2 intrări

30 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DESCOPERÍT, -Ă, descoperiți, -te, adj. 1. Dezvelit, neacoperit; expus vederii. ♦ (Despre cap, p. ext. despre oameni) Fără pălărie, căciulă etc., cu capul gol. ♦ (Despre plafoane) Parțial neacoperit (pentru aerisire și răcoare). ♦ Fig. Fără apărare. Aripa descoperită a armatei. 2. Fără acoperire legală; p. ext. (fam.) cu lipsuri financiare, fără bani. 3. Aflat pentru prima dată. – V. descoperi.

descoperit2, ~ă a [At: ANTIM, O. 130 / V: (îvr) dăs~, dis~ / Pl: ~iți, ~e / E: descoperi] 1 a Care nu mai este acoperit. 2 a (Pex) Gol. 3 a (Spc; d. oameni; prc d. cap) Care nu are pălărie, șapcă sau alt obiect care se poartă pe cap. 4 a Care nu este astupat. 5 a Care nu este îngrădit. 6 a (Fig) Care este lipsit de apărare. 7 a Care a fost cunoscut. 8 a Care a fost înțeles. 9 a Care a fost remarcat. 10 a (Prc) Care a fost văzut. 11 a Care a fost găsit. 12-13 a, av Deschis. 14 a (Nob) Care exprimă sinceritate. 15 av (Îvr) Clar.

descoperit1 sns [At: N. TEST. (1648), / V: (îvr) ~cup~ / E: descoperi] 1-4 Descoperire (1-4). 5 Neacoperire. 6-13 Descoperire (7-14). 14 Trădare. 15 (Înv) Denunțare. 16-18 Descoperire (17-19). 19 Observare. 20 (Prc) Vedere. 21-22 Descoperire (23-24).

DESCOPERÍT, -Ă, descoperiți, -te, adj. 1. Dezvelit, neacoperit; expus vederii. ♦ (Despre cap, p. ext. despre oameni) Fără pălărie, căciulă etc., cu capul gol. ♦ (Despre plafoane) Parțial neacoperit (pentru aerisire și răcoare). ♦ Fig. Fără apărare. Aripa descoperită a armatei. 2. Fără acoperire legală; p. ext. (fam.) cu lipsuri financiare, fără bani. – V. descoperi.

DESCOPERÍT, -Ă, descoperiți, -te, adj. 1. Expus vederii, dezvelit, neacoperit. Îi rămăsese descoperită ceafa cu cîrlionți negri și lucioși. DUMITRIU, N. 104. ♦ (Despre cap) Fără pălărie, căciulă etc. Tac cu toții cu capetele descoperite. SP. POPESCU, M. G. 69. ♦ (Despre case sau încăperi) Fără tavan. Bazin de marmură albă... care se află în mijlocul unui salon mare descoperit și încungiurat de galerii cu coloane. ALECSANDRI, P. II 198. (Impropriu, despre tavan) Sală de spectacol cu plafonul descoperit.Fig. Fără apărare. Aripă a armatei descoperită. 2. Fără acoperire legală, fără justificare valabilă; p. ext. (familiar) cu lipsuri financiare, fără bani. Casierul a rămas descoperit cu o sumă mare.

DESCOPERÍT ~tă (~ți, ~te) 1) v. A DESCOPERI și A SE DESCOPERI. 2) fig. Care este fără acoperire legală. /v. a (se) descoperi

DESCOPERÍ, descópăr, vb. IV. Tranz. 1. A lua, a ridica de pe un obiect sau de pe o persoană ceea ce le acoperă. ♦ Refl. A-și scoate pălăria, căciula etc. ♦ Fig. A lăsa fără acoperire flancul unei unități militare pe front. ♦ A face să nu aibă acoperire legală. ♦ Tranz. și refl. Fig. A (se) da pe față, a (se) dezvălui, a (se) da de gol, a (se) trăda. 2. A găsi un lucru căutat, necunoscut sau ascuns; a afla. ◊ Expr. A descoperi America, se spune în bătaie de joc cuiva care face caz de un lucru știut, cunoscut de toată lumea. ♦ A pătrunde o taină, un mister. – Lat. disco(o)perire.

descoperi [At: PSALT. HUR. 12r/16 / V: (îvr) dăs~, dis~, ~cup~ / Pzi: descopăr, (înv) descoper / E: ml discoperire] 1 vt A da la o parte ceea ce acoperă sau învelește Cf dezveli. 2 vt (Spc; c.i. statui) A dezveli la inaugurare. 3 vr (Îvr) A se retrage. 4 vr (Spc; c.i. capul) A-și scoate căciula, pălăria, șapca etc. 5 vr (Îe) A se ~ în fața (sau înaintea) (cuiva sau a ceva) A cinsti în mod deosebit (pe cineva sau ceva). 6 vr A-și lăsa neacoperit (ceva). 7 vt (Fig; c.i. obiective militare) A lăsa neapărat, expus unui atac. 8 vt A lăsa fără acoperire legală. 9 vt (C.i. construcții) A da jos acoperișul. 10-11 vtr A (se) expune privirii. 12 vt A face să devină vizibil. 13 vt A lăsa să se vadă. 14 vt A aduce la cunoștință Si: a arăta, a revela. 15 vt (Spc) A face cunoscut ceva ce a fost ținut ascuns Si: a dezvălui, a destăinui. 16 vr (D. oameni) A-și dezvălui individualitatea, personalitatea. 17-18 vtr A (se) trăda. 19 vt (Înv) A denunța. 20-21 vt A ajunge să afli (sau să înțelegi) ceva. 22-23 vt A lua cunoștință primul (sau pentru prima oară) de existența a ceva. 24 vt (Îe; irn) A ~ America A se lăuda cu o descoperire cunoscută de toată lumea. 25 vt A observa. 26 vt (Prc) A vedea. 27-28 vt A găsi ceva întâmplător (sau după o căutare). 29 vt A realiza ceva pentru prima dată Si: a inventa.

DESCOPERÍ, descópăr, vb. IV. Tranz. 1. A lua, a ridica de pe un obiect sau de pe o persoană ceea ce le acoperă. ♦ Refl. A-și scoate pălăria, căciula etc. ♦ Fig. A lăsa neocrotit, neapărat, expus unui atac. A descoperi aripa dreaptă a unei armate. ♦ A face să nu aibă acoperire legală. ♦ Tranz. și refl. Fig. A (se) da pe față, a (se) dezvălui, a (se) da de gol, a (se) trăda. 2. A găsi un lucru căutat, necunoscut sau ascuns; a afla. ◊ Expr. A descoperi America, se spune în bătaie de joc cuiva care face caz de un lucru știut, cunoscut de toată lumea. ♦ A pătrunde o taină, un mister. – Lat. disco(o)perire.

DESCOPERÍ, descópăr, vb. IV. Tranz. 1. A dezvălui ceva ochilor dînd la o parte ceea ce-l ascunde sau ceea ce îl ferește de priviri, a scoate la lumină. Infirmierul a descoperit rana.Refl. A-și scoate pălăria, căciula etc. El pășește pragul casei, se descoperă și se așază. BOGZA, C. O. 118. Armașul se descoperise, c-o închinăciune. SADOVEANU, Z. C. 93. Lumea, copleșită de priveliștea celor morți și prăbușiți pe trepte, se descoperă. CAMIL PETRESCU, B. 124. ♦ Tranz. Fig. A da pe față, a dezvălui. Nimene nu-l putu face să-și descopere gîndul ascuns, în privința vinovaților. SADOVEANU, Z. C. 167. ♦ A lăsa neocrotit, neapărat, expus unui atac. A descoperi aripa dreaptă a armatei. ◊ (Șah) A descoperi o figură. 2. A găsi un lucru căutat, necunoscut sau ascuns; a afla. Avem noroc! anunță fericit șeful haltei. Am mai descoperit ceva pe fundul cutiei. C. PETRESCU, A. 283. Cineva toca pe aproape. Îl descoperirăm: o ciocănitoare suia și cobora pe trunchiul unui copac. IBRĂILEANU, A. 155. Este o ușcioară pe care o vei descoperi căutînd-o cu una din aceste lumînări. ISPIRESCU, L. 143. ◊ Fig. Curînd... am descoperit mîndra lume din «Nunta Zamfirii». GALACTION, O. I 19. ◊ Expr. A descoperit America, se spune în bătaie de joc despre cineva care se laudă că ar fi făcut o mare descoperire, făcută de alții mai înainte. Mare scofală! Ai descoperit America! CAMILAR, N. I 79. ♦ A dezvălui, a arăta. (Cu privire la abstracte) Tînărul Herdelea nu pricepea despre care dreptate vorbește secretarul, căci el în toate... își descoperea dreptatea lui. REBREANU, R. I 299. Bine c-ai venit... pentru că am să-ți descopăr niște lucruri care au să te-ngrozască din talpă păn-în creștet. ALECSANDRI, T. I 69. ♦ A pătrunde o taină, un mister. Și-a pus în gînd să descopere vicleșugul babei. CREANGĂ, P. 99. ♦ Refl. A se trăda. Îi dete povețele împărătești... cum să facă ca să nu se descopere că e fată. ISPIRESCU, L. 13. – Forme gramaticale: prez. ind. pers. 3 descóperă.

a descoperi apa caldă expr. (ironic) a afla un lucru știut de toată lumea; a face caz de un lucru neimportant.

A SE DESCOPERÍ mă descópăr intranz. A-și scoate acoperământul de pe cap (pălăria, căciula etc.). /<lat. disco[o]perire

A DESCOPERÍ descópăr tranz. 1) (obiecte, ființe) A lipsi de ceea ce acoperă lăsând să se vadă. ~ o căldare. ~ o casă. 2) A scoate la iveală (căutând sau din întâmplare); a găsi; a afla. 3) (lucruri, fenomene etc. necunoscute) A face pentru prima dată. 4) fig. A arăta așa cum este; a da pe față; a trăda. 5) fig. (taine, secrete etc.) A face cunoscut publicului larg; a destăinui; a dezvălui; a divulga. 6) (flancul unei armate) A lăsa neapărat; a expune unui atac. /<lat. disco[o]perire

descoperì v. 1. a lua acoperișul: a descoperi o casă; 2. fig. a afla ceeace era ascuns sau necunoscut: Columb a descoperit America în 1492; 3. a da la lumină, a face cunoscut: vremea descopere adevărul; 4. a pătrunde: am descoperit intrigile lor; 5. a-și scoate pălăria: descoperiți-vă! [Lat. DISCOPERIRE].

descóper, a -í v. tr. (lat. dĭcoopĕrire, pop. discoperire, it. scoprire, fr. découvrir, sp. descubrir, pg. descobrir. În nord -ópăr). Dezvălesc, ĭau acoperămîntu (învălitoarea): a descoperi o casă. Fig. Fac cunoscut în știință ceĭa ce era neștiut orĭ ascuns: Columb a descoperit America. Curie a descoperit radiu (V. inventez). Daŭ de urmă, aflu, găsesc: a descoperi un secret. Revelez, fac cunoscut cuĭva: a descoperi un secret cuĭva. V. refl. Îmĭ ĭaŭ pălăria din cap. Mă expun prea mult adversaruluĭ în duel orĭ războĭ. Fig. Îmĭ declar intențiunile.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

descoperí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. descópăr, 3 descóperă, imperf. 3 sg. descopereá; conj. prez. 3 descópere

descoperí vb., ind. prez. 1 sg. descópăr, 3 sg. și pl. descóperă, imperf. 3 sg. descopereá; conj. prez. 3 sg. și pl. descópere

descoperi (ind. prez. 1 sg. descopăr, 3 sg. și pl. descoperă, conj. descopere)

descoper, -pere 3, -per 3 pl., -pere 3 conj., -peream 1 imp.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

DESCOPERÍT adj. v. dezvelit.

arată toate definițiile

Intrare: descoperit
descoperit adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • descoperit
 • descoperitul
 • descoperitu‑
 • descoperi
 • descoperita
plural
 • descoperiți
 • descoperiții
 • descoperite
 • descoperitele
genitiv-dativ singular
 • descoperit
 • descoperitului
 • descoperite
 • descoperitei
plural
 • descoperiți
 • descoperiților
 • descoperite
 • descoperitelor
vocativ singular
plural
Intrare: descoperi
verb (VT335)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • descoperi
 • descoperire
 • descoperit
 • descoperitu‑
 • descoperind
 • descoperindu‑
singular plural
 • descoperă
 • descopere
 • descoperiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • descopăr
(să)
 • descopăr
 • descopeream
 • descoperii
 • descoperisem
a II-a (tu)
 • descoperi
(să)
 • descoperi
 • descopereai
 • descoperiși
 • descoperiseși
a III-a (el, ea)
 • descoperă
(să)
 • descopere
 • descoperea
 • descoperi
 • descoperise
plural I (noi)
 • descoperim
(să)
 • descoperim
 • descopeream
 • descoperirăm
 • descoperiserăm
 • descoperisem
a II-a (voi)
 • descoperiți
(să)
 • descoperiți
 • descopereați
 • descoperirăți
 • descoperiserăți
 • descoperiseți
a III-a (ei, ele)
 • descoperă
(să)
 • descopere
 • descopereau
 • descoperi
 • descoperiseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

descoperit

 • 1. Expus vederii.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: dezvelit neacoperit antonime: acoperit (adj.) un exemplu
  exemple
  • Îi rămăsese descoperită ceafa cu cîrlionți negri și lucioși. DUMITRIU, N. 104.
   surse: DLRLC
  • 1.1. (Despre cap, prin extensiune despre oameni) Fără pălărie, căciulă etc., cu capul gol.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Tac cu toții cu capetele descoperite. SP. POPESCU, M. G. 69.
    surse: DLRLC
  • 1.2. (Despre case sau încăperi) Fără tavan.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Bazin de marmură albă... care se află în mijlocul unui salon mare descoperit și încungiurat de galerii cu coloane. ALECSANDRI, P. II 198.
    surse: DLRLC
   • 1.2.1. (Despre plafoane) Parțial neacoperit (pentru aerisire și răcoare).
    surse: DEX '09 DEX '98 un exemplu
    exemple
    • Sală de spectacol cu plafonul descoperit.
     surse: DLRLC
  • 1.3. figurat Fără apărare.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Aripa descoperită a armatei.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 2. Fără acoperire legală.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 3. Aflat pentru prima dată.
  surse: DEX '09

etimologie:

 • vezi descoperi
  surse: DEX '09 DEX '98

descoperi

 • 1. A lua, a ridica de pe un obiect sau de pe o persoană ceea ce le acoperă.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC antonime: acoperi un exemplu
  exemple
  • Infirmierul a descoperit rana.
   surse: DLRLC
  • 1.1. reflexiv A-și scoate pălăria, căciula etc.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 3 exemple
   exemple
   • El pășește pragul casei, se descoperă și se așază. BOGZA, C. O. 118.
    surse: DLRLC
   • Armașul se descoperise, c-o închinăciune. SADOVEANU, Z. C. 93.
    surse: DLRLC
   • Lumea, copleșită de priveliștea celor morți și prăbușiți pe trepte, se descoperă. CAMIL PETRESCU, B. 124.
    surse: DLRLC
  • 1.2. figurat A lăsa fără acoperire flancul unei unități militare pe front.
   surse: DEX '09 un exemplu
   exemple
   • A descoperi aripa dreaptă a unei armate.
    surse: DEX '98 DLRLC
   • 1.2.1. A lăsa neocrotit, neapărat, expus unui atac.
    surse: DEX '98 DLRLC un exemplu
    exemple
    • (Șah) A descoperi o figură.
  • 1.3. A face să nu aibă acoperire legală.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.4. tranzitiv reflexiv figurat A (se) da pe față, a (se) dezvălui, a (se) da de gol, a (se) trăda.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: arăta dezvălui trăda 4 exemple
   exemple
   • Nimene nu-l putu face să-și descopere gîndul ascuns, în privința vinovaților. SADOVEANU, Z. C. 167.
    surse: DLRLC
   • Tînărul Herdelea nu pricepea despre care dreptate vorbește secretarul, căci el în toate... își descoperea dreptatea lui. REBREANU, R. I 299.
    surse: DLRLC
   • Bine c-ai venit... pentru că am să-ți descopăr niște lucruri care au să te-ngrozască din talpă păn-în creștet. ALECSANDRI, T. I 69.
    surse: DLRLC
   • Îi dete povețele împărătești... cum să facă ca să nu se descopere că e fată. ISPIRESCU, L. 13.
    surse: DLRLC
 • 2. A găsi un lucru căutat, necunoscut sau ascuns.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: afla găsi 4 exemple
  exemple
  • Avem noroc! anunță fericit șeful haltei. Am mai descoperit ceva pe fundul cutiei. C. PETRESCU, A. 283.
   surse: DLRLC
  • Cineva toca pe aproape. Îl descoperirăm: o ciocănitoare suia și cobora pe trunchiul unui copac. IBRĂILEANU, A. 155.
   surse: DLRLC
  • Este o ușcioară pe care o vei descoperi căutînd-o cu una din aceste lumînări. ISPIRESCU, L. 143.
   surse: DLRLC
  • figurat Curînd... am descoperit mîndra lume din «Nunta Zamfirii». GALACTION, O. I 19.
   surse: DLRLC
  • 2.1. expresie A descoperi America, se spune în bătaie de joc cuiva care face caz de un lucru știut, cunoscut de toată lumea.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Mare scofală! Ai descoperit America! CAMILAR, N. I 79.
    surse: DLRLC
  • 2.2. A pătrunde o taină, un mister.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Și-a pus în gînd să descopere vicleșugul babei. CREANGĂ, P. 99.
    surse: DLRLC

etimologie: