6 intrări

43 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

COPRÍNS s. n. v. cuprins1.

coprins (cuprins) a. 1. apucat: coprins de spaimă; 2. ocupat militărește: cetate anevoie de coprins; 3. avut, cu dare de mână: o fată de țărani cuprinsă, sat cuprins frumos. ║ n. 1. întindere mare sau mică: casă, moșie, ținut; 2. conținut: coprinsul sentinței.

COPRÍNDE vb. III v. cuprinde.

COPRÍNDE vb. III v. cuprinde.

COPRÍNDE vb. III v. cuprinde.

CUPRÍNDE, cuprínd, vb. III. I. Tranz. 1. A prinde, a apuca ceva de jur-împrejur cu mâinile sau cu brațele. ♦ Tranz. și refl. recipr. A (se) îmbrățișa. ♦ (Înv.) A lua prizonier; a captura. 2. Fig. A îmbrățișa cu privirea; a vedea; a înțelege, a cunoaște. ♦ A închide în sine; a îngloba. 3. (Despre o haină) A fi potrivită pentru corpul cuiva. 4. (Reg.) A bara, a bloca, a închide un drum. I-a cuprins calea. II. 1. Tranz. A acoperi din toate părțile; a învălui. 2. Tranz. A pune stăpânire; a cuceri. ♦ Fig. (Despre idei, mișcări sociale) A pătrunde în...; a atrage. ♦ Fig. (Despre stări fizice sau sufletești) A apuca, a stăpâni. 3. Refl. (Pop.) A-și mări averea; a se îmbogăți. III. Tranz. 1. (Despre corpuri) A umple un spațiu cu volumul sau cu dimensiunile sale; a ocupa. 2. (Despre numere) A include, a conține în valoarea, în mărimea pe care o reprezintă. Numărul patru cuprinde de două ori numărul doi.Refl. A intra de un anumit număr de ori în alt număr. Numărul doi se cuprinde de două ori în numărul patru. ♦ (Despre texte) A fi alcătuit din..., a îngloba în structura sa...; a avea în compoziția sa... ♦ (Refl.) (Despre epoci istorice sau geologice) A se întinde pe o perioadă de... [Perf. s. cuprinsei, part. cuprins.Var.: coprínde vb. III] – Lat. comprendere (= comprehendere).

CUPRÍNS2, -Ă, cuprinși, -se, adj. 1. (Rar) Îmbrățișat (unul cu altul). 2. (Pop.) Înstărit, bogat. – V. cuprinde.

CUPRÍNS2, -Ă, cuprinși, -se, adj. 1. (Rar) Îmbrățișat (unul cu altul). 2. (Pop.) Înstărit, bogat. – V. cuprinde.

CUPRÍNS1, cuprinsuri, s. n. I. 1. Conținut. Cuprinsul cărții. ♦ Sumar (II 2). 2. Întindere, suprafață. ♦ Spațiu înconjurător. ♦ (Înv.) Loc, ținut. II. (Înv.) 1. Stăpânire. ♦ (Concr.) Proprietate. 2. Curte întărită a unui castel. [Var.: copríns s. n.] – V. cuprinde.

coprínde v vz cuprinde

cuprinde [At: PRAV. 146 / V: cop~ / Pzi: cuprind și (îvr) cuprinz / E: ml comprendere] 1-2 vt A pune stăpânire, prin manifestarea puterii și a voinței, pe ceva sau cineva. 3-4 vt A apuca ceva de jur-împrejur cu mâinile sau cu brațele. 5-6 vtr A (se) îmbrățișa. 7 vt (Trs; fig) A primi bine un oaspete. 8-9 vtrr (Înv) A (se) uni într-un tot Si: a (se) îngloba. 10 vt (Pop; d. plante) A prinde rădăcini. 11 vt (Complementul e o persoană sau o armată; complinit uneori prin din sau de toate părțile) A înconjura cu scopul de a prinde. 12 vt (Înv) A lua prizonier. 13 vt (Înv) A prinde. 14 vt (Înv) A ocupa o țară, o cetate Si: a cotropi, a supune. 15 vt (Înv) A se face stăpân peste ceva. 16 vt A închide dintr-o parte o trecătoare, un drum, un loc. 17 vt A tăia calea cuiva. 18 vt (Trs) A sechestra. 19 vt(a) A stăpâni. 20 (Complementul e omul; subiectul e reprezentat de diferite manifestări fizice sau psihice) A pune stăpânire. 21 vt (Construit uneori cu dativul persoanei interesate) A dobândi. 22-23 vt (Înv) A avea sau a atrage de partea sa pe cineva (prin mită, farmec personal etc.). 24 vt (D. promisiuni; înv) A primi. 25 vrp (D. bani; înv) A se încasa. 26 vr A se îmbogăți. 27 vr (Înv) A se ajunge. 28 vtrp (Înv; îe) A ~ cu ajutorul A ajuta. 29 vt (Complinit prin „cu auzul”) A auzi. 30 vt (Complinit prin „cu ochii”) A vedea. 31 vt (Complinit prin „cu mintea”) A înțelege. 32 vtrp A socoti împreună mai multe sume Si: a cumula. 33 vtrp A considera împreună mai multe lucruri, fapte sau împrejurări. 34 vt A rezuma. 35 vtrp (Înv; nob) A învăța. 36 vt (D. conținut, dimensiune, întindere) A acoperi. 36[1] vt (D. corpuri) A ocupa. 37 vt (Înv) A acoperi suprafața exterioară a unui lucru cu un strat. 38 vt (D. foc, ceață, praf, nori, întuneric) A învălui din toate părțile Si: a acoperi, a copleși, a covârși, a înveli. 39 vt (D. o haină) A fi potrivită pentru corpul cuiva. 40 vt (D. zăpadă, iarnă etc.; complementul e omul) A surprinde. 41 vt (Reg) A bloca un drum. 42 vt (D. bani) A acoperi o cheltuială, o datorie. 43 vt (Înv) A se urca la suma de... 44 vt A conține. 45 vt (Mat; d. numere) A include în mărimea pe care o reprezintă. 46 vt (Înv; d. conținutul unei cărți, d. o lege, o epocă; complinit uneori prin „în sine”) A conține. 47 vt (Înv; construit cu prep „pentru”) A fi vorba despre... 48 vt (Înv) A descrie. 49-50 vtr (Înv; în legătură cu documente, hrisoave etc.) A (se) specifica. 51 vt (D. epoci istorice sau geologice) A se întinde pe o perioadă de... 52 vt (D. idei, mișcări sociale) A pătrunde. 53 vt (D. idei, mișcări sociale) A atrage. corectată

 1. Sensul 36 apare de două ori în numerotare. — cata

cuprins2, ~ă a [At: (a. 1650-1675) GCR I, 230/1 / V: (îvp) cop~ / Pl: ~nși, ~e / E: cuprinde] 1 (Rar) Îmbrățișat (unul cu altul). 2 (Înv) Înconjurat. 3 Stăpânit (de emoții, de patimă, de vicii). 3 (Pop) Înstărit. 4 (Înv) Inteligent. 5 Care poate fi înțeles. 6 (Înv) Cunoscut. 7 Ocupat cu ceva. 8 (D. suprafețe) Acoperit (cu ceva). 9 (Înv; d. spațiu) Umplut. 10 Învăluit (din toate părțile) de flăcări Si: încins. 11 Acoperit (de ceață, de praf, de fum, de nori, de întuneric etc.) Si: copleșit, covârșit, învăluit. 12 Conținut (în ceva). 13 Specificat (în...).

cuprins1 sn [At: M. COSTIN, ap. LET. I, 221/29 / V: (îvp) cop~ / Pl: ~uri / E: cuprinde] 1 (Înv) Împrejmuire. 2 (Înv) Curte întărită a unui castel. 3 (Iuz) Ocupare a unei țări. 4 (Înv) Stăpânire. 5 (Ccr) Proprietate. 6 Ținut. 7 Hotar. 8 Spațiu înconjurător. 9 Conținut. 10 Sumar. 11 Întindere.

CUPRÍNDE, cuprínd, vb. III. I. Tranz. 1. A prinde, a apuca ceva de jur împrejur cu mâinile sau cu brațele. ♦ Tranz. și refl. recipr. A (se) îmbrățișa. ♦ (Înv.) A lua prizonier; a captura. 2. Fig. A îmbrățișa cu privirea; a vedea; a înțelege, a cunoaște. ♦ A închide în sine; a îngloba. 3. (Despre o haină) A fi potrivită pentru corpul cuiva. 4. (Reg.) A bara, a bloca, a închide un drum. I-a cuprins calea. II. 1. Tranz. (Și fig.) A acoperi din toate părțile; a învălui. 2. Tranz. A pune stăpânire; a cuceri. ♦ Fig. (Despre idei, mișcări sociale) A pătrunde în...; a atrage. ♦ Fig. (Despre stări fizice sau sufletești) A apuca, a stăpâni. 3. Refl. A-și mări averea; a se îmbogăți. III. Tranz. 1. (Despre corpuri) A umple un spațiu cu volumul sau cu dimensiunile sale; a ocupa. 2. (Despre numere) A include, a conține în valoarea, în mărimea pe care o reprezintă. Numărul patru cuprinde de două ori numărul doi.Refl. A intra de... ori (în alt număr). Numărul doi se cuprinde de două ori în numărul patru. ♦ (Despre texte) A fi alcătuit din..., a îngloba în structura sa...; a avea în compoziția sa... ♦ (Despre epoci istorice sau geologice) A se întinde pe o perioadă de... [Perf. s. cuprinséi, part. cuprins.Var.: coprínde vb. III] – Lat. comprendere (= comprehendere).

CUPRÍNS1, (I 2, II) cuprinsuri, s. n. I. 1. Conținut. Cuprinsul cărții. ♦ Sumar (II 2). 2. Întindere, suprafață. ♦ Spațiu înconjurător. ♦ (Înv.) Loc, ținut. II. (Înv.) 1. Stăpânire. ♦ (Concr.) Proprietate. 2. Curte întărită a unui castel. [Var.: copríns s. n.] – V. cuprinde.

CUPRÍNDE, cuprínd, vb. III I. 1. (Adesea urmat de determinări introduse prin prep. «cu» sau «în») A prinde ceva apucînd de jur împrejur, pe toată grosimea, cu mîinile sau cu brațele. Se răsucește pe genunchii lui, îi cuprinde obrazul în palme și îl privește în ochi. C. PETRESCU, A. 297. Cînd voia, așa se lățea de tare, de cuprindea pămîntul în brațe. CREANGĂ, P. 245. ♦ (Cu privire la persoane) A strînge în brațe în semn de afecțiune, a îmbrățișa. Grigore Oanea a venit lîngă mine, cuprinzîndu-mă cu dreapta de după umăr. SADOVEANU, N. F. 39. Încearcă să ne cuprindă pe toți la pieptul lui. SAHIA, N. 52. Se alipi de bătrînă; o cuprinse pe după gît cu brațele ei. DELAVRANCEA, S. 16. Tată-său cuprinzîndu-l în brațe, îl sărută. CREANGĂ, P. 198. Nu zi ba de te-oi cuprinde. O. I. 209. ◊ Refl. reciproc Tainic se-ntîlnește în prag, Dor cu dor să se cuprindă, Drag cu drag. COȘBUC, P. I 49. ♦ (Învechit și arhaizant) A prinde, a captura (prin învăluire). L-au cuprins slujitorii și l-au dus. SADOVEANU, D. P. 32. 2. A îmbrățișa cu privirea, a vedea. Pretutindeni, cît cuprindeau ochii, abureau șesurile, dealurile, văile. CAMILAR, TEM. 7. Bieți ochi, slabi și numai doi, Puține zări cuprind. COȘBUC, P. I 232. Atîția zmei veniră, încît nu i-ar fi putut nimeni cuprinde cu ochii. RETEGANUL, P. II 53 ♦ A închide în sine, a îngloba. Mîna care au dorit sceptrul universului și gînduri Ce-au cuprins tot universul încap bine-n patru scînduri. EMINESCU, O. I 134. 3. (Popular, despre o haină) A fi destul de larg pentru cineva. Nu-l mai cuprinde sumanul. 4. (Popular; cu privire la drumuri) A închide, a tăia; a bara, a bloca. Înainte i-o ieșit... năfrămi înainte i-o întins, calea i-o coprins. ȘEZ, I. 177. ◊ Absol. Iute la pîndă, la țiitori! Cuprindeți bine din muche-n vale! La ODOBESCU, S. III 88. II. 1. Tranz. A acoperi, a învălui în întregime, a încinge. Focul mă cuprinde, Carnea mi-o aprinde. ALECSANDRI, P. P. 118. (Cu pronunțare regională) Un nor de colb îi cuprinsă. EMINESCU, N. 15. ◊ (Poetic) O! vin pe marea ce-o cuprinde Un cer înalt de stele plin, Și vîntul serii va întinde A luntrei pînză în senin. EMINESCU, O. IV 540. Pe cînd era în pădure la vînat, l-a cuprins un întuneric de nu știa el încotro s-apuce. ȘEZ. I 225. 2. Tranz. A pune stăpînire; a cuceri. S-o sorbi pînă-n străfunduri, să o cuprinzi întreagă Această sevă tare, țîșnită din ogor. DEȘLIU, G. 7. Nilul mișcă valuri blonde pe cîmpii cuprinși de maur. EMINESCU, O. I 43. ♦ (Despre idei, concepții, mișcări sociale) A se întinde, a pătrunde în..., a atrage, a cuceri. Revoluția democratică cuprinde poporul întreg.Fig. (Despre stări fizice sau psihice) A prinde, a apuca, a stăpîni. Se strînse lîngă sobă cuprinsă de frig. C. PETRESCU, A. 462. I-a cuprins O jale pe-amîndoi. COȘBUC, P. I 228. Un tremur o cuprinse în tot trupul. CREANGĂ, P. 26. ♦ (Refl., rar) A fi sau a lăsa să fie pătruns de un sentiment. Tu trebuia să te cuprinzi De acel farmec sfînt, Și noaptea candelă s-aprinzi Iubirii pe pămînt. EMINESCU, O. I 192. V-ași cuprins de groază și de descuragiare. ALECSANDRI, T. II 36. 3. Refl. A-și face (sau a-și mări) averea; a se îmbogăți, a se înstări, a deveni chiabur. De n-ar fi fost oastea, așa cum era, te mai cuprindeai, apucai vreo păreche de juncănași, vreo vițică. CONTEMPORANUL, VII 496. III. Tranz. 1. (Despre corpuri) A ocupa, a umple (un spațiu) cu volumul, cu dimensiunile. Același loc umbrit umbrești Și-un colț de cer întreg cuprinzi – Nuc falnic, strajă din povești, D-asupra casei părintești. IOSIF, PATR., 7. 2. (Despre numere) A închide în valoarea, în semnificația, în mărimea pe care o reprezintă. Numărul nouă cuprinde de trei ori numărul trei. ♦ A intra, încăpea (în alt număr) Numărul doi se cuprinde de două ori în număru patru. ♦ (Despre texte scrise) A fi (parțial) alcătuit din..., a avea în compoziția sa..., a implica. Romanul cuprinde numeroase descrieri de natură. ♦ (Despre epoci istorice, geologice) A se întinde pe o perioadă de... (în forma coprinde) Cea dintîi epocă a întemeierii Principatelor... coprinde tot secolul al XIV-lea. BĂLCESCU, O. II 12. – Forme gramaticale: perf. s. cuprinsei, part. cuprins. – Variantă: coprínde vb. III.

CUPRÍNS2, -Ă, cuprinși, -se, adj. (Despre două sau mai multe persoane) 1. Îmbrățișat (unul cu altul). Așa uimiți, cuprinși, ne lipim strîns unul de altul. NEGRUZZI, S. I 77. 2. Cu dare de mînă, înstărit, bogat. Taica era un om cuprins, ținea cîrciumă la Păuna, avea cu ce să mă poarte. SADOVEANU, P. M. 62. Atît era de cuprins, de s-au umplu munții... de turmele și tamazlîcurile lui. CREANGĂ, A. 19. ◊ Substantivat N-am avut în companie decît săraci... Cei cuprinși uite-i unde stau. CAMILAR N. II 72. ♦ (Despre casă, gospodărie) Prevăzut cu cele necesare, bogat. Altă casă mai mare și mai cuprinsă era casa lui Păun Ozun. GALACTION, O. I 155.

CUPRÍNS1, (I 2, II 1) cuprinsuri, s. n. I. 1. Conținut. Cuprinsul cărții. 2. (Cu determinări în genitiv) Întindere, suprafață. Se-ntoarse din poartă, se uită lung la cuprinsul ogrăzii părintești, își trecu ochii asupra merilor, asupra păpușoilor grași semănați de el astă-primăvară. CAMILAR, TEM. 152. Era o zi senină și soarele lumina cuprinsul întunecat al morii, pătrunzînd prin crăpături în suluri de raze. ANGHEL-IOSIF, C. L. 26. N-o lăsă tatăl său în aretul (cuprinsul) grădinii aceleia. RETEGANUL, P. V. 68. ♦ Spațiu înconjurător. În liniștea mare a cuprinsurilor s-a auzit în depărtare sunînd ploaia. SADOVEANU, N. F. 64. Dorm încă vietățile cuprinsului. Numai ciocîrlanii, mai harnici, pășesc mărunțel pe marginea șanțului. VLAHUȚĂ, O. A. II 125. Din larg cuprins de multe zări Nuntași din nouăzeci de țări S-au răscolit. COȘBUC, P. I 55. ♦ (Învechit) Loc; ținut. Vino, dar, de ai răbdare și ascultă să-ți descriu Un cuprins unde-ntîmplarea astăzi voiește să fiu. ALEXANDRESCU, P. 53. II. (Învechit, în forma coprins) 1. Stăpînire. Aleodor întinse coprinsul său și peste moșia lui Jumătate-de-om. ISPIRESCU, L. 48. ♦ (Concretizat) Proprietate. Într-o zi... o porni spre partea moșiilor zînei și, intrînd în coprinsurile ei, se abătu din cale. POPESCU, B. IV 53. Spun d-un nobil oarecare Ce avea coprinsuri, stare. PANN, P. V. III 40. 2. Curte întărită a unui castel. Au spart porțile de la al doilea coprins. NEGRUZZI, S. III 370 – Variantă: (învechit și popular) coprins s. n.

A CUPRÍNDE cuprínd tranz. 1) A înconjura cu brațele; a îmbrățișa. ◊ ~ cu ochii a îmbrățișa cu privirea. Cât cuprinzi (sau vezi) cu ochii pe întinderi foarte mari. 2) fig. A acoperi din toate părțile; a învălui; a învălura; a cotropi; a înfășura. 3) fig. A lua în stăpânire; a cuceri; a ocupa. 4) fig. (despre gânduri, sentimente, mișcări sociale etc.) A pune stăpânire; a apuca. L-a cuprins un dor mare. 5) (despre recipiente) A avea în interior. 6) (spații, terenuri etc.) A umple cu volumul sau cu dimensiunile sale. Livezile cuprind tot terenul cultivat al gospodăriei. 7) (despre texte, cărți etc.) A include în sine; a conține; a comporta; a însuma; a întruni; a îngloba. 8) (despre epoci) A avea ca durată. /<lat. comprendere

A SE CUPRÍNDE mă cuprínd intranz. 1) A se strânge (concomitent) în brațe (cu cineva); a se îmbrățișa. 2) mat. (despre numere) A intra de mai multe ori în alt număr. /<lat. comprendere

CUPRÍNS ~uri n. 1) Fond de idei al unui text; conținut. 2) Listă a materialelor pe care le include o carte, o revistă; tablă de materie. 3) Spațiu larg; întindere. Pe tot ~ul țării. /v. a cuprinde

arată toate definițiile

Intrare: cuprinde (acoperi, învălui)
 • silabație: cu-prin-de
verb (VT627)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • cuprinde
 • cuprindere
 • cuprins
 • cuprinsu‑
 • cuprinzând
 • cuprinzându‑
singular plural
 • cuprinde
 • cuprindeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • cuprind
 • cuprinz
(să)
 • cuprind
 • cuprinz
 • cuprindeam
 • cuprinsei
 • cuprinsesem
a II-a (tu)
 • cuprinzi
(să)
 • cuprinzi
 • cuprindeai
 • cuprinseși
 • cuprinseseși
a III-a (el, ea)
 • cuprinde
(să)
 • cuprindă
 • cuprinză
 • cuprindea
 • cuprinse
 • cuprinsese
plural I (noi)
 • cuprindem
(să)
 • cuprindem
 • cuprindeam
 • cuprinserăm
 • cuprinseserăm
 • cuprinsesem
a II-a (voi)
 • cuprindeți
(să)
 • cuprindeți
 • cuprindeați
 • cuprinserăți
 • cuprinseserăți
 • cuprinseseți
a III-a (ei, ele)
 • cuprind
(să)
 • cuprindă
 • cuprinză
 • cuprindeau
 • cuprinseră
 • cuprinseseră
verb (VT627)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • coprinde
 • coprindere
 • coprins
 • coprinsu‑
 • coprinzând
 • coprinzându‑
singular plural
 • coprinde
 • coprindeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • coprind
 • coprinz
(să)
 • coprind
 • coprinz
 • coprindeam
 • coprinsei
 • coprinsesem
a II-a (tu)
 • coprinzi
(să)
 • coprinzi
 • coprindeai
 • coprinseși
 • coprinseseși
a III-a (el, ea)
 • coprinde
(să)
 • coprindă
 • coprinză
 • coprindea
 • coprinse
 • coprinsese
plural I (noi)
 • coprindem
(să)
 • coprindem
 • coprindeam
 • coprinserăm
 • coprinseserăm
 • coprinsesem
a II-a (voi)
 • coprindeți
(să)
 • coprindeți
 • coprindeați
 • coprinserăți
 • coprinseserăți
 • coprinseseți
a III-a (ei, ele)
 • coprind
(să)
 • coprindă
 • coprinză
 • coprindeau
 • coprinseră
 • coprinseseră
Intrare: cuprinde (prinde)
 • silabație: cu-prin-de
verb (VT627)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • cuprinde
 • cuprindere
 • cuprins
 • cuprinsu‑
 • cuprinzând
 • cuprinzându‑
singular plural
 • cuprinde
 • cuprindeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • cuprind
 • cuprinz
(să)
 • cuprind
 • cuprinz
 • cuprindeam
 • cuprinsei
 • cuprinsesem
a II-a (tu)
 • cuprinzi
(să)
 • cuprinzi
 • cuprindeai
 • cuprinseși
 • cuprinseseși
a III-a (el, ea)
 • cuprinde
(să)
 • cuprindă
 • cuprinză
 • cuprindea
 • cuprinse
 • cuprinsese
plural I (noi)
 • cuprindem
(să)
 • cuprindem
 • cuprindeam
 • cuprinserăm
 • cuprinseserăm
 • cuprinsesem
a II-a (voi)
 • cuprindeți
(să)
 • cuprindeți
 • cuprindeați
 • cuprinserăți
 • cuprinseserăți
 • cuprinseseți
a III-a (ei, ele)
 • cuprind
(să)
 • cuprindă
 • cuprinză
 • cuprindeau
 • cuprinseră
 • cuprinseseră
verb (VT627)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • coprinde
 • coprindere
 • coprins
 • coprinsu‑
 • coprinzând
 • coprinzându‑
singular plural
 • coprinde
 • coprindeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • coprind
 • coprinz
(să)
 • coprind
 • coprinz
 • coprindeam
 • coprinsei
 • coprinsesem
a II-a (tu)
 • coprinzi
(să)
 • coprinzi
 • coprindeai
 • coprinseși
 • coprinseseși
a III-a (el, ea)
 • coprinde
(să)
 • coprindă
 • coprinză
 • coprindea
 • coprinse
 • coprinsese
plural I (noi)
 • coprindem
(să)
 • coprindem
 • coprindeam
 • coprinserăm
 • coprinseserăm
 • coprinsesem
a II-a (voi)
 • coprindeți
(să)
 • coprindeți
 • coprindeați
 • coprinserăți
 • coprinseserăți
 • coprinseseți
a III-a (ei, ele)
 • coprind
(să)
 • coprindă
 • coprinză
 • coprindeau
 • coprinseră
 • coprinseseră
Intrare: cuprinde (umple, include)
 • silabație: cu-prin-de
verb (VT627)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • cuprinde
 • cuprindere
 • cuprins
 • cuprinsu‑
 • cuprinzând
 • cuprinzându‑
singular plural
 • cuprinde
 • cuprindeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • cuprind
 • cuprinz
(să)
 • cuprind
 • cuprinz
 • cuprindeam
 • cuprinsei
 • cuprinsesem
a II-a (tu)
 • cuprinzi
(să)
 • cuprinzi
 • cuprindeai
 • cuprinseși
 • cuprinseseși
a III-a (el, ea)
 • cuprinde
(să)
 • cuprindă
 • cuprinză
 • cuprindea
 • cuprinse
 • cuprinsese
plural I (noi)
 • cuprindem
(să)
 • cuprindem
 • cuprindeam
 • cuprinserăm
 • cuprinseserăm
 • cuprinsesem
a II-a (voi)
 • cuprindeți
(să)
 • cuprindeți
 • cuprindeați
 • cuprinserăți
 • cuprinseserăți
 • cuprinseseți
a III-a (ei, ele)
 • cuprind
(să)
 • cuprindă
 • cuprinză
 • cuprindeau
 • cuprinseră
 • cuprinseseră
verb (VT627)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • coprinde
 • coprindere
 • coprins
 • coprinsu‑
 • coprinzând
 • coprinzându‑
singular plural
 • coprinde
 • coprindeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • coprind
 • coprinz
(să)
 • coprind
 • coprinz
 • coprindeam
 • coprinsei
 • coprinsesem
a II-a (tu)
 • coprinzi
(să)
 • coprinzi
 • coprindeai
 • coprinseși
 • coprinseseși
a III-a (el, ea)
 • coprinde
(să)
 • coprindă
 • coprinză
 • coprindea
 • coprinse
 • coprinsese
plural I (noi)
 • coprindem
(să)
 • coprindem
 • coprindeam
 • coprinserăm
 • coprinseserăm
 • coprinsesem
a II-a (voi)
 • coprindeți
(să)
 • coprindeți
 • coprindeați
 • coprinserăți
 • coprinseserăți
 • coprinseseți
a III-a (ei, ele)
 • coprind
(să)
 • coprindă
 • coprinză
 • coprindeau
 • coprinseră
 • coprinseseră
Intrare: cuprins (adj.)
cuprins2 (adj.) adjectiv
adjectiv (A4)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cuprins
 • cuprinsul
 • cuprinsu‑
 • cuprinsă
 • cuprinsa
plural
 • cuprinși
 • cuprinșii
 • cuprinse
 • cuprinsele
genitiv-dativ singular
 • cuprins
 • cuprinsului
 • cuprinse
 • cuprinsei
plural
 • cuprinși
 • cuprinșilor
 • cuprinse
 • cuprinselor
vocativ singular
plural
coprins2 (adj.) adjectiv
adjectiv (A4)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • coprins
 • coprinsul
 • coprinsu‑
 • coprinsă
 • coprinsa
plural
 • coprinși
 • coprinșii
 • coprinse
 • coprinsele
genitiv-dativ singular
 • coprins
 • coprinsului
 • coprinse
 • coprinsei
plural
 • coprinși
 • coprinșilor
 • coprinse
 • coprinselor
vocativ singular
plural
Intrare: cuprins (conținut, spațiu)
cuprins1 (s.n.) substantiv neutru
 • silabație: cu-prins
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cuprins
 • cuprinsul
 • cuprinsu‑
plural
 • cuprinsuri
 • cuprinsurile
genitiv-dativ singular
 • cuprins
 • cuprinsului
plural
 • cuprinsuri
 • cuprinsurilor
vocativ singular
plural
coprins1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • coprins
 • coprinsul
 • coprinsu‑
plural
 • coprinsuri
 • coprinsurile
genitiv-dativ singular
 • coprins
 • coprinsului
plural
 • coprinsuri
 • coprinsurilor
vocativ singular
plural
Intrare: cuprins (stăpânire)
cuprins1 (s.n.) substantiv neutru
 • silabație: cu-prins
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cuprins
 • cuprinsul
 • cuprinsu‑
plural
 • cuprinsuri
 • cuprinsurile
genitiv-dativ singular
 • cuprins
 • cuprinsului
plural
 • cuprinsuri
 • cuprinsurilor
vocativ singular
plural
coprins1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • coprins
 • coprinsul
 • coprinsu‑
plural
 • coprinsuri
 • coprinsurile
genitiv-dativ singular
 • coprins
 • coprinsului
plural
 • coprinsuri
 • coprinsurilor
vocativ singular
plural
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

cuprinde (acoperi, învălui) coprinde

 • 1. tranzitiv A acoperi din toate părțile.
  exemple
  • Focul mă cuprinde, Carnea mi-o aprinde. ALECSANDRI, P. P. 118.
   surse: DLRLC
  • cu pronunțare regională Un nor de colb îi cuprinsă. EMINESCU, N. 15.
   surse: DLRLC
  • poetic O! vin pe marea ce-o cuprinde Un cer înalt de stele plin, Și vîntul serii va întinde A luntrei pînză în senin. EMINESCU, O. IV 540.
   surse: DLRLC
  • poetic Pe cînd era în pădure la vînat, l-a cuprins un întuneric de nu știa el încotro s-apuce. ȘEZ. I 225.
   surse: DLRLC
 • 2. tranzitiv A pune stăpânire.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: cuceri ocupa 2 exemple
  exemple
  • S-o sorbi pînă-n străfunduri, să o cuprinzi întreagă Această sevă tare, țîșnită din ogor. DEȘLIU, G. 7.
   surse: DLRLC
  • Nilul mișcă valuri blonde pe cîmpii cuprinși de maur. EMINESCU, O. I 43.
   surse: DLRLC
  • 2.1. figurat (Despre idei, mișcări sociale) A pătrunde în..., a se întinde; a pune stăpânire.
   surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: apuca atrage cuceri 2 exemple
   exemple
   • Revoluția democratică cuprinde poporul întreg.
    surse: DLRLC
   • L-a cuprins un dor mare.
    surse: NODEX
  • 2.2. figurat Despre stări fizice sau sufletești:
   surse: DEX '09 DLRLC sinonime: apuca prinde stăpâni 3 exemple
   exemple
   • Se strînse lîngă sobă cuprinsă de frig. C. PETRESCU, A. 462.
    surse: DLRLC
   • I-a cuprins O jale pe-amîndoi. COȘBUC, P. I 228.
    surse: DLRLC
   • Un tremur o cuprinse în tot trupul. CREANGĂ, P. 26.
    surse: DLRLC
  • 2.3. reflexiv rar A fi sau a lăsa să fie pătruns de un sentiment.
   surse: DLRLC 2 exemple
   exemple
   • Tu trebuia să te cuprinzi De acel farmec sfînt, Și noaptea candelă s-aprinzi Iubirii pe pămînt. EMINESCU, O. I 192.
    surse: DLRLC
   • V-ați cuprins de groază și de descuragiare. ALECSANDRI, T. II 36.
    surse: DLRLC
 • 3. reflexiv popular A-și mări averea; a se îmbogăți, a se înstări, a deveni chiabur.
  surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
  exemple
  • De n-ar fi fost oastea, așa cum era, te mai cuprindeai, apucai vreo păreche de juncănași, vreo vițică. CONTEMPORANUL, VII 496.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • limba latină comprendere (= comprehendere)
  surse: DEX '09 NODEX

cuprinde (prinde) coprinde tranzitiv

 • 1. A prinde, a apuca ceva de jur-împrejur (pe toată grosimea) cu mâinile sau cu brațele.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: apuca prinde 2 exemple
  exemple
  • Se răsucește pe genunchii lui, îi cuprinde obrazul în palme și îl privește în ochi. C. PETRESCU, A. 297.
   surse: DLRLC
  • Cînd voia, așa se lățea de tare, de cuprindea pămîntul în brațe. CREANGĂ, P. 245.
   surse: DLRLC
  • 1.1. tranzitiv reflexiv reciproc A (se) îmbrățișa; a înconjura cu brațele.
   surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: îmbrățișa înconjura 6 exemple
   exemple
   • Grigore Oanea a venit lîngă mine, cuprinzîndu-mă cu dreapta de după umăr. SADOVEANU, N. F. 39.
    surse: DLRLC
   • Încearcă să ne cuprindă pe toți la pieptul lui. SAHIA, N. 52.
    surse: DLRLC
   • Se alipi de bătrînă; o cuprinse pe după gît cu brațele ei. DELAVRANCEA, S. 16.
    surse: DLRLC
   • Tată-său cuprinzîndu-l în brațe, îl sărută. CREANGĂ, P. 198.
    surse: DLRLC
   • Nu zi ba de te-oi cuprinde. O. I. 209.
    surse: DLRLC
   • Tainic se-ntîlnește în prag, Dor cu dor să se cuprindă, Drag cu drag. COȘBUC, P. I 49.
    surse: DLRLC
  • 1.2. învechit arhaizant A lua prizonier; a captura (prin învăluire).
   surse: DEX '09 DLRLC sinonime: captura un exemplu
   exemple
   • L-au cuprins slujitorii și l-au dus. SADOVEANU, D. P. 32.
    surse: DLRLC
 • 2. figurat A îmbrățișa cu privirea.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: cunoaște vedea înțelege un exemplu
  exemple
  • Bieți ochi, slabi și numai doi, Puține zări cuprind. COȘBUC, P. I 232.
   surse: DLRLC
  • 2.1. expresie Cât cuprinzi (sau vezi) cu ochii = pe întinderi foarte mari.
   surse: NODEX 2 exemple
   exemple
   • Pretutindeni, cît cuprindeau ochii, abureau șesurile, dealurile, văile. CAMILAR, TEM. 7.
    surse: DLRLC
   • Atîția zmei veniră, încît nu i-ar fi putut nimeni cuprinde cu ochii. RETEGANUL, P. II 53.
    surse: DLRLC
  • 2.2. A închide în sine.
   surse: DEX '09 DLRLC sinonime: îngloba un exemplu
   exemple
   • Mîna care au dorit sceptrul universului și gînduri Ce-au cuprins tot universul încap bine-n patru scînduri. EMINESCU, O. I 134.
    surse: DLRLC
 • 3. (Despre o haină) A fi potrivită (destul de largă) pentru corpul cuiva.
  surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
  exemple
  • Nu-l mai cuprinde sumanul.
   surse: DLRLC
 • 4. regional A închide un drum.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: bara bloca închide 3 exemple
  exemple
  • I-a cuprins calea.
   surse: DEX '09
  • Înainte i-o ieșit... năfrămi înainte i-o întins, calea i-o coprins. ȘEZ, I. 177.
   surse: DLRLC
  • absolut Iute la pîndă, la țiitori! Cuprindeți bine din muche-n vale! La ODOBESCU, S. III 88.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • limba latină comprendere (= comprehendere)
  surse: DEX '09 NODEX

cuprinde (umple, include) coprinde

 • 1. tranzitiv (Despre corpuri) A umple un spațiu cu volumul sau cu dimensiunile sale.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: ocupa 2 exemple
  exemple
  • Același loc umbrit umbrești Și-un colț de cer întreg cuprinzi – Nuc falnic, strajă din povești, D-asupra casei părintești. IOSIF, PATR., 7.
   surse: DLRLC
  • Livezile cuprind tot terenul cultivat al gospodăriei.
   surse: NODEX
 • 2. tranzitiv (Despre recipiente) A avea în interior.
  surse: NODEX
 • 3. tranzitiv (Despre numere) A include, a conține în valoarea, în mărimea pe care o reprezintă.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: conține include un exemplu
  exemple
  • Numărul patru cuprinde de două ori numărul doi. Numărul nouă cuprinde de trei ori numărul trei.
   surse: DEX '09 DLRLC
  • 3.1. reflexiv A intra de un anumit număr de ori în alt număr.
   surse: DEX '09 DLRLC NODEX un exemplu
   exemple
   • Numărul doi se cuprinde de două ori în numărul patru.
    surse: DEX '09 DLRLC
 • 4. tranzitiv (Despre texte) A fi alcătuit din..., a îngloba în structura sa...; a avea în compoziția sa...
  exemple
  • Romanul cuprinde numeroase descrieri de natură.
   surse: DLRLC
 • 5. reflexiv (Despre epoci istorice sau geologice) A se întinde pe o perioadă de...
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX un exemplu
  exemple
  • Cea dintîi epocă a întemeierii Principatelor... coprinde tot secolul al XIV-lea. BĂLCESCU, O. II 12.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • limba latină comprendere (= comprehendere)
  surse: DEX '09 NODEX

cuprins (adj.) coprins

 • 1. rar Îmbrățișat (unul cu altul).
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: îmbrățișat un exemplu
  exemple
  • Așa uimiți, cuprinși, ne lipim strîns unul de altul. NEGRUZZI, S. I 77.
   surse: DLRLC
 • 2. popular Cu dare de mână.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: bogat (adj.) înstărit 3 exemple
  exemple
  • Taica era un om cuprins, ținea cîrciumă la Păuna, avea cu ce să mă poarte. SADOVEANU, P. M. 62.
   surse: DLRLC
  • Atît era de cuprins, de s-au umplu munții... de turmele și tamazlîcurile lui. CREANGĂ, A. 19.
   surse: DLRLC
  • (și) substantivat N-am avut în companie decît săraci... Cei cuprinși uite-i unde stau. CAMILAR N. II 72.
   surse: DLRLC
  • 2.1. (Despre casă, gospodărie) Prevăzut cu cele necesare.
   surse: DLRLC sinonime: bogat (adj.) un exemplu
   exemple
   • Altă casă mai mare și mai cuprinsă era casa lui Păun Ozun. GALACTION, O. I 155.
    surse: DLRLC

etimologie:

 • vezi cuprinde
  surse: DEX '09

cuprins (conținut, spațiu) coprins

 • 1. Fond de idei al unui text.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: conținut (s.n.) un exemplu
  exemple
  • Cuprinsul cărții.
   surse: DEX '09 DLRLC
  • 1.1. Listă a materialelor pe care le include o carte, o revistă; tablă de materie; sumar.
   surse: DEX '09 NODEX sinonime: sumar (subst.)
 • 2. Spațiu larg.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: suprafață întindere 3 exemple
  exemple
  • Se-ntoarse din poartă, se uită lung la cuprinsul ogrăzii părintești, își trecu ochii asupra merilor, asupra păpușoilor grași semănați de el astă-primăvară. CAMILAR, TEM. 152.
   surse: DLRLC
  • Era o zi senină și soarele lumina cuprinsul întunecat al morii, pătrunzînd prin crăpături în suluri de raze. ANGHEL-IOSIF, C. L. 26.
   surse: DLRLC
  • N-o lăsă tatăl său în aretul (cuprinsul) grădinii aceleia. RETEGANUL, P. V. 68.
   surse: DLRLC
  • 2.1. Spațiu înconjurător.
   surse: DEX '09 DLRLC 3 exemple
   exemple
   • În liniștea mare a cuprinsurilor s-a auzit în depărtare sunînd ploaia. SADOVEANU, N. F. 64.
    surse: DLRLC
   • Dorm încă vietățile cuprinsului. Numai ciocîrlanii, mai harnici, pășesc mărunțel pe marginea șanțului. VLAHUȚĂ, O. A. II 125.
    surse: DLRLC
   • Din larg cuprins de multe zări Nuntași din nouăzeci de țări S-au răscolit. COȘBUC, P. I 55.
    surse: DLRLC
  • exemple
   • Vino, dar, de ai răbdare și ascultă să-ți descriu Un cuprins unde-ntîmplarea astăzi voiește să fiu. ALEXANDRESCU, p. 53.
    surse: DLRLC

etimologie:

 • vezi cuprinde
  surse: DEX '09 NODEX

cuprins (stăpânire) coprins învechit

 • surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
  exemple
  • Aleodor întinse coprinsul său și peste moșia lui Jumătate-de-om. ISPIRESCU, L. 48.
   surse: DLRLC
  • surse: DEX '09 DLRLC 2 exemple
   exemple
   • Într-o zi... o porni spre partea moșiilor zînei și, intrînd în coprinsurile ei, se abătu din cale. POPESCU, B. IV 53.
    surse: DLRLC
   • Spun d-un nobil oarecare Ce avea coprinsuri, stare. PANN, P. V. III 40.
    surse: DLRLC
 • 2. Curte întărită a unui castel.
  surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
  exemple
  • Au spart porțile de la al doilea coprins. NEGRUZZI, S. III 370
   surse: DLRLC

etimologie:

 • vezi cuprinde
  surse: DEX '09