2 intrări

12 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TREBUÍNȚĂ, trebuințe, s. f. 1. Nevoie, necesitate. ◊ Loc. adj. și adv. De trebuință = folositor, necesar, util; trebuincios. ◊ Expr. Îmi face trebuință (sau am trebuință de...) = îmi este necesar, îmi trebuie... ♦ Interes. 2. (Rar) Treabă, afacere, chestiune. – Trebui + suf. -ință.

trebuință sf [At: CORESI, EV. 549 / V: (reg) trăb~ / Pl: ~țe, (rar) ~ți / E: trebui + -ință] 1 (Pop) Necesitate. 2 (Pop; îla) De nici o ~ Nefolositor. 3 (Reg; îla) De bună ~ De mare folos. 4 (Îvr; îlav) Cu ~ În mod necesar. 5-6 (Pop; îljv) De ~ (Care este) necesar. 7-8 (Pop; îal) (Care este) util Si: folositor. 9-10 (Îvr; îal) (Care este) potrivit Si: propice. 11 (Pop; îlv) A face ~ (să...) sau a fi (de) ~ A trebui (8). 12 (Pop; îlv) A-i face ~ A trebui (1). 13 (Înv; îlav) În ~ța (cuiva) Pentru necesitățile cuiva. 14 (Pop; îe) A nu (mai) fi (de) nici o ~ A fi cu totul inutil. 15 (Iuz) Chestiune. 16 (Pop) Interes.

urma1 [At: PSALT. HUR. 313/17 / Pzi: ~mez; 3 și (rar) urmă / Cj: să urmeze și (înv) să urme / E: urmă] 1-2 vti A se ține după cineva sau ceva. 3-4 vti A pleca împreună cu cineva. 5 vt A însoți (pe cineva sau ceva) cu privirea Si: a urmări (2). 6 vt (Fig) A fi alături de cineva (într-o acțiune), Si: a secunda. 7 vt (Fig) A susține pe cineva. 8 vi (Reg; d. câini) A urmări vânatul. 9-10 vi (fșa), (înv, de obicei ccd) vi A merge pe un anumit traseu. 11-12 vti A se conduce după... 13-14 vti A respecta o indicație primită. 15-16 vt A asculta de cineva. 17-18 vti A imita ceva sau pe cineva. 19 vt (Înv) A se ține de ceva cu perseverență. 20 vt (Înv) A se concentra asupra unei probleme. 21 vt (Înv) A studia o problemă (științifică). 22 vt (Înv) A fi atent la cineva sau ceva. 23-24 vit A frecventa o formă de învățământ. 25-26 vit A se ocupa regulat de o specializare într-un domeniu. 27 vi (Îvr; d. o instituție de învățământ) A ființa. 28 vi (Îvr; d. o instituție de învățământ) A funcționa (1). 29 vi (Urmat de un infinitiv sau de un conjunctiv cu valoare de semiauxiliar, imprimând adesea verbului următor o nuanță de viitor) A veni, în timp și spațiu, după cineva sau ceva (luându-i locul) Si: a succeda. 30 vi A succeda cuiva (la tron, într-o demnitate, funcție sau activitate). 31 vt (Îvr; fig) A moșteni1. 32 vi (Pex) A înlocui pe cineva. 33 vi A veni la rând. 34 vt A relua. 35 vt A continua (1) de relatat. 36 vi (Prc) A spune mai departe. 37 vi (Prc) A scrie mai departe. 38 (Înv) A se produce. 39 vi A se petrece. 40 vi A se realiza. 41 vt A făptui (1). 42 vi A proceda. 43 vi A se comporta (1). 44 vi A rezulta. 45-46 vti A fi necesar. 47 vt (Înv; îlv) A ~ trebuința A trebui.

TREBUÍNȚĂ, trebuințe, s. f. 1. Nevoie, necesitate. ◊ Loc. adj., adv. De trebuință = folositor, necesar, util; trebuincios. ◊ Expr. Îmi face trebuință (sau am trebuință de...) = îmi este necesar, îmi trebuie... ♦ Interes. 2. (Ieșit din uz) Treabă, afacere, chestiune. – Trebui + suf. -ință.

TREBUÍNȚĂ, trebuințe, s. f. 1. Nevoie, necesitate. Faptul că Voltaire n-a înțeles pe Shakespeare se generalizează pentru trebuința cauzei. GHEREA, ST. CR. II 73. O neapărată trebuință a face să reînvieze spiritul de unire și dorința de lucrare. GHICA, A. 796. ◊ (În legătură cu verbul «a avea») Cine are trebuință, să vie la dînsul. ISPIRESCU, L. 1. Nu ai trebuință de slugă la drum? CREANGĂ, P. 199. N-am trebuință de tine ca să-mi învăț limba mea. NEGRUZZI, S. I 10. ◊ Loc. adj. și adv. De trebuință = folositor, necesar, util. Aceea are să fie de trebuință la talpa iadului. CREANGĂ, P. 146. Sultanul Suleiman crezu de trebuință 300000 de otomani, pentru a putea alunga din Moldova pe Petru Rareș. HASDEU, I. V. 83. Este de trebuință a populariza între romîni aceste idei. BĂLCESCU, la GHICA, A. 357. Dobitocul se face omului de trebuință. CONACHI, P. 290. ♦ Interes. Să nu se ceară adevăr de la cea care are trebuință să-l tăinuiască. SADOVEANU, D. P. 140. 2. (Ieșit din uz) Treabă, chestiune, afacere. Am o trebuință cu d. Nae Girimea. CARAGIALE, T. II 78. Sărmanii oameni era să facă un drum... zădarnic, pentru că acolo nu aveau nici o trebuință. DRĂGHICI, R. 24. – Pl. și: (învechit) trebuinți (CONACHI, P. 265).

TREBUÍNȚĂ ~e f. 1) Ceea ce este (absolut) necesar (pentru satisfacerea unor cerințe); necesitate. ◊ De (mare) ~ (foarte) util. Cele de ~ cele necesare. În caz de ~ dacă va fi nevoie. A avea ~ a-i trebui. 2) Folos real (adus la ceva). ◊ A nu mai fi de nici o ~ a nu mai folosi la nimic. 3) pop. Chestiune personală care trebuie să fie pusă la punct; interes. ◊ A avea o ~ cu cineva a pune la cale ceva. /a trebui + suf. ~ință

trebuínță f., pl. e (d. a trebui). Necesitate, nevoĭe: lemne pentru trebuință (saŭ trebuințele) caseĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

trebuínță s. f., g.-d. art. trebuínței; pl. trebuínțe

trebuínță s. f., g.-d. art. trebuínței; pl. trebuínțe


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

TREBUÍNȚĂ s. 1. v. utilitate. 2. necesitate, nevoie, (înv. și pop.) treabă, (înv. și reg.) lipsă. (Material didactic pentru ~ele școlii generale.) 3. v. cerință. 4. cerință, exigență, imperativ, necesitate, nevoie, obligație, pretenție.

TREBUINȚĂ s. 1. folos, necesitate, utilitate, (pop.) priință, (înv.) polză. (De mare ~.) 2. necesitate, nevoie, (înv. și pop.) treabă, (înv. și reg.) lipsă. (Material didactic pentru ~ele școlii generale.) 3. cerință, necesitate, nevoie, solicitare. (Ține seamă de ~ele pieței.) 4. cerință, exigență, imperativ, necesitate, nevoie, obligație, pretenție, (înv. și reg.) niștotă, (înv.) nevoință, nevoire, recerință, (fig.) comandament. (~ele epocii noastre.)

Intrare: trebuința
trebuința
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: trebuință
trebuință substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trebuință
 • trebuința
plural
 • trebuințe
 • trebuințele
genitiv-dativ singular
 • trebuințe
 • trebuinței
plural
 • trebuințe
 • trebuințelor
vocativ singular
plural

trebuință

 • surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
  exemple
  • Faptul că Voltaire n-a înțeles pe Shakespeare se generalizează pentru trebuința cauzei. GHEREA, ST. CR. II 73.
   surse: DLRLC
  • O neapărată trebuință a face să reînvieze spiritul de unire și dorința de lucrare. GHICA, A. 796.
   surse: DLRLC
  • exemple
   • Aceea are să fie de trebuință la talpa iadului. CREANGĂ, P. 146.
    surse: DLRLC
   • Sultanul Suleiman crezu de trebuință 300000 de otomani, pentru a putea alunga din Moldova pe Petru Rareș. HASDEU, I. V. 83.
    surse: DLRLC
   • Este de trebuință a populariza între romîni aceste idei. BĂLCESCU, la GHICA, A. 357.
    surse: DLRLC
   • Dobitocul se face omului de trebuință. CONACHI, P. 290.
    surse: DLRLC
  • 1.2. expresie Îmi face trebuință (sau am trebuință de...) = îmi este necesar, îmi trebuie...
   surse: DEX '09 DEX '98 attach_file 3 exemple
   exemple
   • Cine are trebuință, să vie la dînsul. ISPIRESCU, L. 1.
    surse: DLRLC
   • Nu ai trebuință de slugă la drum? CREANGĂ, P. 199.
    surse: DLRLC
   • N-am trebuință de tine ca să-mi învăț limba mea. NEGRUZZI, S. I 10.
    surse: DLRLC
  • surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
   exemple
   • Să nu se ceară adevăr de la cea care are trebuință să-l tăinuiască. SADOVEANU, D. P. 140.
    surse: DLRLC
 • exemple
  • Am o trebuință cu d. Nae Girimea. CARAGIALE, T. II 78.
   surse: DLRLC
  • Sărmanii oameni era să facă un drum... zădarnic, pentru că acolo nu aveau nici o trebuință. DRĂGHICI, R. 24.
   surse: DLRLC
 • comentariu învechit Plural și: trebuinți.
  surse: DLRLC

etimologie:

 • Trebui + sufix -ință.
  surse: DEX '09 DEX '98