5 intrări

56 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MASCAT, -Ă, mascați, -te, adj. 1. Care poartă mască (1), acoperit cu o mască; măscuit. ◊ Bal mascat = bal la care participanții sunt deghizați și poartă mască (1). 2. Care nu se vede, fiind acoperit de un alt obiect, de un strat de material etc.; care este ascuns privirilor; camuflat. ♦ Fig. Care ascunde realitatea sub o aparență înșelătoare; disimulat. – V. masca.

MASCAT, -Ă, mascați, -te, adj. 1. Care poartă mască (1), acoperit cu o mască; măscuit. ◊ Bal mascat = bal la care participanții sunt deghizați și poartă mască (1). 2. Care nu se vede, fiind acoperit de un alt obiect, de un strat de material etc.; care este ascuns privirilor; camuflat. ♦ Fig. Care ascunde realitatea sub o aparență înșelătoare; disimulat. – V. masca.

mascat1, ~ă [At: HELIADE, D. J. 176/6 / Pl: ~ați, ~e / E: masca] 1-2 smf, a (Persoană) cu fața acoperită de mască1 (1). 3 a (Îîs) Bal - Bal la care participanții poartă mască și, uneori, sunt deghizați. 4 a Care este ascuns privirilor Si: camuflat. 5 a# Care ascunde realitatea sub o aparență înșelătoare Si: disimulat.

MASCAT, -Ă, mascați, -te, adj. Care poartă mască, acoperit cu o mască. Mă duc drept la el... Dar dacă o fi mascat? CARAGIALE, O. I 208. * Bal mascat = bal la care participanții sînt deghizați și poartă mască. Mulți și-au înfățișat războiul ca o bătaie de flori și confeti la șosea, ca un bal mascat în uniformă ARGHEZI, P. T. 69. Se răzbună punînd să se taie cozile Zoei cu prilejul unui bal mascat. BOLINTINEANU, O. 450. ♦ Care nu se vede, fiind acoperit de un alt obiect, de un strat de material etc.; ascuns, tăinuit. Ușa din dreapta tronului, fiind o ușă mascată, e acoperită toată cu catifea roșie brodată. CAMIL, PETRESCU, O. II 409.

mascat a. bal mascat, în care dansatorii poartă o mască și sunt deghizați.

*mascát, -ă adj. (fr. masqué). Ascuns supt mască: om mascat. Bal mascat, în care persoanele poartă măștĭ.

MASCA, maschez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A(-și) acoperi obrazul sau o parte a lui cu o mască (1); a (se) măscui. 2. Tranz. A sustrage vederii acoperind cu ceva, a împiedica să se vadă; a ascunde, a camufla. ♦ Fig. A ascunde ceva sub aparențe înșelătoare, cu intenția de a induce pe cineva în eroare; a disimula. – Din fr. masquer.

MASCA, maschez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A(-și) acoperi obrazul sau o parte a lui cu o mască (1); a (se) măscui. 2. Tranz. A sustrage vederii acoperind cu ceva, a împiedica să se vadă; a ascunde, a camufla. ♦ Fig. A ascunde ceva sub aparențe înșelătoare, cu intenția de a induce pe cineva în eroare; a disimula. – Din fr. masquer.

MAȘCAT, -Ă adj. v. mășcat.

MĂȘCAT, -Ă, mășcați, -te, adj. (Pop.; despre cereale) Cu bobul mare, bombat, plin. ♦ Mare, gros. [Var.: mașcat, -ă adj.] – Din măciucat.

masca [At: POLIZU / Pzi: ~chez / E: fr masquer] 1-2 vtr A(-și) acoperi fața cu o mască1 (1). 3 vt A ascunde privirilor, acoperind cu ceva, împiedicând să se vadă Si: a acoperi. 4 vt (Pgn) A ascunde. 5 vt (C. i. noțiuni abstracte; spc) A ascunde sub aparențe înșelătoare Si: a disimula.

mășcat, ~ă [At: DOSOFTEI, MOL. 119 / V: maș~, (nob) muș~ / Pl: ~ați, ~e / E: măciucat] 1 a (D. cereale) Cu bobul mare. 2-3 a, av (D. boabele cerealelor) (Care este) de dimensiuni mari Si: bombat, mare, plin. 4-5 a, av (Fig; d. ploaie) (Care este) cu stropi mari. 6 av (Îe) A tăia ~ A tăia în bucăți cu securea.

MĂȘCAT, -Ă, mășcați, -te, adj. (Despre cereale) Cu bobul mare, bombat, plin. ♦ Mare, gros. [Var.: mașcat, -ă adj.] – Din măciucat.

MASCA, maschez, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la figura omului) A acoperi cu o mască (mai ales pentru a participa la un bal mascat). Va avea însă grijă să-și mascheze figura spre a nu fi recunoscut. SAHIA, N. 107. 2. A ascunde ceva sub aparențe înșelătoare, cu intenția de a induce pe cineva în eroare; a camufla, a disimula. Joben, lavalieră, redingotă... erau într-o stare de umilință pe care n-o mai putea masca stăpînul lor. SADOVEANU, O. VIII 155. În veci aceleași doruri mascate cu-altă haină, Și-n toată omenirea în veci același om. EMINESCU, O. I 64. ♦ A sustrage vederii, a ascunde, a camufla. Barca fu oprită mai sus de debarcader, lîngă un elevator plutitor care o masca perfect. BART, E. 335.

MAȘCAT, -Ă, mașcați, -te, adj. (Regional) Mare, gros. Muie pana de gîscă în cerneală și scrise cu slove mașcate. SADOVEANU, Z. C. 246. ♦ (Despre unele cereale) Cu bobul mare. Ea purta grăunțe întregi de orzul cel mai mașcat. DONICI, la CADE. – Variantă: mășcat, -ă (I. IONESCU, D. 403) adj.

MASCA vb. I. 1. tr., refl. A(-și) acoperi fața cu o mască (mai ales la un bal mascat). 2. tr. (Fig.) A ascunde (ceva) sub false aparențe, cu intenția de a înșela pe cineva; a camufla, a ascunde, a disimula. ♦ A ascunde vederii, a camufla. 3. tr. (Mar.) A face ca velele să primească vîntul din față, astfel ca nava să fie împinsă înapoi. [P. i. 3,6 -chează. / cf. fr. masquer].

MASCA vb. I. tr., refl. a(-și) acoperi fața cu o mască. II. tr. 1. (fig.) a ascunde (ceva) sub false aparențe, cu intenția de a înșlea. ◊ a ascunde vederii inamicului trupele, tehnica de luptă, diverse obiective; a camufla. 2. (mar.) a orienta astfel un velier încât velele să primească vântul din față, stopând nava. ◊ a interpune o velă între vânt și o altă velă, împiedicând-o să primească vânt. ◊ a manevra astfel un velier încât să ajungă în vântul altei ambarcații cu vele. 3. a suprapune un sunet perturbator peste unul util, făcându-l ininteligibil. (< fr. masquer)

A MASCA ~chez tranz. 1) A ascunde vederii; a face să nu se vadă; a camufla. 2) fig. A prezenta într-o formă aparentă, ascunzând adevărul; a disimula. ~ adevărul. 3) (obrazul sau o parte a lui) A acoperi cu o mască (pentru a nu fi recunoscut). /<fr. masquer

MĂȘCAT ~tă (~ți, ~te) pop. (despre cereale) Care are bobul mare, plin. /Din măciucat

mascà v. 1. a pune o mască; 2. fig. a ascunde, a nu lăsa să se vază.

mășcat a. cu flori mari, cu boabe groase: orz mășcat. [Maramureș mășcat mare = Meglen. măcicat: de origină necunoscută].

mășcát și (est) ma-, -ă adj. (din măcĭucat, de unde s’a făcut *măcĭcat, apoĭ mășcat, ca obișnuĭesc, pașnic, veșnic din *obicĭnuĭesc, *pacĭnic, *vecĭnic). Nord. Mare, bulbucat (vorbind de boabe, florĭ, picăturĭ și litere): numele florilor celor maĭ mașcate (Sadov. VR. 1911, 3, 340). Adv. A scrie mașcat, a scrie cu litere marĭ, nu puchinos. – În Ban. „cu fire rare”.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

+mascat adj. m., s. m., pl. mascați; adj. f. masca, pl. mascate

masca (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. maschez, 3 maschea; conj. prez. 1 sg. să maschez, 3 să mascheze corectat(ă)

mășcat (pop.) adj. m., pl. mășcați; f. mășca, pl. mășcate

masca (a ~) vb., ind. prez. 3 maschea

mășcat (pop.) adj. m., pl. mășcați; f. mășcată, pl. mășcate

masca vb., ind. prez. 1 sg. maschez, 3 sg. și pl. maschea

mășcat adj. m., pl. mășcați; f. sg. mășcată, pl. mășcate

masca (ind. prez. 3 sg. și pl. maschează)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

MASCAT adj. 1. (înv.) măscuit. (Persoane ~.) 2. v. acoperit. 3. v. secret.

MASCAT adj. 1. (înv.) măscuit. (Persoane ~.) 2. acoperit, ascuns, camuflat. (O ușă ~.) 3. ascuns, camuflat, secret. (Pătrunde pe o intrare ~.)

MASCA vb. 1. (înv.) a se măscări. (Participanții la bal s-au ~.) 2. v. camufla. 3. v. acoperi. 4. a ascunde, a voala. (Norii ~ lumina soarelui.) 5. a ascunde, a tăinui, (înv. și reg.) a tăgădui, (înv.) a retăcea, (fig.) a acoperi. (Își ~ ignoranța.)

MASCA vb. v. ascunde, disimula, tăinui.

MĂȘCAT adj. bombat, mare, plin, (reg.) măzărat. (Un bob de grâu ~.)

MASCA vb. 1. (înv.) a se măscări. (Participanții la bal s-au ~.) 2. a camufla. (~ geamurile în timp de război.) 3. a acoperi, a ascunde. (Perdeaua ~ ușa.) 4. a ascunde, a voala. (Norii ~ lumina soarelui.) 5. a ascunde, a tăinui, (înv. și reg.) a tăgădui, (înv.) a retăcea, (fig.) a acoperi. (Își ~ ignoranța.)

MĂȘCAT adj. bombat, mare, plin, (reg.) măzărat. (Un bob de grîu ~.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

mășcat, -ă, mășcați, -te, (mașcat), adj. – (arh.) Mare, bombat, plin: „Adjectivul acesta cuprinde două însușiri: masiv și rotund. Se zice, de ex.: lacrimă mășcată, grăunte mășcat (adică) bine dezvoltat” (Bud, 1908): „Tuie o din sărinat, / Vara când plouă mășcat” (Țiplea, 1906: 443); „Lacrimile-n jos să-ți meargă / Tot mășcate ca bobu” (Bârlea, 1924, I: 99). Atestat și în Maramureșul din dreapta Tisei. – Din măciucat (< măciucă „ciomag”) > *macicat > mășcat (Șăineanu, Scriban, MDA).

mășcat, -ă, adj. – (înv.) Mare, bombat, plin: „Adjectivul acesta cuprinde două însușiri: masiv și rotund. Se zice, de ex.: lacrimă mășcată, grăunte mășcat (adică) bine dezvoltat” (Bud 1908): „Tuie o din sărinat, / Vara când plouă mășcat” (Țiplea 1906: 443); „Lacrimile-n jos să-ți meargă / Tot mășcate ca bobu” (Bârlea 1924 I: 99). – Din măciucat (MDA).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MASCAT (MASQAT sau MUSCAT), capitala sultanatului Oman, situată în SE Pen. SArabia, în NE țării, port pe țărmul G. Oman; 380 mii loc. (1990, cu suburbiile Matrah, Ruwi, Sib, Madinat el-Qabus). Aeroport. Nod caravanier. Ind. chimică. Producție meșteșugărească. Export de curmale, fructe și pește uscat. Fundat în sec. 15; capitală din 1971.

Mășcat, Mășcăt, -ești v. Măcicat 2, 3.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

mascat, mascați s. m. polițist care acționează cu cagula pe față; membru al unei brigăzi antiteroriste.

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MASCÁT1, -Ă adj. 1. (Despre oameni) Care poartă mască1 (I 1), cu fața acoperită de mască. Peste cîteva minute veni însoțită de două dame și doi cavaleri mascați. ROM. LIT. 4141/31. Mă duc drept la el. .. Dar dacă o fi mascat? CARAGIALE, O. I, 209. Din curțile albăstrite de înserare, ieșeau și intrau fantome mascate, purtînd în palme daruri și lucruri. KLOPSTOCK, F. 145. Ai ieșit la braț cu mica dona Diata, mascată și ea. CAMIL PETRESCU, T. II, 242. La crăciun, în sărbători, se făcea horă în care se prindea și brezaia, care era om sau femeie mascat. H IV 67. ◊ Bal mascat = bal la care participanții poartă mască și, uneori, sînt deghizați. Cf. HELIADE, J. 176/6. El nu s-a îmbrăcat ciobănește pentru bal mascat. GHEREA, ST. CR. III, 361. Mulți și-au înfățișat războiul ca o bătaie de flori și confeti la șosea, ca un bal mascat în uniformă. ARGHEZI, P. T. 69. A trecut de mult carnavalul și sezonul balurilor mascate. C. PETRESCU, A. R. 13. ◊ (Substantivat) Unii din oamenibărbați, femei si copii-. . . se transformă în mascați; adică pun pe ochi, față, o mască pe care o cumpără înadins din oraș. I. CR. II, 186, cf. ALR II/I MN 81, 2 689/537, 682, A V 26. 2. Care este ascuns privirilor; camuflat. O ușă mascată. . . acoperită toată cu catifea roșie brodată. CAMIL PETRESCU, O. II, 409. 4 Care ascunde realitatea sub o aparență înșelătoare ; disimulat. Nicolaie Golescu, văzând că poate să iasă ceartă, din nou diplomat, propune și aci un fel de amînare mascată. CAMIL PETRESCU, O. II, 635, cf. SCÎNTEIA, 1954, nr. 2 951. – Pl.: mascați, -te. – V. masca.

MASCÁ vb. I. 1. T r a n z. și refl. A(-și) acoperi (fața) cu o mască1 (I 1). Cf. POLIZU, PONTBRIANT, D., ȘĂINEANU, D. U., BARCIANU. Va avea însă grijă să-și mascheze figura spre a nu fi recunoscut. SAHIA, N. 107. 2. T r a n z. A ascunde privirilor (acoperind cu ceva), a împiedica să se vadă; a acoperi. Cu spatele la sală, pe scaune mici de bar... Aceștia nu trebuie să-i mascheze pe ceilalți. CAMIL PETRESCU, T. II, 87. Mircea întredeschise ușa, mascînd cu trupul încăperea. TEODOREANU, M. II, 26. Am poposit lîngă o arcadă de calcar, mascată de ferigi și jnepeni. SADOVEANU, O. XII, 8, cf. VI, 632. Barca fu oprită mai sus de debarcader, lîngă un elevator plutitor care o masca perfect. BART, E. 335. Un curmal maschează luna. RALEA, S. T. I, 255. Dădu la o parte perdeaua care masca o ușă. STANCU, R. A. III, 320. ◊ (Impropriu) Două automobile . . . s-au ciocnit. . . căutînd să iasă pe aceeași parte din calea unui vagon electric care le masca vederea. BRĂESCU, V. 59. ♦ (Complementul indică noțiuni abstracte) A ascunde ; s p e c. a ascunde sub aparențe înșelătoare, a disimula. Cf. POLIZU, PONTBRIANT, D. În toată Moldova cei mari își mascau faptele lor cele neevanghelice prin cea mai zeloasă păzire a posturilor. HASDEU, I. V. 39. Drept, născut cu existența, Mulți de mult mort te-au crezut. . . Regii ca să te susție, Cu dreptatea te-au mascat. BOLINTINEANU, O. 162. În veci aceleași doruri mascate cu-altă haină. EMINESCU, O. I, 64. Plăcerea pe care o căutăm . . . maschează o adâncă melancolie. VLAHUȚĂ, ap. CADE. Necinstea profesională vrea să mascheze ignoranța prin poze științifice. LOVINESCU, C. V, 42, cf. C. PETRESCU, Î. II, 265. Felix nu-și putu masca suficient contrarietatea. CĂLINESCU, E. O. II, 275. - Prez. ind.: maschez. – Din fr. masquer.

MĂȘCÁT, -Ă adj. (Despre cereale) Cu bobul mare ; (despre boabele cerealelor) de dimensiuni mari, bombat, plin, mare. Roada coaptă și mășcată o fă. DOSOFTEI, MOL. 119. [Furnica] purta grăunțe întregi de orzul cel mai mașcat. DONICI, F. II, 12/8. Noi cunoaștem două soiuri de malaiu, cel mărunțăl roșu și acel tărcat mășcat. IONESCU, C. 79/13. [Păpușoi] moldovenesc, care are boabele mai mușcate. PAMFILE, A. R. 68. Aceste trioare aleg trei categorii de boabe și anume: calitatea I-a cu boabele cele mai mari, mai mașcate, dar în cantitate mică. ION BOTEZ, STR. 45, cf. 6. Au strîns un sac îndesat De tărîțe d-orz mășcat. MARIAN, SA. 277. Grîu-i roșu ca și focu Și mășcatu ca și bobu. BÎRLEA, B. 108. Mălai mînînțâl sau mai mășcat. ALR I 1 372/348, cf. ALRM SN I h 64. ◊ (Prin analogie) Pentru a se hultui de vărsat se ia o oaie cu vărsatul mai des și mai mășcat, se taie, se strînge sîngele ei, și se lasă de se încheagă. I. IONERCU, D. 403. [Regulament] tipărit cu litere mai mășcate. SBIERA, F. S. 77. La colțul din dreapta a tablei, numai ce trăgea un = cît se poate de gras și de mașcat. HOGAȘ, H. 71. Muie pana de gîscâ în cerneală și scrise cu slove mașcate. SADOVEANU, O. X, 261. Lacrâmile-i ciuruia Tot mășcate ca bobul Și-nfocate ca focul. BUD, P. P. 4. Plouă bine, Uite ce picături mașcate! I. CR. VI, 314, cf. T. PAPAHAGI, M. 107. ◊ (Adverbial) Ploua repede și mașcat, parcă turna cu găleata. V. ROM. mai 1958, 57. Unul scrie mărunțel, Ca frunza de pătrunjel, Altul scrie mai mașcat, Ca frunza de pâr uscat. MAT. FOLK. 1 356. Da scrie o leacă mai mașcat, bre! I. CR. VI, 314. (E x p r.) A tăia mășcat = a tăia în bucăți cu securea. ALR I 1 988/388. - Pl.: mășcați, -te. – Și: mașcát, -ă, (neobișnuit) mușcat, -ă adj. – Măciucă + suf. -at.

Intrare: mascat
mascat adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mascat
  • mascatul
  • mascatu‑
  • masca
  • mascata
plural
  • mascați
  • mascații
  • mascate
  • mascatele
genitiv-dativ singular
  • mascat
  • mascatului
  • mascate
  • mascatei
plural
  • mascați
  • mascaților
  • mascate
  • mascatelor
vocativ singular
plural
Intrare: masca
verb (VT204)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • masca
  • mascare
  • mascat
  • mascatu‑
  • mascând
  • mascându‑
singular plural
  • maschea
  • mascați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • maschez
(să)
  • maschez
  • mascam
  • mascai
  • mascasem
a II-a (tu)
  • maschezi
(să)
  • maschezi
  • mascai
  • mascași
  • mascaseși
a III-a (el, ea)
  • maschea
(să)
  • mascheze
  • masca
  • mască
  • mascase
plural I (noi)
  • mascăm
(să)
  • mascăm
  • mascam
  • mascarăm
  • mascaserăm
  • mascasem
a II-a (voi)
  • mascați
(să)
  • mascați
  • mascați
  • mascarăți
  • mascaserăți
  • mascaseți
a III-a (ei, ele)
  • maschea
(să)
  • mascheze
  • mascau
  • masca
  • mascaseră
Intrare: Mășcat
Mășcat nume propriu
nume propriu (I3)
  • Mășcat
Intrare: mășcat
mășcat adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mășcat
  • mășcatul
  • mășcatu‑
  • mășca
  • mășcata
plural
  • mășcați
  • mășcații
  • mășcate
  • mășcatele
genitiv-dativ singular
  • mășcat
  • mășcatului
  • mășcate
  • mășcatei
plural
  • mășcați
  • mășcaților
  • mășcate
  • mășcatelor
vocativ singular
plural
mașcat adjectiv
adjectiv (A2)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mașcat
  • mașcatul
  • mașcatu‑
  • mașca
  • mașcata
plural
  • mașcați
  • mașcații
  • mașcate
  • mașcatele
genitiv-dativ singular
  • mașcat
  • mașcatului
  • mașcate
  • mașcatei
plural
  • mașcați
  • mașcaților
  • mașcate
  • mașcatelor
vocativ singular
plural
Intrare: Mășcăt
Mășcăt nume propriu
nume propriu (I3)
  • Mășcăt
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

mascat, mascaadjectiv

  • 1. Care poartă mască, acoperit cu o mască. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: măscuit
    • format_quote Mă duc drept la el... Dar dacă o fi mascat? CARAGIALE, O. I 208. DLRLC
    • 1.1. Bal mascat = bal la care participanții sunt deghizați și poartă mască. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Mulți și-au înfățișat războiul ca o bătaie de flori și confeti la șosea, ca un bal mascat în uniformă. ARGHEZI, P. T. 69. DLRLC
      • format_quote Se răzbună punînd să se taie cozile Zoei cu prilejul unui bal mascat. BOLINTINEANU, O. 450. DLRLC
  • 2. Care nu se vede, fiind acoperit de un alt obiect, de un strat de material etc.; care este ascuns privirilor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Ușa din dreapta tronului, fiind o ușă mascată, e acoperită toată cu catifea roșie brodată. CAMIL PETRESCU, O. II 409. DLRLC
    • 2.1. figurat Care ascunde realitatea sub o aparență înșelătoare. DEX '09 DEX '98
      sinonime: disimulat
etimologie:
  • vezi masca DEX '98 DEX '09

masca, maschezverb

  • 1. tranzitiv reflexiv A(-și) acoperi obrazul sau o parte a lui cu o mască; a (se) măscui. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: măscui antonime: demasca
    • format_quote Va avea însă grijă să-și mascheze figura spre a nu fi recunoscut. SAHIA, N. 107. DLRLC
  • 2. tranzitiv A sustrage vederii acoperind cu ceva, a împiedica să se vadă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: ascunde camufla antonime: vădi
    • format_quote Barca fu oprită mai sus de debarcader, lîngă un elevator plutitor care o masca perfect. BART, E. 335. DLRLC
    • 2.1. figurat A ascunde ceva sub aparențe înșelătoare, cu intenția de a induce pe cineva în eroare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Joben, lavalieră, redingotă... erau într-o stare de umilință pe care n-o mai putea masca stăpînul lor. SADOVEANU, O. VIII 155. DLRLC
      • format_quote În veci aceleași doruri mascate cu-altă haină, Și-n toată omenirea în veci același om. EMINESCU, O. I 64. DLRLC
  • 3. tranzitiv marină A face ca velele să primească vântul din față, astfel ca nava să fie împinsă înapoi. DN
    • 3.1. A interpune o velă între vânt și o altă velă, împiedicând-o să primească vânt. MDN '00
    • 3.2. A manevra astfel un velier încât să ajungă în vântul altei ambarcații cu vele. MDN '00
  • 4. tranzitiv A suprapune un sunet perturbator peste unul util, făcându-l ininteligibil. MDN '00
etimologie:

mășcat, mășcaadjectiv

  • 1. popular (Despre cereale) Cu bobul mare, bombat, plin. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Ea purta grăunțe întregi de orzul cel mai mașcat. DONICI, la CADE. DLRLC
    • 1.1. Gros, mare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: gros mare antonime: mărunt
      • format_quote Muie pana de gîscă în cerneală și scrise cu slove mașcate. SADOVEANU, Z. C. 246. DLRLC
etimologie:
  • măciucat DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.