2 intrări

18 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PASTEURIZARE, pasteurizări, s. f. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. [Pr.: -tö-] – V. pasteuriza.

PASTEURIZARE, pasteurizări, s. f. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. [Pr.: -tö-] – V. pasteuriza.

pasteurizare sf [At: MDA ms / P: ~tör~ / S și: ~ter~ / Pl: ~zări / E: pasteuriza] Încălzire a unor produse alimentare, în special a laptelui, la temperaturi cuprinse, de obicei, între 70° și 75° și a răci apoi brusc, pentru a obține și a menține sterilizarea fără alterarea gustului sau distrugerea vitaminelor, pentru a obține învechirea pe cale artificială sau pentru a conserva.

PASTEURIZARE s. f. Acțiunea de a pasteuriza; sterilizare. Pasteurizarea laptelui.

PASTEURIZARE s.f. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. [< pasteuriza].

PASTEURIZA, pasteurizez, vb. I. Tranz. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100°C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. [Pr.: -tö-] – Din fr. pasteuriser.

PASTEURIZA, pasteurizez, vb. I. Tranz. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100°C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. [Pr.: -tö-] – Din fr. pasteuriser.

pasteuriza vt [At: IORDAN, L. R. A. 43 / P: ~tör~ / S și: ~ter~ / Pzi: ~zez / E: fr pasteuriser] (C. i. produse alimentare, mai ales lapte) A încălzi în pasteurizator, la temperaturi cuprinse, de obicei, între 70° și 75° și a răci apoi brusc, pentru a obține și a menține sterilizarea fără alterarea gustului sau distrugerea vitaminelor, pentru a obține învechirea pe cale artificială sau pentru a conserva.

PASTEURIZA, pasteurizez, vb. I. Tranz. A steriliza produse alimentare (în special laptele) prin încălzire, la o temperatură care distruge bacteriile. Pronunțat: pas-tö-.

PASTEURIZA vb. I. tr. A distruge flora patogenă a produselor alimentare, fermentabile (în special a laptelui) prin încălzire, urmată de o răcire bruscă. [Pron. pas-tö-. / < fr. pasteuriser, cf. Pasteur – chimist și biolog francez].

PASTEURIZA vb. tr. a distruge flora patogenă a produselor alimentare fermentabile prin încălzire. (< fr. pasteuriser)

A PASTEURIZA [pr.: pastöriza] ~ez tranz. (produse alimentare, mai ales lichide) A steriliza prin încălzire de obicei până la o temperatură de 60-70 °C și apoi prin răcire bruscă (pentru a preveni alterarea). ~ laptele. /<fr. pasteuriser

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

pasteurizare [eu pron. fr. ö] (desp. -teu-) s. f., g.-d. art. pasteurizării; pl. pasteurizări

pasteurizare [eu pron. ö] (-teu-) s. f., g.-d. art. pasteurizării; pl. pasteurizări

pasteurizare s. f. [eu pron. fr. ö], g.-d. art. pasteurizării; pl. pasteurizări

pasteuriza (a ~) [eu pron. fr. ö] (desp. -teu-) vb., ind. prez. 1 pasteurizez, 3 pasteurizea; conj. prez. 1 să pasteurizez, 3 să pasteurizeze

pasteuriza (a ~) [eu pron. ö] (-teu-) vb., ind. prez. 3 pasteurizea

pasteuriza vb. [eu pron. fr. ö], ind. prez. 1 sg. pasteurizez, 3 sg. și pl. pasteurizea

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PASTEURIZARE [pastörizáre] (< pasteuriza) s. f. Procedeu termic de sterilizare a unor produse alimentare (lapte, sucuri de fructe, bere etc.), prin încălzire la 75-85°C și răcire bruscă sub 10°C; microorganismele sunt distruse, iar calitățile fizice, chimice și gustative ale alimentelor rămân nealterate. Introdus de savantul francez L. Pasteur.

Intrare: pasteurizare
pasteurizare substantiv feminin
  • silabație: pas-teu-ri-za-re info
  • pronunție: pastörizare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pasteurizare
  • pasteurizarea
plural
  • pasteurizări
  • pasteurizările
genitiv-dativ singular
  • pasteurizări
  • pasteurizării
plural
  • pasteurizări
  • pasteurizărilor
vocativ singular
plural
Intrare: pasteuriza
  • silabație: pas-teu-ri-za info
  • pronunție: pastöriza
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • pasteuriza
  • pasteurizare
  • pasteurizat
  • pasteurizatu‑
  • pasteurizând
  • pasteurizându‑
singular plural
  • pasteurizea
  • pasteurizați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • pasteurizez
(să)
  • pasteurizez
  • pasteurizam
  • pasteurizai
  • pasteurizasem
a II-a (tu)
  • pasteurizezi
(să)
  • pasteurizezi
  • pasteurizai
  • pasteurizași
  • pasteurizaseși
a III-a (el, ea)
  • pasteurizea
(să)
  • pasteurizeze
  • pasteuriza
  • pasteuriză
  • pasteurizase
plural I (noi)
  • pasteurizăm
(să)
  • pasteurizăm
  • pasteurizam
  • pasteurizarăm
  • pasteurizaserăm
  • pasteurizasem
a II-a (voi)
  • pasteurizați
(să)
  • pasteurizați
  • pasteurizați
  • pasteurizarăți
  • pasteurizaserăți
  • pasteurizaseți
a III-a (ei, ele)
  • pasteurizea
(să)
  • pasteurizeze
  • pasteurizau
  • pasteuriza
  • pasteurizaseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

pasteurizare, pasteurizărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: sterilizare
    • format_quote Pasteurizarea laptelui. DLRLC
etimologie:
  • vezi pasteuriza DEX '09 DEX '98 DN

pasteuriza, pasteurizezverb

  • 1. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100°C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. DEX '09 DEX '98
    • format_quote A pasteuriza laptele. NODEX
    • diferențiere A steriliza produse alimentare (în special laptele) prin încălzire, la o temperatură care distruge bacteriile. DLRLC
    • diferențiere A distruge flora patogenă a produselor alimentare, fermentabile (în special a laptelui) prin încălzire, urmată de o răcire bruscă. DN MDN '00
    • diferențiere (produse alimentare, mai ales lichide) A steriliza prin încălzire de obicei până la o temperatură de 60-70°C și apoi prin răcire bruscă (pentru a preveni alterarea). NODEX
etimologie:
  • limba franceză pasteuriser DEX '09 DEX '98 DN MDN '00 NODEX
  • cf. Pasteur – chimist și biolog francez

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic