Dar ne-ați dat o călăuză nebună, Ne-a dus pe calea ce n-a fost bună. TEODORESCU, P. P. 180.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Prefix ne- + bun
  surse: DEX '09 DEX '98 NODEX

nebun, -ă (persoană) nebună

 • 1. Om care suferă de o boală mintală.
  exemple
  • Nebunii se plimbau în halaturi albe. C. PETRESCU, S. 193.
   surse: DLRLC
  • Setilă... zvîrlea cu doage și cu funduri de poloboc în toate părțile ca un nebun. CREANGĂ, P. 261.
   surse: DLRLC
  • Ferește-te de proști Și de nebuni. Nebunul n-asudă nici la deal, nici la vale. NEGRUZZI, S. I 248.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Casă de nebuni = spital de boli psihice.
   surse: DLRLC NODEX
  • 1.2. expresie Se bat nebunii la gura lui, se spune despre cineva care vorbește sau mănâncă mult și foarte repede.
   surse: DLRLC
  • 1.3. expresie A fi (sau a umbla) nebun după cineva (sau după ceva) = a fi foarte îndrăgostit de cineva; a-i plăcea foarte mult cineva sau ceva.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX attach_file 3 exemple
   exemple
   • Cînd eram fată... umblam nebună după el. DAVIDOGLU, M. 43.
    surse: DLRLC
   • Eram nebun după o vară a mea. DELAVRANCEA, la TDRG.
    surse: DLRLC
   • Aceste domnițe... erau nebune după joc și pe fiecare noapte rupeau cîte o pereche de conduri de mătase albă, dănțuind. ISPIRESCU, L. 232.
    surse: DLRLC
  • 1.4. expresie Ești nebun? se spune pentru a arăta dezaprobare sau mirare, surpriză față de faptele sau de afirmațiile cuiva.
   surse: DEX '09 DEX '98 NODEX
  • 1.5. expresie A (o) face pe nebunul = a-și acorda o importanță exagerată, a fi mereu mândru, cu nasul pe sus, nemulțumit.
   surse: DEX '09
  • 1.6. expresie A fi ca nebun = a-și pierde cumpătul (în urma unei emoții).
   surse: NODEX
  • 1.7. expresie Nebun de cap se spune despre cineva care suferă de o boală mintală.
   surse: NODEX
  • 1.8. expresie Nu te fă nebun! = nu te face a nu pricepe!
   surse: NODEX
  • 1.9. expresie Nu te fă nebun! = nu-ți face de cap!; astâmpără-te!
   surse: NODEX
 • 2. Om lipsit de judecată dreaptă, de rațiune; om nesocotit, necugetat, nechibzuit.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX attach_file 3 exemple
  exemple
  • Taci, măi nebune, și nu-l mai amărî. DUMITRIU, B. F. 20.
   surse: DLRLC
  • Te pomenești că nebunul ăsta nu mai vine mîine. SAHIA, N. 103.
   surse: DLRLC
  • Crezi tu că vom putea noi singuri secera și strînge atîta amar de grîu?... Ce nebun ai crede tu c-ar fi acela? CREANGĂ, P. 156.
   surse: DLRLC
 • 3. Ființă neastâmpărată, zvăpăiată, vioaie.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
  exemple
  • Văd că te-ai săturat și-ți arde de joacă, nebunule. REBREANU, R. I 147.
   surse: DLRLC
  • Iată-i iepurii, nebunii, Coarne-n cap își pun. COȘBUC, P. II 19.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Prefix ne- + bun
  surse: DEX '09 DEX '98 NODEX

nebun (bufon, piesă de șah)

 • 1. rar Măscărici, bufon (la Curtea seniorilor feudali sau la Curțile regale).
  surse: DEX '09 DEX '98 sinonime: bufon (s.m.) măscărici
 • 2. Piesă la jocul de șah.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX attach_file un exemplu
  exemple
  • O momiță strîmbătoare... Cade-n șahul de pe masă și răstoarnă pe covor Doi nebuni peste un rege. ALECSANDRI, P. III 87.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Prefix ne- + bun
  surse: DEX '09 DEX '98 NODEX