2 intrări

21 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TRANSMÍTERE, transmiteri, s. f. Acțiunea de a (se) transmite și rezultatul ei. – V. transmite.

TRANSMÍTERE, transmiteri, s. f. Acțiunea de a (se) transmite și rezultatul ei. – V. transmite.

transmitere sf [At: COSTINESCU / Pl: ~ri / E: transmite] 1 Trecere a unui obiect, a unui lucru etc. dintr-un loc în altul, de la o persoană la alta etc. Si: transmisiune (1). 2 Trecere a unui bun spiritual, a unei caracteristici ereditare etc. de la o generație la alta, de la o epocă la alta Si: transmisiune (2). 3 Aducere la cunoștință (prin intermediul cuiva sau a ceva) Si: comunicare. 4 (Jur) Transmisiune 5 (Fiz; Teh) Transmisiune (4). 6 (Tel) Transmisiune (6). 7 (Teh) Transmisiune. 8 Trecere a unei boli de la un om la altul sau de la un animal la om.

TRANSMÍTERE, transmiteri, s. f. Acțiunea de a transmite.

TRANSMÍTERE s.f. Acțiunea de a transmite și rezultatul ei; transmisiune; înmânare, remitere; comunicare. [< transmite].

TRANSMÍTE, transmit, vb. III. Tranz. 1. A trimite sau a comunica ceva prin intermediul unei persoane, al unei scrisori etc. ♦ A aduce la cunoștința cuiva un lucru, un fapt; a comunica cuiva ceva. ♦ A comunica ceva cu ajutorul unui post emițător de radio, de televiziune, de telegraf; a emite. 2. A face să ajungă la altul, a trece din om în om. 3. (Jur.) A trece un bun, un drept etc. de la o persoană la alta. 4. A realiza o deplasare de energie, de radiații, de unde etc. ♦ Refl. (Despre energie, radiații, unde etc.) A trece dintr-un loc în altul; a se propaga. 5. A comunica o mișcare de la o mașină la alta sau de la un organ al unei mașini la altul. [Perf. s. transmisei, part. transmis] – Din fr. transmettre, lat. transmittere.

transmite [At: MAIORESCU, CR. I, 75 / Pzi: ~mit / E: fr transmettre, lat transmittere] 1 vt (C. obiecte) A trece dintr-un loc în altul, de la o persoană la alta. 2 vt (C. i. bunuri spirituale, caracteristici ereditare etc.) A trece de la o generație la alta, de la o epocă la alta. 3 vr (D. sentimente, stări sufletești etc.) A trece de la o persoană la alta. 4 vt A aduce la cunoștință (prin intermediul cuiva sau a ceva) Si: a comunica, a împărtăși, (îrg) a porunci. 5 vt (Jur) A trece un bun, un drept etc. de la o persoană la alta, prin act juridic sau prin efectul legii. 6 vr (Fiz; Teh; d. energie, radiații, unde etc.) A trece de la un sistem tehnic2 la altul Si: a se propaga. 1 vt (Teh) A comunica o mișcare de la un organ de mașină la altul, de la un agregat la altul Si: a traduce (12), (îvr) a se transplanta (2). 8 vt (Tel) A trimite semnale de la un post emițător de telegrafie, telefonie sau radiocomunicații, în scopul recepționării lor Si: a emite. 9-10 vtr (C. i. boli, agenți ai unor boli) A face să treacă (sau a trece) de la un om la altul sau de la un animal la om. 11 vt (Fzl) A face să treacă o excitație nervoasă dintr-un punct în altul al unui organism Si: (îvr) a transmuta (2).

TRANSMÍTE, transmit, vb. III. Tranz. 1. A trimite sau a comunica ceva prin intermediul unei persoane, al unei scrisori etc. ♦ A aduce la cunoștința cuiva un lucru, un fapt; a comunica cuiva ceva. ♦ A comunica ceva cu ajutorul unui post emițător de radio, de televiziune, de telegraf; a emite. 2. A face să ajungă la altul, a trece din om în om. 3. (Jur.) A trece un bun, un drept etc. de la o persoană la alta. 4. A realiza o deplasare de energie, de radiații, de unde etc. ♦ Refl. (Despre energie, radiații, unde etc.) a trece dintr-un loc în altul; a se propaga. 5. A comunica o mișcare de la o mașină la alta sau de la un organ al unei mașini la altul. [Perf. s. transmisei, part. transmis] – Din fr. transmettre, lat. transmittere.

