8 intrări

school Articole pe această temă:

71 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DUBLÁ, dublez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A face să devină sau a deveni de două ori mai mare; a (se) îndoi. 2. Tranz. A reuni două materiale, punându-le unul peste altul. ♦ A căptuși, a acoperi cu un alt material. 3. Tranz. A face o lucrare similară cu alta existentă sau care servește aceluiași scop ca și prima. 4. Tranz. (În teatru, la operă etc.) A înlocui pe titularul unui rol; a juca, a interpreta un rol, alternativ cu titularul lui. ♦ (În film) A înlocui pe titularul rolului în scenele primejdioase, care cer calități fizice deosebite; a realiza dublajul unui actor. ♦ (Sport) A se plasa înapoia coechipierilor din apărare, pentru a putea preveni contraatacurile jucătorilor din echipa adversă. 5. Tranz. (Despre nave) A înconjura, a ocoli un cap. – Din fr. doubler.

DUBLÁ, dublez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A face să devină sau a deveni de două ori mai mare; a (se) îndoi. 2. Tranz. A reuni două materiale, punându-le unul peste altul. ♦ A căptuși, a acoperi cu un alt material. 3. Tranz. A face o lucrare similară cu alta existentă sau care servește aceluiași scop ca și prima. 4. Tranz. (În teatru, la operă etc.) A înlocui pe titularul unui rol; a juca, a interpreta un rol, alternativ cu titularul lui. ♦ (În film) A înlocui pe titularul rolului în scenele primejdioase, care cer calități fizice deosebite; a realiza dublajul unui actor. ♦ (Sport) A se plasa înapoia coechipierilor din apărare, pentru a putea preveni contraatacurile jucătorilor din echipa adversă. 5. Tranz. (Despre nave) A înconjura, a ocoli un cap. – Din fr. doubler.

dubla [At: ASACHI, E. I, 29/10 / V: (înv) dupla / Pzi: ~lez / E: fr doubler] 1-2 vtr A face să devină sau a deveni de două ori mai mare Si: a (se) îndoi. 3 vt (Fig) A susține în vederea realizării unui scop. 4 vt (În teatru, la operă) A înlocui pe titularul unui rol. 5 vt (În teatru, la operă) A interpreta un rol, alternativ cu titularul lui. 6 vt (În film) A înlocui pe titularul unui rol în scene primejdioase, care cer calități fizice deosebite. 7 vt A realiza dublajul unui actor. 8 vt (Teh) A executa o lucrare similară cu alta existentă sau care servește aceluiași scop. 9 vt A reuni două materiale, punându-le unul peste altul. 10 vt A căptuși o haină. 11 vt (Mrn) A acoperi o navă cu foi de tablă de cupru, care, în contact cu apa de mare, produc substanțe toxice, împiedicând depunerile vegetale și animale. 12 vt (D. nave) A ocoli un cap2. 13-14 vtr (Spt) A (se) plasa înapoia coechipierilor din apărare, pentru a putea preveni contraatacurile jucătorilor din echipa adversă. 15 vt (Spt) A depăși cu un tur un concurent. modificată

DUBLÁ, dublez, vb. I. Tranz. A face (o cantitate sau un număr) de două ori mai mare; a îndoi. Am ceva pentru «Voința»... Niște scrisori senzaționale, să-ți dubleze tirajul în douăzeci și patru de ore. C. PETRESCU, C. V. 189. ◊ Refl. Cînd observă că ceata gata de drum se dublase, adăugă schimbînd glasul. REBREANU, R. II 113. ♦ A face o lucrare similară cu alta deja existentă sau servind acelorași scopuri ca și prima. Gardul viu care înconjura parcul era dublat de un grilaj de sîrmă. REBREANU, R. I 80. ♦ (În teatru) A pregăti rolul distribuit unui actor, pentru a-l putea înlocui la nevoie; a înlocui pe titularul unui rol. ♦ (Cu privire la o haină) A căptuși.

DUBLÁ vb. I. tr., refl. A face sau a fi de două ori mai mare; a (se) îndoi. ♦ tr. A înlocui un actor într-un anumit rol pe care îl deține într-o distribuție, a fi dublura unui actor. ♦ (Cinem.) A executa un dublaj. ♦ (Sport) A depăși cu un tur un concurent. ♦ tr. A căptuși (o haină etc.). [< fr. doubler].

DUBLÁ vb. I. tr., refl. a (se) face de două ori mai mare; a (se) îndoi. II. tr. 1. a face o lucrare similară cu alta existentă, sau care servește aceluiași scop ca și prima. ◊ a căptuși (o haină, bordajul sau puntea unei nave etc.). 2. a înlocui un actor într-un anumit rol pe care îl deține într-o distribuție, a fi dublura unui actor; (fig.) a secunda, a însoți. ◊ a executa un dublaj (1). 3. (sport) a depăși cu un tur un concurent. 4. (mar.) a ocoli cu nava un obstacol sau un reper de navigație. ◊ a întări o velă în vederea luptei sau în caz de vreme rea. (< fr. doubler)

A DUBLÁ ~éz tranz. 1) A face să se dubleze; a îndoi. 2) (materiale) A pune în dublu; a uni două câte două. 3) (opere, lucrări, obiecte) A face un exemplar similar cu altul, având scopuri identice. 4) (titularul unui rol de teatru) A înlocui din diferite motive în interpretarea unui rol. 5) (roluri de teatru) A interpreta alternativ cu titularul. 6) (filme) A transpune în altă limbă prin dublaj. 7) (haine) A prevedea cu o căptușeală; a căptuși. /<fr. doubler

A SE DUBLÁ se ~eáză intranz. A se mări de două ori; a deveni dublu. /<fr. doubler

dublà n. 1. a îndoi; 2. a înlocui pe actorul obișnuit: a dubla un rol.

DÚBLĂ, duble, s. f. (Pop.) 1. Măsură de capacitate pentru cereale egală cu un dublu-decalitru; baniță. 2. Pâine de două ori mai mare decât cea obișnuită. [Var.: dúblu s. n.] – Refăcut din dublu[-decalitru].

DÚBLĂ, duble, s. f. (Pop.) 1. Măsură de capacitate pentru cereale egală cu un dublu-decalitru; baniță. 2. Pâine de două ori mai mare decât cea obișnuită. [Var.: dúblu s. n.] – Refăcut din dublu[-decalitru].

DÚBLU2, -Ă, dubli, -e, adj., s. m., s. f., s. n. 1. Adj., s. m. și f. (Cantitate) care este de două ori mai mare sau cuprinde de două ori mai mult în raport cu o cantitate dată; îndoit. ◊ Cuvânt (sau vorbă, afirmație etc.) cu dublu sens (sau înțeles) = cuvânt (sau afirmație etc.) cu două înțelesuri, echivocă. ◊ Compuse: dublu-decalitru, s. m. = unitate de măsură de capacitate pentru cereale, egală cu 20 de litri; vas având această capacitate; dublu-decimetru s. m. = riglă cu lungimea de 20 de centimetri; dublu-ster s. m. = unitate de măsură pentru volumul lemnelor, egală cu doi metri cubi. 2. Adj. Alcătuit din două elemente sau părți egale, identice ori asemănătoare; care are loc între două elemente; care se face în două locuri. ◊ Expr. (Substantivat) A da o dublă = (la unele jocuri cu zaruri) a cădea același număr de puncte la ambele zaruri. (Adverbial) A vedea dublu = a) a vedea două imagini ale aceluiași obiect; a vedea tulbure; b) a fi amețit de băutură. ♦ (Substantivat, m.) Dublu băieți (sau fete, mixt) (și eliptic) = partidă de tenis de câmp sau de masă la care participă câte doi jucători de fiecare parte. 3. (În sintagma) Minge dublă (și substantivat, f.) = mișcare nereglementară constând (la volei și la handbal) în atingerea mingii de către jucător de două sau de mai multe ori consecutiv în momentul primirii sau (la tenis și la tenis de masă) în lăsarea mingii să atingă de două ori la rând aceeași parte a terenului sau a mesei de joc. 4. S. n. Motiv folosit în comedie, care constă în aducerea pe scenă a două personaje identice sau asemănătoare. – Din fr. double.

DÚBLU1 s. n. v. dublă.

dúblă sf [At: CHIRIȚESCU, GR. 176 / V: (reg) dúplă, ~lu / Pl: ~le / E: refăcut din dublu (decalitru)] 1 (Pop) Măsură de capacitate pentru cereale egală cu un dublu-decalitru Si: baniță (1). 2 (Pop) Conținutul unei duble (1). 3 (Pop) Pâine de două ori mai mare decât cea obișnuită. 4 (Cig; îe) A trage o ~ A filma o scenă încă o dată. 5 (La jocul de table; îe) A da o ~ Rezultat obținut când ambele zaruri au aceeași valoare. 6 (Spt) Minge dublă (10). 7 (Spt) Săritură dublă. 8 (Spt) Dublă lovitură.

dúblu2, ~ă [At: HELIADE, O. I, 364 / V: (înv) dúplu, dópla sf / Pl: ~li, ~le / E: fr double] 1 a Care este de două ori mai mare în raport cu o cantitate dată Si: îndoit. 2 a Alcătuit din două elemente sau părți egale, identice sau asemănătoare. 3 a Care are loc între două elemente. 4 a Care se face în două locuri. 5 a (Îla) În ~ exemplar În două exemplare. 6 a (D. cuvinte, afirmații etc.; îla) Cu ~ sens Cu două înțelesuri Si: echivoc. 7 a (Îe) A da o ~lă A cădea același număr de puncte la ambele zaruri. 8 a Cale ferată alcătuită din două benzi pe care pot merge, concomitent, două trenuri. 9 sm (Șîs ~ băieți sau fete, mixt) Partidă de tenis sau de tenis de masă la care participă câte doi jucători (băieți, fete sau mixt) de fiecare parte. 10 a (Îs) Minge ~ă Mișcare nereglementară constând (la volei și la handbal) în atingerea mingii de către jucător de două sau de mai multe ori consecutiv în momentul primirii sau la tenis și la tenis de masă în lăsarea mingii să atingă de două ori la rând aceeași parte a terenului sau a mesei de joc. 11 a Care are două aspecte. 12 a Care se desfășoară pe două planuri. 13 a Care are două fețe. 14 a Care este repetat de două ori. 15 a Sistem de contabilitate în care se înscrie, pentru fiecare articol, creditul și debitul. 16 sm (Îc) ~-decalitru Unitate de măsură de capacitate pentru cereale, egală cu 20 de decilitri. 17 Vas având capacitatea unui dublu-decalitru. 18 Conținutul unui dublu-decalitru (16). 19 sm (Îc) ~-decimetru Riglă cu lungimea de centimetri. 20 sm (Îc) ~-ster Unitate de măsură pentru volumul lemnelor, egală cu doi metri cubi. 21 (Îe) A vedea ~ A vedea două imagini ale aceluiași obiect. 22 (Îae) A vedea tulbure. 23 (Îae) A fi amețit de băutură.

DÚBLU2, -Ă, dubli, -e, adj. 1. (Adesea substantivat) Care este de două ori mai mare sau cuprinde de două ori mai mult în raport cu o cantitate dată; îndoit. ◊ Cuvânt (sau vorbă, afirmație etc.) cu dublu sens (sau înțeles) = cuvânt (sau afirmație etc.) cu două înțelesuri, echivocă. ◊ Compuse: dublu-decalitru, s. m. = unitate de măsură de capacitate pentru cereale, egală cu 20 de litri; vas având această capacitate; dublu-decimetru s. m. = riglă cu lungimea de 20 de centimetri; dublu-ster s. m. = unitate de măsură pentru volumul lemnelor, egală cu doi metri cubi. 2. Alcătuit din două elemente sau părți egale, identice ori asemănătoare; care are loc între două elemente; care se face în două locuri. ◊ Expr. (Substantivat) A da o dublă = (la unele jocuri cu zaruri) a cădea același număr de puncte la ambele zaruri. (Adverbial) A vedea dublu = a) a vedea două imagini ale aceluiași obiect; a vedea tulbure; b) a fi amețit de băutură. ♦ (Substantivat, m.) Dublu băieți (sau fete, mixt) (și eliptic) = partidă de tenis sau de tenis de masă la care participă câte doi jucători de fiecare parte. 3. (În sintagma) Minge dublă (și substantivat, f.) = mișcare nereglementară constând (la volei și la handbal) în atingerea mingii de către jucător de două sau de mai multe ori consecutiv în momentul primirii sau (la tenis și la tenis de masă) în lăsarea mingii să atingă de două ori la rând aceeași parte a terenului sau a mesei de joc. – Din fr. double.

DÚBLĂ, duble, s. f. (Munt.) Măsură de capacitate egală cu un dublu-decalitru; baniță. Se întoarse acasă tîrziu, cu trei duble de porumb. MIHALE, O. 66. – Variantă: dúblu (PREDA, Î. 77) s. n.

DÚBLU 2, -Ă, dubli, -e, adj. 1. Care este de două ori mai mare sau cuprinde de două ori mai mult; îndoit. Doză dublă. Rație dublă.Scrisorile există. Ele alcătuiesc pentru mine o armă dublă. SADOVEANU, Z. C. 76. Teofil Steriu își începea ziua cu o cafea cu lapte dublă. C. PETRESCU, C. V. 140. ◊ Cuvînt (vorbă) cu dublu sens = cuvînt cu două înțelesuri; echivoc. În dublu exemplar = în două exemplare. Dublă bărbie v. bărbie. ◊ Compuse: dublu-decalitru (pl. dubli-decalitri) s. m. = unitate de măsură a capacității egală cu 20 de litri (folosită la măsurarea cerealelor); (concretizat) vas cu capacitatea de 20 de litri; dublu-decimetru (pl. dubli-decimetri) s. m. = instrument în formă de riglă avînd lungimea de 20 de centimetri (folosit la măsurarea lungimilor mici); dublu-ster (pl. dubli-steri) s. m. = unitate de măsură a volumului egală cu 2 metri cubi (folosită la măsurarea cubajului lemnelor). ◊ (Substantivat) Mi-a cerut dublul prețului stabilit. 2. Alcătuit din două elemente sau părți identice sau asemănătoare. Ușă dublă. Casetă cu fundul dublu. Fir dublu.Încăperea din fund nu mai e despărțită prin coloane, ci doar printr-o dublă draperie. CAMIL PETRESCU, T. I 83. ◊ (Adverbial, mai ales în expr.) A vedea dublu = a vedea două imagini ale aceluiași obiect, a vedea tulbure. ◊ (Sport) Dublu (băieți sau fete, sau mixt) = partidă de tenis sau de tenis de masă, la care participă cîte doi jucători de o parte și de alta. 3. (Sport, în expr.) Minge dublă = mișcare nereglementară constînd (la volei și la handbal) în atingerea mingii de către jucător de două sau mai multe ori în momentul primirii sau (la tenis și la tenis de masă) în atingerea mingii de două ori de pămînt sau de masă.

arată toate definițiile

Intrare: dubla
 • silabație: du-bla info
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • dubla
 • dublare
 • dublat
 • dublatu‑
 • dublând
 • dublându‑
singular plural
 • dublea
 • dublați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • dublez
(să)
 • dublez
 • dublam
 • dublai
 • dublasem
a II-a (tu)
 • dublezi
(să)
 • dublezi
 • dublai
 • dublași
 • dublaseși
a III-a (el, ea)
 • dublea
(să)
 • dubleze
 • dubla
 • dublă
 • dublase
plural I (noi)
 • dublăm
(să)
 • dublăm
 • dublam
 • dublarăm
 • dublaserăm
 • dublasem
a II-a (voi)
 • dublați
(să)
 • dublați
 • dublați
 • dublarăți
 • dublaserăți
 • dublaseți
a III-a (ei, ele)
 • dublea
(să)
 • dubleze
 • dublau
 • dubla
 • dublaseră
dupla
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
dupli
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: dublă (cant.)
 • silabație: du-blă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dublă
 • dubla
plural
 • duble
 • dublele
genitiv-dativ singular
 • duble
 • dublei
plural
 • duble
 • dublelor
vocativ singular
plural
Intrare: dublă (obiect)
 • silabație: du-blă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dublă
 • dubla
plural
 • duble
 • dublele
genitiv-dativ singular
 • duble
 • dublei
plural
 • duble
 • dublelor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • duplă
 • dupla
plural
 • duple
 • duplele
genitiv-dativ singular
 • duple
 • duplei
plural
 • duple
 • duplelor
vocativ singular
plural
dublu3 (s.n.) substantiv neutru
 • silabație: du-blu info
substantiv neutru (N37)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dublu
 • dublul
 • dublu‑
plural
 • duble
 • dublele
genitiv-dativ singular
 • dublu
 • dublului
plural
 • duble
 • dublelor
vocativ singular
plural
Intrare: dublă (repetare)
 • silabație: du-blă info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dublă
 • dubla
plural
 • duble
 • dublele
genitiv-dativ singular
 • duble
 • dublei
plural
 • duble
 • dublelor
vocativ singular
plural
Intrare: dublu (adj.)
dublu1 (adj.) adjectiv
 • silabație: du-blu info
adjectiv (A96)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dublu
 • dublul
 • dublu‑
 • dublă
 • dubla
plural
 • dubli
 • dublii
 • duble
 • dublele
genitiv-dativ singular
 • dublu
 • dublului
 • duble
 • dublei
plural
 • dubli
 • dublilor
 • duble
 • dublelor
vocativ singular
plural
duplu adjectiv
adjectiv (A96)
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • duplu
 • duplul
 • duplu‑
 • duplă
 • dupla
plural
 • dupli
 • duplii
 • duple
 • duplele
genitiv-dativ singular
 • duplu
 • duplului
 • duple
 • duplei
plural
 • dupli
 • duplilor
 • duple
 • duplelor
vocativ singular
plural
Intrare: dublu-decalitru
dublu-decalitru substantiv masculin
 • silabație: du-blu-de-ca-li-tru info
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dublu-decalitru
 • dublu-decalitrul
plural
 • dublu-decalitri
 • dublu-decalitrii
genitiv-dativ singular
 • dublu-decalitru
 • dublu-decalitrului
plural
 • dublu-decalitri
 • dublu-decalitrilor
vocativ singular
plural
ddal simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
 • ddal
Intrare: dublu-decimetru
dublu-decimetru substantiv masculin
 • silabație: du-blu-de-ci-me-tru info
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dublu-decimetru
 • dublu-decimetrul
plural
 • dublu-decimetri
 • dublu-decimetrii
genitiv-dativ singular
 • dublu-decimetru
 • dublu-decimetrului
plural
 • dublu-decimetri
 • dublu-decimetrilor
vocativ singular
plural
Intrare: dublu-ster
dublu-ster substantiv masculin
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dublu-ster
 • dublu-sterul
plural
 • dublu-steri
 • dublu-sterii
genitiv-dativ singular
 • dublu-ster
 • dublu-sterului
plural
 • dublu-steri
 • dublu-sterilor
vocativ singular
plural
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

dubla dupla dupli

 • 1. tranzitiv reflexiv A face să devină sau a deveni de două ori mai mare; a (se) îndoi.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: îndoi (dubla, ezita) attach_file 2 exemple
  exemple
  • Am ceva pentru «Voința»... Niște scrisori senzaționale, să-ți dubleze tirajul în douăzeci și patru de ore. C. PETRESCU, C. V. 189.
   surse: DLRLC
  • Cînd observă că ceata gata de drum se dublase, adăugă schimbînd glasul. REBREANU, R. II 113.
   surse: DLRLC
 • 2. tranzitiv A reuni două materiale, punându-le unul peste altul.
  surse: DEX '09 DEX '98
  • 2.1. A căptuși, a acoperi cu un alt material.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: acoperi căptuși
 • 3. tranzitiv A face o lucrare similară cu alta existentă sau care servește aceluiași scop ca și prima.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00 attach_file un exemplu
  exemple
  • Gardul viu care înconjura parcul era dublat de un grilaj de sîrmă. REBREANU, R. I 80.
   surse: DLRLC
 • 4. tranzitiv (În teatru, la operă etc.) A înlocui pe titularul unui rol; a juca, a interpreta un rol, alternativ cu titularul lui.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: înlocui
  • surse: MDN '00
  • 4.2. (În film) A înlocui pe titularul rolului în scenele primejdioase, care cer calități fizice deosebite; a realiza dublajul unui actor.
   surse: DEX '09 DEX '98 DN
   • 4.2.1. A transpune în altă limbă prin dublaj.
    surse: NODEX
  • 4.3. sport A se plasa înapoia coechipierilor din apărare, pentru a putea preveni contraatacurile jucătorilor din echipa adversă.
   surse: DEX '09 DEX '98 DN
 • 5. tranzitiv (Despre nave) A înconjura, a ocoli un cap.
  surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00 sinonime: ocoli înconjura
  • 5.1. A întări o velă în vederea luptei sau în caz de vreme rea.
   surse: MDN '00

etimologie:

dublă (obiect) duplă dublu

 • 1. popular Măsură de capacitate pentru cereale egală cu un dublu-decalitru.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: baniță dublu-decalitru attach_file un exemplu
  exemple
  • Se întoarse acasă tîrziu, cu trei duble de porumb. MIHALE, O. 66.
   surse: DLRLC
 • 2. popular Pâine de două ori mai mare decât cea obișnuită.
  surse: DEX '09 DEX '98

etimologie:

 • Refăcut din dublu[-decalitru]
  surse: DEX '09 DEX '98

dublă (repetare)

 • 1. Variantă a fiecărui cadru dintr-un film care, pentru a se obține efectul artistic urmărit de regizor, se turnează de mai multe ori.
  surse: DN
 • surse: DN
  • 2.1. echitație Săritură dublă.
   surse: DN
  • 2.2. (La scrimă) Dublă lovitură.
   surse: DN
 • 3. (La unele jocuri cu zaruri) Căderea aceluiași număr de puncte la ambele zaruri.
  surse: MDN '00

etimologie:

dublu (adj.) duplu

 • 1. Care este de două ori mai mare sau cuprinde de două ori mai mult în raport cu o cantitate dată.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: îndoit attach_file 3 exemple
  exemple
  • Doză dublă. Rație dublă.
   surse: DLRLC
  • Scrisorile există. Ele alcătuiesc pentru mine o armă dublă. SADOVEANU, Z. C. 76.
   surse: DLRLC
  • Teofil Steriu își începea ziua cu o cafea cu lapte dublă. C. PETRESCU, C. V. 140.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Cuvânt (sau vorbă, afirmație etc.) cu dublu sens (sau înțeles) = cuvânt (sau afirmație etc.) cu două înțelesuri, echivocă.
   surse: DEX '09 DLRLC
  • 1.2. În dublu exemplar = în două exemplare.
   surse: DLRLC
  • 1.3. Dublă bărbie.
   surse: DLRLC
 • 2. Alcătuit din două elemente sau părți egale, identice ori asemănătoare; care are loc între două elemente; care se face în două locuri.
  surse: DEX '09 DLRLC DN attach_file 2 exemple
  exemple
  • Ușă dublă. Casetă cu fundul dublu. Fir dublu.
   surse: DLRLC
  • Încăperea din fund nu mai e despărțită prin coloane, ci doar printr-o dublă draperie. CAMIL PETRESCU, T. I 83.
   surse: DLRLC
  • 2.1. expresie (și) substantivat A da o dublă = (la unele jocuri cu zaruri) a cădea același număr de puncte la ambele zaruri.
   surse: DEX '09
  • 2.2. expresie (și) adverbial A vedea dublu = a vedea două imagini ale aceluiași obiect; a vedea tulbure.
   surse: DEX '09 DLRLC
  • 2.3. expresie (și) adverbial A vedea dublu = a fi amețit de băutură.
   surse: DEX '09
 • 3. (în) sintagmă (și) substantivat feminin Minge dublă = mișcare nereglementară constând (la volei și la handbal) în atingerea mingii de către jucător de două sau de mai multe ori consecutiv în momentul primirii sau (la tenis și la tenis de masă) în lăsarea mingii să atingă de două ori la rând aceeași parte a terenului sau a mesei de joc.
  surse: DEX '09 DLRLC DN

etimologie:

dublu, -ă dublă

 • 1. Cantitate care este de două ori mai mare sau cuprinde de două ori mai mult în raport cu o cantitate dată.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: îndoit attach_file un exemplu
  exemple
  • Mi-a cerut dublul prețului stabilit.
   surse: DLRLC
  • 1.1. masculin (numai) singular Dublu (băieți sau fete) = partidă de tenis sau de tenis de masă la care participă câte doi jucători de fiecare parte a plasei.
   surse: DN

etimologie:

dublu-decalitru ddal

etimologie:

dublu-decimetru

 • 1. Instrument de desen în forma unei rigle, cu lungimea de 20 cm.
  surse: DN

etimologie:

dublu-ster

 • 1. Unitate de măsură pentru volumul lemnelor, egală cu doi metri cubi.
  surse: DEX '09 DLRLC

etimologie: