6 intrări

58 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PRĂSI, prăsesc, vb. IV. 1. Refl. (Despre animale) A face pui; a se reproduce, a se înmulți. ♦ Tranz. A crește animale, a face să se înmulțească. ♦ Tranz. Fig. (Fam.) A aduna, a economisi bani, a-și spori banii adunați. 2. Tranz. A semăna, a îngriji și a răspândi cultura unei plante; a îngriji plantele ca să crească și să se înmulțească. ♦ Refl. (Despre plante) A se înmulți, a se extinde (spontan sau prin cultivare) pe un anumit teritoriu. – Din bg. prasja se, sb. prasiti se.

PRĂSIT2, -Ă, prăsiți, -te, adj. (Despre animale) Reprodus, înmulțit. – V. prăsi.

PRĂSIT2, -Ă, prăsiți, -te, adj. (Despre animale) Reprodus, înmulțit. – V. prăsi.

PRĂSIT1 s. n. Prăsire. – V. prăsi.

PRĂSIT1 s. n. Prăsire. – V. prăsi.

PRĂȘI, prășesc, vb. IV. Tranz. A lucra cu sapa sau cu prășitoarea spațiul de sol dintre rândurile distanțate ale unor plante de cultură, pentru a distruge buruienile, a afâna pământul etc. – Din bg. praša, sb. prašiti.

PRĂȘIT1, prășituri, s. n. Faptul de a prăși; prașilă, prășitură, prașă, prășire. – V. prăși.

PRĂȘIT2, -Ă, prășiți, -te, adj. (Despre terenuri cultivate sau plante de cultură) Care este săpat și curățat de buruieni, afânat etc. – V. prăși.

PRĂȘIT2, -Ă, prășiți, -te, adj. (Despre terenuri cultivate sau plante de cultură) Care este săpat și curățat de buruieni, afânat etc. – V. prăși.

prăsi [At: PSALT. 36 / V: (înv) presi / Pzi: ~sesc / E: bg праси се] 1 vr (D. animale) A face pui Si: a concepe. 2 vr (Pex) A se perpetua prin generare Si: a se înmulți, a se reproduce, (îrg) a se plodi. 3 vr (Fig) A crește ca număr Si: a se înmulți, a spori. 4 vri (Îrg; d. femei) A naște. 5 vr (Îrg) A se naște. 6 vt A concepe. 7 vt (Fig; rar) A se pripăși. 8 vt (C. i. animale) A crește pentru a înmulți, pentru a obține un folos etc. Si: (îvr) a presili (1). 9 vt (Fig; reg; c. i. bunuri materiale, averi, bani etc.) A strânge. 10 vt (C. i. plante) A cultiva pentru a înmulți, pentru a obține roade etc. Si: (îvr) a prăsili (2). 11-12 vtr A (se) răspândi prin cultură Si: a planta, a semăna, (îvr) a prăsili (3). 13 vr (D. plante) A se răspândi, spontan sau prin cultivare, pe un anumit teritoriu Si: a se extinde, a se înmulți.

prăsit2, ~ă [At: DOSOFTEI, V. S. ianuarie 49r/25 / Pl: ~iți, ~e / E: prăsi] 1 a (Îrg; d. animale) Care a fătat de curând. 2 a (D. femei) Care a născut de curând. 3 af (Reg) Însărcinată. 4 a (D. animale) Reprodus.

prăsit1 sn [At: DDRF / Pl: (rar) ~uri / E: prăsi] 1-2 Prăsire (1-2). 3 Naștere. 4 Cultivare. 5 (Îvr) Origine.

prăși1 vt [At: (a. 1805) URICARIUL II, 135 / V: (reg) ~șui / Pzi: esc / E: bg праша] 1 A lucra cu sapa sau cu prășitoarea spațiul de sol dintre rândurile distanțate ale unor plante de cultură, pentru a distruge buruienile, a afâna solul etc. Si: (reg) a plugări, a săpa. 2 (C. i. plante agricole) A curăța de buruieni Si: (reg) a plugări, a săpa. 3 (Reg; c. i. suprafețe de pământ) A curăța de orice fel de plante, îndeosebi de buruieni.

prășit1 sn [At: MANOLACHE – DRĂGHICI, ap. CADE / V: (reg) ~șuit / Pl: (rar) ~uri / E: prăși1] 1 Lucrare cu sapa sau cu prășitoarea a spațiului dintre rândurile unor plante de cultură, pentru a distruge buruienile, a afâna solul etc. Si: (pop) prășeală (1), prășire (1), prășitură (1). 2 Curățare de buruieni Si: (pop) prășeală, prășire (2), prășitură (2). corectat(ă)

prășit2, ~ă a [At: DDRF / Pl: ~iți, ~e / E: prăși1] (D. terenuri cultivate sau d. plante de cultură) Care este săpat și curățat de buruieni.

PRĂSI, prăsesc, vb. IV. 1. Refl. (Despre animale) A face pui; a se reproduce, a se înmulți. ♦ Tranz. A crește animale, a face să se înmulțească. ♦ Tranz. Fig. (Fam.) A aduna, a economisi bani, a-și spori banii adunați. 2. Tranz. A semăna, a îngriji și a răspândi cultura unei plante; a îngriji plantele ca să crească și să se înmulțească. ♦ Refl. (Despre plante) A se înmulți, a se extinde (spontan sau prin cultivare) pe un anumit teritoriu. – Din bg. prasja se, scr. prasiti se.

PRĂȘI, prășesc, vb. IV. Tranz. A lucra cu sapa sau cu prășitoarea spațiul de sol dintre rândurile distanțate ale unor plante de cultură, pentru a distruge buruienile, a afâna pământul etc. – Din bg. praša, scr. prašiti.

PRĂȘIT1, (rar) prășituri, s. n. Faptul de a prăși; prașilă, prășitură, prașă, prășire. – V. prăși.

PRĂSI, prăsesc, vb. IV. 1. Refl. (Despre animale) A face pui, a se înmulți, a se reproduce. Ce ara și semăna, prea puține aduna; iar păsările de i se prăseau, prea puține îi rămîneau. VISSARION, B. 94. Acum are-o turmă mare-mare, care de-atunci s-a prăsit numai din mioara aceea. RETEGANUL, P. I 37. Pă caii ce se prăsea din aceste iepe încăleca numai împăratul. GORJAN, H. II 9. ◊ (Rar, despre oameni) Trăiesc și se prăsesc din neam în neam, cei mai frumoși bărbați din tot plaiul împrejmuitor. ODOBESCU, S. III 172. 2. Tranz. A crește animale, a le înmulți. Prăsiseră în fiecare an și porc și găini, care erau acum atît de multe și risipite prin grajd și șoproane, că nu le mai știau numărul. CAMIL PETRESCU, O. I 337. Hrănește și prăsește [iepuri de casă] în curtea mănăstirii. ODOBESCU, S. III 212. Stîne Mari își cumpăra, Turme Grase Că-și prăsea. ANT. LIT. POP. I 458. ◊ (Rar, cu privire la oameni) Oricum, n-ar fi fost mai bine să prăsească copii decît găini? Și cum i-ar fi iubit, mititeii de ei! MACEDONSKI, O. III 58. ♦ Fig. A aduna, a economisi. (Cu complementul «bani») Nu ți-ai prăsit un ban să-ți poți cîrpi o nevoie la o vreme grea, ori să te chemi și tu că ai doi juncani în bătătură, din munca ta. VLAHUȚĂ, N. 129. 3. Tranz. A semăna, a planta, a răspîndi o cultură; a îngriji ca să crească plantele. Pînă dimineață... să prăsești vie, iar pe dimineață să-mi aduci struguri copți din ea. RETEGANUL, P. V 49. Pre vremea aceea Bacus, zeul vinului și al bețivilor, umbla de cutreiera lumea, învățînd și pre bun și pre rău cum să prăsească și să lucreze vița. ISPIRESCU, U. 103. Locuitorii... din toate celelalte sate au fost prăsit cultura cînepei și a inului. I. IONESCU, D. 201. ♦ Refl. pas. A căpăta răspîndire, a începe să fie cultivat. Fata le dete la toți sămînță, să-și semene și ei pe acasă buruiana dracului, adecă tutun. Așa s-a prăsit tutunul în lume. RETEGANUL, P. II 69.

PRĂSIT2, -Ă, prăsiți, -te, adj. (Rar) Reprodus, înmulțit, sporit. Animal prăsit.

PRĂȘI, prășesc, vb. IV. Tranz. 1. A săpa la suprafață locurile cultivate (cu porumb, cartofi, viță de vie, legume etc.) pentru a distruge buruienile și a afîna pămîntul. Felul lor de a lucra pămîntul, de a prăși cu plugul popușoaiele, de a secera grîul, de a-l lega în snopi, toate obiceiurile și tradițiile răsturnateîi puseseră pe gînduri. ANGHEL-IOSIF, C. L. 56. ◊ Absol. Am prășit și am secerat, Am cosit și-am adunat. MARIAN, S. 38. 2. (Regional) A curăța aria de buruieni înainte de a aduce snopii pentru treierat. (Refl. pas.) În ajunul căratului, acest loc se prășește, adecă se curăță de buruienile care crescuseră pe el și de gunoiul care din întîmplare se poate găsi. PAMFILE, A. R. 144.

PRĂȘIT, (rar) prășituri, s. n. Acțiunea de a prăși; prașilă, săpat. Prin prășit se taie toate buruienile, care crescînd ar înăduși popușoii. PAMFILE, A. R. 73.

A SE PRĂSI pers. 3 se ~ește intranz. (despre ființe sau plante) A crește numeric în mod excesiv (prin înmulțire); a se înmulți exagerat. /<bulg. prasja se, sb. prasiti se

A PRĂSI ~esc tranz. 1) A face să se prăsească; a plodi. 2) fig. fam. (bani) A face să sporească la număr. /<bulg. prasja se, sb. prasiti se

A PRĂȘI ~esc tranz. (terenuri cultivate cu plante agricole) A supune unei operații de afânare și de înlăturare a buruienilor (cu sapa sau su prășitorul). /<bulg. praša, sb. prašiti

prăsì v. 1. a face pui; 2. a se reproduce. [Serb. PRASITI, a făta purcei: românește cu sensul generalizat].

prășì v. a săpa țarina de mai multe ori curățind-o de buruieni. [Slav. PRAȘITI, a face praf (desțelinind un câmp)].

prășit n. acțiunea și rezultatul prășirii.

prăsésc v. tr. (sîrb. prasiti, a făta purceĭ, d. prase, purcel). Nasc, produc (Rar). Fig. Fam. A prăsi parale, a aduna parale. V. refl. Mă înmulțesc, cresc în mare număr: la munte s’aŭ prăsit o mulțime de urșĭ, de brazĭ, de șerpĭ. – Și împrăsilesc (Munt. vest).

prășésc v. tr. (vsl. [sîrb. ceh.] prašiti, a preface în praf, în colb, d. prahŭ, praf; bg. praši, a face colb. V. praf). Sap ogoru și-l curăț de buruĭene după ce semănătura a crescut puțin: a prăși popușoĭu.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

prăsi (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. prăsesc, 3 sg. prăsește, imperf. 1 prăseam; conj. prez. 1 sg. să prăsesc, 3 să prăsească

prăși (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. prășesc, 3 sg. prășește, imperf. 1 prășeam; conj. prez. 1 sg. să prășesc, 3 să prășească

prășit s. n., pl. prășituri

prăsi (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. prăsesc, imperf. 3 sg. prăsea; conj. prez. 3 prăsească

prăși (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. prășesc, imperf. 3 sg. prășea; conj. prez. 3 să prășească

prăsi vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. prăsesc, imperf. 3 sg. prăsea; conj. prez. 3 sg. și pl. prăsească

prăși vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. prășesc, imperf. 3 sg. prășea, conj. prez. 3 sg. și pl. prășească

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PRĂSI vb. v. acumula, aduna, agonisi, concepe, economisi, face, înmulți, naște, procrea, strânge.

PRĂȘI vb. (AGRIC.) a săpa, (Olt.) a târși. (~ la porumb.)

PRĂȘIT adj. (AGRIC.) (reg.) săpat. (Porumb ~.)

PRĂȘIT s. (AGRIC.) prașilă, prășire, sapă, săpare, săpat, (pop.) prașă, prășitură, (reg.) copoit, prășeală, săpătură, târșenit, târșit. (~ul porumbului.)

prăsi vb. v. ACUMULA. ADUNA. AGONISI. CONCEPE. ECONOMISI. FACE. ÎNMULȚI. NAȘTE. PROCREA. STRÎNGE.

PRĂSI vb. a se înmulți, a procrea, a se reproduce, (înv. și reg.) a se plodi, (reg.) a se puiți, (Mold.) a se puiezi, (înv.) a se propaga. (Cum se ~ aceste animale?)

PRĂSIT s. înmulțire, prăsire, procreare, reproducere, reproducție, (înv. și reg.) plodire. (~ animalelor domestice.)

PRĂȘI vb. (AGRIC.) a săpa, (Olt.) a tîrși. (~ la porumb.)

PRĂȘIT adj. (AGRIC.) (reg.) săpat. (Porumb ~.)

PRĂȘIT s. (AGRIC.) prașilă, prășire, sapă, săpare, săpat, (pop.) prașă, prășitură, (reg.) copoit, prășeală, săpătură, tîrșenit, tîrșit. (~ porumbului.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

prăsi (prăsesc, prăsit), vb. – A reproduce, a înmulți, a naște. Sb., slov. prasiti, bg. prasjă se „a se înmulți porcii” (Tiktin). Legătura cu rodi (Cihac, II, 317) nu este probabilă. – Der. prăsilă, s. f. (reproducție, generație; descendent, progenitură); prăsilos, adj. (prolific); prăstură, s. f. (înv., iapă), în loc de prăsitură; împrăsili, vb. (a reproduce); prăseală, s. f. (înv., reproducere).

prăși (prășesc, prășit), vb. – A săpa, a curăța de buruieni. – Megl. prăsǫs, prășiri. Sl. prašiti „a se face praf” (Cihac, II, 285), cf. sb., cr., slov., ceh. prašiti și praf.Der. prașilă (var. prășilă, prașe), s. f. (săpare, curățare de buruieni), dintr-un sl. *prašilo (după părerea improbabilă a lui Byhan 328, într-un sl. prąštilo); prășit, s. n. (prașilă); prășitor, s. m. (cel care prășește); prășitoare, s. f. (mașină de prășit). După Miklosich, Wander., 18, rut. prašuwaty provine din rom.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

prăsi, prăsesc v. t. a strânge bani, a economisi bani; a-și spori banii adunați

Intrare: prăsi
verb (VT401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • prăsi
  • prăsire
  • prăsit
  • prăsitu‑
  • prăsind
  • prăsindu‑
singular plural
  • prăsește
  • prăsiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • prăsesc
(să)
  • prăsesc
  • prăseam
  • prăsii
  • prăsisem
a II-a (tu)
  • prăsești
(să)
  • prăsești
  • prăseai
  • prăsiși
  • prăsiseși
a III-a (el, ea)
  • prăsește
(să)
  • prăsească
  • prăsea
  • prăsi
  • prăsise
plural I (noi)
  • prăsim
(să)
  • prăsim
  • prăseam
  • prăsirăm
  • prăsiserăm
  • prăsisem
a II-a (voi)
  • prăsiți
(să)
  • prăsiți
  • prăseați
  • prăsirăți
  • prăsiserăți
  • prăsiseți
a III-a (ei, ele)
  • prăsesc
(să)
  • prăsească
  • prăseau
  • prăsi
  • prăsiseră
Intrare: prăsit (adj.)
prăsit1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prăsit
  • prăsitul
  • prăsitu‑
  • prăsi
  • prăsita
plural
  • prăsiți
  • prăsiții
  • prăsite
  • prăsitele
genitiv-dativ singular
  • prăsit
  • prăsitului
  • prăsite
  • prăsitei
plural
  • prăsiți
  • prăsiților
  • prăsite
  • prăsitelor
vocativ singular
plural
Intrare: prăsit (s.n.)
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prăsit
  • prăsitul
  • prăsitu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • prăsit
  • prăsitului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: prăși
verb (VT402)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • prăși
  • prășire
  • prășit
  • prășitu‑
  • prășind
  • prășindu‑
singular plural
  • prășește
  • prășiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • prășesc
(să)
  • prășesc
  • prășeam
  • prășii
  • prășisem
a II-a (tu)
  • prășești
(să)
  • prășești
  • prășeai
  • prășiși
  • prășiseși
a III-a (el, ea)
  • prășește
(să)
  • prășească
  • prășea
  • prăși
  • prășise
plural I (noi)
  • prășim
(să)
  • prășim
  • prășeam
  • prășirăm
  • prășiserăm
  • prășisem
a II-a (voi)
  • prășiți
(să)
  • prășiți
  • prășeați
  • prășirăți
  • prășiserăți
  • prășiseți
a III-a (ei, ele)
  • prășesc
(să)
  • prășească
  • prășeau
  • prăși
  • prășiseră
prășui
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: prășit (adj.)
prășit1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prășit
  • prășitul
  • prășitu‑
  • prăși
  • prășita
plural
  • prășiți
  • prășiții
  • prășite
  • prășitele
genitiv-dativ singular
  • prășit
  • prășitului
  • prășite
  • prășitei
plural
  • prășiți
  • prășiților
  • prășite
  • prășitelor
vocativ singular
plural
Intrare: prășit (s.n.)
prășit2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prășit
  • prășitul
  • prășitu‑
plural
  • prășituri
  • prășiturile
genitiv-dativ singular
  • prășit
  • prășitului
plural
  • prășituri
  • prășiturilor
vocativ singular
plural
prășuit
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

prăsi, prăsescverb

  • 1. reflexiv (Despre animale) A face pui; a se reproduce, a se înmulți. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Ce ara și semăna, prea puține aduna; iar păsările de i se prăseau, prea puține îi rămîneau. VISSARION, B. 94. DLRLC
    • format_quote Acum are-o turmă mare-mare, care de-atunci s-a prăsit numai din mioara aceea. RETEGANUL, P. I 37. DLRLC
    • format_quote Pă caii ce se prăsea din aceste iepe încăleca numai împăratul. GORJAN, H. II 9. DLRLC
    • format_quote rar (Despre oameni) Trăiesc și se prăsesc din neam în neam, cei mai frumoși bărbați din tot plaiul împrejmuitor. ODOBESCU, S. III 172. DLRLC
    • 1.1. tranzitiv A crește animale, a face să se înmulțească. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Prăsiseră în fiecare an și porc și găini, care erau acum atît de multe și risipite prin grajd și șoproane, că nu le mai știau numărul. CAMIL PETRESCU, O. I 337. DLRLC
      • format_quote Hrănește și prăsește [iepuri de casă] în curtea mănăstirii. ODOBESCU, S. III 212. DLRLC
      • format_quote Stîne Mari Își cumpăra, Turme Grase Că-și prăsea. ANT. LIT. POP. I 458. DLRLC
      • format_quote rar (Cu privire la oameni) Oricum, n-ar fi fost mai bine să prăsească copii decît găini? Și cum i-ar fi iubit, mititeii de ei! MACEDONSKI, O. III 58. DLRLC
    • 1.2. tranzitiv figurat familiar A aduna, a economisi bani, a-și spori banii adunați. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Nu ți-ai prăsit un ban să-ți poți cîrpi o nevoie la o vreme grea, ori să te chemi și tu că ai doi juncani în bătătură, din munca ta. VLAHUȚĂ, N. 129. DLRLC
  • 2. tranzitiv A semăna, a îngriji și a răspândi cultura unei plante; a îngriji plantele ca să crească și să se înmulțească. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Pînă dimineață... să prăsești vie, iar pe dimineață să-mi aduci struguri copți din ea. RETEGANUL, P. V 49. DLRLC
    • format_quote Pre vremea aceea Bacus, zeul vinului și al bețivilor, umbla de cutreiera lumea, învățînd și pre bun și pre rău cum să prăsească și să lucreze vița. ISPIRESCU, U. 103. DLRLC
    • format_quote Locuitorii... din toate celelalte sate au fost prăsit cultura cînepei și a inului. I. IONESCU, D. 201. DLRLC
    • 2.1. reflexiv (Despre plante) A se înmulți, a se extinde (spontan sau prin cultivare) pe un anumit teritoriu. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Fata le dete la toți sămînță, să-și semene și ei pe acasă buruiana dracului, adecă tutun. Așa s-a prăsit tutunul în lume. RETEGANUL, P. II 69. DLRLC
etimologie:

prăsit, prăsiadjectiv

etimologie:
  • vezi prăsi DEX '09 DEX '98

prăsitsubstantiv neutru

etimologie:
  • vezi prăsi DEX '98 DEX '09

prăși, prășescverb

  • 1. A lucra cu sapa sau cu prășitoarea spațiul de sol dintre rândurile distanțate ale unor plante de cultură, pentru a distruge buruienile, a afâna pământul etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Felul lor de a lucra pămîntul, de a prăși cu plugul popușoaiele, de a secera grîul, de a-l lega în snopi, toate obiceiurile și tradițiile răsturnate – îi puseseră pe gînduri. ANGHEL-IOSIF, C. L. 56. DLRLC
    • format_quote (și) absolut Am prășit și am secerat, Am cosit și-am adunat. MARIAN, S. 38. DLRLC
  • 2. regional A curăța aria de buruieni înainte de a aduce snopii pentru treierat. DLRLC
    • format_quote reflexiv pasiv În ajunul căratului, acest loc se prășește, adecă se curăță de buruienile care crescuseră pe el și de gunoiul care din întîmplare se poate găsi. PAMFILE, A. R. 144. DLRLC
etimologie:

prășit, prășiadjectiv

  • 1. (Despre terenuri cultivate sau plante de cultură) Care este săpat și curățat de buruieni, afânat etc. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • vezi prăși DEX '98 DEX '09

prășit, prășiturisubstantiv neutru

etimologie:
  • vezi prăși DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.