18 definiții pentru deasupra (prep.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DEASÚPRA adv. În partea de sus, în partea imediat superioară; sus, peste (ceva). ◊ Pe deasupra = a) peste ceva; b) în plus, în afară de...; c) fără a adânci lucrurile, superficial. ◊ (Cu valoare de prepoziție, cu determinări în genitiv) Deasupra casei.Expr. A fi deasupra nevoii = a fi scăpat de o nevoie, a fi ieșit (cu bine) dintr-un moment sau dintr-o situație (materială) grea, a se afla în afară de pericol. [Var.: (reg.) dasúpra adv.] – De4 + asupra.

DEASÚPRA adv. În partea de sus, în partea imediat superioară; sus, peste (ceva). ◊ Pe deasupra = a) peste ceva; b) în plus, în afară de...; c) fără a adânci lucrurile, superficial. ◊ (Cu valoare de prepoziție, cu determinări în genitiv) Deasupra casei.Expr. A fi deasupra nevoii = a fi scăpat de o nevoie, a fi ieșit (cu bine) dintr-un moment sau dintr-o situație (materială) grea, a se afla în afară de pericol. [Var.: (reg.) dasúpra adv.] – De4 + asupra.

deasupra [At: PSALT. 26 / V: (reg) das~, dăs~ / E: de4 + asupra] 1-2 av (Îoc dedesubt) (În partea de) sus. 3 av (Îlav) Pe ~ Peste ceva. 4 av (Îal) În plus față de ceva. 5 av (Îal) În afară de asta. 6 av (Șîlav de pe ~) Fără a adânci lucrurile Si: superficial. 7 pp (Construit cu G) Exprimă situarea a unui obiect față de altul, cu care se află în contact Si: pe. 8 pp (Construit cu G) Exprimă situarea superioară a unui obiect față de altul, cu care nu se află în contact Mai sus de... 9 pp (Pop; îe) A fi ~ nevoii A ieși cu bine dintr-o situație dificilă. 10 pp (Îae) A scăpa de sărăcie. 11 (Îae) A scăpa de un pericol. 12 pp (Construit cu G) Exprimă deplasarea în poziție superioară în raport cu ceva Si: peste. 13 pp (Construit cu G) Exprimă orientarea din poziție de superioritate față de ceva Si: către. 14 pp (Construit cu G) Exprimă caracterul dominant al unui sentiment Si: asupra.

DEASÚPRA2 prep. (Uneori în forma pe deasupra) În partea de sus, în partea imediat superioară. Se arătau deasupra răsăritului zările zilei. SADOVEANU, P. M. 301. ◊ Loc. prep. Pe deasupra. [Umbrele] pornesc pe deasupra cîmpiilor. BOGZA, C. O. 10. Pe deasupra de prăpăstii sînt zidiri de cetățuie. EMINESCU, O. I 76. De pe deasupra Fumul se strîngea de pe deasupra pămîntului, urcînd în văzduh. CAMILAR, N. I 387. ◊ Expr. A fi deasupra nevoii = a scăpa de greutăți, a învinge lipsurile, a ieși (cu bine) dintr-un moment greu. De-acum sîntem deasupra nevoii. CREANGĂ, P. 124. – Variantă: (regional) dasúpra (POPESCU, B. III 12, CARAGIALE, O. III 290, ODOBESCU, S. I 125) prep.

deasúpra (ea dift.) prep. cu gen. (lat. de, ad și supra). Pe, asupra (în opoz. cu dedesupt): o sabie atîrna deasupra capuluĭ luĭ Damocle. Pe deasupra, maĭ sus de: glonțu îi trecu pe deasupra capuluĭ. De deasupra, de sus: dă-mĭ un pahar de deasupra dulapuluĭ. – Vechĭ. de supra, de sus, de deasupra.

DASÚPRA adv. v. deasupra.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

deasupra- (desp. dea-su-) prep. (~i) corectat(ă)

deasupra2 (desp. dea-su-pra) prep. (Cartea am pus-o ~ caietului.)

+deasupra (pe ~) (desp. dea-su-pra) loc. adv.

!deasupra (dea-su-pra) adv., prep. (deasupra lui)

deasupră- (înv.) (desp. dea-su-) prep. (~i) corectat(ă)

deasupră- (înv.) (dea-su-pră-) prep. (deasupră-i)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

DEASÚPRA adv., prep. s. 1. adv. sus. (Se ridică ~.) 2. prep. pe, peste. (~ mesei era pusă mușamaua.) 3. prep. asupra, peste. (Se apleacă ~ lui.) de-a școála v. șotron.

DEASUPRA adv., prep. 1. adv. sus. (Se ridică ~.) 2. prep. pe, peste. (~ mesei era pusă mușamaua.) 3. prep. asupra, peste. (Se apleacă ~ lui.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

NON EST PRINCEPS SUPRA LEGES, SED LEGES SUPRA PRINCIPEM (lat.) nu conducătorul stă deasupra legilor, ci legile deasupra conducătorului – Principiu atribuit lui Pliniu cel Tânăr. Toți oamenii, indiferent de rangul lor social, sunt datori să respecte legea. V. și Caesar non supra grammaticos.

Intrare: deasupra (prep.)
deasupra1 (prep.) prepoziție
 • silabație: dea-su-pra info
prepoziție (I12)
Surse flexiune: DOR
 • deasupra
dasupra1 (prep.) prepoziție
prepoziție (I12)
 • dasupra
deasupră- prepoziție
prepoziție (I12)
 • deasupră-
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

deasupraprepoziție

 • 1. În partea de sus, în partea imediat superioară; sus, peste (ceva). DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: peste
  • format_quote Deasupra casei DEX '09 DEX '98
  • format_quote Se arătau deasupra răsăritului zările zilei. SADOVEANU, P. M. 301. DLRLC
  • chat_bubble locuțiune prepozițională Pe deasupra. DLRLC
   • format_quote [Umbrele] pornesc pe deasupra cîmpiilor. BOGZA, C. O. 10. DLRLC
   • format_quote Pe deasupra de prăpăstii sînt zidiri de cetățuie. EMINESCU, O. I 76. DLRLC
  • chat_bubble locuțiune prepozițională De pe deasupra. DLRLC
   • format_quote Fumul se strîngea de pe deasupra pămîntului, urcînd în văzduh. CAMILAR, N. I 387. DLRLC
  • chat_bubble A fi deasupra nevoii = a fi scăpat de o nevoie, a fi ieșit (cu bine) dintr-un moment sau dintr-o situație (materială) grea, a se afla în afară de pericol. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote De-acum sîntem deasupra nevoii. CREANGĂ, P. 124. DLRLC
etimologie:
 • De + asupra DEX '09 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.