11 definiții pentru porneală


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PORNEÁLĂ, porneli, s. f. (Pop.) 1. Pornire (la drum); plecare. 2. Loc de pășune rezervat oilor cu lapte. – Porni + suf. -eală.

PORNEÁLĂ, porneli, s. f. (Pop.) 1. Pornire (la drum); plecare. 2. Loc de pășune rezervat oilor cu lapte. – Porni + suf. -eală.

pornea sf [At: POLIZU / Pl: ~eli / E: porni + -eală] 1-3 (Pop) Pornire (1-3). 4 (Pop; îlv) A o lua la ~ A pleca la drum. 5-6 (Pop; îe) A fi plecat la ~ A fi plecat (de) undeva. 7 (Reg; spc; de obicei precedat de prepoziția „de”) Ducere a oilor sau a altor animale domestice la păscut, mai ales seara și dimineața. 8 (Reg) Păscut în timpul mersului. 9 (Reg; îe) A merge (sau a pleca, a ieși, a duce etc.) în (ori la) ~ A merge cu oile sau cu alte animale domestice la păscut, mai ales în cursul serii sau al nopții. 10-11 (Reg; îe) A da (sau a lua) oile (sau, rar, vitele) în ~ (A da sau) a lua oile sau vitele în pază spre a le duce la păscut, mai ales seara sau noaptea. 12 (Reg) Interval de timp, mai ales seara și noaptea, în care pasc oile. 13 (Mar; Trs) Bucată de teren pe munte cu iarba de obicei încă nepăscută, pe care ciobanii scot oile la păscut în timpul serii sau al nopții. 14 (Mun) Poziție foarte înclinată a unui obiect care stă gata să cadă. 15 (Pop) Începere a unei acțiuni. 16 (Pop) Punere în practică. 17 (Pop; spc) Stabilire a prețului unei mărfi. 18 (Reg) Plan de lucru. 19 (Îrg) Pornire (19).

PORNEÁLĂ, porneli, s. f. (Popular) 1. Pornire (la drum); plecare. Dă-i bani de cheltuială Și haine de premeneală Și trăsură de porneală. ȘEZ. I 4. 2. Loc de pășune rezervat oilor cu lapte. (Și în forma de pl. pornele) Cu fluieru oi fluiera Și oile m-or cînta. Cele mîndre... M-or jeli sara-n pornele. ȘEZ. XVIII 149. Expr.A duce (sau a ieși, a merge, a pleca cu) oile în porneală = a duce oile la pășune. Aude un cioban vaiete într-un tîrziu, spre ziuă, cum ieșise cu oile în porneală. SADOVEANU, O. V 42. Cînd ducea oile în porneală, știa să scoată sunete ce în adevăr mergeau la suflet. GANE, N. I 139. Apoi pleacă cu mînzările în porneală... pe poalele muntelui. La HEM 2065. A da (sau a lua) oile în porneală = a da (sau a lua) oile în pază. Luai oile-n porneală, Să le duc la pășuneală. ALECSANDRI, P. P. 265. A o lua în porneală = a porni la păscut. [Cerbul] o lua în porneală și nu mai da pe la izvor iar pînă a doua zi pe la amiază. CREANGĂ, P. 224. – Pl. și: pornele.

porneală f. plecare: o luă în porneală CR.

porneálă f., pl. elĭ. Acțiunea de a porni, plecare. A lăsa vitele în porneală, a le porni (la păscut).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!porneálă (pop.) s. f., g.-d. art. pornélii; pl. pornéli

porneálă s. f., g.-d. art. pornélii; pl. pornéli


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

PORNEÁLĂ s. v. ardoare, avânt, elan, entuziasm, imbold, impuls, îndemn, înflăcărare, înfocare, însuflețire, pasiune, patimă, plecare, pornire, stimul, stimulent.

pornea s. v. ARDOARE. AVÎNT. ELAN. ENTUZIASM. IMBOLD. IMPULS. ÎNDEMN. ÎNFLĂCĂRARE. ÎNFOCARE. ÎNSUFLEȚIRE. PASIUNE. PATIMĂ. PLECARE. PORNIRE. STIMUL. STIMULENT.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

porneálă, porneli, s.f. – 1. Pornire, deplasare, plecare. 2. Ducerea oilor la păscut, mai ales seara și noaptea. Mulgerea oilor mai devreme, seara, pe la ujină (= chindie) și scoaterea din nou la pășune (Bilțiu, 1990). Scoaterea oilor la păscut, mai ales seara (Bilțiu, 1996). 3. Interval de timp în care pasc oile (între ultimele ore ale după-amiezii și miezul nopții; între miezul nopții și dimineață; între prima oră a dimineții și prânz; între primele ore ale prânzului și seară). 4. Loc de pășunat rezervat oilor cu lapte. Partea nepăscută a unei pășuni (Antologie, 1980): „Să o beau pe osteneală, / Că-s cu oile-n porneală” (Papahagi, 1925: 187). – Din porni (< sl. porinati „a îndemna”) + suf. -eală (DEX, MDA).

porneálă, porneli, s.f. – 1. Pornire, deplasare, plecare. 2. Ducerea oilor la păscut, mai ales seara și noapte. Mulgerea oilor mai devreme, seara, pe la ujină (=chindie) și scoaterea din nou la pășune (Bilțiu 1990). Scoaterea oilor la păscut, mai ales seara (Bilțiu 1996). 3. Interval de timp în care pasc oile (între ultimele ore ale după-amiezii și miezul nopții; între miezul nopții și dimineață; între prima oră a dimineții și prânz; între primele ore ale prânzului și seară). 4. Loc de pășunat rezervat oilor cu lapte. Partea nepăscută a unei pășuni (Antologie 1980): „Să o beau pe osteneală, / Că-s cu oile-n porneală” (Papahagi 1925: 187). – Din porni (< sl. porinati „a îndemna”) + -eală.

Intrare: porneală
porneală1 (pl. -i) substantiv feminin
substantiv feminin (F54)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pornea
 • porneala
plural
 • porneli
 • pornelile
genitiv-dativ singular
 • porneli
 • pornelii
plural
 • porneli
 • pornelilor
vocativ singular
plural
porneală2 (pl. -e) substantiv feminin
substantiv feminin (F12)
Surse flexiune: DLRLC
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pornea
 • porneala
plural
 • pornele
 • pornelele
genitiv-dativ singular
 • pornele
 • pornelei
plural
 • pornele
 • pornelelor
vocativ singular
plural

porneală

etimologie:

 • Porni + sufix -eală.
  surse: DEX '09 DEX '98