14 definiții pentru buciuc

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BUCIUC, buciucuri, s. n. (Înv.) Steag turcesc sau tătăresc, alcătuit dintr-o jumătate de coadă albă de cal fixată de o prăjină. – Din tc. buçuk.

buciuc sn [At: ȘIO I, 11 / V: bunciuc / Pl: ~uri / E: tc bučuk] (Iuz) 1 Steag turcesc sau tătăresc, confecționat dintr-o jumătate de tui și care reprezenta însemnul marelui spătar, al ispravnicului de Focșani și al marelui căpitan de lefegii. 2 (Pex) Căpitănie. 3 (Pex) Isprăvnicie. 4 Trupă de soldați rămasă din personalul militar care alcătuia o căpetenie.

buciúc s.n. (înv.) Steag turcesc sau tătăresc, alcătuit dintr-o jumătate de coadă albă de cal fixată de o prăjină. • pl. -uri. /<tc. bucuk. búcium1 s.n. (muz.) 11nstrument muzical de suflat, de forma unui tub tronconic, foarte lung, confecționat din lemn (din coajă de tei) sau din metal, folosit în trecut pentru chemări și semnale. Ce dulce-mi va suna Cîntarea de bucium (EMIN.). ♦ Sunetul scos de bucium. Codrul clocoti de zgomot și de arme și de bucium (EMIN.). 2 Tub de metal sau de carton în care se păstrează acte (făcute sul). • pl. -e. și (înv.) búcin s.n. /lat. băctnum, -i.

BUCIUC, buciucuri, s. n. Steag turcesc sau tătăresc, alcătuit dintr-o jumătate de coadă albă de cal fixată de o prăjină. – Din tc. buçuk.

BUCIUC, buciucuri, s. m. (Turcism învechit) Steag tătăresc, alcătuit dintr-o jumătate de coadă de cal purtată pe o prăjină. Marele căpitan de lefegii cu zapciii; buciucul, toboșarii.... FILIMON, C. 312.

BUCIUC, buciucuri, s. n. (Turcism înv.) Steag tătăresc, alcătuit dintr-o jumătate de coadă de cal fixată de o prăjină. – Tc. buçuk.

buciuc n. odinioară: 1. steag cu jumătate tuiu (insigniul ispravnicului din Focșani și al Marelui spătar): marele căpitan de lefegii cu zapciii, buciucul și toboșarii FIL.; 2. (Tuiul) trupă de soldați, rămășiță din marea căpitănie a Focșanilor. [Turc. BUČUK, jumătate].

buncĭúc și bucĭúc n., pl. urĭ (turc. bunčuk, tuĭ ornat, d. pers. menğuk, mică semilună; rus. „buzduganu hatmanuluĭ Cazacilor”; ung. boncsok. V. bungeac). Sec. 18. Steag turcesc orĭ tătăresc făcut din jumătate de tuĭ și și care are un însemn al mareluĭ spătar, al ispravniculuĭ de Focșanĭ și al căpitanuluĭ de lefegiĭ. Căpitănia saŭ isprăvnicia Focșanilor. Trupă de soldațĭ, rămășiță din marea căpitănie a Focșanilor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

buciuc (reg., înv.) s. n., pl. buciucuri

buciuc (înv.) s. n., pl. buciucuri

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

buciuc (buciucuri), s. n. – Steag, drapel turcesc. – Var. bunciuc. Tc. bu(n)çuk (Șeineanu, III, 29), cf. rus. bunčuk.

Intrare: buciuc
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • buciuc
  • buciucul
  • buciucu‑
plural
  • buciucuri
  • buciucurile
genitiv-dativ singular
  • buciuc
  • buciucului
plural
  • buciucuri
  • buciucurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

buciuc, buciucurisubstantiv neutru

  • 1. învechit Steag turcesc sau tătăresc, alcătuit dintr-o jumătate de coadă albă de cal fixată de o prăjină. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Marele căpitan de lefegii cu zapciii; buciucul, toboșarii... FILIMON, C. 312. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.