10 intrări

Articole pe această temă:

50 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile

leu3 sn [At: ALR SN I, h 234/235 / Pl: leie / E: ns cf leică2] (Reg) Pâlnie.

leu2 sm [At: (a. 1651) ap GCR I, 151/6 / Pl: lei / E: cdp tc arslanly, ger Löwen (taler)] 1 (Înv, șîs ~ nou) Unitate monetară în România, egală cu o sută de bani, stabilită prin reforma din 1867. 2 Monedă care reprezintă leul (1) Si: (înv; fam) franc (1). 3 (Șîs ~ vechi) Monedă de argint egală cu 40 de parale, care a circulat în țările române până la reforma din 1867. 4 (Mpl; lsg csc) Bani (2). 5 (Pex) Avere (4).

leu1 sm [At: COD. VOR2 391 / Pl: lei / E: ml leo] 1 Mamifer carnivor de talie mare din familia felidelor, cu blană scurtă de culoare gălbuie, și cu coamă bogată în jurul capului doar la mascul, deosebit de puternic și de vorace, care trăiește în Africa și în Asia meridională Si: (tcî) aslan (Panthera leo). 2 (În basme; îs) ~ paraleu Leu (1) mare și cu o putere extraordinară. 3 (Fig; șîs pui de ~) Om curajos, viteaz. 4 (Fig) Om agresiv, rău, crud etc. 5 (Îs) Partea ~lui Cea mai mare parte sau cea mai valoroasă pe care și-o însușește cel mai puternic dintre părtași la împărțirea unui bun. 6 (Pgn; îas) Cea mai importantă, cea mai valoroasă parte a unui lucru. 7 Reprezentare plastică a leului (1). 8 (Rel; fig) Diavol. 9 (Rel; fig) lisus Hristos. 10 (Îc) ~-de-mare (sau, înv, ~-marin) Mamifer carnivor acvatic asemănător cu foca, cu coamă asemănătoare cu cea a leului (1), care trăiește pe coastele Americii de Sud Si: otarie (Otaria byronia). 11 (Îc) ~l-furnicilor Insectă răpitoare, cu corpul lung și subțire, asemănătoare cu libelula (Myrmeleon formicarius). 12 (Ast; art.) Constelație din emisfera boreală. 13 A cincea zodie a anului, situată între rac și fecioară, cuprinzând perioada între 23 iulie și 21 august Si: (pop) calul, gavădul (6). 14 Persoană născută în zodia leului (13). 15 (Reg; art) Dans popular nedefinit mai îndeaproape. 15[1] (Reg; art) Melodie după care se execută dansul leul (15). 16 (Îc) Gura-~lui Planta Anthirrium majus.

 1. Numerotare incorectă a sensurilor: «15» după «15» — LauraGellner

LEU2, lei, s. m. Unitate bănească oficială a României începând din 1867 și a Republicii Moldova din 1993. – Din leu1 (cu sensul după tc. arslanly).

LEU1, lei, s. m. 1. Mamifer carnivor de talie mare din familia felidelor, cu corpul acoperit cu blană scurtă de culoare gălbuie și cu o coamă bogată în jurul capului, deosebit de puternic și de vorace, care trăiește în Africa și în Asia Meridională (Panthera leo). ◊ (În basme) Leu-paraleu = leu mare și cu o putere extraordinară; fig. om curajos, viteaz. ◊ Expr. Partea leului = partea cea mai mare, cea mai valoroasă din împărțeala unui bun și pe care și-o însușește cel mai puternic dintre părtași. ◊ Compuse: leu-de-mare = mamifer carnivor acvatic asemănător cu foca, având o coamă pe gât, piept și omoplat (Otaria byronia); leul-furnicilor = insectă asemănătoare cu libelula, ale cărei larve se hrănesc cu insecte (Myrmeleon formicarius).Fig. Om puternic, viteaz. 2. N. pr. art. Numele unei constelații. ♦ Al cincilea semn zodiacal, între Rac și Fecioară, corespunzând perioadei 22 iulie – 23 august. – Cf. lat. leo.

LEU1, lei, s. m. 1. Mamifer carnivor de talie mare din familia felidelor, cu corpul acoperit cu blană scurtă de culoare gălbuie și cu o coamă bogată în jurul capului, deosebit de puternic și de vorace, care trăiește în Africa și în Asia meridională (Panthera leo) ◊ (În basme) Leu-paraleu = leu mare și cu o putere extraordinară; fig. om curajos, viteaz. ◊ Expr. Partea leului = partea cea mai mare, cea mai valoroasă din împărțeala unui bun și pe care și-o însușește cel mai puternic dintre părtași. ◊ Compuse: leu-de-mare = mamifer carnivor acvatic asemănător cu foca, având o coamă pe gât, piept și omoplat (Otaria byronia); leul-furnicilor = insectă asemănătoare cu libelula, ale cărei larve se hrănesc cu insecte (Myrmeleon formicarius).Fig. Om puternic, viteaz. 2. (Art.) Numele unei constelații. – Et. nec. Cf. lat. leo.

LEU2, lei, s. m. Unitate monetară principală în România, egală cu 100 de bani; franc1. – Din leu1 (cu sensul după tc. arslanly).

LEU2, lei, s. m. Unitatea monetară a statului romîn, egală cu 100 de bani. Nu are un singur leu în fundul unui buzunar. C. PETRESCU, C. V. 129. Așa-i că ți-a mîncat nouă sute de lei? CREANGĂ, A. 17. Am avut vreo cîțiva lei. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 181.

LEU1, lei, s. m. Animal mare de pradă, din familia felidelor, cel mai puternic mamifer carnivor cu blană scurtă de culoare gălbuie și cu coama bogată la masculi și care trăiește în Africa și în Asia meridională (Felis leo). Un leu bătrîn și grav, cu capul culcat pe labele de dinainte, pare că visează. DEMETRESCU, O. 118. ◊ (În comparații) La masă se repezea ca leul, apuca polonicul, cotrobăia prin cazan și își umplea strachina cu ce era mai bun. SADOVEANU, O. VI 169. Ar răcni ca leii, dar vai! nu poate plînge. EMiNESCU, O. I 88. De-aș avea, pe gîndul meu, Un cal aprig ca un leu, Negru ca păcatul greu. ALECSANDRI, P. A. 36. ◊ (În basme) Leu-paraleu = leu mare și cu putere extraordinară; fig. om curajos, viteaz, vajnic. Atunci numai iaca și împăratul vine ca un leu-paraleu, să-și ieie fata. CREANGĂ, P. 269. Spune mie, dragul meu, Cine din miel cu blîndețe te-a făcut leu-paraleu? ALECSANDRI, T. 162. ◊ Expr. Partea leului = partea cea mai mare (aproape întreagă), pe care cel mai puternic și-o ia la împărțeală. ♦ Compus: (Bot.) gura leului v. gură.Fig. Om puternic, viteaz. Uimit, Ghirai se scoală, cu mîna lui disface Unealta de robie sub care leul zace. ALECSANDRI, P. A. 172.

leu s. m., art. léul; pl. lei, art. léii

LEU s. 1. (ZOOL.; Panthera leo) (turcism înv.) aslan. 2. (ZOOL.) leu-de-mare (Otaria byronia) = otarie. 3. (ASTRON.; art.) (pop.) calul (art.) gavădul (art.).

LEU s. (fam.) franc. (N-am un ~!)

léu (léi), s. m.1. Animal. – 2. Monedă românească. Circula cu acest nume în sec. XVII, cînd valora 120 de bani. Lat. lĕo, împrumut cult, probabil din sec. XVII. Der. nemijlocită din lat. (Pușcariu 968; Pascu, I, 107; Diculescu, Elementele, 427) nu pare posibilă fonetic (lĕo ar fi dat *ieu, ca lĕporemiepure). Nu e sigur, așa cum consideră Diculescu și Scriban, că Lăune ar fi reprezentantul cazului oblic, cf. lăun. Cu atît mai puțin este probabilă der. din sl. livŭ (Conev 56). Sensul al doilea este o traducere din tc. arslanli „leu” și „piastru” (Tiktin). – Der. leoaie, s. f. (înv., leona) pe care Pușcariu 966 îl derivă din lat. *lĕonia, este tot echivocă; leoaică, s. f.; leiță, s. f. (înv., leoaică). – Din rom. pare să provină rut. lew (Miklosich, Wander., 17).

LEU2 lei m. Unitate a sistemului monetar în România și Republica Moldova, egală cu o sută de bani. [Monosilabic] /Din leu I

LEU1 lei m. 1) Mamifer carnivor de talie mare, cu blană de culoare gălbuie și coamă bogată, care trăiește în Africa. ◊ ~-paraleu a) animal fantastic din basmele populare; b) om foarte puternic și viteaz. Partea ~lui partea cea mai mare, cea mai valoroasă din împărțeala unui bun, pe care și-o însușește cel mai puternic dintre părtași. 2) fig. Om puternic și curajos. ◊ Pui de ~ om tânăr, voinic și viteaz. 3) art. Constelație zodiacală. 4): ~-de-mare mamifer carnivor adaptat la viața de mare. ~l-furnicilor insectă asemănătoare cu libelula, care se hrănește, mai ales, cu larve de furnici. [Monosilabic] /Orig. nec.

leu m. 1. (vechiu) monedă de argint în valoare de 40 parale; 2. (nou) francul de astăzi. [După leul de argint (ARSLANI GURUŠ, piastrul cu leul); bătut pentru întâia oară de Soliman II].

leu m. 1. cel mai mare dintre cuadrupedele carnivore, puternic și îndrăzneț („regele animalelor”), locuiește mai ales în Africa; 2. al cincelea semn al zodiacului; 3. fig. om foarte viteaz: leul dela Călugăreni, Mihaiu-Viteazul. [Lat. LEO].

leŭ m. (lat. lĕo, de unde trebuĭa să se facă *ĭeŭ, dar, supt infl. ac. leonem, păstrat în rom. Lăune, nume geogr. în Arg. și Olt. s’a făcut leŭ; it. leone și lione, pv. leo, fr. lion, sp. león, pg. leâo. După alțiĭ, leŭ ar veni din ngr. léon, de unde, pin latină, apoĭ gotică, vine vsl. livŭ și bg. lev). Cel maĭ puternic animal felin, supranumit „regele animalelor”. Fig. Om viteaz. O constelațiune a zodiaculuĭ (luna Iuliŭ). O veche monetă de argint în valoare de 40 de parale, după turc. arslany gurúș, piastru saŭ groș pe care era reprezentat un leŭ, bătut întîĭa oară de Soliman II († 1566) și imitat după taleru olandez leeuwendaalder, germ. löwentaler), pe care era reprezentat un leŭ încălecat de un cavaler. (De la 1867 a devenit unitatea monetară românească, ĭar numele de leŭ noŭ s’a dat greșit franculuĭ, după cum ar fi greșit cot orĭ cot noŭ îld. metru. Leŭ de mare, otarie. Leu furnicilor, un fel de insect nevropter care se nutrește cu larve de furnicĭ. – Leu (animalu) are în prejuru gîtuluĭ o coamă (pe cînd leoaĭca n’are), păr galben și coada terminată c’un canaf. Trăĭește maĭ mult singuratic pin toată Africa și sudu Asiiĭ pînă pin India și e de o putere și de o agerime ca și a tigruluĭ. Atacă maĭ mult vitele și rar oameniĭ. Mugetu luĭ e teribil și se aude foarte departe, Astăzĭ, din cauza vînătoriĭ pe care ĭ-o fac oameniĭ, devine tot maĭ rar. V. leonin.

îleu i [At: CONTEMPORANUL VI, 7 / E: fo] (Pfm) Aoleu.

!gúra-léului (plantă) (-le-u-) s. f. art., g.-d. art. gúrii-léului

arată toate definițiile

Intrare: Leu
nume propriu (I3)
 • Leu
Intrare: leu (fin.)
substantiv masculin (M69)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • leu
 • leul
 • leu‑
plural
 • lei
 • leii
genitiv-dativ singular
 • leu
 • leului
plural
 • lei
 • leilor
vocativ singular
 • leule
plural
 • leilor
Intrare: leu (pâlnie)
leu (pâlnie) substantiv neutru
substantiv neutru (N42)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • leu
 • leul
 • leu‑
plural
 • leie
 • leiele
genitiv-dativ singular
 • leu
 • leului
plural
 • leie
 • leielor
vocativ singular
plural
Intrare: leu (zool.)
substantiv masculin (M69)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • leu
 • leul
 • leu‑
plural
 • lei
 • leii
genitiv-dativ singular
 • leu
 • leului
plural
 • lei
 • leilor
vocativ singular
 • leule
plural
 • leilor
Intrare: gura-leului
substantiv feminin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gura-leului
plural
genitiv-dativ singular
 • gurii-leului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: îleu
îleu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: leu-de-mare
leu-de-mare substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • leu-de-mare
 • leul-de-mare
plural
 • lei-de-mare
 • leii-de-mare
genitiv-dativ singular
 • leu-de-mare
 • leului-de-mare
plural
 • lei-de-mare
 • leilor-de-mare
vocativ singular
plural
Intrare: leu-paraleu
leu-paraleu substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • leu-paraleu
 • leul-paraleul
plural
 • lei-paralei
 • leii-paraleii
genitiv-dativ singular
 • leu-paraleu
 • leului-paraleului
plural
 • lei-paralei
 • leilor-paraleilor
vocativ singular
plural
Intrare: Leul
substantiv masculin (M69)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • Leul
 • Leu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • Leului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: leul-furnicilor
substantiv masculin compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • leul-furnicilor
plural
 • leii-furnicilor
genitiv-dativ singular
 • leului-furnicilor
plural
 • leilor-furnicilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

leu (fin.)

 • 1. Unitate bănească oficială a României începând din 1867 și a Republicii Moldova din 1993.
  surse: DEX '09 NODEX 3 exemple
  exemple
  • Nu are un singur leu în fundul unui buzunar. C. PETRESCU, C. V. 129.
   surse: DLRLC
  • Așa-i că ți-a mîncat nouă sute de lei? CREANGĂ, A. 17.
   surse: DLRLC
  • Am avut vreo cîțiva lei. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 181.
   surse: DLRLC
 • diferențiere Unitate monetară principală în România, egală cu 100 de bani; franc (2.).
  surse: DEX '98 DLRLC

etimologie:

 • leu (1.) (cu sensul după limba turcă arslanly).
  surse: DEX '09 NODEX

leu (zool.) byronia leo panthera

 • 1. admite vocativul Mamifer carnivor de talie mare din familia felidelor, cu corpul acoperit cu blană scurtă de culoare gălbuie și cu o coamă bogată în jurul capului, deosebit de puternic și de vorace, care trăiește în Africa și în Asia meridională (Panthera leo)
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX 4 exemple
  exemple
  • Un leu bătrîn și grav, cu capul culcat pe labele de dinainte, pare că visează. DEMETRESCU, O. 118.
   surse: DLRLC
  • (În comparații) La masă se repezea ca leul, apuca polonicul, cotrobăia prin cazan și își umplea strachina cu ce era mai bun. SADOVEANU, O. VI 169.
   surse: DLRLC
  • (În comparații) Ar răcni ca leii, dar vai! nu poate plînge. EMiNESCU, O. I 88.
   surse: DLRLC
  • (În comparații) De-aș avea, pe gîndul meu, Un cal aprig ca un leu, Negru ca păcatul greu. ALECSANDRI, P. A. 36.
   surse: DEX '09
  • 1.1. (În basme) Leu-paraleu = leu mare și cu o putere extraordinară.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX un exemplu
   exemple
   • Atunci numai iaca și împăratul vine ca un leu-paraleu, să-și ieie fata. CREANGĂ, P. 269.
    surse: DLRLC
   • 1.1.1. figurat Om curajos, viteaz, vajnic.
    surse: DEX '09 DLRLC NODEX un exemplu
    exemple
    • Spune mie, dragul meu, Cine din miel cu blîndețe te-a făcut leu-paraleu? ALECSANDRI, T. 162.
     surse: DLRLC
  • 1.2. expresie Partea leului = partea cea mai mare, cea mai valoroasă din împărțeala unui bun și pe care și-o însușește cel mai puternic dintre părtași.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
  • 1.3. compus Leu-de-mare = mamifer carnivor acvatic asemănător cu foca, având o coamă pe gât, piept și omoplat (Otaria byronia).
   surse: DEX '98 NODEX
  • 1.4. compus Leul-furnicilor = insectă asemănătoare cu libelula, ale cărei larve se hrănesc cu insecte (Myrmeleon formicarius).
   surse: DEX '09 NODEX
  • surse: DLRLC
  • 1.6. figurat Om puternic, viteaz.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX un exemplu
   exemple
   • Uimit, Ghirai se scoală, cu mîna lui disface Unealta de robie sub care leul zace. ALECSANDRI, P. A. 172.
    surse: DLRLC
   • 1.6.1. Pui de leu = om tânăr, voinic și viteaz.
    surse: NODEX

etimologie:

gura-leului

 • 1. Gura-leului = plantă erbacee ornamentală cu flori bilabiate, de diverse culori, asemănătoare cu o gură care se cască dacă le apeși la bază (1.) (Antirrhinum majus).
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX un exemplu
  exemple
  • Iată iasomie, gura-leului. NEGRUZZI, S. I 101.
   surse: DLRLC

etimologie:

Leul Leu

 • 1. articulat Numele unei constelații.
  surse: DEX '09 DEX '98 NODEX
  • 1.1. Al cincilea semn zodiacal, între Rac și Fecioară, corespunzând perioadei 22 iulie – 23 august.
   surse: DEX '09

etimologie: