12 intrări

Articole pe această temă:

121 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CASÁ, casez, vb. I. Tranz. 1. A anula (în întregime sau parțial) o hotărâre judecătorească în urma admiterii recursului. 2. A efectua totalitatea operațiilor privind scoaterea definitivă din folosință și din inventar a unui mijloc fix a cărui folosire, reparare sau modernizare nu mai sunt rentabile; a lichida. 3. (Rar) A sparge. – Din fr. casser.

casa [At: MARIAN, Î. 244 / Pzi: ~sez / E: fr casser] 1 vt A anula (în întregime sau parțial) o hotărâre judecătorească în urma admiterii recursului. 2 vt A efectua totalitatea operațiilor privind scoaterea definitivă din folosință și din inventar a unui mijloc fix a cărui folosire, reparare sau modernizare nu mai sunt economice Si: a lichida. 3 vt (Rar) A sparge. 4 vt (Buc; Trs; pex) A desființa. 5-6 vtr (Buc; Trs; pex) A (se) scoate din uz. corectată

CASÁ, casez, vb. I. Tranz. 1. A anula (în întregime sau parțial) o hotărâre judecătorească în urma admiterii recursului. 2. A efectua totalitatea operațiilor privind scoaterea definitivă din folosință și din inventar a unui mijloc fix a cărui folosire, reparare sau modernizare nu mai sunt economice; a lichida. 3. (Rar) A sparge. – Din fr. casser.

CASÁ, casez, vb. I. Tranz. A anula o sentință judecătorească, a admite recursul făcut împotriva ei. Tribunalul suprem a casat sentința dată de tribunalul raional.

CASÁ, casez, vb. I. Tranz. A anula o hotărâre judecătorească. – Fr. casser.

CASÁ vb. I. tr. 1. A anula, în urma unui apel sau a unui recurs, o sentință judecătorească. 2. (Rar) A sparge. ♦ A scoate din serviciu, a reforma (o mașină, un aparat uzat etc.). [< fr. casser].

CASÁ vb. I. tr. 1. a anula, în urma unui recurs, o hotărâre judecătorească. 2. (rar) a sparge. 3. a scoate din uz și din inventar, a reforma (o mașină, un aparat etc.). II. refl. (despre vin) a-și pierde culoarea naturală în contact cu aerul. (< fr. casser)

A CASÁ ~éz tranz. 1) (sentințe ale unei instanțe judecătorești inferioare) A anula în urma unui recurs sau a unui apel. 2) (lucruri vechi, mașini, aparate deteriorate etc.) A scoate din uz; a da la reformă; a reforma. 3) rar (obiecte fragile) A face să-și piardă integritatea (prin ciocnire, lovire, apăsare etc.). /<fr. casser

casà v. 1. a anula: a casa o judecată, un concurs; 2. a priva de un grad, a destitui: a casa un ofițer (=fr. casser).

CÁSĂ1, case, s. f. 1. Clădire care servește drept locuință. ◊ Loc. adj. De casă = făcut în casă1. ◊ Expr. (A avea) o casă de copii = (a avea) copii mulți. A-i fi cuiva casa casă și masa masă = a duce o viață ordonată, normală, liniștită. A nu avea (nici) casă, nici (masă) = a duce o viață neregulată, plină de griji, de frământări. ♦ (Reg.) Cameră, odaie. ◊ Casă de veci = mormânt. 2. Încăpere specială într-o clădire, având o anumită destinație. ◊ Casa ascensorului = spațiul în care se deplasează cabina unui ascensor. Casa scării = spațiul dintr-o clădire în care se găsește scara. 3. Cutie dreptunghiulară în care se păstrează literele, semnele etc. tipografice de același caracter. 4. Gospodărie. 5. Totalitatea celor care locuiesc împreună (formând o familie); familie. ♦ Dinastie; neam. 6. Căsnicie, menaj. ◊ Expr. A face (sau a duce) casă (bună) cu cineva = a trăi cu cineva (în bună înțelegere), a se împăca bine. A duce casă bună cu ceva = a se împăca bine cu ceva. 7. (Urmat de determinări) Nume dat unor instituții, așezăminte, întreprinderi, firme comerciale etc. ◊ Casă de economii = instituție publică de credit care se ocupă cu strângerea disponibilităților bănești temporare ale populației, acordând pentru acestea mai ales dobândă. Casă de ajutor reciproc = asociație benevolă a unor angajați sau pensionari, creată pentru acordarea de împrumuturi și de ajutoare membrilor ei din fondurile obținute prin depunerile lor lunare. Casă de filme = instituție producătoare de filme cinematografice. Casă de cultură = instituție culturală în care au loc diverse manifestări culturale, educative etc. Casă de nașteri = instituție medico-sanitară, în care se acordă viitoarelor mame, la naștere, asistență calificată. Casă de vegetație = construcție specială, cu acoperișul și cu pereții de sticlă, folosită pentru experiențe de agrochimie, plantele fiind cultivate în vase de vegetație. ♦ Specialitatea casei = produs specific al unei întreprinderi, al unei gospodine. 8. Boală a vinurilor, pe care acestea o capătă când ajung în contact cu aerul și care se caracterizează prin tulburare și prin schimbarea culorii. – Lat. casa.

CÁSĂ2, case, s. f. 1. Dulap sau lădiță de fier în care se țin bani, hârtii de valoare etc. Casă de fier. Casă de bani. 2. Masă, pupitru sau birou într-un magazin, unde se achită costul cumpărăturilor. ♦ Ghișeu sau încăpere într-o întreprindere sau într-o instituție, unde se fac încasările și plățile, unde se eliberează biletele de călătorie, de spectacol etc. ♦ Sumă de bani de care dispune la un moment dat casieria unei instituții sau a unei întreprinderi. ◊ Plus (sau minus) de casă = diferență în plus (sau în minus) rezultată la stabilirea încasărilor și plăților. Registru de casă = registru în care se trec sumele încasate și cele plătite. ◊ Expr. A face casa = a întocmi situația încasărilor și a plăților unei zile. – Din it. cassa, germ. Kasse.

CAȘÁ s. f. Stofă de lână cu tușeul moale, vopsită în culori deschise. – Cf. germ. kaschieren.

CAȘÁ s. f. Stofă de lână cu tușeul moale, vopsită în culori deschise. – Cf. germ. kaschieren.

CÁȘĂ s. f. Mâncare, asemănătoare cu pilaful, preparată din arpacaș sau din mei, cu multă grăsime. – Din rus. kașa.

CÁȘĂ s. f. Mâncare, asemănătoare cu pilaful, preparată din arpacaș sau din mei, cu multă grăsime. – Din rus. kașa.

CÂȘ2, -Ă, câși, -e, adj., adv. 1. Adj. (Reg.) Care este lipsit de unul sau de mai multe degete; ciung. 2. Adj. și adv. (Fam.) (Care este) strâmb. – Din câși (pl. lui *câs < bg. kus „scurt”).

CÂȘ2, -Ă, câși, -e, adj., adv. 1. Adj. (Reg.) Care este lipsit de unul sau de mai multe degete; ciung. 2. Adj. și adv. (Fam.) (Care este) strâmb. – Din câși (pl. lui *câs < bg. kus „scurt”).

GÂNDÁC, gândaci, s. m. 1. Nume generic dat insectelor din ordinul coleopterelor sau al altor insecte asemănătoare cu coleopterele. ◊ Compuse: gândac-de-casă (sau -de-bucătărie, -negru) = șvab1; gândac-de-frasin (sau gândacul-frasinului) = cantaridă; gândac-de-mai = cărăbuș; gândac-de-făină = morar; gândac-de-Colorado = insectă coleopteră de culoare galbenă-portocalie, cu dungi longitudinale, negre pe elitre, dăunătoare cartofilor (Leptinotarsa decemlincata). 2. (De obicei determinat prin „de mătase”) Vierme-de-mătase. – Cf sb. gundelj.

MÓLIE, molii, s. f. Nume generic dat mai multor specii de fluturi mici de noapte, ale căror larve atacă lucrurile de origine vegetală sau animală. ◊ Compuse: molia-zidurilor sau molie-de-casă = mic crustaceu terestru cu corpul oval, cenușiu, care trăiește în locuri umede și întunecoase (Oniscus murarius); molia-stupilor = găselniță1. – Din sl. molĭ.

cásă3 sf [At: LTR / Pl: ~se / E: fr casse] Boală a vinurilor, pe care acestea o capătă când ajung în contact cu aerul și care se caracterizează prin tulburare și prin schimbare a culorii.

ca2 sf [At: LB / V: cassă, (reg) coașă / E: it cassa, ger Kasse] 1-2 Dulap sau lădiță de fier în care sunt ținuți bani, hârtii de valoare etc. Si: seif. 3-5 Masă, pupitru sau birou într-un magazin unde se achită costul cumpărăturilor. 6-8 Ghișeu sau încăpere într-o întreprindere sau într-o instituție, unde se fac încasările și plățile, unde se eliberează biletele de călătorie, de spectacol etc. 9-10 Sumă de bani de care dispune, la un moment dat, casieria unei instituții sau a unei întreprinderi. 11-12 (Îs) Plus (sau minus) de ~ Diferență în plus (sau în minus) rezultată la stabilirea încasărilor și plăților. 13 (Îs) Registru de ~ Registru în care se trec sumele încasate și cele plătite. 14 (Îe) A face ~ A întocmi bilanțul încasărilor unei zile.

ca1 sf [At: COD. VOR. 26/9 / Pl: ~se, (reg) ~si, căși[1] / E: ml casa] 1 Clădire destinată pentru a servi de locuință omului. 2 (Îla) De ~ Făcut în casă1 (1). 3 (Pex) Clădire. 4-5 (Îe) (A avea) o ~ de copii (A avea) copii mulți. 6 (Îe) A-i fi cuiva ~a și masa masă A duce o viață ordonată și liniștită. 7 (Îe) A nu avea (nici) ~ și (nici) masă A duce o viață neregulată, plină de griji și frământări. 8 (Iuz; îs) Fată în ~ Servitoare. 9 (Iuz; îs) O pereche (sau un rând) de case Clădire mare, cu multe camere. 10 (Îas) Corp de clădire. 11 (Fig) Adăpost. 12 (Îvp) Cavitate a unor organe în corpul omenesc. 13 (Îvp; îs) ~sa sufletului Capul pieptului, unde se află organele respiratorii. 14 (Reg; fig) Rai. 15 (Reg; fig) Carapace. 16 (Reg; fig) Cochilie. 17 (Pop; îs) ~sa de păianjen Pânza păianjenului. 18 (Pop; fig; îs) ~sa apei Locul ocupat de apă într-o fântână. 19 (Reg) Cameră. 20 (Reg; îs) ~sa (cea sau a) mare Camera cea mai mare a unei case1 (1) țărănești, unde sunt primiți oaspeții. 21 (Reg; îs) ~sa (cea sau a) mică Cameră dintr-o casă1 (1) țărănească în care locuiește, de obicei, toată familia. 22 (Ban; spc) Bucătărie. 23-24 (Îs) ~ de veci Mormânt. 25 (Prc) Sicriu. 26 (Pan) Stupină. 27 (Pan) Placentă. 28-29 (Pop; pan) Corpul căruței sau al calului destinat transportului persoanelor sau obiectelor. 30 (Îs) ~sa morii Clădirea care adăpostește instalația pentru măcinat. 31 (Îs) ~sa pietrelor de moară Colacul de lemn sau de piatră unde sunt așezate pietrele morii. 32 (Îs) ~sa ascensorului Spațiul în care se deplasează cabina unui ascensor. 33 (Îs) ~sa scării Spațiu dintr-o clădire care adăpostește o scară. 34 Mică încăpere la o instalație de apă, de energie electrică etc., în care sunt instalate elementele de distribuție (vanele de închidere a apei, tabloul de distribuție a energiei electrice etc.). 35 (Îs) ~sa suveicii Spațiu sau cavitate lângă unul din capetele spatei, în care stă suveica și de unde este aruncată (mecanic) printre ițe. 36 (Iuz) Fiecare dintre cele 64 de câmpuri de pe table de șah Si: căsuță. 37 (La jocul de table) Partea în care fiecare dintre cei doi jucători trebuie să-și aducă piesele. 38 (Tip) Cutie dreptunghiulară în care se păstrează literele, semnele etc. tipografice de același caracter Si: caște. 39 (Reg) Coaja (găoacea) ghindei. 40 (Ast; pop) Steaua gamma din constelația Coroana boreală Si: (pop) coliba, cociorva. 41 Totalitatea celor care locuiesc împreună (formând o familie). 42 (Îs) ~ grea Familie numeroasă (și greu de întreținut). 43 Neam. 44 Dinastie. 45 (Înv; îs) ~ mare Familie de vază. 46 (Iuz) Totalitatea persoanelor care sunt în serviciul cuiva sau depind de acesta (ca partizani, favoriți, protejați etc.). 47 (Înv) Persoane care sunt în serviciul unui domnitor sau al unui demnitar. 48 (Înv; îs) Copil (sau fecior) din (în sau de) ~ Fiu de boier care făcea serviciu de paj la curtea domnească. 49 (Iuz; îs) ~ militară Aghiotanții, ofițerii de la curtea unui principe, a unui suveran. 50 (Iuz; îs) ~ civilă (a unui domnitor) Persoanele civile din serviciul curții, alcătuind anturajul suveranului. 51 Căsnicie (1). 52 (Îe) A ține ~ cu cineva A fi căsătorit. 53 (Îe) A face (sau a duce) ~ (bună) cu cineva A trăi (în bună înțelegere). 54 (Îe) A face o ~ A se căsători. 55 (Îe) A strica ~a cuiva A strica armonia dintre soți (determinându-i să divorțeze). 56 (Îe) A duce ~ bună cu ceva A se împăca bine cu ceva. 57 (Pop; îs) ~ neprimenită Căsnicie în care partenerii nu au mai fost căsătoriți anterior. 58 Gospodărie. 59 (Îs) ~ deschisă Casă1 (1) în care oricine este bine primit. 60 (Îe) A avea ~ și masă A fi căsătorit, având gospodărie proprie (și oarecare avere). 61 (Înv) Templu păgân. 62 (Îs) ~sa Domnului (lui Dumnezeu) Biserică. 63 (Iuz; îs) ~ obștească (sau ~sa Obștii) Eforie comunală sau a unei comunități (de proprietate) pentru administrarea unei averi în devălmășie. 64 (Înv; îs) ~ obștească, ~ de economieInstituție publică de credit care se ocupă cu strângerea disponibilităților bănești temporare ale populației, acordând, pentru acestea, mai ales dobândă. 65 (Iuz; îs) ~se de bolnavi sau de vindecare Spital. 66 (Iuz; îs) ~ de judecată Judecătorie. 67 (Iuz; îs) ~ de oaspeți sau de străini Han. 68 (Înv; îs) ~ de curvie, de curvăsărie Bordel. 69 (Îs) ~ nebunească sau de nebuni Ospiciu. 70 (Îs) ~ de ajutor reciproc Asociație benevolă a unor angajați sau pensionari, creată pentru acordarea de împrumuturi și de ajutoare membrilor ei din fondurile obținute din depunerile lor lunare. 71 (Îs) ~ de filme Instituție producătoare de filme cinematografice. 72 (Îs) ~ de cultură Instituție culturală în care au loc diverse manifestări culturale, educative, etc. 73 (Îs) ~ de nașteri Instituție medico-sanitară în care se acordă viitoarelor mame, la naștere, asistență calificată Si: maternitate. 74 (Îs) ~ de vegetație Construcție specială cu acoperișul și cu pereții de sticlă, folosită pentru experiențe de agrochimie, plantele fiind cultivate în vase de vegetație. 75 (Îs) ~ de odihnă Sanatoriu. 76 (Îs) ~ de modă Atelier de croitorie de lux. 77 (Reg; îs) ~sa satului Primărie. 78 (Îs) ~ de asigurare Societate de asigurare. 79 (Îs) Casa albă Rezidența președintelui S.U.A., la Washington. 80 (Fig) Președintele S.U.A. 81 (Pex) Personalul Casei albe (79). 82 (Înv) Administrația veniturilor și a cheltuielilor unor instituții Casa milei, Casa pensiilor. 83 (Îs) Specialitatea ~sei Produs specific al unui restaurant, sau al unei întreprinderi, al unei gospodine. corectată

 1. căși → căși, fiind monosilabic — Ladislau Strifler

arată toate definițiile

Intrare: casa
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • casa
 • casare
 • casat
 • casatu‑
 • casând
 • casându‑
singular plural
 • casea
 • casați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • casez
(să)
 • casez
 • casam
 • casai
 • casasem
a II-a (tu)
 • casezi
(să)
 • casezi
 • casai
 • casași
 • casaseși
a III-a (el, ea)
 • casea
(să)
 • caseze
 • casa
 • casă
 • casase
plural I (noi)
 • casăm
(să)
 • casăm
 • casam
 • casarăm
 • casaserăm
 • casasem
a II-a (voi)
 • casați
(să)
 • casați
 • casați
 • casarăți
 • casaserăți
 • casaseți
a III-a (ei, ele)
 • casea
(să)
 • caseze
 • casau
 • casa
 • casaseră
Intrare: Casă
Casă nume propriu
nume propriu (I3)
 • Casă
Intrare: casă (clădire)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ca
 • casa
plural
 • case
 • casele
genitiv-dativ singular
 • case
 • casei
plural
 • case
 • caselor
vocativ singular
plural
Intrare: casă (de bani)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ca
 • casa
plural
 • case
 • casele
genitiv-dativ singular
 • case
 • casei
plural
 • case
 • caselor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cassă
 • cassa
plural
 • casse
 • cassele
genitiv-dativ singular
 • casse
 • cassei
plural
 • casse
 • casselor
vocativ singular
plural
Intrare: casă-muzeu
casă-muzeu substantiv feminin
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • casă-muzeu
 • casa-muzeu
plural
 • case-muzeu
 • casele-muzeu
genitiv-dativ singular
 • case-muzeu
 • casei-muzeu
plural
 • case-muzeu
 • caselor-muzeu
vocativ singular
plural
Intrare: cașa
substantiv feminin (F149)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cașa
 • cașaua
plural
genitiv-dativ singular
 • cașale
 • cașalei
plural
vocativ singular
plural
Intrare: cașă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cașă
 • cașa
plural
genitiv-dativ singular
 • cașe
 • cașei
plural
vocativ singular
plural
Intrare: câș (adj.)
câș1 (adj.) adjectiv adverb
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • câș
 • câșul
 • câșu‑
 • câșă
 • câșa
plural
 • câși
 • câșii
 • câșe
 • câșele
genitiv-dativ singular
 • câș
 • câșului
 • câșe
 • câșei
plural
 • câși
 • câșilor
 • câșe
 • câșelor
vocativ singular
plural
câj adjectiv
adjectiv (A1)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • câj
 • câjul
 • câju‑
 • câ
 • câja
plural
 • câji
 • câjii
 • câje
 • câjele
genitiv-dativ singular
 • câj
 • câjului
 • câje
 • câjei
plural
 • câji
 • câjilor
 • câje
 • câjelor
vocativ singular
plural
Intrare: gândac-de-casă
gândac-de-casă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gândac-de-ca
 • gândacul-de-ca
plural
 • gândaci-de-ca
 • gândacii-de-ca
genitiv-dativ singular
 • gândac-de-ca
 • gândacului-de-ca
plural
 • gândaci-de-ca
 • gândacilor-de-ca
vocativ singular
plural
Intrare: huhurez-de-casă
huhurez-de-casă substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • huhurez-de-ca
 • huhurezul-de-ca
plural
 • huhurezi-de-ca
 • huhurezii-de-ca
genitiv-dativ singular
 • huhurez-de-ca
 • huhurezului-de-ca
plural
 • huhurezi-de-ca
 • huhurezilor-de-ca
vocativ singular
plural
Intrare: molie-de-casă
molie-de-casă substantiv feminin
 • silabație: mo-li-e-
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • molie-de-ca
 • molia-de-ca
plural
 • molii-de-ca
 • moliile-de-ca
genitiv-dativ singular
 • molii-de-ca
 • moliei-de-ca
plural
 • molii-de-ca
 • moliilor-de-ca
vocativ singular
plural
Intrare: sporiul-casei
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • sporul-casei
plural
genitiv-dativ singular
 • sporului-casei
plural
vocativ singular
plural
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

casa

 • 1. A anula (în întregime sau parțial) o hotărâre judecătorească în urma admiterii recursului.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN un exemplu
  exemple
  • Tribunalul suprem a casat sentința dată de tribunalul raional.
   surse: DLRLC
 • 2. A efectua totalitatea operațiilor privind scoaterea definitivă din folosință și din inventar a unui mijloc fix a cărui folosire, reparare sau modernizare nu mai sunt rentabile.
  surse: DEX '09 DN sinonime: lichida reforma
 • surse: DEX '09 DEX '98 DN
 • 4. reflexiv (Despre vin) A-și pierde culoarea naturală în contact cu aerul.
  surse: MDN '00

etimologie:

casă (clădire)

 • 1. Clădire care servește drept locuință.
  surse: DEX '09 DLRLC diminutive: căscioară căsuță augmentative: căsoaie 5 exemple
  exemple
  • Casa e așezată în dreptul ariei. STANCU, D. 19.
   surse: DLRLC
  • Casele albe, ridicate ici-colo în mijlocul verdeții grădinilor și livezilor, păreau că dorm tăcute și singuratice. SADOVEANU, O. III 193.
   surse: DLRLC
  • I-am luat casa pe nimică. ALECSANDRI, T. 331.
   surse: DLRLC
  • Va vedea în toate satele case de zid cu cîte trei și patru odăi. GOLESCU, Î. 24.
   surse: DLRLC
  • figurat Doru unde se lasă, Face lacrimilor casă. HODOȘ, P. P. 32.
   surse: DLRLC
  • 1.1. locuțiune adjectivală De casă = făcut în casă.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Pâine de casă. Pânză de casă.
    surse: DLRLC
  • 1.2. expresie (A avea) o casă de copii = (a avea) copii mulți.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 2 exemple
   exemple
   • Avea o casă de copii, dintre care cel mai mare, în vîrstă de vreo optsprezece ani. PAS, Z. I 61.
    surse: DLRLC
   • Dacă mă vede că-s o vădană sărmană și c-o casă de copii, mai trebuie să-și bată joc de casa mea? CREANGĂ, P. 28.
    surse: DLRLC
  • 1.3. expresie A-i fi cuiva casa casă și masa masă = a duce o viață ordonată, normală, liniștită.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • S-ajungi mireasă, s-ajungi crăiasă! Calea să-ți fie numai cu flori, Și casa casă și masa masă... ALECSANDRI, P. II 46.
    surse: DLRLC
  • 1.4. expresie A nu avea (nici) casă, (nici) masă = a duce o viață neregulată, plină de griji, de frământări.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.5. expresie familiar Piatra din casă.
   surse: DLRLC
  • surse: DLRLC
  • 1.7. O pereche (sau un rând) de case = casă mare, de obicei cu mai multe apartamente.
   surse: DLRLC
  • 1.8. Corp de case.
   surse: DLRLC
  • surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Casa dinainte. Casa mare. Casa de oaspeți.
    surse: DLRLC
   • 1.9.1. Casă de veci = mormânt
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
    exemple
    • Iaca Ioane și casa de veci, zise el. Trei coți de pămînt, atîta-i al tău. CREANGĂ, P. 321.
     surse: DLRLC
 • 2. Încăpere specială într-o clădire, având o anumită destinație.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2.1. Casa mașinilor = încăpere în care sunt montate grupurile electrogene într-o centrală electrică.
   surse: DLRLC
  • 2.2. Casa pompelor = clădire sau încăpere în care sunt montate pompele unei stațiuni de pompare.
   surse: DLRLC
  • 2.3. Casa ascensorului = spațiul în care se deplasează cabina unui ascensor.
   surse: DEX '09 DLRLC
  • 2.4. Casa scării = spațiul dintr-o clădire în care se găsește scara.
   surse: DEX '09 DLRLC
 • 3. Cutie dreptunghiulară în care se păstrează literele, semnele etc. tipografice de același caracter.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
  exemple
  • Băieții sînt puși să învețe casele de litere și să dea corecturi. PAS, Z. I 260.
   surse: DLRLC
 • surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 3 exemple
  exemple
  • E cel dintîi lucru ce l-ai cumpărat pentru casa noastră. DAVIDOGLU, M. 15.
   surse: DLRLC
  • Bărbatu-mieu... nu s-a putut plînge că... i-am risipit casa. CREANGĂ, P. 4.
   surse: DLRLC
  • Caută de casă, cum se cuvine unei bune gospodine. NEGRUZZI, S. I 147.
   surse: DLRLC
 • 5. Totalitatea celor care locuiesc împreună (formând o familie).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: familie 3 exemple
  exemple
  • E supărat pe casa noastră. STANCU, D. 34.
   surse: DLRLC
  • Casa s-a mai îngreuiat cu un mîncău. CREANGĂ, P. 6.
   surse: DLRLC
  • Am sculat toată casa; am trimis după doctor. NEGRUZZI, S. I 62.
   surse: DLRLC
  • 5.1. Ai casei = membrii familiei.
   surse: DLRLC
  • 5.2. Casă grea = familie numeroasă, greu de întreținut.
   surse: DLRLC
  • 5.3. expresie A ține (sau a fi) de casa cuiva = a ține de familia cuiva; a fi dintre oamenii apropiați ai cuiva.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Bine Ioane, du-te; nu ți-i oprită calea. De-a putere-a fi, acum ești de casa noastră. CREANGĂ, P. 312.
    surse: DLRLC
  • surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Casa de Austria.
    surse: DLRLC
 • surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
  exemple
  • Trebuie să fie un trimis de undeva, numai pentru a iscodi casele oamenilor. CREANGĂ, P. 233.
   surse: DLRLC
  • 6.1. expresie A ține casă cu cineva = a trăi în căsnicie cu cineva.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Ba zău, încă mă mir c-am avut răbdare să țin casă cu baba pîn-acum. CREANGĂ, P. 118.
    surse: DLRLC
  • 6.2. expresie A strica casa cuiva = a strica armonia dintre soți, a-i face să se despartă.
   surse: DLRLC
  • 6.3. expresie A face (sau a duce) casă (bună) cu cineva = a trăi cu cineva (în bună înțelegere), a se împăca bine.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 2 exemple
   exemple
   • De cînd sînt regi, de cînd minciună este. Duc laolaltă cea mai bună casă. VLAHUȚĂ, O. A. 36.
    surse: DLRLC
   • N-a vrut să facem casă-mpreună. ALECSANDRI, T. 1502.
    surse: DLRLC
  • 6.4. expresie A duce casă bună cu ceva = a se împăca bine cu ceva.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Cu matematica n-am dus niciodată casă bună. C. PETRESCU, C. V. 104.
    surse: DLRLC
 • 7. (Urmat de determinări) Nume dat unor instituții, așezăminte, întreprinderi, firme comerciale etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 3 exemple
  exemple
  • Casă de cultură. Casa Universității. Casa Centrală a Armatei. Casa Oamenilor de Știință. Casa Scriitorilor. Casa Pionierilor. Casa «Scânteii».
   surse: DLRLC
  • Pe lîngă sistemul tarifar și de premiere, ceferiștii beneficiază de mari avantaje sub forma caselor de odihnă, sanatoriilor, spitalelor C.F.R., case de cultură. GHEORGHIU-DEJ, CONSF. C.F.R. 36.
   surse: DLRLC
  • Casă de import.
   surse: DLRLC
  • 7.1. Casă de economii = instituție publică de credit care se ocupă cu strângerea disponibilităților bănești temporare ale populației, acordând pentru acestea mai ales dobândă.
   surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Casa de Economii și Consemnațiuni (C.E.C.).
    surse: DLRLC
  • 7.2. Casă de ajutor reciproc = asociație benevolă a unor angajați sau pensionari, creată pentru acordarea de împrumuturi și de ajutoare membrilor ei din fondurile obținute prin depunerile lor lunare.
   surse: DEX '09 DLRLC
  • 7.3. Casă de filme = instituție producătoare de filme cinematografice.
   surse: DEX '09
  • 7.4. Casă de cultură = instituție culturală în care au loc diverse manifestări culturale, educative etc.
   surse: DEX '09
  • 7.5. Casă de nașteri = instituție medico-sanitară, în care se acordă viitoarelor mame, la naștere, asistență calificată.
   surse: DEX '09 DLRLC sinonime: maternitate un exemplu
   exemple
   • Ce... casă de nașteri s-ar face aici pentru toate satele dimprejur! DUMITRIU, N. 236.
    surse: DLRLC
  • 7.6. Casă de vegetație = construcție specială, cu acoperișul și cu pereții de sticlă, folosită pentru experiențe de agrochimie, plantele fiind cultivate în vase de vegetație.
   surse: DEX '09
  • 7.7. învechit Casă de sănătate = sanatoriu
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Nu putea... să-l interneze într-o casă de sănătate. PAS, Z. I 56.
    surse: DLRLC
  • 7.8. Casă de nebuni = ospiciu
   surse: DLRLC
  • 7.9. Casă de adăpost = cabană
   surse: DLRLC
  • 7.10. Specialitatea casei = produs specific al unei întreprinderi, al unei gospodine.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 8. Boală a vinurilor, pe care acestea o capătă când ajung în contact cu aerul și care se caracterizează prin tulburare și prin schimbarea culorii.
  surse: DEX '98 DEX '09
 • comentariu regional Plural și: căși.
  surse: DLRLC

etimologie:

casă (de bani) cassă

 • 1. Dulap sau lădiță de fier în care se țin bani, hârtii de valoare etc.
  surse: DEX '09 DLRLC DN 2 exemple
  exemple
  • Casă de fier. Casă de bani.
   surse: DEX '09
  • Dumneata, cel puțin, îi fi ținînd banii la oraș, dar eu îi țineam în casa de fier la curte. DUMITRIU, B. F. 54.
   surse: DLRLC
 • 2. Masă, pupitru sau birou într-un magazin, unde se achită costul cumpărăturilor.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
  • 2.1. Ghișeu sau încăpere într-o întreprindere sau într-o instituție, unde se fac încasările și plățile, unde se eliberează biletele de călătorie, de spectacol etc.
   surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: casierie
   • 2.1.1. Casă de bilete = ghișeu unde se eliberează bilete de călătorie, de spectacol etc.
    surse: DLRLC
   • 2.1.2. Bon de casă.
    surse: DLRLC
   • 2.1.3. Casă de bagaje = birou în incinta unei (auto)gări, unde se pot depune temporar, spre păstrare, bagajele călătorilor.
    surse: MDN '00
  • 2.2. Sumă de bani de care dispune la un moment dat casieria unei instituții sau a unei întreprinderi.
   surse: DEX '09 DLRLC DN
   • 2.2.1. Plus (sau minus) de casă = diferență în plus (sau în minus) rezultată la stabilirea încasărilor și plăților.
    surse: DEX '09 DLRLC DN
   • 2.2.2. Registru de casă = registru în care se trec sumele încasate și cele plătite.
    surse: DEX '09 DLRLC DN
   • 2.2.3. expresie A face casa = a întocmi situația încasărilor și a plăților unei zile.
    surse: DEX '09 DLRLC DN

etimologie:

cașa

 • 1. Stofă de lână cu tușeul moale, vopsită în culori deschise.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN

etimologie:

cașă

 • 1. Mâncare, asemănătoare cu pilaful, preparată din arpacaș sau din mei, cu multă grăsime.
  surse: DEX '98 DEX '09

etimologie:

câș (adj.) câj

etimologie:

 • câși (pluralul lui *câs, din limba bulgară kus „scurt”)
  surse: DEX '09 DEX '98

gândac-de-casă

etimologie:

huhurez-de-casă

etimologie:

molie-de-casă

 • 1. Mic crustaceu terestru cu corpul oval, cenușiu, care trăiește în locuri umede și întunecoase (Oniscus murarius).
  surse: DEX '09

etimologie: