2 intrări

23 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile

dezlipit2, ~ă a [At: PONTBRIANT, D. / V: (îvr) ~lep~ / S și: (înv) desl~ / Pl: ~iți, ~e / E: dezlipi] 1 (D. corpuri lipite cu ajutorul unei substanțe adezive, a unei suduri etc.) Care nu mai este lipit, fixat într-un anumit loc Si: desfăcut, desprins. 2 (Pop; d. clădiri) Cu varul sau cu tencuiala de pe pereți scorojită ori căzută. 3 (D. ființe) Îndepărtat, despărțit (de cineva sau de ceva de care a fost foarte apropiată). 4 Rupt de întregul din care făcea parte Si: detașat, separat.

dezlipít1 sn [At: MDA ms / Pl: (rar) ~uri / E: dezlipi] 1-3 Dezlipire (1-3).

DEZLIPÍT, -Ă, dezlipiți, -te, adj. (Despre obiecte lipite, prinse, fixate strâns de altele) Desfăcut, desprins, cu lipitura stricată. – V. dezlipi.

DEZLIPÍT, -Ă, dezlipiți, -te, adj. (Despre obiecte lipite, prinse, fixate strâns de altele) Desfăcut, desprins, cu lipitura stricată. – V. dezlipi.

DEZLIPÍT, -Ă, dezlipiți, -te, adj. (Despre obiecte lipite, fixate, legate strîns de altele) Desfăcut, desprins. Plic dezlipit.Cădeți, cădeți voi frunze dezlipite, Pe cîmpul larg, în zbor, vă poarte vîntul. GOGA, C. P. 7. ♦ (Despre construcții lipite cu lut) Cu lipitura stricată. Casa ta e dezlipită, Mie-mi pare poleită. ALECSANDRI, P. P. 405.

DEZLIPÍT adj. desfăcut, desprins. (Un element ~ dintr-un ansamblu.)

dezlipí [At: NEAGOE, ap. GCR I, 167/41 / V: (înv) ~lepí / S și: desl~ / E: dez- + lipi] 1 vt (C.i. corpuri lipite cu ajutorul unei substanțe adezive, a unei suduri etc. sau pex, lipite prin forța aderenței) A face să nu mai fie lipit Si: a desface, a desprinde. 2 vt (C.i. scrisori, plicuri) A deschide, desfăcând marginile lipite. 3 vt (Fig; c.i. ochii, privirea, de obicei în forma negativă) A întoarce cu greu (de la cineva sau de la ceva). 4-5 vtr (Udp „de” sau „din”) A se îndepărta sau a face să se îndepărteze (de o ființă sau de un lucru foarte apropiat, de care se atinge sau stă proptit) Si: a (se) despărți, (înv) a se dezlipi (2-3). 6 vr (D. vehicule) A se pune în mișcare depărtându-se (de locul staționării). 7 vt A face să nu mai fie apropiat (de ceva) Si: a da la o parte, a îndepărta. 8-9 vtr A (se) rupe (de întregul din care face parte), a (se) desprinde (dintr-un tot, dintr-un ansamblu) Si: a (se) detașa, a (se) separa. 10 vt (Îvr) A extrage. 11 vr (Reg; d. oameni) A mânca excesiv de mult.

DEZLIPÍ, dezlipesc, vb. IV. Tranz. și refl. 1. A (se) desprinde din locul unde este lipit, prins sau fixat. 2. A se depărta sau a face să se depărteze de un loc sau de un obiect (de care se află adesea proptit). ♦ Refl. (Adesea fig.) A se depărta de o persoană; a se despărți. – Pref. dez- + lipi.

DEZLIPÍ, dezlipesc, vb. IV. Tranz. și refl. 1. A (se) desprinde din locul unde este lipit, prins sau fixat. 2. A se depărta sau a face să se depărteze de un loc sau de un obiect (de care se află adesea proptit). ♦ Refl. (Adesea fig.) A se depărta de o persoană; a se despărți. – Dez- + lipi.

DEZLIPÍ, dezlipesc, vb. IV. Refl. 1. A se desprinde, a se desface din locul unde este lipit, prins sau fixat. Ninsoarea, dezlipindu-se de crengi, pocnea în cascheta lui Teofil. GALACTION, O. I 405. De pe păreții-ngălbeniți Se dezlipește-n pături varul. GOGA, P. 19. Sloiul se dezlipi și porni... la vale. SANDU-ALDEA, U. P. 121. O frunză dezlipită de ramura sa verde Îngălbenește îndată, nu poate exista. BOLINTINEANU, O. 2. ◊ Tranz. A vorbit rar, abia dezlipind buzele. G. M. ZAMFIRESCU. M. D. II 69. ◊ Fig. Puse vadra pe jos, fără să-și dezlipească ochii de la el. DUMITRIU, P. F. 60. [Reprezentantul guvernului] făcu și primi vizite cu oficialitatea înghețată a unui zîmbet ce nu i se dezlipi de buze. MACEDONSKI, O. III 64. 2. (Despre persoane) A se depărta de un obiect de care stă foarte aproape. Pe urmă s-a dezlipit de perete, a ieșit din țundră cu o smuncitură a umerilor, a pășit și... și-a sprijinit mîinile pe marginea mesei. GALAN, Z. R. 284. ◊ Fig. [Pe timpul holerei] numai sărăcimea și acei puțini împiegați ce nu se îndurau a se dezlipi de canțelaria lor – de frică că-și vor găsi locul ocupat de alții – mai rămăseseră [în oraș]. NEGRUZZI, S. I 291. ◊ Tranz. Cum nu se dă... pruncul dezlipit de la sinul mamei sale, așa nu mă dam eu dus din Humulești. CREANGĂ, A. 115. ♦ A se depărta de o persoană, a se despărți. Oana [către Ștefan]: – De multe ori mă gîndesc că de ce nu fusei eu un băiat... Nu m-aș fi dezlipit de măria-ta. DELAVRANCEA, A. 132. Ei nu se puteau dezlipi de dînsa, căci și vorba-i și fața îi erau cu lipici. ISPIRESCU, L. 22.

dezlipí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. dezlipésc, imperf. 3 sg. dezlipeá; conj. prez. 3 să dezlipeáscă

dezlipí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. dezlipésc, imperf. 3 sg. dezlipeá; conj. prez. 3 sg. și pl. dezlipeáscă

DEZLIPÍ vb. 1. a (se) desface, a (se) desprinde. (S-a ~ din locul unde era lipit.) 2. a (se) depărta, a (se) îndepărta. (Să nu te ~ de el.)

A se dezlipi ≠ a se încleia

A (se) dezlipi ≠ a (se) lipi

A dezlipi ≠ a încleia, a lipi

A DEZLIPÍ ~ésc tranz. A face să se dezlipească. /dez- + a lipi

A SE DEZLIPÍ mă ~ésc intranz. 1) (despre obiecte lipite) A se desprinde din locul unde a fost lipit cu o substanță cleioasă; a se descleia. 2) A se deplasa la o anumită distanță (față de ceva sau de cineva); a se îndepărta. /dez- + a lipi

deslipì v. 1. a desface ce era lipit; 2. fig. a separa, a depărta.

arată toate definițiile

Intrare: dezlipi
verb (VT401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) dezlipi dezlipire dezlipit dezlipind singular plural
dezlipește dezlipiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) dezlipesc (să) dezlipesc dezlipeam dezlipii dezlipisem
a II-a (tu) dezlipești (să) dezlipești dezlipeai dezlipiși dezlipiseși
a III-a (el, ea) dezlipește (să) dezlipească dezlipea dezlipi dezlipise
plural I (noi) dezlipim (să) dezlipim dezlipeam dezlipirăm dezlipiserăm, dezlipisem*
a II-a (voi) dezlipiți (să) dezlipiți dezlipeați dezlipirăți dezlipiserăți, dezlipiseți*
a III-a (ei, ele) dezlipesc (să) dezlipească dezlipeau dezlipi dezlipiseră
Intrare: dezlipit
dezlipit adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular dezlipit dezlipitul dezlipi dezlipita
plural dezlipiți dezlipiții dezlipite dezlipitele
genitiv-dativ singular dezlipit dezlipitului dezlipite dezlipitei
plural dezlipiți dezlipiților dezlipite dezlipitelor
vocativ singular
plural
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)