2 intrări

23 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

cotare3 sf vz căutare

cotare1 sf [At: ALRM II/I, h. 348 / V: (reg) ~ră / Pl: ~tări / E: nct] (Reg) Cocină. modificată

cotare2 sf [At: DA / Pl: ~tări / E: cota] 1 Numerotare potrivit unei anumite ordini Si: cotație (1), (rar) cotat1 (1). 2 Stabilire a cursului acțiunilor, titlurilor de creanță etc. (la bursă) Si: cotație (2), (rar) cotat1 (2). 3 Introducere a efectelor la bursă Si: cotație (3), (rar) cotat1 (3). 4 Curs al titlurilor sau acțiunilor la bursă, într-o anumită zi Si: cotație (4), (rar) cotat1 (4). 5 Evaluare a cursului valutar Si: cotație (5), (rar) cotat1 (5). 6 (Fig) Apreciere a calităților unei persoane Si: cotație (6), (rar) cotat1 (6). 7 Înscriere, pe un desen tehnic, a dimensiunilor obiectului reprezentat Si: cotație (7), (rar) cotat1 (7). 8 Înscriere a cotelor1 (13) pe o hartă Si: cotație (8), (rar) cotat1 (8).

COTÁRE, cotări, s. f. Acțiunea de a cota și rezultatul ei; apreciere, prețuire, considerare. – V. cota.

COTÁRE, cotări, s. f. Acțiunea de a cota și rezultatul ei; apreciere, prețuire, considerare. – V. cota.

COTÁRE s. f. Acțiunea de a cota. V. evaluare, prețuire.

cotáre s. f., g.-d. art. cotắrii; pl. cotắri

cotáre s. f., g.-d. art. cotării; pl. cotări

COTÁRE s.f. Acțiunea de a cota și rezultatul ei; prețuire, apreciere; cotație. [< cota].

cotá2 [At: ȘTEFĂNESCU, C. 337 / Pzi: ~téz / E: fr coter] 1 vt A numerota potrivit unei anumite ordini Cf a inventaria. 2 A stabili cursul acțiunilor, titlurilor de creanță etc. (la bursă). 3 vt A introduce efecte la bursă. 4 vi (D. titluri, acțiuni) A avea un anumit curs la bursă. 5 vi A evalua cursul valutar. 6 vt (Fig) A aprecia calitățile unei persoane. 7 vt A înscrie, pe un desen tehnic, dimensiunile obiectului reprezentat. 8 vt A înscrie cotele (13) pe o hartă.

COTÁ, cotez, vb. I. Tranz. 1. A însemna, a marca, a numerota potrivit unei anumite ordini. 2. A stabili cursul acțiunilor, titlurilor de creanță etc. (la bursă). ♦ A introduce valori mobiliare la bursă. ♦ Intranz. (Despre titluri, acțiuni, hârtii) A avea o anumită valoare, un anumit curs la bursă. 3. Fig. A aprecia, a prețui, a evalua, a considera. 4. A înscrie pe un desen tehnic, prin linii și cifre, dimensiunile obiectului reprezentat. – Din fr. coter.

COTÁ, cotez, vb. I. Tranz. 1. A însemna, a marca, a numerota potrivit unei anumite ordini. 2. A stabili cursul acțiunilor, titlurilor de creanță etc. (la bursă). ♦ A introduce efecte la bursă. ♦ Intranz. (Despre titluri, acțiuni, hârtii) A avea o anumită valoare, un anumit curs la bursă. 3. Fig. A aprecia, a prețui, a evalua, a considera. 4. A înscrie, pe un desen tehnic, prin linii și cifre, dimensiunile obiectului reprezentat. – Din fr. coter.

COTÁ, cotez, vb. I. Intranz. (În economia capitalistă, despre titluri, acțiuni, efecte etc.) A fi apreciat, a avea o anumită valoare, un anumit curs la bursă. Acțiunile societății X nu mai cotează.Tranz. Fig. A aprecia, a prețui, a considera. Tehnicianul este bine cotat.

cotá (a ~) vb., ind. prez. 3 coteáză

cotá vb., ind. prez. 3 sg. și pl. coteáză

COTÁ vb. I. tr. 1. A numerota potrivit unei anumite ordini. ♦ A stabili, a marca valoarea unei mărfi, a unor efecte de schimb etc. ♦ A introduce un efect la bursă. 2. (Fig.) A aprecia, a prețui, a evalua. [< fr. coter, it. quotare].

COTÁ vb. tr. 1. a numerota potrivit unei anumite ordini. 2. a stabili cursul valutelor străine, al hârtiilor de valoare și al prețului mărfurilor la bursă. ◊ a introduce efecte la bursă. 3. (fig.) a aprecia, a prețui, a evalua. 4. a înscrie pe un desen tehnic, prin linii de cotă și cifre, dimensiunile obiectului reprezentat. (< fr. coter)

A COTÁ ~éz 1. tranz. 1) A însemna cu cote; a numerota conform unei anumite ordini. 2) (cursul la bursă al acțiunilor, titlurilor de creanță etc.) A stabili pornind de la valoarea reală și de la valoarea de piață. 3) fig. (persoane) A trata cu considerație; a aprecia; a considera; a respecta; a stima; a prețui. 4) (dimensiuni ale unor obiecte) A marca pe un desen tehnic. 2. intranz. (despre hârtii de valoare, acțiuni etc.) A avea o anumită valoare la bursă. /<fr. coter

cotà v. 1. a clasa cu ajutorul cotei, a numerota; 2. a indica valoarea sau taxa cursul efectelor publice.

arată toate definițiile

Intrare: cota
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) cota cotare cotat cotând singular plural
cotea cotați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) cotez (să) cotez cotam cotai cotasem
a II-a (tu) cotezi (să) cotezi cotai cotași cotaseși
a III-a (el, ea) cotea (să) coteze cota cotă cotase
plural I (noi) cotăm (să) cotăm cotam cotarăm cotaserăm, cotasem*
a II-a (voi) cotați (să) cotați cotați cotarăți cotaserăți, cotaseți*
a III-a (ei, ele) cotea (să) coteze cotau cota cotaseră
Intrare: cotare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cotare cotarea
plural cotări cotările
genitiv-dativ singular cotări cotării
plural cotări cotărilor
vocativ singular
plural
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)