2 intrări

27 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÎMBRĂCÁRE s. f. Acțiunea de a (se) îmbrăca și rezultatul ei; îmbrăcat1. – V. îmbrăca.

ÎMBRĂCÁRE s. f. Acțiunea de a (se) îmbrăca și rezultatul ei; îmbrăcat1. – V. îmbrăca.

îmbrăcare sf [At: COD. VOR. 153 / S și: (înv) înb~ / Pl: ~cări / E: îmbrăca] 1 (Îvp) Îmbrăcăminte (1). 2 (Îvr) Strângere a banilor Si: îmbrăcat1 (1). 3 (Reg) Înșirare pe fusul mașinilor de țesut Si: îmbrăcat1 (2). 4 Acoperire a corpului cu veșminte pentru a-l feri de frig sau a-i ascunde goliciunea Si: îmbrăcat1 (3). 5 (Pex) Punere a unei haine pe corp Si: îmbrăcat1 (4), înveșmântare, (nob) îmbrăcătură (1). 6 (Pan) Acoperire (din nou) a viețuitoarelor cu pene sau cu păr Si: îmbrăcat1. 7 (Rar) Procurare a hainelor necesare Si: îmbrăcat1 (6). 8 (Rar) Confecționare a hainelor necesare Si: îmbrăcat1 (7). 9 (Rar) Furnizare a îmbrăcămintei (către o persoană, un oraș etc. Si: îmbrăcat1 (8). 10 (Pex; fig) Înverzire a pomilor, a pădurii Si: (pex; fig) îmbrăcat1 (9). 11 (Pex) Înfațare a pernei sau a plapumei Si: îmbrăcat1. 12 (Pan; rar) Învelire a unui caiet, a unei cărți etc. Si: îmbrăcat1 (11). 13 (Pan) Acoperire a unei piese sau a unei construcții cu material special pentru a izola sau a o proteja Si: îmbrăcat1 (12). 14 (Pan) Împodobire a mânerului unei arme cu metal prețios Si: îmbrăcat1 (13). 15 Ferecare a unei icoane, bijuterii etc. în aur, argint etc. Si: îmbrăcat1 (14). 16 (Fig; pex) Acoperire. 17 (Fig) Ascundere sub aparențe a adevăratului aspect Si: (fig; rar) îmbrăcat1 (16). 18 (Fig) Prezentare sub o altă formă Si: (fig) îmbrăcat1 (17).

ÎMBRĂCÁRE s. f. (Rar) 1. Acțiunea de a (se) îmbrăca și rezultatul ei. 2. Îmbrăcăminte. Cam tot ce putea să intre în car... erau: o ladă cu de-ale îmbrăcării. GALACTION, O. I 276.

ÎMBRĂCÁ, îmbrác, vb. I. Refl. și tranz. 1. A(-și) acoperi corpul cu veșminte. ♦ Refl. A purta haine de un anumit fel, de o anumită calitate etc. 2. A-și procura sau a procura cuiva hainele trebuincioase. 3. A (se) acoperi, a (se) înveli. ♦ Tranz. A înfăța perna sau plapuma. Tranz. A înveli cu hârtie, cu material plastic etc. coperțile unei cărți, ale unui caiet etc. ♦ Tranz. A fereca icoane, bijuterii etc. în aur sau în argint. ♦ Tranz. Fig. A învălui, a ascunde (adevărata înfățișare, adevăratul aspect etc.). – Lat. *imbracare (< braca „pantaloni”).

îmbrăca [At: CORESI, EV. 11/30 / S și: (înv) înb~ / Pzi: îmbrac / E: ml *imbracare] 1-2 vtr A(-și) acoperi corpul cu veșminte spre a (se) feri de frig sau a(-și) ascunde goliciunea. 3-4 vtr (Pex) A(-și) pune o haină Si: (îvp) a (se) înveșmânta. 5 vr (Pan; d. viețuitoare) A se acoperi din nou cu pene sau cu păr. 6-7 vtr (Îe) A (se)bine A (se) îmbrăca (3-4) cu haine fine, de calitate. 8-9 vtr (Îae) A (se) îmbrăca (3-4) la modă. 10-11 vtr A(-și) procura hainele necesare. 12-13 vtr A(-și) lucra hainele necesare. 14 vr A purta haine de o anumită croială, de o anumită calitate. 15 vt A furniza îmbrăcăminte (unei persoane, unui oraș etc.). 16 vr (Pex; fig; d. pomi, pădure) A înverzi. 17 vt (Pex; c. i. perna, plapuma) A înfața. 18 vt (Pan; i. o carte, un caiet sau un alt obiect) A acoperi cu ceva pentru a proteja. 19 vt (Pan; c. i. o armă) A împodobi mânerul cu metal prețios. 20 vt (Pan; d. icoane, bijuterii) A fereca în aur, argint etc. 21-22 vtr (Fig) A (se) acoperi. 23-24 vtr (Fig) A(-și) ascunde adevăratul aspect. 25-26 vtr (Fig) A (se) prezenta sub o altă formă. 27 vr (Bis; fig) A îmbrățișa o credință religioasă. 28 vt (Pop; fig; îe) A ~ pe cineva A-1 îmbogăți. 29 vt (Pop; fig; îae) A-l împovăra cu o sarcină. 30 vt (Pop; fig; îae) A face cuiva un rău. 31 vt (Pop; fig; îe) A ~ (pe cineva) cu ușa A face pe cineva să plece. 32 vt (Pop; fig; îe) A ~ ușa A fugi. 33 vt (Pop; fig; îe) A ~ pășunile cu vite A scoate la păscut un număr mare de vite în raport cu suprafața pășunii. 34 vt (Pop; fig; îe) A ~ un lan (sau o moșie) A împărți un lan (o moșie) pentru a fi lucrat(ă). 35 vt (Pop; fig; îe) A ~ ziua A face cât mai multe lucruri utile pe parcursul zilei. 36 vt (Pop; fig; d. case, lanuri etc.; îe) A fi ~(ă) de foc A arde. 37 vr (Pop; urmat de ca să...) A-și lua un angajament. 38-39 vtr (Înv; fig) A (se) dota cu calități morale sau fizice. 40-41 vtr (Înv; fig) A (se) pregăti. 42 vt (Îrg; fig) A investi capital în ceva. 43 vt (Îrg; fig) A repartiza o dare pe luni la mai multe persoane.

ÎMBRĂCÁ, îmbrác, vb. I. Refl. și tranz. 1. A(-și) acoperi corpul cu veșminte. ♦ Refl. A purta haine de o anumită croială, de o anumită calitate etc. 2. A-și procura sau a procura cuiva hainele trebuincioase. 3. A (se) acoperi, a (se) înveli. ♦ Tranz. A înfăța perna sau plapuma. ♦ Tranz. A înveli cu hârtie, cu material plastic etc. copertele unei cărți, ale unui caiet etc. ♦ Tranz. A fereca icoane, bijuterii etc. în aur sau în argint. ♦ Tranz. Fig. A învălui, a ascunde (adevărata înfățișare, adevăratul aspect etc.). – Lat. *imbracare (< braca „pantaloni”).

ÎMBRĂCÁ, îmbrác, vb. I. 1. Refl. (Despre persoane) A-și pune hainele, a se acoperi cu haine, rufe etc., potrivindu-și-le pe corp. Eu am de întrebat un lucru mare, și de aceea, cînd am aflat c-ați venit, m-am și îmbrăcat. CAMILAR, TEM. 125. Să ne-mbrăcăm de sărbătoare. DELAVRANCEA, A. 99. Știți voi povestea cînd un fiu De împărat, odată, În piept cu dor turbat de viu, S-a îmbrăcat în fată? COȘBUC, P. I 70. ◊ (Cu determinări introduse prin prep. «cu» sau «în») S-a-mbrăcat în zale lucii cavalerii de la Malta. EMINESCU, O. I 146. (Fig.) Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară! Cu o zale argintie se îmbracă mîndra țeară. ALECSANDRI, P. A. 112. ◊ Tranz. (Complementul indică un obiect de îmbrăcăminte) Îmbracă-a tale haine țesute-n mii de flori. ALECSANDRI, T. II 69. (Complementul indică o persoană) Mama își îmbracă copiii. ♦ A purta haine de o anumită croială, calitate etc. Se îmbracă simplu. 2. Tranz. A lucra hainele necesare cuiva sau pînzeturile necesare într-o gospodărie. Dacă m-ar lua pe mine de nevastă acest fiu de împărat, i-aș îmbrăca toată casa numai cu un fus de tort. BOTA, P. 126. ◊ Refl. Mai bine iau o săracă Ce cu mîna ei se-mbracă. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 436. ♦ A procura cuiva hainele trebuincioase. Muncit-au numai ca să te hrănească, Să te-mbrace, să te poarte și să te cocoloșească? CONACHI, P. 290. 3. Tranz. A acoperi, a înveli. Păreții erau îmbrăcați cu scorțuri de lînă. SADOVEANU, O. I 362. Din cerdacul îmbrăcat cu viță sălbatică îi coborî într-ajutor o țărancă care alungă cîinele. REBREANU, R. I 93. ◊ Fig. Liniște grea, întunecată îmbrăca pădurea. AGÎRBICEANU, S. P. 17. Codrii întunecați îmbracă înălțimile, se întind, se scoboară. VLAHUȚĂ, O. A. III 33. Și-n negru-mbracă toate al nopții palid domn. EMINESCU, O. I 96. (Cu inversarea construcției) Șesurile întinse, în lumina lunii, îmbrăcau tonuri viorii, strălucite. SADOVEANU, O. I 400. ◊ Refl. Ce frumos se-mbracă dealul Cu flori roșii pe-unde treci! COȘBUC, P. I 165. ♦ (Cu privire la pernă, plapumă) A înfăța. ♦ (Cu privire la cărți, caiete) A înveli cu hîrtie (pentru a păstra curat). ♦ (Cu privire la icoane, arme etc., urmat de determinări ca: «în aur», «în argint» etc.) A acoperi cu un metal prețios; a fereca (1). Paloș ferecat, Numa-n aur îmbrăcat. TEODORESCU, P. P. 517. Armele... Cu aur îmbrăcate. ALECSANDRI, P. P. 67.

A ÎMBRĂCÁ îmbrác tranz. 1) (haine) A pune pe corp. ~ rochia. 2) (ființe) A acoperi cu haine, potrivindu-le pe corp. ~ copilul. 3) (persoane, încăperi etc.) A asigura cu haine, cu lucruri casnice. ~ familia. ~ casa. 4) și fig. A asigura cu un înveliș extern. ~ o pernă. ~ o carte. [Sil. îm-bră-] /<lat. îmbracare

îmbrăcà v. 1. a (și) pune hainele; 2. a da haine: a îmbrăca pe cei săraci; 3. fig. a acoperi: câmpia s’a îmbrăcat în verde. [Lat. vulg. IMBRACCARE, cu sensul generalizat (primitiv: a pune bracile)].

îmbrác, a -ăcá v. tr. (lat. bracatus, îmbrăcat cu bracae, șalvarĭ galicĭ; it. brache, cu verbu imbracare; fr. brayes, sp. pg. braga; alb. brekă. V. brăcie). Acoper în haĭne, pun haĭne: a îmbrăca un copil. Daŭ haĭne: a îmbrăca un sărac. Acoper peste tot: a îmbrăca un vapor în fer. V. refl. Îmĭ pun o haĭnă: mă îmbrac cu surtucu. – Și a îmbrăca surtucu (ca germ. den Rock anziehen), ceĭa ce nu e recomandabil.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

îmbrăcáre s. f., g.-d. art. îmbrăcắrii

îmbrăcáre s. f., g.-d. art. îmbrăcării

îmbrăcá (a ~) vb., ind. prez. 3 îmbrácă

îmbrăcá vb., ind. prez. 1 sg. îmbrác, 3 sg. și pl. îmbrácă


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ÎMBRĂCÁRE s. 1. echipare, înveșmântare. (~ unei persoane pentru lucru.) 2. v. înfățare. 3. v. tapisare. 4. acoperire, învelire, învelit. (~ unui caiet.)

ÎMBRĂCARE s. 1. echipare, înveșmîntare. (~ unei persoane pentru lucru.) 2. înfățare. (~ unei perne.) 3. capitonare, tapisare, (rar) capitonaj. (~ unui fotoliu.) 4. acoperire, învelire, învelit. (~ unui caiet.)

Îmbrăcare ≠ dezbrăcare

ÎMBRĂCÁ vb. 1. a se echipa, a se înveșmânta, (înv. și reg.) a se învește. (Vă rog să vă ~ și să mergem.) 2. a-și lua, a-și pune. (Și-a ~ haina și a plecat.) 3. a pune, a trage. (~ cămașa pe tine.) 4. v. înfăța. 5. v. tapisa. 6. a (se) acoperi, a (se) înveli, (înv. și pop.) a (se) coperi. (A ~ o carte.) 7. v. fereca.

ÎMBRĂCA vb. 1. a se echipa, a se înveșmînta, (înv. și reg.) a se învește. (Vă rog să vă ~ și să mergem.) 2. a-și lua, a-și pune. (Și-a ~ haina și a plecat.) 3. a pune, a trage. (~ cămașa pe tine.) 4. a înfăța. (A ~ o pernă.) 5. a capitona, a tapisa. (A ~ un fotoliu.) 6. a (se) acoperi, a (se) înveli, (înv. și pop.) a (se) coperi. (A ~ o carte.) 7. a fereca. (A ~ un obiect în argint.)

arată toate definițiile

Intrare: îmbrăcare
îmbrăcare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • îmbrăcare
 • ‑mbrăcare
 • îmbrăcarea
 • ‑mbrăcarea
plural
 • îmbrăcări
 • ‑mbrăcări
 • îmbrăcările
 • ‑mbrăcările
genitiv-dativ singular
 • îmbrăcări
 • ‑mbrăcări
 • îmbrăcării
 • ‑mbrăcării
plural
 • îmbrăcări
 • ‑mbrăcări
 • îmbrăcărilor
 • ‑mbrăcărilor
vocativ singular
plural
Intrare: îmbrăca
verb (VT71)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • îmbrăca
 • ‑mbrăca
 • îmbrăcare
 • ‑mbrăcare
 • îmbrăcat
 • ‑mbrăcat
 • îmbrăcatu‑
 • ‑mbrăcatu‑
 • îmbrăcând
 • ‑mbrăcând
 • îmbrăcându‑
 • ‑mbrăcându‑
singular plural
 • îmbra
 • ‑mbra
 • îmbrăcați
 • ‑mbrăcați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • îmbrac
 • ‑mbrac
(să)
 • îmbrac
 • ‑mbrac
 • îmbrăcam
 • ‑mbrăcam
 • îmbrăcai
 • ‑mbrăcai
 • îmbrăcasem
 • ‑mbrăcasem
a II-a (tu)
 • îmbraci
 • ‑mbraci
(să)
 • îmbraci
 • ‑mbraci
 • îmbrăcai
 • ‑mbrăcai
 • îmbrăcași
 • ‑mbrăcași
 • îmbrăcaseși
 • ‑mbrăcaseși
a III-a (el, ea)
 • îmbra
 • ‑mbra
(să)
 • îmbrace
 • ‑mbrace
 • îmbrăca
 • ‑mbrăca
 • îmbrăcă
 • ‑mbrăcă
 • îmbrăcase
 • ‑mbrăcase
plural I (noi)
 • îmbrăcăm
 • ‑mbrăcăm
(să)
 • îmbracăm
 • ‑mbracăm
 • îmbrăcam
 • ‑mbrăcam
 • îmbrăcarăm
 • ‑mbrăcarăm
 • îmbrăcaserăm
 • ‑mbrăcaserăm
 • îmbrăcasem
 • ‑mbrăcasem
a II-a (voi)
 • îmbrăcați
 • ‑mbrăcați
(să)
 • îmbracați
 • ‑mbracați
 • îmbrăcați
 • ‑mbrăcați
 • îmbrăcarăți
 • ‑mbrăcarăți
 • îmbrăcaserăți
 • ‑mbrăcaserăți
 • îmbrăcaseți
 • ‑mbrăcaseți
a III-a (ei, ele)
 • îmbra
 • ‑mbra
(să)
 • îmbrace
 • ‑mbrace
 • îmbrăcau
 • ‑mbrăcau
 • îmbrăca
 • ‑mbrăca
 • îmbrăcaseră
 • ‑mbrăcaseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

îmbrăcare

etimologie:

 • vezi îmbrăca
  surse: DEX '98 DEX '09

îmbrăca îmbrăcare

 • 1. A(-și) acoperi corpul cu veșminte.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC antonime: dezbrăca 7 exemple
  exemple
  • Eu am de întrebat un lucru mare, și de aceea, cînd am aflat c-ați venit, m-am și îmbrăcat. CAMILAR, TEM. 125.
   surse: DLRLC
  • Să ne-mbrăcăm de sărbătoare. DELAVRANCEA, A. 99.
   surse: DLRLC
  • Știți voi povestea cînd un fiu De împărat, odată, În piept cu dor turbat de viu, S-a îmbrăcat în fată? COȘBUC, P. I 70.
   surse: DLRLC
  • S-a-mbrăcat în zale lucii cavalerii de la Malta. EMINESCU, O. I 146.
   surse: DLRLC
  • figurat Ziua ninge, noaptea ninge, dimineața ninge iară! Cu o zale argintie se îmbracă mîndra țeară. ALECSANDRI, P. A. 112.
   surse: DLRLC
  • Îmbracă-a tale haine țesute-n mii de flori. ALECSANDRI, T. II 69.
   surse: DLRLC
  • Mama își îmbracă copiii.
   surse: DLRLC
  • 1.1. reflexiv A purta haine de un anumit fel, de o anumită calitate etc.
   surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Se îmbracă simplu.
    surse: DLRLC
 • 2. A lucra hainele necesare cuiva sau pânzeturile necesare într-o gospodărie.
  surse: DLRLC 2 exemple
  exemple
  • Dacă m-ar lua pe mine de nevastă acest fiu de împărat, i-aș îmbrăca toată casa numai cu un fus de tort. BOTA, P. 126.
   surse: DLRLC
  • Mai bine iau o săracă Ce cu mîna ei se-mbracă. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 436.
   surse: DLRLC
 • 3. A-și procura sau a procura cuiva hainele trebuincioase.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
  exemple
  • Muncit-au numai ca să te hrănească, Să te-mbrace, să te poarte și să te cocoloșească? CONACHI, P. 290.
   surse: DLRLC
 • 4. A (se) acoperi, a (se) înveli.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: acoperi înveli 7 exemple
  exemple
  • Păreții erau îmbrăcați cu scorțuri de lînă. SADOVEANU, O. I 362.
   surse: DLRLC
  • Din cerdacul îmbrăcat cu viță sălbatică îi coborî într-ajutor o țărancă care alungă cîinele. REBREANU, R. I 93.
   surse: DLRLC
  • figurat Liniște grea, întunecată îmbrăca pădurea. AGÎRBICEANU, S. P. 17.
   surse: DLRLC
  • figurat Codrii întunecați îmbracă înălțimile, se întind, se scoboară. VLAHUȚĂ, O. A. III 33.
   surse: DLRLC
  • figurat Și-n negru-mbracă toate al nopții palid domn. EMINESCU, O. I 96.
   surse: DLRLC
  • figurat Șesurile întinse, în lumina lunii, îmbrăcau tonuri viorii, strălucite. SADOVEANU, O. I 400.
   surse: DLRLC
  • figurat Ce frumos se-mbracă dealul Cu flori roșii pe-unde treci! COȘBUC, P. I 165.
   surse: DLRLC
  • 4.1. tranzitiv A înfăța perna sau plapuma.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: înfăța
  • 4.2. tranzitiv A înveli cu hârtie, cu material plastic etc. coperțile unei cărți, ale unui caiet etc.
   surse: DEX '09 DLRLC sinonime: înveli
  • 4.3. tranzitiv A fereca icoane, bijuterii etc. în aur sau în argint.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: fereca 2 exemple
   exemple
   • Paloș ferecat, Numa-n aur îmbrăcat. TEODORESCU, P. P. 517.
    surse: DLRLC
   • Armele... Cu aur îmbrăcate. ALECSANDRI, P. P. 67.
    surse: DLRLC
  • 4.4. tranzitiv figurat A învălui, a ascunde (adevărata înfățișare, adevăratul aspect etc.).
   surse: DEX '09 DEX '98 sinonime: ascunde învălui

etimologie:

 • limba latină *imbracare (din braca „pantaloni”).
  surse: DEX '09 DEX '98