18 definiții pentru tarabă
din care- explicative DEX (8)
- ortografice DOOM (4)
- etimologice (1)
- argou (3)
- sinonime (2)
Explicative DEX
TARABĂ, tarabe, s. f. 1. Un fel de masă pe care negustorii (ambulanți) își expun și își vând marfa la târguri, în piețe sau pe străzi. ◊ Loc. adj. De tarabă = de calitate inferioară; p. ext. mahalagesc, trivial. 2. Tejghea (de cârciumă) la care stă negustorul. – Din tc. tarab.
tarabă sf [At: (a. 1776) URICARIUL XIX, 381 / V: (reg) tăr~ / Pl: ~be, (reg) tărăbi / E: tc daraba (dal taraba), srb taraba, bg тараба] 1 Masă improvizată pe care negustorii (ambulanți) își expun marfa la târguri, în piețe sau pe străzi. 2 Tejghea (1). 3 (Pex) Prăvălioară. 4 (Fam; dep; îla) De ~ Mahalagesc. 5 (Fam; dep; îal) De calitate proastă. 6 Tejghea de cârciumă la care stă negustorul. 7 (Înv) Tocător pentru tăiat carne. 8 (Reg) Gard făcut din scânduri sau din leațuri. 9 (Reg) Partea bătută cu scânduri la un pridvor. 10 (Mun) Ușă la beci, la pod sau la cuptor. 11 (Reg; rar) Oblon mobil la o prăvălie Si: (îrg) trapă1 (4).
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
TARABĂ, tarabe, s. f. 1. Un fel de masă pe care negustorii (ambulanți) își expun și își vând marfa la târguri, în piețe sau pe străzi. ◊ Loc. adj. (Depr.) De tarabă = de calitate proastă, p. ext. mahalagesc, trivial. 2. Tejghea (de cârciumă) la care stă negustorul. – Din tc. tarab.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de dante
- acțiuni
TARABĂ, tarabe, s. f. 1. Masă improvizată pe care negustorii ambulanți își expun și își vînd marfa la tîrguri, în piețe sau pe străzi; masă pe care se așază mărfurile într-un magazin (v. tejghea). Tatăl lui Bică avea chioșc de ziare și, în același timp, pe-o tarabă în fața chioșcului, rahat, caramele, susan. PAS, Z. I 164. Cîrnați uscați atîrnați în cuie și cu teancuri de pastramă pe tarabă. DELAVRANCEA, O. II 271. ◊ Loc. adj. (Depreciativ) De tarabă = care poate face obiectul unei tîrguieli, unei tocmeli. Chestie de tarabă, onorabile! daraveri de clopotniță, stimabile! CARAGIALE, O. I 142. 2. Masă, tejghea (de cîrciumă) unde stă negustorul. În crîșma goală și zăvorîtă, vînzătorul de otrăvuri, la lumina sarbădă a lămpii, își socotea pe tarabă banii. ANGHEL-IOSIF, C. L. 184. Își face loc... prin înghesuiala prăvăliei și ajunge pînă la taraba de marmoră. CARAGIALE, O. II 81. Doritor... de a părăsi mai degrabă altarul pentru ca să se ducă la taraba crîșmei. ALECSANDRI, S. 6. – Pl. și: tărăbi (SADOVEANU, O. VII 143, CREANGĂ, A. 85, EMINESCU, O. I 130).
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
TARABĂ, tarabe, s. f. 1. Masă improvizată pe care negustorii ambulanți își expun și își vînd marfa la tîrguri, în piețe sau pe străzi. ◊ Loc. adj. (Depr.) De tarabă = mahalagesc, trivial. 2. Tejghea (de cîrciumă) la care stă negustorul. – Tc. tarab.
- sursa: DLRM (1958)
- adăugată de pan111
- acțiuni
tarabă f. 1. masă de lucru sau de întins marfa: scaunele măcelarilor și tarabele gelepilor OD.; 2. prăvălioară, magherniță: umbla pe la tărăbile jidovești Cr.; fig. ramul dicanicesc, o tabără unde se vinde sfânta dreptate cu dramul și cu vurta AL. 3. ușă culcată pe o gaură de beciu; 4. oblon ce se ridică și se lasă. [Turc. TARAB, tejghea].
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
tarábă f., pl. e și tărăbĭ (turc. tarab [Șăĭn.], d. ar. darabah, tarabă; bg. sîrb. taraba, scîndură. Cp. cu tarapana). Masă de expus marfa. Cînd o vede pe tarabă, gîndește că-ĭ otravă, se zice despre un ghĭorlan care se uĭtă mirat la un fel de mîncare ne maĭ văzut de el. Tejghea. Fig. Întreprindere neonestă: acest ziar e o tarabă.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
tărabă sf vz tarabă
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Ortografice DOOM
tarabă s. f., g.-d. art. tarabei; pl. tarabe
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
tarabă s. f., g.-d. art. tarabei; pl. tarabe
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
tarabă s. f., g.-d. art. tarabei; pl. tarabe
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
tarabă, pl. tarabe
- sursa: MDO (1953)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
Etimologice
tarabă (tărăbi), s. f. – Tejghea, masă de expus mărfurile. Tc. tarab, din arab. darabah (Șeineanu, II, 348). – Der. tarabagiu, s. m. (negustor de la tarabă); tărăbuță, s. f. (bagaje, catrafuse) se folosește mai ales la pl.
- sursa: DER (1958-1966)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Argou
tarabă, tarabe s. f. (er., prst.) vagin.
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
a scoate taraba în stradă expr. (prst.) a ieși pe stradă la acostat clienți.
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
a-și bate taraba de cineva expr. a-și bate joc de cineva, a lua peste picior pe cineva.
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Sinonime
TARABĂ s. masă, tejghea, (prin Transilv.) pudli, (Transilv. și Ban.) pult, (Bucov.) șinc, (înv.) comptoar, sarghie. (Pune marfa pe ~.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
TARABĂ s. masă, tejghea, (prin Transilv.) pudli, (Transilv. și Ban.) pult, (Bucov.) șinc, (înv.) comptoar, sarghie. (Pune marfa pe ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
tarabă, tarabesubstantiv feminin
- 1. Un fel de masă pe care negustorii (ambulanți) își expun și își vând marfa la târguri, în piețe sau pe străzi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Tatăl lui Bică avea chioșc de ziare și, în același timp, pe-o tarabă în fața chioșcului, rahat, caramele, susan. PAS, Z. I 164. DLRLC
- Cîrnați uscați atîrnați în cuie și cu teancuri de pastramă pe tarabă. DELAVRANCEA, O. II 271. DLRLC
- De tarabă = de calitate inferioară. DEX '09
- Care poate face obiectul unei târguieli, unei tocmeli. DLRLC
- Chestie de tarabă, onorabile! daraveri de clopotniță, stimabile! CARAGIALE, O. I 142. DLRLC
-
- Mahalagesc, trivial. DEX '09 DEX '98sinonime: mahalagesc trivial
-
-
- 2. Tejghea (de cârciumă) la care stă negustorul. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: tejghea
- În crîșma goală și zăvorîtă, vînzătorul de otrăvuri, la lumina sarbădă a lămpii, își socotea pe tarabă banii. ANGHEL-IOSIF, C. L. 184. DLRLC
- Își face loc... prin înghesuiala prăvăliei și ajunge pînă la taraba de marmoră. CARAGIALE, O. II 81. DLRLC
- Doritor... de a părăsi mai degrabă altarul pentru ca să se ducă la taraba crîșmei. ALECSANDRI, S. 6. DLRLC
-
- comentariu Plural și: tărăbi. DLRLC
etimologie:
- tarab DEX '09 DEX '98