6 intrări

43 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CUPRÍNS1, cuprinsuri, s. n. I. 1. Conținut. Cuprinsul cărții. ♦ Sumar (II 2). 2. Întindere, suprafață. ♦ Spațiu înconjurător. ♦ (Înv.) Loc, ținut. II. (Înv.) 1. Stăpânire. ♦ (Concr.) Proprietate. 2. Curte întărită a unui castel. [Var.: copríns s. n.] – V. cuprinde.

CUPRÍNS2, -Ă, cuprinși, -se, adj. 1. (Rar) Îmbrățișat (unul cu altul). 2. (Pop.) Înstărit, bogat. – V. cuprinde.

CUPRÍNS2, -Ă, cuprinși, -se, adj. 1. (Rar) Îmbrățișat (unul cu altul). 2. (Pop.) Înstărit, bogat. – V. cuprinde.

cuprins2, ~ă a [At: (a. 1650-1675) GCR I, 230/1 / V: (îvp) cop~ / Pl: ~nși, ~e / E: cuprinde] 1 (Rar) Îmbrățișat (unul cu altul). 2 (Înv) Înconjurat. 3 Stăpânit (de emoții, de patimă, de vicii). 3 (Pop) Înstărit. 4 (Înv) Inteligent. 5 Care poate fi înțeles. 6 (Înv) Cunoscut. 7 Ocupat cu ceva. 8 (D. suprafețe) Acoperit (cu ceva). 9 (Înv; d. spațiu) Umplut. 10 Învăluit (din toate părțile) de flăcări Si: încins. 11 Acoperit (de ceață, de praf, de fum, de nori, de întuneric etc.) Si: copleșit, covârșit, învăluit. 12 Conținut (în ceva). 13 Specificat (în...).

cuprins1 sn [At: M. COSTIN, ap. LET. I, 221/29 / V: (îvp) cop~ / Pl: ~uri / E: cuprinde] 1 (Înv) Împrejmuire. 2 (Înv) Curte întărită a unui castel. 3 (Iuz) Ocupare a unei țări. 4 (Înv) Stăpânire. 5 (Ccr) Proprietate. 6 Ținut. 7 Hotar. 8 Spațiu înconjurător. 9 Conținut. 10 Sumar. 11 Întindere.

CUPRÍNS1, (I 2, II) cuprinsuri, s. n. I. 1. Conținut. Cuprinsul cărții. ♦ Sumar (II 2). 2. Întindere, suprafață. ♦ Spațiu înconjurător. ♦ (Înv.) Loc, ținut. II. (Înv.) 1. Stăpânire. ♦ (Concr.) Proprietate. 2. Curte întărită a unui castel. [Var.: copríns s. n.] – V. cuprinde.

CUPRÍNS1, (I 2, II 1) cuprinsuri, s. n. I. 1. Conținut. Cuprinsul cărții. 2. (Cu determinări în genitiv) Întindere, suprafață. Se-ntoarse din poartă, se uită lung la cuprinsul ogrăzii părintești, își trecu ochii asupra merilor, asupra păpușoilor grași semănați de el astă-primăvară. CAMILAR, TEM. 152. Era o zi senină și soarele lumina cuprinsul întunecat al morii, pătrunzînd prin crăpături în suluri de raze. ANGHEL-IOSIF, C. L. 26. N-o lăsă tatăl său în aretul (cuprinsul) grădinii aceleia. RETEGANUL, P. V. 68. ♦ Spațiu înconjurător. În liniștea mare a cuprinsurilor s-a auzit în depărtare sunînd ploaia. SADOVEANU, N. F. 64. Dorm încă vietățile cuprinsului. Numai ciocîrlanii, mai harnici, pășesc mărunțel pe marginea șanțului. VLAHUȚĂ, O. A. II 125. Din larg cuprins de multe zări Nuntași din nouăzeci de țări S-au răscolit. COȘBUC, P. I 55. ♦ (Învechit) Loc; ținut. Vino, dar, de ai răbdare și ascultă să-ți descriu Un cuprins unde-ntîmplarea astăzi voiește să fiu. ALEXANDRESCU, P. 53. II. (Învechit, în forma coprins) 1. Stăpînire. Aleodor întinse coprinsul său și peste moșia lui Jumătate-de-om. ISPIRESCU, L. 48. ♦ (Concretizat) Proprietate. Într-o zi... o porni spre partea moșiilor zînei și, intrînd în coprinsurile ei, se abătu din cale. POPESCU, B. IV 53. Spun d-un nobil oarecare Ce avea coprinsuri, stare. PANN, P. V. III 40. 2. Curte întărită a unui castel. Au spart porțile de la al doilea coprins. NEGRUZZI, S. III 370 – Variantă: (învechit și popular) coprins s. n.

CUPRÍNS2, -Ă, cuprinși, -se, adj. (Despre două sau mai multe persoane) 1. Îmbrățișat (unul cu altul). Așa uimiți, cuprinși, ne lipim strîns unul de altul. NEGRUZZI, S. I 77. 2. Cu dare de mînă, înstărit, bogat. Taica era un om cuprins, ținea cîrciumă la Păuna, avea cu ce să mă poarte. SADOVEANU, P. M. 62. Atît era de cuprins, de s-au umplu munții... de turmele și tamazlîcurile lui. CREANGĂ, A. 19. ◊ Substantivat N-am avut în companie decît săraci... Cei cuprinși uite-i unde stau. CAMILAR N. II 72. ♦ (Despre casă, gospodărie) Prevăzut cu cele necesare, bogat. Altă casă mai mare și mai cuprinsă era casa lui Păun Ozun. GALACTION, O. I 155.

CUPRÍNS ~uri n. 1) Fond de idei al unui text; conținut. 2) Listă a materialelor pe care le include o carte, o revistă; tablă de materie. 3) Spațiu larg; întindere. Pe tot ~ul țării. /v. a cuprinde

cupríns, -ă adj. Prins: cuprins de frică. Cucerit: cetate cuprinsă. Bogat: țăran cuprins. S. n., pl. urĭ. Întindere, suprafață: în tot cuprinsu țăriĭ. Conținut: cuprinsu uneĭ oale, uneĭ cărțĭ.

COPRÍNDE vb. III v. cuprinde.

COPRÍNS s. n. v. cuprins1.

CUPRÍNDE, cuprínd, vb. III. I. Tranz. 1. A prinde, a apuca ceva de jur-împrejur cu mâinile sau cu brațele. ♦ Tranz. și refl. recipr. A (se) îmbrățișa. ♦ (Înv.) A lua prizonier; a captura. 2. Fig. A îmbrățișa cu privirea; a vedea; a înțelege, a cunoaște. ♦ A închide în sine; a îngloba. 3. (Despre o haină) A fi potrivită pentru corpul cuiva. 4. (Reg.) A bara, a bloca, a închide un drum. I-a cuprins calea. II. 1. Tranz. A acoperi din toate părțile; a învălui. 2. Tranz. A pune stăpânire; a cuceri. ♦ Fig. (Despre idei, mișcări sociale) A pătrunde în...; a atrage. ♦ Fig. (Despre stări fizice sau sufletești) A apuca, a stăpâni. 3. Refl. (Pop.) A-și mări averea; a se îmbogăți. III. Tranz. 1. (Despre corpuri) A umple un spațiu cu volumul sau cu dimensiunile sale; a ocupa. 2. (Despre numere) A include, a conține în valoarea, în mărimea pe care o reprezintă. Numărul patru cuprinde de două ori numărul doi.Refl. A intra de un anumit număr de ori în alt număr. Numărul doi se cuprinde de două ori în numărul patru. ♦ (Despre texte) A fi alcătuit din..., a îngloba în structura sa...; a avea în compoziția sa... ♦ (Refl.) (Despre epoci istorice sau geologice) A se întinde pe o perioadă de... [Perf. s. cuprinsei, part. cuprins.Var.: coprínde vb. III] – Lat. comprendere (= comprehendere).

cuprinde [At: PRAV. 146 / V: cop~ / Pzi: cuprind și (îvr) cuprinz / E: ml comprendere] 1-2 vt A pune stăpânire, prin manifestarea puterii și a voinței, pe ceva sau cineva. 3-4 vt A apuca ceva de jur-împrejur cu mâinile sau cu brațele. 5-6 vtr A (se) îmbrățișa. 7 vt (Trs; fig) A primi bine un oaspete. 8-9 vtrr (Înv) A (se) uni într-un tot Si: a (se) îngloba. 10 vt (Pop; d. plante) A prinde rădăcini. 11 vt (Complementul e o persoană sau o armată; complinit uneori prin din sau de toate părțile) A înconjura cu scopul de a prinde. 12 vt (Înv) A lua prizonier. 13 vt (Înv) A prinde. 14 vt (Înv) A ocupa o țară, o cetate Si: a cotropi, a supune. 15 vt (Înv) A se face stăpân peste ceva. 16 vt A închide dintr-o parte o trecătoare, un drum, un loc. 17 vt A tăia calea cuiva. 18 vt (Trs) A sechestra. 19 vt(a) A stăpâni. 20 (Complementul e omul; subiectul e reprezentat de diferite manifestări fizice sau psihice) A pune stăpânire. 21 vt (Construit uneori cu dativul persoanei interesate) A dobândi. 22-23 vt (Înv) A avea sau a atrage de partea sa pe cineva (prin mită, farmec personal etc.). 24 vt (D. promisiuni; înv) A primi. 25 vrp (D. bani; înv) A se încasa. 26 vr A se îmbogăți. 27 vr (Înv) A se ajunge. 28 vtrp (Înv; îe) A ~ cu ajutorul A ajuta. 29 vt (Complinit prin „cu auzul”) A auzi. 30 vt (Complinit prin „cu ochii”) A vedea. 31 vt (Complinit prin „cu mintea”) A înțelege. 32 vtrp A socoti împreună mai multe sume Si: a cumula. 33 vtrp A considera împreună mai multe lucruri, fapte sau împrejurări. 34 vt A rezuma. 35 vtrp (Înv; nob) A învăța. 36 vt (D. conținut, dimensiune, întindere) A acoperi. 36[1] vt (D. corpuri) A ocupa. 37 vt (Înv) A acoperi suprafața exterioară a unui lucru cu un strat. 38 vt (D. foc, ceață, praf, nori, întuneric) A învălui din toate părțile Si: a acoperi, a copleși, a covârși, a înveli. 39 vt (D. o haină) A fi potrivită pentru corpul cuiva. 40 vt (D. zăpadă, iarnă etc.; complementul e omul) A surprinde. 41 vt (Reg) A bloca un drum. 42 vt (D. bani) A acoperi o cheltuială, o datorie. 43 vt (Înv) A se urca la suma de... 44 vt A conține. 45 vt (Mat; d. numere) A include în mărimea pe care o reprezintă. 46 vt (Înv; d. conținutul unei cărți, d. o lege, o epocă; complinit uneori prin „în sine”) A conține. 47 vt (Înv; construit cu prep „pentru”) A fi vorba despre... 48 vt (Înv) A descrie. 49-50 vtr (Înv; în legătură cu documente, hrisoave etc.) A (se) specifica. 51 vt (D. epoci istorice sau geologice) A se întinde pe o perioadă de... 52 vt (D. idei, mișcări sociale) A pătrunde. 53 vt (D. idei, mișcări sociale) A atrage. corectată

 1. Sensul 36 apare de două ori în numerotare. — cata

CUPRÍNDE, cuprínd, vb. III. I. Tranz. 1. A prinde, a apuca ceva de jur împrejur cu mâinile sau cu brațele. ♦ Tranz. și refl. recipr. A (se) îmbrățișa. ♦ (Înv.) A lua prizonier; a captura. 2. Fig. A îmbrățișa cu privirea; a vedea; a înțelege, a cunoaște. ♦ A închide în sine; a îngloba. 3. (Despre o haină) A fi potrivită pentru corpul cuiva. 4. (Reg.) A bara, a bloca, a închide un drum. I-a cuprins calea. II. 1. Tranz. (Și fig.) A acoperi din toate părțile; a învălui. 2. Tranz. A pune stăpânire; a cuceri. ♦ Fig. (Despre idei, mișcări sociale) A pătrunde în...; a atrage. ♦ Fig. (Despre stări fizice sau sufletești) A apuca, a stăpâni. 3. Refl. A-și mări averea; a se îmbogăți. III. Tranz. 1. (Despre corpuri) A umple un spațiu cu volumul sau cu dimensiunile sale; a ocupa. 2. (Despre numere) A include, a conține în valoarea, în mărimea pe care o reprezintă. Numărul patru cuprinde de două ori numărul doi.Refl. A intra de... ori (în alt număr). Numărul doi se cuprinde de două ori în numărul patru. ♦ (Despre texte) A fi alcătuit din..., a îngloba în structura sa...; a avea în compoziția sa... ♦ (Despre epoci istorice sau geologice) A se întinde pe o perioadă de... [Perf. s. cuprinséi, part. cuprins.Var.: coprínde vb. III] – Lat. comprendere (= comprehendere).

CUPRÍNDE, cuprínd, vb. III I. 1. (Adesea urmat de determinări introduse prin prep. «cu» sau «în») A prinde ceva apucînd de jur împrejur, pe toată grosimea, cu mîinile sau cu brațele. Se răsucește pe genunchii lui, îi cuprinde obrazul în palme și îl privește în ochi. C. PETRESCU, A. 297. Cînd voia, așa se lățea de tare, de cuprindea pămîntul în brațe. CREANGĂ, P. 245. ♦ (Cu privire la persoane) A strînge în brațe în semn de afecțiune, a îmbrățișa. Grigore Oanea a venit lîngă mine, cuprinzîndu-mă cu dreapta de după umăr. SADOVEANU, N. F. 39. Încearcă să ne cuprindă pe toți la pieptul lui. SAHIA, N. 52. Se alipi de bătrînă; o cuprinse pe după gît cu brațele ei. DELAVRANCEA, S. 16. Tată-său cuprinzîndu-l în brațe, îl sărută. CREANGĂ, P. 198. Nu zi ba de te-oi cuprinde. O. I. 209. ◊ Refl. reciproc Tainic se-ntîlnește în prag, Dor cu dor să se cuprindă, Drag cu drag. COȘBUC, P. I 49. ♦ (Învechit și arhaizant) A prinde, a captura (prin învăluire). L-au cuprins slujitorii și l-au dus. SADOVEANU, D. P. 32. 2. A îmbrățișa cu privirea, a vedea. Pretutindeni, cît cuprindeau ochii, abureau șesurile, dealurile, văile. CAMILAR, TEM. 7. Bieți ochi, slabi și numai doi, Puține zări cuprind. COȘBUC, P. I 232. Atîția zmei veniră, încît nu i-ar fi putut nimeni cuprinde cu ochii. RETEGANUL, P. II 53 ♦ A închide în sine, a îngloba. Mîna care au dorit sceptrul universului și gînduri Ce-au cuprins tot universul încap bine-n patru scînduri. EMINESCU, O. I 134. 3. (Popular, despre o haină) A fi destul de larg pentru cineva. Nu-l mai cuprinde sumanul. 4. (Popular; cu privire la drumuri) A închide, a tăia; a bara, a bloca. Înainte i-o ieșit... năfrămi înainte i-o întins, calea i-o coprins. ȘEZ, I. 177. ◊ Absol. Iute la pîndă, la țiitori! Cuprindeți bine din muche-n vale! La ODOBESCU, S. III 88. II. 1. Tranz. A acoperi, a învălui în întregime, a încinge. Focul mă cuprinde, Carnea mi-o aprinde. ALECSANDRI, P. P. 118. (Cu pronunțare regională) Un nor de colb îi cuprinsă. EMINESCU, N. 15. ◊ (Poetic) O! vin pe marea ce-o cuprinde Un cer înalt de stele plin, Și vîntul serii va întinde A luntrei pînză în senin. EMINESCU, O. IV 540. Pe cînd era în pădure la vînat, l-a cuprins un întuneric de nu știa el încotro s-apuce. ȘEZ. I 225. 2. Tranz. A pune stăpînire; a cuceri. S-o sorbi pînă-n străfunduri, să o cuprinzi întreagă Această sevă tare, țîșnită din ogor. DEȘLIU, G. 7. Nilul mișcă valuri blonde pe cîmpii cuprinși de maur. EMINESCU, O. I 43. ♦ (Despre idei, concepții, mișcări sociale) A se întinde, a pătrunde în..., a atrage, a cuceri. Revoluția democratică cuprinde poporul întreg.Fig. (Despre stări fizice sau psihice) A prinde, a apuca, a stăpîni. Se strînse lîngă sobă cuprinsă de frig. C. PETRESCU, A. 462. I-a cuprins O jale pe-amîndoi. COȘBUC, P. I 228. Un tremur o cuprinse în tot trupul. CREANGĂ, P. 26. ♦ (Refl., rar) A fi sau a lăsa să fie pătruns de un sentiment. Tu trebuia să te cuprinzi De acel farmec sfînt, Și noaptea candelă s-aprinzi Iubirii pe pămînt. EMINESCU, O. I 192. V-ași cuprins de groază și de descuragiare. ALECSANDRI, T. II 36. 3. Refl. A-și face (sau a-și mări) averea; a se îmbogăți, a se înstări, a deveni chiabur. De n-ar fi fost oastea, așa cum era, te mai cuprindeai, apucai vreo păreche de juncănași, vreo vițică. CONTEMPORANUL, VII 496. III. Tranz. 1. (Despre corpuri) A ocupa, a umple (un spațiu) cu volumul, cu dimensiunile. Același loc umbrit umbrești Și-un colț de cer întreg cuprinzi – Nuc falnic, strajă din povești, D-asupra casei părintești. IOSIF, PATR., 7. 2. (Despre numere) A închide în valoarea, în semnificația, în mărimea pe care o reprezintă. Numărul nouă cuprinde de trei ori numărul trei. ♦ A intra, încăpea (în alt număr) Numărul doi se cuprinde de două ori în număru patru. ♦ (Despre texte scrise) A fi (parțial) alcătuit din..., a avea în compoziția sa..., a implica. Romanul cuprinde numeroase descrieri de natură. ♦ (Despre epoci istorice, geologice) A se întinde pe o perioadă de... (în forma coprinde) Cea dintîi epocă a întemeierii Principatelor... coprinde tot secolul al XIV-lea. BĂLCESCU, O. II 12. – Forme gramaticale: perf. s. cuprinsei, part. cuprins. – Variantă: coprínde vb. III.

A CUPRÍNDE cuprínd tranz. 1) A înconjura cu brațele; a îmbrățișa. ◊ ~ cu ochii a îmbrățișa cu privirea. Cât cuprinzi (sau vezi) cu ochii pe întinderi foarte mari. 2) fig. A acoperi din toate părțile; a învălui; a învălura; a cotropi; a înfășura. 3) fig. A lua în stăpânire; a cuceri; a ocupa. 4) fig. (despre gânduri, sentimente, mișcări sociale etc.) A pune stăpânire; a apuca. L-a cuprins un dor mare. 5) (despre recipiente) A avea în interior. 6) (spații, terenuri etc.) A umple cu volumul sau cu dimensiunile sale. Livezile cuprind tot terenul cultivat al gospodăriei. 7) (despre texte, cărți etc.) A include în sine; a conține; a comporta; a însuma; a întruni; a îngloba. 8) (despre epoci) A avea ca durată. /<lat. comprendere

A SE CUPRÍNDE mă cuprínd intranz. 1) A se strânge (concomitent) în brațe (cu cineva); a se îmbrățișa. 2) mat. (despre numere) A intra de mai multe ori în alt număr. /<lat. comprendere

coprinde (cuprinde) v. l. a prinde cu ambele mâini sau brațe, a apuca: moartea, rece le cuprinde AL.; 2. fig. a ocupa cu putere, a cotropi: a coprins pământ și mare; 3. a avea în sine, a conține: clasa insectelor coprinde peste 200.000 de specii; 4; a îmbrățișa: gânduri ce au cuprins tot universul EM. [Lat. COMPREHENDERE, de unde cuprinde: forma paralelă coprinde e literară și modernă].

coprins (cuprins) a. 1. apucat: coprins de spaimă; 2. ocupat militărește: cetate anevoie de coprins; 3. avut, cu dare de mână: o fată de țărani cuprinsă, sat cuprins frumos. ║ n. 1. întindere mare sau mică: casă, moșie, ținut; 2. conținut: coprinsul sentinței.

cuprínd, -príns, a -prínde v. tr. (cu și prind saŭ lat. compréndere). Apuc, prind: m’a cuprins de mînă. Ocup, invadez: a cuprinde o țară. Conțin: apa asta cuprinde fer, cartea cuprinde 200 de paginĭ. Îmbrățișez: gîndu luĭ cuprinde toată lumea. Surprind: l-a cuprins focu, incendiu. Prind: m’a cuprins mirarea, frica. – În vest coprind.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cuprins (cu-prins) s. n., pl. cuprinsuri

cupríns s. n. (sil. -prins), pl. cuprínsuri

cuprinde (a ~) (cu-prin-) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. cuprind, 1 pl. cuprindem, 2 pl. cuprindeți; perf. s. 1 sg. cuprinsei, 1 pl. cuprinserăm; conj. prez. 3 să cuprindă; ger. cuprinzând; part. cuprins

cuprínde vb. (sil. -prin-), ind. prez. 1 sg. și 3 pl. cuprínd, perf. s. 1 sg. cuprinséi, 1 pl. cuprínserăm; conj. prez. 3 sg. și pl. cupríndă; part. cupríns

cuprind, -sei 1 aor., -zând, ger., -zător, adj. v.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CUPRÍNS s. 1. întindere, întins, spațiu, suprafață, teritoriu, (înv.) cuprindere, olat. (Pe tot ~ul țării.) 2. limită, (rar) perimetru, (înv.) ocol. (În ~ ul cetății.) 3. conținut, (rar) plin. (Se zbuciumă marea și ~ul ei.) 4. conținut, corp, materie, (înv.) cuprindere. (În ~ul cărții.) 5. conținut, sumar, tablă de materii, (înv.) registru, scară, sumă, (grecism înv.) pinax. (~ul unui volum.)

CUPRÍNS adj. v. avut, bogat, înstărit, ocupat, prins, situat.

CUPRÍNS s. v. cotropire, gard, invadare, invazie, împrejmuire, încălcare, îngrăditură, năpădire, ocol, ulucă.

CUPRINS s. 1. întindere, întins, spațiu, suprafață, teritoriu, (înv.) cuprindere, olat. (Pe tot ~ țării.) 2. limită, (rar) perimetru, (înv.) ocol. (În ~ cetății.) 3. conținut, (rar) plin. (Se zbuciumă marea și ~ ei.) 4. conținut, corp, materie, (înv.) cuprindere. (În ~ cărții.) 5. conținut, sumar, tablă de materii, (înv.) registru, scară, sumă, (grecism înv.) pinax. (~ unui tratat.)

cuprins s. v. COTROPIRE. GARD. INVADARE. INVAZIE. ÎMPREJMUIRE. ÎNCĂLCARE. ÎNGRĂDITURĂ. NĂPĂDIRE. OCOL. ULUCĂ.

cuprins adj. v. AVUT. BOGAT. ÎNSTĂRIT. OCUPAT. PRINS. SITUAT.

CUPRÍNDE vb. v. captura, cotropi, cuceri, invada, împresura, încălca, încercui, înconjura, îndeletnici, învălui, lua, năpădi, ocupa, sechestra.

CUPRÍNDE vb. 1. v. îmbrățișa. 2. a apuca. (L-a ~ în brațe.) 3. v. conține. 4. a include, a îngloba. (Vechea Galie ~ și Belgia de astăzi.) 5. a avea, a conține. (Cartea ~ ilustrații.) 6. v. conține. 7. (MAT.) a intra, a merge. (4 în 8 se ~ de două ori.) 8. (pop.) a lua. (Vasul ~ 4 litri.) 9. v. încăpea. (Haina nu-l mai ~.) 10. a prinde, a vedea, (fig.) a îmbrățișa. (Cât ~ cu ochii, cu privirea.) 11. v. copleși. 12. v. răzbi. 13. a(-l) copleși, a(-l) răzbi, (înv.) a(-l) răzbate. (L-a ~ setea.) 14. a-l apuca, a-i veni. (L-a ~ amețeala.) 15. v. trece.

