2 intrări

30 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

conformá vtr [At: (a. 1848) URICARIUL IV, 440/25 / Pzi: ~méz / E: fr conformer, lat conformare] 1-2 A (se) pune de acord cu... 3-4 A (se) potrivi. 5-6 A (se) adapta. 7-8 A (se) supune unei legi, unui ordin etc.

CONFORMÁ, conformez, vb. I. Refl. A se pune de acord cu..., a se potrivi, a se adapta la... ♦ A se supune unui ordin, unei legi etc. – Din fr. conformer, lat. conformare.

CONFORMÁ, conformez, vb. I. Refl. A se pune de acord cu..., a se potrivi, a se adapta la... ♦ A se supune unui ordin, unei legi etc. – Din fr. conformer, lat. conformare.

CONFORMÁ, conformez, vb. I. Refl. 1. A se pune de acord cu,..., a se potrivi, a se adapta la... Adela se conformase inconștient momentului. IBRĂILEANU, A. 156. 2. A se supune (unui ordin, unei legi etc.). S-a conformat ordinului și a plecat.

!conformá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 se conformeáză

conformá vb., ind. prez. 1 sg. conforméz, 3 sg. și pl. conformeáză

CONFORMÁ vb. a asculta, a se supune, a urma. (Se ~ ordinelor primite.)

CONFORMÁ vb. I. refl. 1. A se potrivi cu..., a se pune de acord cu..., a se adapta la... 2. A se supune (unei legi, unui ordin etc.). [< fr. conformer, cf. it., lat. conformare].

CONFORMÁ vb. refl. 1. a se pune de acord (cu), a se adapta (la). 2. a se supune unui ordin, unei legi etc. (< fr. conformer, lat. conformare)

A CONFORMÁ ~éz tranz. A face să se conformeze; a adapta; a aclimatiza; a acomoda. /<fr. conformer, lat. conformare

A SE CONFORMÁ mă ~éz intranz. 1) A deveni conform; a ajunge în stare de armonie. 2) A se supune din proprie inițiativă (unor dispoziții sau prescripții). /<fr. conformer, lat. conformare

conformà v. 1. a face conform; 2. a se supune.

confórm, ~ă [At: (a. 1856) URICARIUL IV, 414/1 / Pl: ~i, ~e / E: fr conforme] 1 a Care este corespunzător Si: potrivit. 2 a (D. acte, copii etc.) Care are același cuprins cu... Si: identic. 3 av În conformitate cu... 4 av La fel cu... 5 pp După.

CONFÓRM, -Ă, conformi, -e, adj. 1. (Despre acte, copii etc.) Care are același cuprins cu...; identic. 2. Care este corespunzător; potrivit. ♦ (Adverbial) În conformitate cu..., la fel cu..., după. – Din fr. conforme.

CONFÓRM, -Ă, conformi, -e, adj. 1. (Despre acte, copii etc.) Care are același cuprins cu...; identic. 2. Care este corespunzător; potrivit. ♦ (Adverbial) În conformitate cu..., la fel cu..., după. – Din fr. conforme.

CONFÓRM, -Ă, conformi, -e, adj. 1. (Mai ales despre copii) Care are același cuprins cu..., identic. Copie conformă cu originalul. 2. Care este corespunzător, potrivit. Vom arăta care ortografie ni se pare mai conformă cu limba noastră. NEGRUZZI, S. I 341. ♦ (Adverbial) În conformitate cu..., după. Vă invit dar... ca de urgență să satisfaceți, conform legii, justele reclamațiuni ale doamnei directoare. CARAGIALE, M. 119. [Sarcina comisiei de revizuire] va fi de a grupa, printr-o asiduă lucrare, toate acele varii elemente, conform planului pe care ea și l-a adoptat. ODOBESCU, S. II 403.

confórm1 adj. m., pl. confórmi; f. confórmă, pl. confórme

confórm adj. m., pl. confórmi; f. sg. confórmă, pl. confórme

CONFÓRM adj., adv. 1. adj. v. nimerit. 2. adj. identic. (Copie ~ cu originalul.) 3. adv. după, potrivit. (A lucrat ~ planului.)

arată toate definițiile

Intrare: conform
conform adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular conform conformul conformă conforma
plural conformi conformii conforme conformele
genitiv-dativ singular conform conformului conforme conformei
plural conformi conformilor conforme conformelor
vocativ singular
plural
Intrare: conforma
verb (V201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) conforma conformare conformat conformând singular plural
conformea conformați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) conformez (să) conformez conformam conformai conformasem
a II-a (tu) conformezi (să) conformezi conformai conformași conformaseși
a III-a (el, ea) conformea (să) conformeze conforma conformă conformase
plural I (noi) conformăm (să) conformăm conformam conformarăm conformaserăm, conformasem*
a II-a (voi) conformați (să) conformați conformați conformarăți conformaserăți, conformaseți*
a III-a (ei, ele) conformea (să) conformeze conformau conforma conformaseră
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)