TRANSMÍTE, transmít, vb. III. Tranz. 1. A trimite ceva prin intermediul unei persoane, unei scrisori etc. Grigore îi mulțumi, transmițînd mulțumiri și Nadinei. REBREANU, R. I 250. ♦ A aduce la cunoștință, a comunica ceva. Știrea trecu din ureche în ureche, transmisă la toți membrii familiei. C. V. 9. Transmise bătrînului complimente prietenești de la Gavrilaș. REBREANU, R. I 206. 2. A comunica cu ajutorul unui post emițător de radio sau de telegraf; a emite. Radiojurnalul de duminecă transmite știrile cele mai importante ale săptămînii. BARANGA, I. 167. Postul de radio transmite... muzică simfonică. STANCU, U.R.S.S. 153. Am primit depeșa ta din Ploiești, azi, marți dimineață, aici la Lipsca, transmisă din Berlin, de unde îți telegrafiasem ieri. CARAGIALE, O. VII 260. 3. A face să treacă, să ajungă la altul, a comunica, a propaga, a împărtăși. Veacul trecut și generația care ne-a precedat ne-au transmis o icoană măreață a lui Alecsandri. SADOVEANU, E. 59. Îmi vei spune negreșit dacă novela mea merită să fie transmisă posterității. GANE, N. III 143. ◊ Refl. pas. Bătrînul vorbește încet, cu emoție și această emoție ni se transmite. STANCU, U.R.S.S. 87. Prin poezie s-au transmis generațiilor posterioare toate experiențele ce nația omenească și-a tras din întîmplările și din cercetarea naturii lucrurilor. BOLLIAC, O. 34. 4. A trece un bun, un drept etc. de la o persoană la alta. 5. A comunica o mișcare de la o mașină la alta sau de la un organ al unei mașini la altul. – Forme gramaticale: perf. s. transmisei, part. transmis.

TRANSMÍTE vb. III. 1. tr. A trimite ceva prin intermediul unei persoane, al unei scrisori etc. ♦ A comunica ceva. 2. tr. A comunica cu ajutorul unui post de emisie; a emite. 3. tr. (Jur.) A trece un bun, un drept etc. altei persoane. 4. tr., refl. A (se) propaga, a (se) comunica. [P.i. transmít, part. -is. / < lat. transmittere, cf. fr. transmettre].

TRANSMÍTE vb. I. tr. 1. a trimite ceva prin intermediul unei persoane, al unei scrisori etc. ♦ a comunica ceva. 2. a comunica cu ajutorul unui post de emisie; a emite. 3. (jur.) a trece un bun, un drept etc. altei persoane. II. tr., refl. a (se) propaga, a (se) comunica. (< fr. transmettre, lat. transmittere)

A TRANSMÍTE transmít tranz. 1) (ceva cuiva) A trimite indirect; a da printr-un intermediar. 2) (știri, informații) A aduce la cunoștință publicului larg; a emite; a comunica; a relata; a difuza. 3) (lumină, căldură, sunete, mirosuri etc.) A face să cuprindă spații tot mai largi; a răspândi; a difuza; a propaga. 4) A face să treacă de la un obiect la altul. 5) tehn. (mișcări, impulsuri etc.) A comunica unui corp, unui dispozitiv; a imprima. [Sil. trans-mi-] /<fr. transmettre, lat. transmittere

transmite v. 1. a face să treacă, s’ajungă undeva: a transmite un ordin; 2. a ceda: a transmite un drept; 3. a se propaga: sunetul se transmite în linie dreaptă.

*transmít, -mís, a -míte v. tr. (lat. transmittere, d. trans, dincolo, și mittere, a trimete. V. ad-mit). Trimet, fac să ajungă ceva undeva: a transmite un ordin. Cedez, daŭ: a transmite o proprietate. Fig. Daŭ pin molipsire: a transmite holera. Daŭ pin moștenire calitățile saŭ defectele: părințiĭ transmit copiilor caracterele lor. V. refl. Mă propag: lumina se transmite în linie dreaptă.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!transmítere (tran-smi-/trans-mi-) s. f., g.-d. art. transmíterii; pl. transmíteri

transmítere s. f. (sil. mf. trans-), g.-d. art. transmíterii; pl. transmíteri

!transmíte (a ~) (tran-smi-/trans-mi-) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. transmít, 1 pl. transmítem; conj. prez. 3 să transmítă; ger. transmițấnd; part. transmís

transmíte vb. (sil. mf. trans-), ind. prez. 1 sg. și 3 pl. transmít, 1 pl. transmítem, perf. s. 1 sg. transmiséi, 1 pl. transmíserăm; conj. prez. 3 sg. și pl. transmítă; part. transmís


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

TRANSMÍTERE s. 1. comunicare, trimitere. (~ unor vești.) 2. v. înmânare. 3. v. predare. 4. v. împărtășire. 5. trecere, (fam.) pasare. (~ scrisorii din mână în mână.) 6. v. transmisiune. 7. v. răspândire. 8. (FIZ.) emitere. (~ unui program radiofonic.) 9. transmisiune. (Curea de ~; ~ radiațiilor.)

TRANSMITERE s. 1. comunicare, trimitere. (~ unor vești.) 2. încredințare, înmînare, predare, remitere, (înv.) teslimarisire, teslimatisire, (turcism înv.) teslim, teslimat. (~ unei scrisori.) 3. depunere, înaintare, înmînare, predare, prezentare, remitere, (înv.) paradosire, paradosit. (~ situației solicitate.) 4. împărtășire. (~ unor opinii.) 5. trecere. (~ scrisorii din mînă în mînă.) 6. (JUR.) transfer, transmisiune. (~ de drepturi.) 7. difuzare, propagare, răspîndire. (~ unor știri.) 8. emitere. (~ unui program radiofonic.) 9. transmisiune. (Curea de ~; ~ radiațiilor.)

TRANSMÍTE vb. 1. a comunica, a spune, a zice, (înv.) a parastisi, (fig.) a servi. (I-am ~ tot ce mi-ai spus; le-a ~ ultimele noutăți.) 2. a prezenta. (Îți ~ salutările lui.) 3. a-i duce. (A-i ~ salutări de la...) 4. v. înmâna. 5. v. preda. 6. v. împărtăși. 7. v. anunța. 8. a da, a trece, (fam.) a pasa. (~ scrisoarea din mână în mână.) 9. a purta, a trece. (~ paharul din mână în mână.) 10. v. transfera. 11. a trece. (Maladia s-a ~ de la unul la altul.) 12. v. răspândi. 13. v. propaga. 14. v. emite.

arată toate definițiile

Intrare: transmitere
transmitere substantiv feminin
 • silabație: tran-smi-, trans-mi- info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • transmitere
 • transmiterea
plural
 • transmiteri
 • transmiterile
genitiv-dativ singular
 • transmiteri
 • transmiterii
plural
 • transmiteri
 • transmiterilor
vocativ singular
plural
Intrare: transmite
 • silabație: tran-smi-te, trans-mi-te info
verb (VT623)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • transmite
 • transmitere
 • transmis
 • transmisu‑
 • transmițând
 • transmițându‑
singular plural
 • transmite
 • transmiteți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • transmit
(să)
 • transmit
 • transmiteam
 • transmisei
 • transmisesem
a II-a (tu)
 • transmiți
(să)
 • transmiți
 • transmiteai
 • transmiseși
 • transmiseseși
a III-a (el, ea)
 • transmite
(să)
 • transmi
 • transmitea
 • transmise
 • transmisese
plural I (noi)
 • transmitem
(să)
 • transmitem
 • transmiteam
 • transmiserăm
 • transmiseserăm
 • transmisesem
a II-a (voi)
 • transmiteți
(să)
 • transmiteți
 • transmiteați
 • transmiserăți
 • transmiseserăți
 • transmiseseți
a III-a (ei, ele)
 • transmit
(să)
 • transmi
 • transmiteau
 • transmiseră
 • transmiseseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

transmitere

etimologie:

 • vezi transmite
  surse: DEX '09 DEX '98 DN

transmite

 • 1. A trimite sau a comunica ceva prin intermediul unei persoane, al unei scrisori etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Grigore îi mulțumi, transmițînd mulțumiri și Nadinei. REBREANU, R. I 250.
   surse: DLRLC
  • 1.1. A aduce la cunoștința cuiva un lucru, un fapt; a comunica cuiva ceva.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file 2 exemple
   exemple
   • Știrea trecu din ureche în ureche, transmisă la toți membrii familiei. C. PETRESCU, C. V. 9.
    surse: DLRLC
   • Transmise bătrînului complimente prietenești de la Gavrilaș. REBREANU, R. I 206.
    surse: DLRLC
  • 1.2. A comunica ceva cu ajutorul unui post emițător de radio, de televiziune, de telegraf.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: emite attach_file 3 exemple
   exemple
   • Radiojurnalul de duminecă transmite știrile cele mai importante ale săptămînii. BARANGA, I. 167.
    surse: DLRLC
   • Postul de radio transmite... muzică simfonică. STANCU, U.R.S.S. 153.
    surse: DLRLC
   • Am primit depeșa ta din Ploiești, azi, marți dimineață, aici la Lipsca, transmisă din Berlin, de unde îți telegrafiasem ieri. CARAGIALE, O. VII 260.
    surse: DLRLC
 • 2. A face să ajungă la altul, a trece din om în om.
  exemple
  • Veacul trecut și generația care ne-a precedat ne-au transmis o icoană măreață a lui Alecsandri. SADOVEANU, E. 59.
   surse: DLRLC
  • Îmi vei spune negreșit dacă novela mea merită să fie transmisă posterității. GANE, N. III 143.
   surse: DLRLC
  • reflexiv pasiv Bătrînul vorbește încet, cu emoție și această emoție ni se transmite. STANCU, U.R.S.S. 87.
   surse: DLRLC
  • reflexiv pasiv Prin poezie s-au transmis generațiilor posterioare toate experiențele ce nația omenească și-a tras din întîmplările și din cercetarea naturii lucrurilor. BOLLIAC, O. 34.
   surse: DLRLC
 • 3. științe juridice A trece un bun, un drept etc. de la o persoană la alta.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 4. A realiza o deplasare de energie, de radiații, de unde etc.
  surse: DEX '09 DEX '98
  • 4.1. reflexiv (Despre energie, radiații, unde etc.) A trece dintr-un loc în altul; a se propaga.
   surse: DEX '09 sinonime: propaga
 • 5. A comunica o mișcare de la o mașină la alta sau de la un organ al unei mașini la altul.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC

etimologie: