2 intrări
18 definiții
din care- explicative (10)
- morfologice (7)
- enciclopedice (1)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
PASTEURIZARE, pasteurizări, s. f. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. [Pr.: -tö-] – V. pasteuriza.
PASTEURIZARE, pasteurizări, s. f. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. [Pr.: -tö-] – V. pasteuriza.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de valeriu
- acțiuni
pasteurizare sf [At: MDA ms / P: ~tör~ / S și: ~ter~ / Pl: ~zări / E: pasteuriza] Încălzire a unor produse alimentare, în special a laptelui, la temperaturi cuprinse, de obicei, între 70° și 75° și a răci apoi brusc, pentru a obține și a menține sterilizarea fără alterarea gustului sau distrugerea vitaminelor, pentru a obține învechirea pe cale artificială sau pentru a conserva.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PASTEURIZARE s. f. Acțiunea de a pasteuriza; sterilizare. Pasteurizarea laptelui.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
PASTEURIZARE s.f. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. [< pasteuriza].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PASTEURIZA, pasteurizez, vb. I. Tranz. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100°C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. [Pr.: -tö-] – Din fr. pasteuriser.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
PASTEURIZA, pasteurizez, vb. I. Tranz. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100°C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. [Pr.: -tö-] – Din fr. pasteuriser.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de valeriu
- acțiuni
pasteuriza vt [At: IORDAN, L. R. A. 43 / P: ~tör~ / S și: ~ter~ / Pzi: ~zez / E: fr pasteuriser] (C. i. produse alimentare, mai ales lapte) A încălzi în pasteurizator, la temperaturi cuprinse, de obicei, între 70° și 75° și a răci apoi brusc, pentru a obține și a menține sterilizarea fără alterarea gustului sau distrugerea vitaminelor, pentru a obține învechirea pe cale artificială sau pentru a conserva.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PASTEURIZA, pasteurizez, vb. I. Tranz. A steriliza produse alimentare (în special laptele) prin încălzire, la o temperatură care distruge bacteriile. Pronunțat: pas-tö-.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
PASTEURIZA vb. I. tr. A distruge flora patogenă a produselor alimentare, fermentabile (în special a laptelui) prin încălzire, urmată de o răcire bruscă. [Pron. pas-tö-. / < fr. pasteuriser, cf. Pasteur – chimist și biolog francez].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PASTEURIZA vb. tr. a distruge flora patogenă a produselor alimentare fermentabile prin încălzire. (< fr. pasteuriser)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
A PASTEURIZA [pr.: pastöriza] ~ez tranz. (produse alimentare, mai ales lichide) A steriliza prin încălzire de obicei până la o temperatură de 60-70 °C și apoi prin răcire bruscă (pentru a preveni alterarea). ~ laptele. /<fr. pasteuriser
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
pasteurizare [eu pron. fr. ö] (desp. -teu-) s. f., g.-d. art. pasteurizării; pl. pasteurizări
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
pasteurizare [eu pron. ö] (-teu-) s. f., g.-d. art. pasteurizării; pl. pasteurizări
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
pasteurizare s. f. [eu pron. fr. ö], g.-d. art. pasteurizării; pl. pasteurizări
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
pasteuriza (a ~) [eu pron. fr. ö] (desp. -teu-) vb., ind. prez. 1 pasteurizez, 3 pasteurizează; conj. prez. 1 să pasteurizez, 3 să pasteurizeze
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
pasteuriza (a ~) [eu pron. ö] (-teu-) vb., ind. prez. 3 pasteurizează
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
pasteuriza vb. [eu pron. fr. ö], ind. prez. 1 sg. pasteurizez, 3 sg. și pl. pasteurizează
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
pasteuriza (pr. pastöriza)
- sursa: MDO (1953)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
Dicționare enciclopedice
Definiții enciclopedice
PASTEURIZARE [pastörizáre] (< pasteuriza) s. f. Procedeu termic de sterilizare a unor produse alimentare (lapte, sucuri de fructe, bere etc.), prin încălzire la 75-85°C și răcire bruscă sub 10°C; microorganismele sunt distruse, iar calitățile fizice, chimice și gustative ale alimentelor rămân nealterate. Introdus de savantul francez L. Pasteur.
- sursa: DE (1993-2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
- silabație: pas-teu-ri-za-re
- pronunție: pastörizare
substantiv feminin (F113) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
- silabație: pas-teu-ri-za
- pronunție: pastöriza
verb (VT201) Surse flexiune: DOR | infinitiv | infinitiv lung | participiu | gerunziu | imperativ pers. a II-a | ||
(a)
|
|
|
| singular | plural | ||
|
| ||||||
numărul | persoana | prezent | conjunctiv prezent | imperfect | perfect simplu | mai mult ca perfect | |
singular | I (eu) |
| (să)
|
|
|
| |
a II-a (tu) |
| (să)
|
|
|
| ||
a III-a (el, ea) |
| (să)
|
|
|
| ||
plural | I (noi) |
| (să)
|
|
|
| |
a II-a (voi) |
| (să)
|
|
|
| ||
a III-a (ei, ele) |
| (să)
|
|
|
|
pasteurizare, pasteurizărisubstantiv feminin
- 1. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: sterilizare
- Pasteurizarea laptelui. DLRLC
-
etimologie:
- pasteuriza DEX '09 DEX '98 DN
pasteuriza, pasteurizezverb
- 1. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100°C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. DEX '09 DEX '98
- A pasteuriza laptele. NODEX
- diferențiere A steriliza produse alimentare (în special laptele) prin încălzire, la o temperatură care distruge bacteriile. DLRLC
- diferențiere A distruge flora patogenă a produselor alimentare, fermentabile (în special a laptelui) prin încălzire, urmată de o răcire bruscă. DN MDN '00
- diferențiere (produse alimentare, mai ales lichide) A steriliza prin încălzire de obicei până la o temperatură de 60-70°C și apoi prin răcire bruscă (pentru a preveni alterarea). NODEX
-
etimologie:
- pasteuriser DEX '09 DEX '98 DN MDN '00 NODEX
- Pasteur – chimist și biolog francez