20 de definiții pentru ișlic

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

IȘLIC, ișlice, s. n. (Înv.) Căciulă de blană scumpă sau de postav, de format mare, cilindrică sau cu fundul pătrat (din alt material), purtată de domni, de boieri și uneori de soțiile lor, iar mai târziu de negustori, de lăutari etc. ◊ Expr. A călca (pe cineva) pe colțul ișlicului sau a pocni (pe cineva) la coada ișlicului = a jigni (pe cineva). [Var.: (înv.) șlic s. n.] – Cf. tc. bașlık.

ișlic sn [At: ANON. CAR. / V: (înv) șlic / Pl: ~ice / E: tc başlik] 1-4 (Tcî) Căciulă (de blană scumpă sau) de postav, de format mare, (cilindrică sau) cu fundul pătrat, din alt material, purtată de domni, de boieri și uneori de soțiile lor, iar mai târziu de negustori, de lăutari etc. 5 (Înv; îe) A călca pe colțul ~ului sau a pocni la coada ~ului A jigni.

IȘLIC, ișlice, s. n. Căciulă de blană scumpă sau de postav, de format mare, cilindrică sau cu fundul pătrat (din alt material), purtată de domni, de boieri și uneori de soțiile lor, iar mai târziu de negustori, de lăutari etc. ◊ Expr. A călca (pe cineva) pe colțul ișlicului sau a pocni (pe cineva) la coada ișlicului = a jigni (pe cineva). [Var.: (înv.) șlic s. n.] – Cf. tc. bașlık.

IȘLIC, ișlice, s. n. (Învechit) Un fel de căciulă de postav sau de blană, purtată de domni și de boieri, uneori și de femei (mai tîrziu și de negustori sau de lăutari), avînd forme și mărimi variabile, corespunzătoare rangului. V. calpac, cauc1, gugiuman. P-atunci forma ișlicului nu era numai o fantazie, cum este astăzi cu pălăriile... fiecare trebuia să poarte ișlicul după teapa lui. GHICA, S. 500. Postelnicul apăru în scară îmbrăcat cu antiriu... încins cu un șal de Țarigrad, cu ișlicul în cap și învelit pînă la ochi cu o giubea de postav albastru blănuită cu blană de rîs. FILIMON, C. 45. În mijloc la București, În cele crîșme domnești Cînd pe ușă se băga, El ișlicul dezbrăca Și pe masă îl trîntea. BIBICESCU, P. P. 333. ◊ Expr. (Învechit) A călca (a pocni sau a picni) pe cineva pe colțul (sau la coada) ișlicului = a atinge, a supăra pe cineva (cu vorba), a jigni. Mă picnește, vorba de pe vremuri, la coada ișlicului. CARAGIALE, S. N. 144. Nevastă! Nu mă călca pe colțul ișlicului. PANN, P. V. III 127. – Variantă: șlic (ALECSANDRI, T. 1333, NEGRUZZI, S. I 69, RUSSO, S. 18) s. n.

IȘLIC s.n. (Mold., ȚR) Căciulă din blană de samur purtată de domni și boieri. A: Să va prileji să să afle a cuiva veri șlic (MUNT. ișlic) sau altă fiece haine. PRAV. Stîndu în picioare amîndoi cu șlicele a mînă. NCL II, 297; cf. M. COSTIN; NCCD (gl.); NECULCE; GHEORGACHI. B: L-au îmbrăcat domnește cu haine, ișlic. R. POPESCU. Pre o fereastră, noaptea, s-au slobozit desculți, deșcinși și fără ișlice. GI, 11v: cf. ÎNDREPTAREA LEGII: LEX. 1683, 28v. // C: Shlik. Pileus. AC, 369. Variante: șilic (M. COSTIN), șlic (PRAV.; M. COSTIN: NCL II, 297 ; NCCD (gl.); NECULCE; GHEORGACHI ; AC, 369). Etimologie: cf. pol. szłyk, rus. šlik, tc. bașlık.

ișlic (șlic) n. od. 1. căciulă domnească de sobol, purtată de Vodă și de Doamna: ișlicul Doamnei de samur era împodobit cu un surguciu alb NEGR.; 2. căciulă boierească, pătrată și îmblănită, a cării formă și lungime variau după gradul boieriei: fiecare trebuia să poarte ișlicul după teapa lui GHICA; 3. căciulă analogă purtată de boierinași și în cele din urmă de lăutari: Barbu Lăutarul poartă în cap o jumătate de șlic cu fund verde AL.; a călca pe colții ișlicului, a supăra, a pune piedici; a pocni la coada ișlicului, a lovi pe cineva unde-l doare: mă pocnește, vorba de pe vremuri, la coada ișlicului CAR. [Rus. ȘLIKŬ (și BAȘLIKŬ) = turc. BAȘLYK, căciulă: forma moldovenească șlic vine din rusește: cea muntenească ișlic direct din varianta paralelă turcească IŠLIK].

ișlíc n., pl. e, și (Mold.) șlic n., pl. e și urĭ (d. turc. bašlyk, Rușiĭ au făcut šlyk, de unde și pol. szlyk, slyk, ĭar de la Rușĭ cuvîntu a trecut înapoĭ la Turcĭ sub forma ĭčlik, scufie care se poartă pe supt fes. V. bașlic). Vechĭ. La Turcĭ, căcĭulă tătărească, ĭar la Românĭ, căcĭulă domnească de sobol, apoĭ căcĭulă boĭerească, după a căreĭ formă și înălțime se cunoștea gradu boĭeriiĭ (unele marĭ cît niște căldărĭ). Căcĭulă de sobol pe care o purta doamna și cocoanele (în ultimu timp maĭ purtaŭ ișlic boĭerinașiĭ și lăutariĭ). V. cucă 2.

ȘLIC s. n. v. ișlic.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ișlic (înv.) s. n., pl. ișlice

ișlic (înv.) s. n., pl. ișlice

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ișlíc (ișlíce), s. n. – Căciulă de blană sau de postav. Ișlicul din zibelină era rezervat domnitorului; ceilalți boieri îl purtau de mărimi diferite, după rangul pe care îl aveau. Pînă la urmă, la jumătatea sec. XIX, ajunsese să fie însemnul distinctiv al lăutarilor. – Var. șlic. Tc. ișlik, bașlik (Loebel 250; Roesler 593; Șeineanu, II, 229; Tiktin), cf. pol. szlyk, rus. šlik.Der. ișlicar, s. m. (fabricant de căciuli; boier retrograd); ișlicărie, s. f. (prăvălie de căciuli).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

șlic, șlicuri, s.n. (reg.) 1. material granular obținut prin prepararea minereului pe cale umedă. 2. (înv.) amestec de apă cu particule de substanțe minerale în suspensie; șlam.

Intrare: ișlic
substantiv neutru (N2)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • ișlic
 • ișlicul
 • ișlicu‑
plural
 • ișlice
 • ișlicele
genitiv-dativ singular
 • ișlic
 • ișlicului
plural
 • ișlice
 • ișlicelor
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N2)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • șlic
 • șlicul
 • șlicu‑
plural
 • șlice
 • șlicele
genitiv-dativ singular
 • șlic
 • șlicului
plural
 • șlice
 • șlicelor
vocativ singular
plural
șilic
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ișlic, ișlicesubstantiv neutru

 • 1. învechit Căciulă de blană scumpă sau de postav, de format mare, cilindrică sau cu fundul pătrat (din alt material), purtată de domni, de boieri și uneori de soțiile lor, iar mai târziu de negustori, de lăutari etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  diminutive: ișlicel
  • format_quote P-atunci forma ișlicului nu era numai o fantazie, cum este astăzi cu pălăriile... fiecare trebuia să poarte ișlicul după teapa lui. GHICA, S. 500. DLRLC
  • format_quote Postelnicul apăru în scară îmbrăcat cu antiriu... încins cu un șal de Țarigrad, cu ișlicul în cap și învelit pînă la ochi cu o giubea de postav albastru blănuită cu blană de rîs. FILIMON, C. 45. DLRLC
  • format_quote În mijloc la București, În cele crîșme domnești Cînd pe ușă se băga, El ișlicul dezbrăca Și pe masă îl trîntea. BIBICESCU, P. P. 333. DLRLC
  • chat_bubble A călca (pe cineva) pe colțul ișlicului sau a pocni (pe cineva) la coada ișlicului = a jigni (pe cineva). DEX '09 DEX '98 DLRLC
   sinonime: jigni
   • format_quote Mă picnește, vorba de pe vremuri, la coada ișlicului. CARAGIALE, S. N. 144. DLRLC
   • format_quote Nevastă! Nu mă călca pe colțul ișlicului. PANN, P. V. III 127. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.