2 intrări

14 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

brașoave f. pl. Mold. palavre, minciuni, fleacuri: nu se trec brașoavele pe la noi AL. [Aluziune la marfa din Brașov sau la apucăturile făloase ale brașovenilor].

BRAȘOÁVĂ, brașoave, s. f. (Fam.) Minciună, palavră. – Din n. pr. Brașov.

BRAȘOÁVĂ, brașoave, s. f. (Fam.) Minciună, palavră. – Din n. pr. Brașov.

brașoávă af [At: CREANGĂ, P. 252 / Pl: ~ve / E: Brașov] 1 Minciună. 2 (Îvp; îe) A fi bun de ~ ve A fi bun de rele. 3 (Îae) A fi mincinos.

brașoa s.f. (fam.; mai ales la pl.) Minciună, palavră. Acuș se face ziua, și tu nu mai stinchești cu brașoave de-ale tale. (CR.). ◊ Expr. A fi bun de brașoave = a fi mincinos ori pus pe fapte rele. A spune brașoave = a pălăvrăgi. • pl. -e. /de la nm. pr. (oraș în România) Brașov, cu aluzie la marfa din Brașov sau la comportamentul arogant al negustorilor brașoveni din trecut.

BRAȘOÁVĂ, brașoave, s. f. (Familiar, mai ales la pl.) Vorbă lipsită de temei; palavră, minciună. N-avem timp de brașoave! Lasă-ne cu prostiile tale! PAS, L. I 140. Șiretul, înadins ne duce-așa departe, ca să nu băgăm noi de seamă că ne spune brașoave. VLAHUȚĂ, O. A. II 24. Ia tacă-ți gura, măi Gerilă... Acuș se face ziuă, și tu nu mai stinchești cu brașoave de-ale tale. CREANGĂ, P. 252.

BRAȘOÁVĂ, brașoave, s. f. (Fam.) Palavră, minciună. – Din Brașov.

BRAȘOÁVĂ ~e f. mai ales la pl. pop. Vorbă goală; afirmație neserioasă; balivernă; palavră; fleac. [Sil. -șoa-vă] /Din Brașov n. pr.

brașoávă f., pl. e. Un fel de covrigĭ cu sare, numițĭ așa după numele orașuluĭ Brașov. Fig. Iron. Palavre, mincĭunĭ gogonate (ca și gogoșĭ, după numele prăjiturilor numite „gogoșĭ”).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

brașoa (fam.) s. f., g.-d. art. brașoavei; pl. brașoave

brașoávă s. f., g.-d. art. brașoávei; pl. brașoáve

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BRAȘOÁVĂ s. v. invenție, minciună, născoceală, născocire, născocitură, neadevăr, palavră, plăsmuire, poveste, scorneală, scornire, scornitură.

brașoa s. v. INVENȚIE. MINCIUNĂ. NĂSCOCEALĂ. NĂSCOCIRE. NĂSCOCITURĂ. NEADEVĂR. PALAVRĂ. PLĂSMUIRE. POVESTE. SCORNEALĂ. SCORNIRE. SCORNITURĂ.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

A spune brașoave – Brașoave înseamnă palavre, minciuni. Cuvîntul vine de la Brașov, iar expresia, de la negustorii brașoveni de odinioară care, aducîndu-și marfa la țară, o recomandau cu tot felul de laude exagerate, de baliverne și reclame viclene. „Siretul, înadins ne duce-așa departe – scria Vlahuță – ca să nu băgăm noi de seamă că ne spune brașoave.” (Opere alese, vol. II, pag. 24). IST.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

vânzător de brașoave / de gogoși expr. mincinos, palavragiu.

Intrare: brașoave
brașoave
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: brașoavă
brașoavă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • brașoa
 • brașoava
plural
 • brașoave
 • brașoavele
genitiv-dativ singular
 • brașoave
 • brașoavei
plural
 • brașoave
 • brașoavelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

brașoa, brașoavesubstantiv feminin

 • 1. familiar Balivernă, fleac, minciună, palavră. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote N-avem timp de brașoave! Lasă-ne cu prostiile tale! PAS, L. I 140. DLRLC
  • format_quote Șiretul, înadins ne duce-așa departe, ca să nu băgăm noi de seamă că ne spune brașoave. VLAHUȚĂ, O. A. II 24. DLRLC
  • format_quote Ia tacă-ți gura, măi Gerilă... Acuș se face ziuă, și tu nu mai stinchești cu brașoave de-ale tale. CREANGĂ, P. 252. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic