4 intrări

39 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

năbușit, ~ă a [At: BARCIANU / Pl: ~iți, ~e / E: năbuși] 1 (Îvp) Năvălit. 2 (Îvp) Umplut. 3 (Îvp; d. apă) Care țâșnește dintr-un loc strâmt. 4 (Îvp) Sufocat. 5 (D. foc) Stins. 6 (Îvp; d. o acțiune, un proces, un sentiment) Reprimat. 7 (Reg; d. alimente) Înnăbușit.

ÎNĂBUȘÍ, înắbuș, vb. IV. 1. Refl. și tranz. A nu mai putea sau a face pe cineva să nu mai poată respira; a (se) sufoca. 2. Tranz. (Despre buruieni) A împiedica creșterea și dezvoltarea plantelor; a năpădi. 3. Tranz. Fig. A potoli, prin violență, manifestări, acțiuni sau mișcări sociale; a reprima. ♦ A face să nu se vadă, să nu se audă, să nu se simtă; a ascunde. Și-a înăbușit un oftat. 4. Tranz. (În expr.) A înăbuși focul = a stinge focul sau a-l face să ardă mocnit. – În + năbuși.

ÎNĂBUȘÍ, înắbuș, vb. IV. 1. Refl. și tranz. A nu mai putea sau a face pe cineva să nu mai poată respira; a (se) sufoca. 2. Tranz. (Despre buruieni) A împiedica creșterea și dezvoltarea plantelor; a năpădi. 3. Tranz. Fig. A potoli, prin violență, manifestări, acțiuni sau mișcări sociale; a reprima. ♦ A face să nu se vadă, să nu se audă, să nu se simtă; a ascunde. Și-a înăbușit un oftat. 4. Tranz. (În expr.) A înăbuși focul = a stinge focul sau a-l face să ardă mocnit. – În + năbuși.

ÎNĂBUȘÍT, -Ă, înăbușiți, -te, adj. 1. (Despre sunete, voce) Fără putere, stins, înecat. 2. (Despre alimente) Fiert în aburi, cu foarte puțină apă, în vase bine acoperite. – V. înăbuși.

NĂBUȘÍ, năbușesc, vb. IV. (Pop.) 1. Tranz. și refl. A (se) sufoca, a (se) înnăbuși. ♦ Tranz. Fig. A împiedica dezvoltarea, desfășurarea sau manifestarea unei acțiuni, a unui proces, a unui sentiment etc. ♦ Tranz. Fig. A face să nu se vadă, să nu se simtă, să nu se audă. 2. Tranz. A potoli, a stinge focul. 3. Intranz. (Adesea fig.) A se revărsa, a inunda; a invada. ♦ (Despre sânge, lacrimi) A podidi. [Prez. ind. și: năbuș] – Cf. sb. năbušiti.

înăbuși [At: COSTINESCU / S și: (înv) înnă~ / Pzi: esc / E: în- + năbuși] 1-2 vt (Rar) A-i țâșni cuiva (lacrimile sau) sângele. 3 vt (D. buruieni) A se dezvolta împiedicând creșterea și dezvoltarea plantelor Si: a năpădi. 4 vt (Nob) A înfășură pe cineva cu multe haine ca să transpire și să-i scadă febra. 5 vt (Fig) A potoli, prin violență, manifestări, acțiuni sau mișcări sociale Si: a reprima. 6-7 vtr A (se) sufoca. 8-9 vt A acoperi focul cu cenușă pentru (a-l stinge sau) a-l face să ardă mocnit.

înăbușit2, ~ă a [At: NEGRUZZI, S. I, 340 / S și: (înv) înnă~ / Pl: ~iți, ~e / E: înăbuși] 1 (D. plâns) Estompat. 2 (D. sunete) Fără vibrații puternice. 3 (D. plante etc.) Acoperit cu buruieni. 4 (D. mișcări, răscoale etc.) Reprimat. 5 (D. persoane) Sufocat. 6 (D. alimente) Fiert în aburi (vasul fiind acoperit cu capac). 7 (D. voce) Fără putere Si: înecat, stins. 8 (Îlav) Pe ~e(le) Mod de preparare a cărnii, legumelor etc. în vase bine acoperite.

înăbușit1 sn [At: DDRF / S și: (înv) înnă~ / Pl: ~uri / E: înăbuși] 1-5 Înnăbușire (1-5). 6 Sufocare. 7-8 Înnăbușire (7-8).

năbuși [At: M. COSTIN, ap. LET. I, 15/9 / V: (înv) ne~ / Pzi: esc / E: cf srb nabušiti] (Îvp) 1 vi (Udp „în”, „pe”, „asupra”, „spre”) A năvăli (1). 2 vt A umple. 3 vi (D. lichide) A țâșni dintr-un loc strâmt și închis. 4 vt (D. sânge, lacrimi) A podidi. 5 vt A sufoca. 6 vt A stinge focul. 7 (Fig) A împiedica dezvoltarea, cursul sau manifestarea unei acțiuni, a unui proces, sentiment etc. Si: a frâna, a inhiba. 8 vt A face să nu se simtă, să nu se vadă sau să se audă. 9 vi (D. ape) A se revărsa. 10 vi (Pex; d. ape) A inunda.

ÎNĂBUȘÍT, -Ă, înăbușiți, -te, adj. 1. (Despre sunete, voce) Fără putere, stins, înecat. 2. (Despre alimente) Fiert în aburi (vasul fiind acoperit cu un capac). – V. înăbuși.

NĂBUȘÍ, nắbuș, vb. IV. (Pop.) 1. Tranz. și refl. A (se) sufoca, a (se) înăbuși. ♦ Tranz. Fig. A împiedica dezvoltarea, desfășurarea sau manifestarea unei acțiuni, a unui proces, a unui sentiment etc. ♦ Tranz. Fig. A face să nu se vadă, să nu se simtă, să nu se audă. 2. Tranz. A potoli, a stinge focul. 3. Intranz. (Adesea fig.) A se revărsa, a inunda; a invada. ♦ (Despre sânge, lacrimi) A podidi. – Cf. scr. nabušiti.

ÎNĂBUȘÍ, înắbuș, vb. IV. 1. Refl. (Despre ființe) A nu mai putea respira; a se sufoca. V. năbuși (1). I se părea că se înăbușă. DUMITRIU, N. 85. ◊ Tranz. Suflarea îi devenea din ce în ce mai fierbinte. Simți că-l înăbușe. VLAHUȚĂ, O. A. I 101. 2. Tranz. (Despre buruieni) A împiedica creșterea și dezvoltarea plantelor; a năpădi. Aceste buruieni aproape întotdeauna, crescînd mai repede decît sămănăturile, le îneacă... sau înăbușă și astfel le fac să piară. PAMFILE, A. R. 94. 3. Tranz. Fig. (Cu privire la manifestări, acțiuni, mișcări sociale) A potoli prin violență; a reprima. V. năbuși (3). [Gh. Bibescu] a încercat să înăbușe revoluția din 1848 din Țara Romînească. IST. R.P.R. 312. ♦ A face să nu se vadă, să nu se audă, să nu se simtă; a ascunde. Șoimaru își înăbuși un geamăt. SADOVEANU, O. VII 91.

ÎNĂBUȘÍT, -Ă, înăbușiți, -te, adj. 1. (Despre sunete, voce etc.) Stins, înecat, fără putere, reținut. Murmurai... mișcat, cu glas înăbușit. SADOVEANU, O. I 422. I se părea că parcă auzea vorbe înăbușite, neînțelese. MIRONESCU, S. A. 37. Un murmur se ridică... Și grabnic îl urmează înăbușite șoapte. MACEDONSKI, O. I 263. ◊ (Adverbial) Începea să plîngă înăbușit. DUMITRIU, N. 58. Potcoavele cailor vuiau înăbușit pe șosea. SADOVEANU, O. I 366. 2. (Despre alimente) Fiert în aburi, acoperit cu un capac. Friptură înăbușită. ◊ (Adverbial) A fierbe înăbușit.

NĂBUȘÍ, nắbuș și năbușesc, vb. IV. (Învechit și regional, în concurență cu înăbuși) 1. Tranz. A sufoca, a înăbuși. Îi frînse mijlocul, îl năbuși cu strînsoarea, și-l făcu să-și dea sufletul. ISPIRESCU, U. 62. Sîngele să-l năpădească, Sîngele să-l năbușească. TEODORESCU, P. P. 372. ◊ Fig. O nălucă muierească Ar putea glasul măririi în pieptu-mi să-l năbușească. HASDEU, R. V. 158. Mă năbușesc lacrimile de bucurie. ALECSANDRI, T. 151. ♦ Fig. A face să nu se vadă, să nu se simtă, să nu se audă; a reprima. Priveam, gîndeam aiurea, îmi năbușeam căscatul. GALACTION, O. I 229. Năbușindu-și în piept mînia și ura ce-l sugruma. VLAHUȚĂ, la TDRG. 2. Tranz. A potoli, a stinge. Focul... a fost năbușit în cîteva minute. CARAGIALE, N. S. 69. 3. Intranz. (Neobișnuit, despre apă, p. ext. despre alte lichide) A se revărsa, a inunda; a năvăli. Spumosul vin cu vuiet pe vrană năbușește. NEGRUZZI, S. II 201. ♦ Fig. A năvăli, a se năpusti, a invada. Au năbușit tătarii în țară. SBIERA, P. 200. Gloata... năbuși înuntru ca un șiroi. NEGRUZZI, S. I 230.

A SE ÎNĂBUȘÍ mă înăbuș intranz. 1) (despre ființe) A nu putea respira normal (din cauza lipsei de aer sau din cauza căldurii etc.); a se sufoca; a se asfixia. 2) fig. A se simți într-un impas moral (din cauza unor condiții nefavorabile); a se sufoca. /în + a năbuși

A ÎNĂBUȘÍ înăbuș tranz. 1) A face să se înăbușe; a asfixia. 2) (plante) A împiedica să se dezvolte normal. 3) reg. (alimente, legume etc.) A fierbe într-un vas închis; a găti la capac. 4) (acțiuni, manifestări etc.) A potoli prin violență; a reprima. ~ o demonstrație. 5) A face să nu se mai producă. ~ focul. 6) (sentimente, stări sufletești etc.) A stăvili printr-un efort de voință; a înfrâna; a controla; a domina. ~ emoțiile. /în + a năbuși

A NĂBUȘÍ ~ésc tranz. pop. v. A ÎNĂBUȘI. /cf. sb. nabušiti

A SE NĂBUȘÍ mă ~ésc intranz. rar v. A SE ÎNĂBUȘI. /cf. sb. nabušiti

NĂBUȘI vb. (Mold.) A năvăli, a invada. ,Căci au năbușit pre aceste locuri mai pre urmă. tătarii. M. COSTIN. N-au mai venit în țară pănă ce-au năbușit moscalii în țară. NCL II, 299. Fără veaste au năbușit asupra schythilor. CANTEMIR, HR. Etimologie: cf. scr. nabušiti. Vezi și năbușeală. Cf. s t r o p ș i (2).

năbușì v. 1. a se înneca, a pierde suflarea; 2. a sufoca; 3. a potoli o răscoală; 4. a da năvală: sumeții Unguri în Moldova năbușesc NEGR.; 5. a podidi: mă năbușesc lacrămile de bucurie AL. [Serb. NABUȘITI, a se umfla].

înăbúș și -ésc, a v. tr. (sîrb. nabušiti, a se unfla, cu înț. luĭ înăduș.El înăbușă, sî înăbúșe. V. bușesc). Vest. Înăduș, sufoc, asfixiez. Fig. Reprim: a înăbuși o răscoală. V. refl. Mă înăduș: s’a înăbușit și a murit. Est. (năbușesc). Năpădesc, inund, podidesc: l-aŭ năbușit lăcrămile. V. intr. Mă revărs, năboĭesc, năvălesc: rîurile, Tătariĭ aŭ năbușit. – Și înn- și înắbuș.

năbușésc v. tr. (V. înăbușesc). Năpădesc: l-aŭ năbușit lacrămile. V. intr. Năpădesc, năvălesc.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

înăbuși (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. înăbuș, 3 înăbușă, imperf. 1 înăbușeam; conj. prez. 1 sg. să înăbuș, 3 să înăbușe

năbuși (a ~) (pop.) vb., ind. prez. 1 sg. năbușesc, 3 sg. năbușește, imperf. 1 năbușeam; conj. prez. 1 sg. să năbușesc, 3 să năbușească

înăbuși (a ~) vb., ind. prez. 3 înăbușă, imperf. 3 sg. înăbușea; conj. prez. 3 înăbușe

!năbuși (a ~) (pop.) vb., ind. prez. 3 sg. năbușește, imperf. 3 sg. năbușea; conj. prez. 3 să năbușească

înăbușí vb., ind. prez. 1 sg. înăbuș, 3 sg. și pl. înăbușă, imperf. 3 sg. înăbușeá; conj. prez. 3 sg. și pl. înăbușe

năbușí vb., ind. prez. 3 sg. năbușă / năbușéște, imperf. 3 sg. năbușeá; conj. prez. 3 sg. și pl. năbușe / năbușeáscă

înăbuși (ind. prez. 1 sg. înăbuș, 3 sg. și pl. înăbușă, conj. înăbușe)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ÎNĂBUȘÍ vb. v. ascunde, tăinui.

ÎNĂBUȘÍ vb. 1. v. asfixia. 2. a strangula, a sufoca. (Emoția îl ~.) 3. (fig.) a comprima. (Își ~ un suspin.) 4. v. reprima. 5. v. stinge. 6. v. năpădi.

ÎNĂBUȘÍT adj., adv. 1. adj. v. asfixiat. 2. adj. v. gâtuit. 3. adj. v. înfundat. 4. adj. v. stins. 5. adj., adv. v. mocnit.

NĂBUȘÍ vb. v. arunca, asfixia, azvârli, cotropi, invada, înăbuși, încălca, îneca, năpădi, năpusti, năvăli, precipita, repezi, sări, sufoca, sugruma, tăbărî, zvârli.

ÎNĂBUȘI vb. 1. a (se) asfixia, a (se) îneca, a (se) sufoca, a (se) sugruma, (înv. și pop.) a (se) năbuși, a (se) năduși, (înv.) a (se) împresura. (Fumul îl ~.) 2. a strangula, a sufoca. (Emoția îl ~; cu glasul ~ de emoție.) 3. (fig.) a comprima. (Își ~ un suspin.) 4. a reprima, (fig.) a sugruma. (A ~ o răscoală.) 5. a stinge. (~ focul.) 6. a năpădi. (Buruienile ~ un teren cultivat.)

ÎNĂBUȘIT adj., adv. 1. adj. asfixiat, înecat, sufocat, (înv. și pop.) nădușit. (Persoană ~.) 2. adj. gîtuit, înecat, sugrumat. (Cu glasul ~ de emoție, spuse...) 3. adj. înfundat, slab, stins, surd, (fig.) vătuit. (Zgomote, sunete ~.) 4. adj. stins. (Un incendiu ~.) 5. adj., adv. înfundat, mocnit. (Foc ~; focul arde ~.)

năbuși vb. v. ARUNCA. ASFIXIA. AZVÎRLI. COTROPI. INVADA. ÎNĂBUȘI. ÎNCĂLCA. ÎNECA. NĂPĂDI. NĂPUSTI. NĂVĂLI. PRECIPITA. REPEZI. SĂRI. SUFOCA. SUGRUMA. TĂBĂRÎ. ZVÎRLI.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

năbușí (năbușésc, năbușít), vb.1. A sufoca. – 2. A reteza, a suprima. – Var. înăbuși cu der. Sb. nabušiti „a fi umflat” (Mikloscih, Slaw. Elem., 16; Tiktin; Candrea). – Der. năbușeală, s. f. (sufocare; zăpușeală); năbușitor, adj. (care sufocă; dogoritor).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

năbușít, năbușítă, adj. (reg.; despre alimente) fiert în aburi (în vas acoperit).

Intrare: năbușit
năbușit adjectiv
adjectiv (A2)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • năbușit
 • năbușitul
 • năbușitu‑
 • năbuși
 • năbușita
plural
 • năbușiți
 • năbușiții
 • năbușite
 • năbușitele
genitiv-dativ singular
 • năbușit
 • năbușitului
 • năbușite
 • năbușitei
plural
 • năbușiți
 • năbușiților
 • năbușite
 • năbușitelor
vocativ singular
plural
Intrare: înăbuși
verb (VT333)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • înăbuși
 • ‑năbuși
 • înăbușire
 • ‑năbușire
 • înăbușit
 • ‑năbușit
 • înăbușitu‑
 • ‑năbușitu‑
 • înăbușind
 • ‑năbușind
 • înăbușindu‑
 • ‑năbușindu‑
singular plural
 • înăbușă
 • ‑năbușă
 • înăbușiți
 • ‑năbușiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • înăbuș
 • ‑năbuș
(să)
 • înăbuș
 • ‑năbuș
 • înăbușeam
 • ‑năbușeam
 • înăbușii
 • ‑năbușii
 • înăbușisem
 • ‑năbușisem
a II-a (tu)
 • înăbuși
 • ‑năbuși
(să)
 • înăbuși
 • ‑năbuși
 • înăbușeai
 • ‑năbușeai
 • înăbușiși
 • ‑năbușiși
 • înăbușiseși
 • ‑năbușiseși
a III-a (el, ea)
 • înăbușă
 • ‑năbușă
(să)
 • înăbușe
 • ‑năbușe
 • înăbușea
 • ‑năbușea
 • înăbuși
 • ‑năbuși
 • înăbușise
 • ‑năbușise
plural I (noi)
 • înăbușim
 • ‑năbușim
(să)
 • înăbușim
 • ‑năbușim
 • înăbușeam
 • ‑năbușeam
 • înăbușirăm
 • ‑năbușirăm
 • înăbușiserăm
 • ‑năbușiserăm
 • înăbușisem
 • ‑năbușisem
a II-a (voi)
 • înăbușiți
 • ‑năbușiți
(să)
 • înăbușiți
 • ‑năbușiți
 • înăbușeați
 • ‑năbușeați
 • înăbușirăți
 • ‑năbușirăți
 • înăbușiserăți
 • ‑năbușiserăți
 • înăbușiseți
 • ‑năbușiseți
a III-a (ei, ele)
 • înăbușă
 • ‑năbușă
(să)
 • înăbușe
 • ‑năbușe
 • înăbușeau
 • ‑năbușeau
 • înăbuși
 • ‑năbuși
 • înăbușiseră
 • ‑năbușiseră
Intrare: înăbușit
înăbușit adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • înăbușit
 • ‑năbușit
 • înăbușitul
 • înăbușitu‑
 • ‑năbușitul
 • ‑năbușitu‑
 • înăbuși
 • ‑năbuși
 • înăbușita
 • ‑năbușita
plural
 • înăbușiți
 • ‑năbușiți
 • înăbușiții
 • ‑năbușiții
 • înăbușite
 • ‑năbușite
 • înăbușitele
 • ‑năbușitele
genitiv-dativ singular
 • înăbușit
 • ‑năbușit
 • înăbușitului
 • ‑năbușitului
 • înăbușite
 • ‑năbușite
 • înăbușitei
 • ‑năbușitei
plural
 • înăbușiți
 • ‑năbușiți
 • înăbușiților
 • ‑năbușiților
 • înăbușite
 • ‑năbușite
 • înăbușitelor
 • ‑năbușitelor
vocativ singular
plural
Intrare: năbuși
năbuși1 (1 -șesc) verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
verb (VT402)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • năbuși
 • năbușire
 • năbușit
 • năbușitu‑
 • năbușind
 • năbușindu‑
singular plural
 • năbușește
 • năbușiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • năbușesc
(să)
 • năbușesc
 • năbușeam
 • năbușii
 • năbușisem
a II-a (tu)
 • năbușești
(să)
 • năbușești
 • năbușeai
 • năbușiși
 • năbușiseși
a III-a (el, ea)
 • năbușește
(să)
 • năbușească
 • năbușea
 • năbuși
 • năbușise
plural I (noi)
 • năbușim
(să)
 • năbușim
 • năbușeam
 • năbușirăm
 • năbușiserăm
 • năbușisem
a II-a (voi)
 • năbușiți
(să)
 • năbușiți
 • năbușeați
 • năbușirăți
 • năbușiserăți
 • năbușiseți
a III-a (ei, ele)
 • năbușesc
(să)
 • năbușească
 • năbușeau
 • năbuși
 • năbușiseră
năbuși2 (1 -ș) verb grupa a IV-a conjugarea a IV-a
verb (VT333)
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • năbuși
 • năbușire
 • năbușit
 • năbușitu‑
 • năbușind
 • năbușindu‑
singular plural
 • năbușă
 • năbușiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • năbuș
(să)
 • năbuș
 • năbușeam
 • năbușii
 • năbușisem
a II-a (tu)
 • năbuși
(să)
 • năbuși
 • năbușeai
 • năbușiși
 • năbușiseși
a III-a (el, ea)
 • năbușă
(să)
 • năbușe
 • năbușea
 • năbuși
 • năbușise
plural I (noi)
 • năbușim
(să)
 • năbușim
 • năbușeam
 • năbușirăm
 • năbușiserăm
 • năbușisem
a II-a (voi)
 • năbușiți
(să)
 • năbușiți
 • năbușeați
 • năbușirăți
 • năbușiserăți
 • năbușiseți
a III-a (ei, ele)
 • năbușă
(să)
 • năbușe
 • năbușeau
 • năbuși
 • năbușiseră
nebuși
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

înăbuși, înăbușverb

 • 1. reflexiv tranzitiv A nu mai putea sau a face pe cineva să nu mai poată respira; a (se) sufoca. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote I se părea că se înăbușă. DUMITRIU, N. 85. DLRLC
  • format_quote Suflarea îi devenea din ce în ce mai fierbinte. Simți că-l înăbușe. VLAHUȚĂ, O. A. I 101. DLRLC
 • 2. tranzitiv (Despre buruieni) A împiedica creșterea și dezvoltarea plantelor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: năpădi
  • format_quote Aceste buruieni aproape întotdeauna, crescînd mai repede decît sămănăturile, le îneacă... sau înăbușă și astfel le fac să piară. PAMFILE, A. R. 94. DLRLC
 • 3. tranzitiv figurat A potoli, prin violență, manifestări, acțiuni sau mișcări sociale. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote [Gh. Bibescu] a încercat să înăbușe revoluția din 1848 din Țara Romînească. IST. R.P.R. 312. DLRLC
  • 3.1. A face să nu se vadă, să nu se audă, să nu se simtă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Și-a înăbușit un oftat. DEX '09 DEX '98
   • format_quote Șoimaru își înăbuși un geamăt. SADOVEANU, O. VII 91. DLRLC
 • chat_bubble tranzitiv A înăbuși focul = a stinge focul sau a-l face să ardă mocnit. DEX '09 DEX '98
etimologie:
 • În + năbuși DEX '98 DEX '09

înăbușit, înăbușiadjectiv

 • 1. (Despre sunete, voce) Fără putere. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Murmurai... mișcat, cu glas înăbușit. SADOVEANU, O. I 422. DLRLC
  • format_quote I se părea că parcă auzea vorbe înăbușite, neînțelese. MIRONESCU, S. A. 37. DLRLC
  • format_quote Un murmur se ridică... Și grabnic îl urmează înăbușite șoapte. MACEDONSKI, O. I 263. DLRLC
  • format_quote (și) adverbial Începea să plîngă înăbușit. DUMITRIU, N. 58. DLRLC
  • format_quote (și) adverbial Potcoavele cailor vuiau înăbușit pe șosea. SADOVEANU, O. I 366. DLRLC
 • 2. (Despre alimente) Fiert în aburi, cu foarte puțină apă, în vase bine acoperite. DEX '09 DLRLC
  • format_quote Friptură înăbușită. DLRLC
  • format_quote (și) adverbial A fierbe înăbușit. DLRLC
etimologie:
 • vezi înăbuși DEX '98 DEX '09

năbuși, năbușescverb

popular
 • 1. tranzitiv reflexiv A (se) sufoca, a (se) înnăbuși. DEX '09 DLRLC
  • format_quote Îi frînse mijlocul, îl năbuși cu strînsoarea, și-l făcu să-și dea sufletul. ISPIRESCU, U. 62. DLRLC
  • format_quote Sîngele să-l năpădească, Sîngele să-l năbușească. TEODORESCU, P. P. 372. DLRLC
  • format_quote figurat O nălucă muierească Ar putea glasul măririi în pieptu-mi să-l năbușească. HASDEU, R. V. 158. DLRLC
  • format_quote figurat Mă năbușesc lacrimile de bucurie. ALECSANDRI, T. 151. DLRLC
  • 1.1. tranzitiv figurat A împiedica dezvoltarea, desfășurarea sau manifestarea unei acțiuni, a unui proces, a unui sentiment etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   sinonime: reprima
   • format_quote Priveam, gîndeam aiurea, îmi năbușeam căscatul. GALACTION, O. I 229. DLRLC
   • format_quote Năbușindu-și în piept mînia și ura ce-l sugruma. VLAHUȚĂ, la TDRG. DLRLC
  • 1.2. tranzitiv figurat A face să nu se vadă, să nu se simtă, să nu se audă. DEX '09 DEX '98
 • 2. tranzitiv A potoli, a stinge focul. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Focul... a fost năbușit în cîteva minute. CARAGIALE, N. S. 69. DLRLC
 • 3. intranzitiv adesea figurat A se revărsa. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Spumosul vin cu vuiet pe vrană năbușește. NEGRUZZI, S. II 201. DLRLC
  • format_quote Au năbușit tătarii în țară. SBIERA, P. 200. DLRLC
  • format_quote Gloata... năbuși înuntru ca un șiroi. NEGRUZZI, S. I 230. DLRLC
  • 3.1. Despre sânge, lacrimi: podidi. DEX '09 DEX '98
   sinonime: podidi
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.