11 definiții pentru „presta”   conjugări

PRESTÁ, prestez, vb. I. Tranz. A îndeplini o muncă, a desfășura o activitate; a face, a executa, a furniza un serviciu. ◊ Expr. A presta (un) jurământ = a depune un jurământ (în condițiile prevăzute de lege). – Din lat. praestare.

PRESTÁ, prestez, vb. I. Tranz. A îndeplini o muncă, a desfășura o activitate. ◊ Expr. A presta (un) jurământ = a depune un jurământ (în condițiile prevăzute de lege). – Din lat. praestare.

PRESTÁ, prestez, vb. I. Tranz. A depune, a îndeplini, a desfășura o activitate. Angajatului nu i se va putea cere să presteze o muncă care să nu corespundă aceleia pentru care s-a angajat. COD. M. 10. ◊ Expr. (Învechit) A presta (un) jurămînt = a depune un jurămînt în condițiile prevăzute de lege.

prestá (a ~) vb., ind. prez. 3 presteáză

prestá vb., ind. prez. 1 sg. prestéz, 3 sg. și pl. presteáză

PRESTÁ vb. 1. v. desfășura. 2. v. efectua. 3. v. depune.

PRESTÁ vb. I. tr. A depune, a desfășura o activitate. [< lat. praestare, cf. it. prestare].

PRESTÁ vb. tr. a depune, a desfășura o activitate. (< lat. praestare)

prestá (prestéz, prestát), – A îndeplini o muncă, a desfășura o activitate. Lat. praestare (sec. XIX). Numai în formula a presta jurămînt „a jura”, din fr. prêter serment.Der. prestanță, s. f., din fr. prestance; prestați(un)e, s. f., din fr. prestation.

A PRESTÁ ~éz tranz. (munci, activități) A efectua în virtutea unei obligații sau în calitate de datorie. /<lat. praestare


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

PRESTÁ vb. 1. a depune, a desfășura, a duce, a efectua, a executa, a face, a îndeplini, a întreprinde. (~ acolo o muncă utilă.) 2. a efectua, a executa, a face, a îndeplini, a satisface. (A ~ serviciul militar.) 3. a depune. (A ~ un jurămînt.)