CUPRINDE vb. 1. a (se) îmbrățișa, a (se) înlănțui, a (se) prinde. (Se ~ de mijloc.) 2. a apuca. (L-a ~ în brațe.) 3. a conține, a include, a îngloba, a număra. (~ într-însa mai multe elemente.) 4. a include, a îngloba. (Vechea Galie ~ și Belgia de astăzi.) 5. a avea, a conține. (Cartea ~ ilustrații.) 6. a conține, a scrie, a spune, a zice. (Ce ~ aceste documente?) 7. (MAT.) a intra, a merge. (4 în 8 se ~ de două ori.) 8. (pop.) a lua. (Vasul ~ 4 litri.) 9. a încăpea. (Haina nu-l mai ~.) 10. a prinde, a vedea, (fig.) a îmbrățișa. (Cît ~ cu ochii, cu privirea.) 11. a(-l) copleși, a(-l) covîrși, a(-l) împovăra, a(-l) năpădi, a(-l) răzbi, (pop.) a(-l) prididi, (înv.) a(-l) supune, (fig.) a(-l) apăsa, a(-l) doborî, a(-l) răpune. (L-au ~ grijile, necazurile.) 12. a(-l) ajunge, a(-l) birui, a(-l) copleși, a(-l) covîrși, a(-l) înfrînge, a(-l) învinge, a(-l) podidi, (a-l) prinde, a(-l) răzbi, a(-l) toropi, (înv.) a(-l) preacovîrși, a(-l) doborî, a(-l) lovi. (L-a ~ oboseala, somnul.) 13. a(-l) copleși, a(-l) răzbi, (înv.) a(-l) răzbate. (L-a ~ setea.) 14. a-l apuca, a-i veni. (L-a ~ amețeala.) 15. a-l năpădi, a-l trece. (Îl ~ nădușelile, fiorii.)

cuprinde vb. v. CAPTURA. COTROPI. CUCERI. INVADA. ÎMPRESURA. ÎNCĂLCA. ÎNCERCUI. ÎNCONJURA. ÎNDELETNICI. ÎNVĂLUI. LUA. NĂPĂDI. OCUPA. SECHESTRA.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cuprínde (cuprínd, cupríns), vb.1. A prinde, a apuca ceva de jur împrejur cu brațele. – 2. A îmbrățișa. – 3. A înconjura, a împresura. – 4. A ocupa, a invada. – 5. A cuceri, a cîștiga. – 6. A se îmbogăți, a se umfla. – 7. A include, a îngloba. – 8. A înțelege, a pricepe. – 9. A se extinde, a acoperi, a învălui. – 10. A acoperi cheltuielile, a echilibra. – 11. A reprezenta o cantitate. – 12. A conține. -Lat. comprehēndēre (Pușcariu 451; Candrea-Dens., 1449; REW 2106; DAR); cf. it. comprendere, prov., fr., cat. comprendre, sp., port. comprender, cuvinte în general dezvoltate cu sensurile 1 și 8. – Der. cuprins, s. n. (împrejmuire; proprietate; ocupație, invazie); necuprins, s. n. (infinit); cuprinzător, adj. (încăpător; care cuprinde).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

cât cuprinde / încape expr. foarte mult; nelimitat.

Intrare: cuprins (adj.)
cuprins2 (adj.) adjectiv
adjectiv (A4)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cuprins
 • cuprinsul
 • cuprinsu‑
 • cuprinsă
 • cuprinsa
plural
 • cuprinși
 • cuprinșii
 • cuprinse
 • cuprinsele
genitiv-dativ singular
 • cuprins
 • cuprinsului
 • cuprinse
 • cuprinsei
plural
 • cuprinși
 • cuprinșilor
 • cuprinse
 • cuprinselor
vocativ singular
plural
coprins2 (adj.) adjectiv
adjectiv (A4)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • coprins
 • coprinsul
 • coprinsu‑
 • coprinsă
 • coprinsa
plural
 • coprinși
 • coprinșii
 • coprinse
 • coprinsele
genitiv-dativ singular
 • coprins
 • coprinsului
 • coprinse
 • coprinsei
plural
 • coprinși
 • coprinșilor
 • coprinse
 • coprinselor
vocativ singular
plural
Intrare: cuprins (conținut, spațiu)
cuprins1 (s.n.) substantiv neutru
 • silabație: cu-prins info
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cuprins
 • cuprinsul
 • cuprinsu‑
plural
 • cuprinsuri
 • cuprinsurile
genitiv-dativ singular
 • cuprins
 • cuprinsului
plural
 • cuprinsuri
 • cuprinsurilor
vocativ singular
plural
coprins1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • coprins
 • coprinsul
 • coprinsu‑
plural
 • coprinsuri
 • coprinsurile
genitiv-dativ singular
 • coprins
 • coprinsului
plural
 • coprinsuri
 • coprinsurilor
vocativ singular
plural
Intrare: cuprins (stăpânire)
cuprins1 (s.n.) substantiv neutru
 • silabație: cu-prins info
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cuprins
 • cuprinsul
 • cuprinsu‑
plural
 • cuprinsuri
 • cuprinsurile
genitiv-dativ singular
 • cuprins
 • cuprinsului
plural
 • cuprinsuri
 • cuprinsurilor
vocativ singular
plural
coprins1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • coprins
 • coprinsul
 • coprinsu‑
plural
 • coprinsuri
 • coprinsurile
genitiv-dativ singular
 • coprins
 • coprinsului
plural
 • coprinsuri
 • coprinsurilor
vocativ singular
plural
Intrare: cuprinde (acoperi, învălui)
 • silabație: cu-prin-de info
verb (VT627)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • cuprinde
 • cuprindere
 • cuprins
 • cuprinsu‑
 • cuprinzând
 • cuprinzându‑
singular plural
 • cuprinde
 • cuprindeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • cuprind
 • cuprinz
(să)
 • cuprind
 • cuprinz
 • cuprindeam
 • cuprinsei
 • cuprinsesem
a II-a (tu)
 • cuprinzi
(să)
 • cuprinzi
 • cuprindeai
 • cuprinseși
 • cuprinseseși
a III-a (el, ea)
 • cuprinde
(să)
 • cuprindă
 • cuprinză
 • cuprindea
 • cuprinse
 • cuprinsese
plural I (noi)
 • cuprindem
(să)
 • cuprindem
 • cuprindeam
 • cuprinserăm
 • cuprinseserăm
 • cuprinsesem
a II-a (voi)
 • cuprindeți
(să)
 • cuprindeți
 • cuprindeați
 • cuprinserăți
 • cuprinseserăți
 • cuprinseseți
a III-a (ei, ele)
 • cuprind
(să)
 • cuprindă
 • cuprinză
 • cuprindeau
 • cuprinseră
 • cuprinseseră
verb (VT627)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • coprinde
 • coprindere
 • coprins
 • coprinsu‑
 • coprinzând
 • coprinzându‑
singular plural
 • coprinde
 • coprindeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • coprind
 • coprinz
(să)
 • coprind
 • coprinz
 • coprindeam
 • coprinsei
 • coprinsesem
a II-a (tu)
 • coprinzi
(să)
 • coprinzi
 • coprindeai
 • coprinseși
 • coprinseseși
a III-a (el, ea)
 • coprinde
(să)
 • coprindă
 • coprinză
 • coprindea
 • coprinse
 • coprinsese
plural I (noi)
 • coprindem
(să)
 • coprindem
 • coprindeam
 • coprinserăm
 • coprinseserăm
 • coprinsesem
a II-a (voi)
 • coprindeți
(să)
 • coprindeți
 • coprindeați
 • coprinserăți
 • coprinseserăți
 • coprinseseți
a III-a (ei, ele)
 • coprind
(să)
 • coprindă
 • coprinză
 • coprindeau
 • coprinseră
 • coprinseseră
Intrare: cuprinde (prinde)
 • silabație: cu-prin-de info
verb (VT627)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • cuprinde
 • cuprindere
 • cuprins
 • cuprinsu‑
 • cuprinzând
 • cuprinzându‑
singular plural
 • cuprinde
 • cuprindeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • cuprind
 • cuprinz
(să)
 • cuprind
 • cuprinz
 • cuprindeam
 • cuprinsei
 • cuprinsesem
a II-a (tu)
 • cuprinzi
(să)
 • cuprinzi
 • cuprindeai
 • cuprinseși
 • cuprinseseși
a III-a (el, ea)
 • cuprinde
(să)
 • cuprindă
 • cuprinză
 • cuprindea
 • cuprinse
 • cuprinsese
plural I (noi)
 • cuprindem
(să)
 • cuprindem
 • cuprindeam
 • cuprinserăm
 • cuprinseserăm
 • cuprinsesem
a II-a (voi)
 • cuprindeți
(să)
 • cuprindeți
 • cuprindeați
 • cuprinserăți
 • cuprinseserăți
 • cuprinseseți
a III-a (ei, ele)
 • cuprind
(să)
 • cuprindă
 • cuprinză
 • cuprindeau
 • cuprinseră
 • cuprinseseră
verb (VT627)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • coprinde
 • coprindere
 • coprins
 • coprinsu‑
 • coprinzând
 • coprinzându‑
singular plural
 • coprinde
 • coprindeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • coprind
 • coprinz
(să)
 • coprind
 • coprinz
 • coprindeam
 • coprinsei
 • coprinsesem
a II-a (tu)
 • coprinzi
(să)
 • coprinzi
 • coprindeai
 • coprinseși
 • coprinseseși
a III-a (el, ea)
 • coprinde
(să)
 • coprindă
 • coprinză
 • coprindea
 • coprinse
 • coprinsese
plural I (noi)
 • coprindem
(să)
 • coprindem
 • coprindeam
 • coprinserăm
 • coprinseserăm
 • coprinsesem
a II-a (voi)
 • coprindeți
(să)
 • coprindeți
 • coprindeați
 • coprinserăți
 • coprinseserăți
 • coprinseseți
a III-a (ei, ele)
 • coprind
(să)
 • coprindă
 • coprinză
 • coprindeau
 • coprinseră
 • coprinseseră
Intrare: cuprinde (umple, include)
 • silabație: cu-prin-de info
verb (VT627)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • cuprinde
 • cuprindere
 • cuprins
 • cuprinsu‑
 • cuprinzând
 • cuprinzându‑
singular plural
 • cuprinde
 • cuprindeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • cuprind
 • cuprinz
(să)
 • cuprind
 • cuprinz
 • cuprindeam
 • cuprinsei
 • cuprinsesem
a II-a (tu)
 • cuprinzi
(să)
 • cuprinzi
 • cuprindeai
 • cuprinseși
 • cuprinseseși
a III-a (el, ea)
 • cuprinde
(să)
 • cuprindă
 • cuprinză
 • cuprindea
 • cuprinse
 • cuprinsese
plural I (noi)
 • cuprindem
(să)
 • cuprindem
 • cuprindeam
 • cuprinserăm
 • cuprinseserăm
 • cuprinsesem
a II-a (voi)
 • cuprindeți
(să)
 • cuprindeți
 • cuprindeați
 • cuprinserăți
 • cuprinseserăți
 • cuprinseseți
a III-a (ei, ele)
 • cuprind
(să)
 • cuprindă
 • cuprinză
 • cuprindeau
 • cuprinseră
 • cuprinseseră
verb (VT627)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • coprinde
 • coprindere
 • coprins
 • coprinsu‑
 • coprinzând
 • coprinzându‑
singular plural
 • coprinde
 • coprindeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • coprind
 • coprinz
(să)
 • coprind
 • coprinz
 • coprindeam
 • coprinsei
 • coprinsesem
a II-a (tu)
 • coprinzi
(să)
 • coprinzi
 • coprindeai
 • coprinseși
 • coprinseseși
a III-a (el, ea)
 • coprinde
(să)
 • coprindă
 • coprinză
 • coprindea
 • coprinse
 • coprinsese
plural I (noi)
 • coprindem
(să)
 • coprindem
 • coprindeam
 • coprinserăm
 • coprinseserăm
 • coprinsesem
a II-a (voi)
 • coprindeți
(să)
 • coprindeți
 • coprindeați
 • coprinserăți
 • coprinseserăți
 • coprinseseți
a III-a (ei, ele)
 • coprind
(să)
 • coprindă
 • coprinză
 • coprindeau
 • coprinseră
 • coprinseseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cuprins, cuprinsăadjectiv

 • 1. rar Îmbrățișat (unul cu altul). DEX '09 DLRLC
  • format_quote Așa uimiți, cuprinși, ne lipim strîns unul de altul. NEGRUZZI, S. I 77. DLRLC
 • 2. popular Cu dare de mână. DEX '09 DLRLC
  • format_quote Taica era un om cuprins, ținea cîrciumă la Păuna, avea cu ce să mă poarte. SADOVEANU, P. M. 62. DLRLC
  • format_quote Atît era de cuprins, de s-au umplu munții... de turmele și tamazlîcurile lui. CREANGĂ, A. 19. DLRLC
  • format_quote (și) substantivat N-am avut în companie decît săraci... Cei cuprinși uite-i unde stau. CAMILAR N. II 72. DLRLC
  • 2.1. (Despre casă, gospodărie) Prevăzut cu cele necesare. DLRLC
   sinonime: bogat
   • format_quote Altă casă mai mare și mai cuprinsă era casa lui Păun Ozun. GALACTION, O. I 155. DLRLC
etimologie:
 • vezi cuprinde DEX '09

cuprins, cuprinsurisubstantiv neutru

 • 1. Fond de idei al unui text. DEX '09 DLRLC NODEX
  sinonime: conținut
  • format_quote Cuprinsul cărții. DEX '09 DLRLC
  • 1.1. Listă a materialelor pe care le include o carte, o revistă; tablă de materie; sumar. DEX '09 NODEX
   sinonime: sumar
 • 2. Spațiu larg. DEX '09 DLRLC NODEX
  • format_quote Se-ntoarse din poartă, se uită lung la cuprinsul ogrăzii părintești, își trecu ochii asupra merilor, asupra păpușoilor grași semănați de el astă-primăvară. CAMILAR, TEM. 152. DLRLC
  • format_quote Era o zi senină și soarele lumina cuprinsul întunecat al morii, pătrunzînd prin crăpături în suluri de raze. ANGHEL-IOSIF, C. L. 26. DLRLC
  • format_quote N-o lăsă tatăl său în aretul (cuprinsul) grădinii aceleia. RETEGANUL, P. V. 68. DLRLC
  • 2.1. Spațiu înconjurător. DEX '09 DLRLC
   • format_quote În liniștea mare a cuprinsurilor s-a auzit în depărtare sunînd ploaia. SADOVEANU, N. F. 64. DLRLC
   • format_quote Dorm încă vietățile cuprinsului. Numai ciocîrlanii, mai harnici, pășesc mărunțel pe marginea șanțului. VLAHUȚĂ, O. A. II 125. DLRLC
   • format_quote Din larg cuprins de multe zări Nuntași din nouăzeci de țări S-au răscolit. COȘBUC, P. I 55. DLRLC
  • 2.2. învechit Loc, ținut. DEX '09 DLRLC
   sinonime: loc ținut
   • format_quote Vino, dar, de ai răbdare și ascultă să-ți descriu Un cuprins unde-ntîmplarea astăzi voiește să fiu. ALEXANDRESCU, p. 53. DLRLC
etimologie:
 • vezi cuprinde DEX '09 NODEX

cuprins, cuprinsurisubstantiv neutru

învechit
 • 1. Stăpânire. DEX '09 DLRLC
  sinonime: stăpânire
  • format_quote Aleodor întinse coprinsul său și peste moșia lui Jumătate-de-om. ISPIRESCU, L. 48. DLRLC
  • 1.1. concretizat Proprietate. DEX '09 DLRLC
   sinonime: proprietate
   • format_quote Într-o zi... o porni spre partea moșiilor zînei și, intrînd în coprinsurile ei, se abătu din cale. POPESCU, B. IV 53. DLRLC
   • format_quote Spun d-un nobil oarecare Ce avea coprinsuri, stare. PANN, P. V. III 40. DLRLC
 • 2. Curte întărită a unui castel. DEX '09 DLRLC
  • format_quote Au spart porțile de la al doilea coprins. NEGRUZZI, S. III 370 DLRLC
etimologie:
 • vezi cuprinde DEX '09

cuprinde, cuprindverb

 • 1. tranzitiv A acoperi din toate părțile. DEX '09 DLRLC NODEX
  • format_quote Focul mă cuprinde, Carnea mi-o aprinde. ALECSANDRI, P. P. 118. DLRLC
  • format_quote cu pronunțare regională Un nor de colb îi cuprinsă. EMINESCU, N. 15. DLRLC
  • format_quote poetic O! vin pe marea ce-o cuprinde Un cer înalt de stele plin, Și vîntul serii va întinde A luntrei pînză în senin. EMINESCU, O. IV 540. DLRLC
  • format_quote poetic Pe cînd era în pădure la vînat, l-a cuprins un întuneric de nu știa el încotro s-apuce. ȘEZ. I 225. DLRLC
 • 2. tranzitiv A pune stăpânire. DEX '09 DLRLC NODEX
  • format_quote S-o sorbi pînă-n străfunduri, să o cuprinzi întreagă Această sevă tare, țîșnită din ogor. DEȘLIU, G. 7. DLRLC
  • format_quote Nilul mișcă valuri blonde pe cîmpii cuprinși de maur. EMINESCU, O. I 43. DLRLC
  • 2.1. figurat (Despre idei, mișcări sociale) A pătrunde în..., a se întinde; a pune stăpânire. DEX '09 DLRLC NODEX
   • format_quote Revoluția democratică cuprinde poporul întreg. DLRLC
   • format_quote L-a cuprins un dor mare. NODEX
  • 2.2. figurat Despre stări fizice sau sufletești: apuca, prinde, stăpâni. DEX '09 DLRLC
   • format_quote Se strînse lîngă sobă cuprinsă de frig. C. PETRESCU, A. 462. DLRLC
   • format_quote I-a cuprins O jale pe-amîndoi. COȘBUC, P. I 228. DLRLC
   • format_quote Un tremur o cuprinse în tot trupul. CREANGĂ, P. 26. DLRLC
  • 2.3. reflexiv rar A fi sau a lăsa să fie pătruns de un sentiment. DLRLC
   • format_quote Tu trebuia să te cuprinzi De acel farmec sfînt, Și noaptea candelă s-aprinzi Iubirii pe pămînt. EMINESCU, O. I 192. DLRLC
   • format_quote V-ați cuprins de groază și de descuragiare. ALECSANDRI, T. II 36. DLRLC
 • 3. reflexiv popular A-și mări averea; a se îmbogăți, a se înstări, a deveni chiabur. DEX '09 DLRLC
  • format_quote De n-ar fi fost oastea, așa cum era, te mai cuprindeai, apucai vreo păreche de juncănași, vreo vițică. CONTEMPORANUL, VII 496. DLRLC
etimologie:

cuprinde, cuprindverb

tranzitiv
 • 1. A prinde, a apuca ceva de jur-împrejur (pe toată grosimea) cu mâinile sau cu brațele. DEX '09 DLRLC
  • format_quote Se răsucește pe genunchii lui, îi cuprinde obrazul în palme și îl privește în ochi. C. PETRESCU, A. 297. DLRLC
  • format_quote Cînd voia, așa se lățea de tare, de cuprindea pămîntul în brațe. CREANGĂ, P. 245. DLRLC
  • 1.1. tranzitiv reflexiv reciproc A (se) îmbrățișa; a înconjura cu brațele. DEX '09 DLRLC NODEX
   • format_quote Grigore Oanea a venit lîngă mine, cuprinzîndu-mă cu dreapta de după umăr. SADOVEANU, N. F. 39. DLRLC
   • format_quote Încearcă să ne cuprindă pe toți la pieptul lui. SAHIA, N. 52. DLRLC
   • format_quote Se alipi de bătrînă; o cuprinse pe după gît cu brațele ei. DELAVRANCEA, S. 16. DLRLC
   • format_quote Tată-său cuprinzîndu-l în brațe, îl sărută. CREANGĂ, P. 198. DLRLC
   • format_quote Nu zi ba de te-oi cuprinde. O. I. 209. DLRLC
   • format_quote Tainic se-ntîlnește în prag, Dor cu dor să se cuprindă, Drag cu drag. COȘBUC, P. I 49. DLRLC
  • 1.2. învechit arhaizant A lua prizonier; a captura (prin învăluire). DEX '09 DLRLC
   sinonime: captura
   • format_quote L-au cuprins slujitorii și l-au dus. SADOVEANU, D. P. 32. DLRLC
 • 2. figurat A îmbrățișa cu privirea. DEX '09 DLRLC NODEX
  • format_quote Bieți ochi, slabi și numai doi, Puține zări cuprind. COȘBUC, P. I 232. DLRLC
  • 2.1. A închide în sine. DEX '09 DLRLC
   sinonime: îngloba
   • format_quote Mîna care au dorit sceptrul universului și gînduri Ce-au cuprins tot universul încap bine-n patru scînduri. EMINESCU, O. I 134. DLRLC
  • chat_bubble Cât cuprinzi (sau vezi) cu ochii = pe întinderi foarte mari. NODEX
   • format_quote Pretutindeni, cît cuprindeau ochii, abureau șesurile, dealurile, văile. CAMILAR, TEM. 7. DLRLC
   • format_quote Atîția zmei veniră, încît nu i-ar fi putut nimeni cuprinde cu ochii. RETEGANUL, P. II 53. DLRLC
 • 3. (Despre o haină) A fi potrivită (destul de largă) pentru corpul cuiva. DEX '09 DLRLC
  • format_quote Nu-l mai cuprinde sumanul. DLRLC
 • 4. regional A închide un drum. DEX '09 DLRLC
  • format_quote I-a cuprins calea. DEX '09
  • format_quote Înainte i-o ieșit... năfrămi înainte i-o întins, calea i-o coprins. ȘEZ, I. 177. DLRLC
  • format_quote (și) absolut Iute la pîndă, la țiitori! Cuprindeți bine din muche-n vale! La ODOBESCU, S. III 88. DLRLC
etimologie:

cuprinde, cuprindverb

 • 1. tranzitiv (Despre corpuri) A umple un spațiu cu volumul sau cu dimensiunile sale. DEX '09 DLRLC NODEX
  sinonime: ocupa
  • format_quote Același loc umbrit umbrești Și-un colț de cer întreg cuprinzi – Nuc falnic, strajă din povești, D-asupra casei părintești. IOSIF, PATR., 7. DLRLC
  • format_quote Livezile cuprind tot terenul cultivat al gospodăriei. NODEX
 • 2. tranzitiv (Despre recipiente) A avea în interior. NODEX
 • 3. tranzitiv (Despre numere) A include, a conține în valoarea, în mărimea pe care o reprezintă. DEX '09 DLRLC
  • format_quote Numărul patru cuprinde de două ori numărul doi. Numărul nouă cuprinde de trei ori numărul trei. DEX '09 DLRLC
  • 3.1. reflexiv A intra de un anumit număr de ori în alt număr. DEX '09 DLRLC NODEX
   • format_quote Numărul doi se cuprinde de două ori în numărul patru. DEX '09 DLRLC
 • 4. tranzitiv (Despre texte) A fi alcătuit din..., a îngloba în structura sa...; a avea în compoziția sa... DEX '09 DLRLC NODEX
  • format_quote Romanul cuprinde numeroase descrieri de natură. DLRLC
 • 5. reflexiv (Despre epoci istorice sau geologice) A se întinde pe o perioadă de... DEX '09 DLRLC NODEX
  • format_quote Cea dintîi epocă a întemeierii Principatelor... coprinde tot secolul al XIV-lea. BĂLCESCU, O. II 12. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.