2 intrări

26 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

MODERÁT, -Ă, moderați, -te, adj. 1. De intensitate sau de mărime mijlocie, care nu este excesiv; micșorat, redus. ♦ (Despre prețuri) Care nu este prea ridicat; convenabil, modic. 2. Chibzuit, cumpătat, ponderat. – V. modera. Cf. fr. modéré, lat. moderatus.

MODERÁT, -Ă, moderați, -te, adj. 1. De intensitate sau de mărime mijlocie, care nu este excesiv; micșorat, redus. ♦ (Despre prețuri) Care nu este prea ridicat; convenabil, modic. 2.Chibzuit, cumpătat, ponderat. – V. modera. Cf. fr. modéré, lat. moderatus.

MODERÁT, -Ă, moderați, -te, adj. 1. Redus, micșorat ca intensitate, cantitate, viteză etc. La foarte multe uredinale s-a observat în stadiile inițiale o influență moderată asupra plantei gazdă. SĂVULESCU, M. U. I 90. ♦ (Despre persoane și manifestările lor) Cu pretenții modeste, cumpătat, potolit, înfrînat, nepretențios. Pare-mi-se că sînt destul de moderat. NEGRUZZI, S. I 282. 2. (Despre prețuri) Care nu este prea ridicat, prea mare, care nu depășește măsura. Tarif moderat.

moderát adj. m., pl. moderáți; f. sg. moderátă, pl. moderáte

MODERÁT adj. 1. v. convenabil. 2. v. redus. 3. v. ușor. 4. v. blând. 5. v. calculat. 6. v. calm.

MODERÁT, -Ă adj. Cu viteză, cu tărie, cu intensitate etc. redusă; mijlociu, potrivit. ♦ Modest, cumpătat. // s.m. și f. Centrist. [< modera, cf. fr. modéré, lat. moderatus].

MODERÁT, -Ă adj. 1. potrivit ca intensitate, valoare, mărime etc. 2. modest, cumpătat. (< fr. modéré, lat. moderatus)

MODERÁT ~tă (~ți, ~te) 1) v. A MODERA și A SE MODERA. 2) Care este de mărime sau intensitate mijlocie. /v. a modera

moderat a. 1. care evită excesul, care urmează moderațiunea: caracter moderat; 2. care nu e exagerat: preț moderat. ║ m. cel ce are opiniuni mijlocii: partidul moderaților.

*moderát, -ă adj. (lat. moderatus). Cumpătat, care se moderează: omu moderat trăĭește mult. Potrivit, care nu e exagerat: căldură moderată, preț moderat. S. m. și f. Care are opiniunĭ mijlociĭ în politică: partidu moderaților. Adv. Cu moderațiune, cu măsură: a mînca moderat.

MODERÁ, moderez, vb. I. Tranz. și refl. 1. A face să devină sau a deveni mai puțin intens, mai puțin mare; a (se) micșora, a (se) reduce. 2. A face să devină sau a deveni mai cumpătat, mai stăpânit; a (se) înfrâna, a (se) potoli. – Din fr. modérer.

MODERÁ, moderez, vb. I. Tranz. și refl. 1. A face să devină sau a deveni mai puțin intens, mai puțin mare; a (se) micșora, a (se) reduce. 2. A face să devină sau a deveni mai cumpătat, mai stăpânit; a (se) înfrâna, a (se) potoli. – Din fr. modérer.

MODERÁ, moderez, vb. I. Tranz. A micșora (cantitatea, intensitatea, durata, viteza etc.), a reduce, a împuțina; (cu privire la oameni) a face să fie mai cumpătat, mai măsurat; a înfrîna, a potoli. A trebuit să caut a-i modera puindu-i pe o cale mai serioasă. GHICA, A. 553.

moderá (a ~) vb., ind. prez. 3 modereáză

moderá vb., ind. prez. 1 sg. moderéz, 3 sg. și pl. modereáză

A (se) modera ≠ a (se) intensifica

MODERÁ vb. I. tr., refl. A (se) încetini, a (se) micșora, a (se) reduce. ♦ (Fig.) A (se) potoli, a (se) înfrâna, a (se) tempera. [P.i. -rez. / < fr. modérer, it. moderare, cf. lat. moderari < modus – măsură].

MODERÁ vb. I. tr., refl. 1. a (se) încetini, a (se) micșora, a (se) reduce. 2. (fig.) a (se) potoli, a (se) tempera. II. tr. a conduce, a îndruma o discuție (politică). (< fr. modérer, lat. moderari)

A MODERÁ ~éz tranz. A face să se modereze. /<fr. modérer

arată toate definițiile

Intrare: moderat
moderat adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular moderat moderatul modera moderata
plural moderați moderații moderate moderatele
genitiv-dativ singular moderat moderatului moderate moderatei
plural moderați moderaților moderate moderatelor
vocativ singular
plural
Intrare: modera
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) modera moderare moderat moderând singular plural
moderea moderați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) moderez (să) moderez moderam moderai moderasem
a II-a (tu) moderezi (să) moderezi moderai moderași moderaseși
a III-a (el, ea) moderea (să) modereze modera moderă moderase
plural I (noi) moderăm (să) moderăm moderam moderarăm moderaserăm, moderasem*
a II-a (voi) moderați (să) moderați moderați moderarăți moderaserăți, moderaseți*
a III-a (ei, ele) moderea (să) modereze moderau modera moderaseră
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)