17 definiții pentru vizieră

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VIZIERĂ, viziere, s. f. 1. Partea mobilă a coifului, care apără fața cavalerului în timpul luptei. ♦ Cozoroc. 2. Vizetă, vizor. [Pr.: -zi-e-] – Din fr. visière.

vizie sf [At: HELIADE, D. C. 9/6 / P: ~zi-e~ / V: (reg) biză sf, vizăr, vizir sn / Pl: ~re / E: fr visière, it visiera] 1 Partea de dinainte, mobilă, a coifului care putea fi coborâtă pentru a proteja fața luptătorului Si: vizor (3). 2 Cozoroc (la șapcă, la chipiu etc.). 3 (Rar) Marginea răsfrântă a unei căști militare. 4 (Reg) Bor2 (la pălărie). 5 (Teh; șîs ~ de protecție) Ecran transparent fixat într-un cadru (de metal) care protejează ochii (și fața) de radiații termice și luminoase prea puternice, de scântei, de lichide etc. Si: (rar) vizetă1 (2).

vizie s.f. 1 Partea de dinainte, mobilă, a coifului, care putea fi coborîtă ca să acopere obrazul pentru a-l feri de lovituri, asigurînd, în același timp, și o bună vizibilitate. Stînd încălicați pe cai, cu lăncile aplecate și cu vizierele lăsate, ne-am închinat toți către răsărit (SADOV.). ♦ Cozoroc. 2 Vizetă. 3 (geomorf.) Firidă îngustă, curbată ca o vizieră, ce se formează prin dizolvare în calcare, pe faleză, în zona intertropicală, mai sus de nivelul înalt al mării. • sil. -zi-e-. pl. -e. /<fr. visière.

VIZIERĂ, viziere, s. f. 1. Partea de dinainte, mobilă, a coifului, care putea fi coborâtă ca să acopere obrazul și să-i ferească de lovituri. ♦ Cozoroc. 2. Vizetă, vizor. [Pr.: -zi-e-] – Din fr. visière.

VIZIERĂ, viziere, s. f. 1. Partea dinainte a coifului (care putea fi coborîtă ca să acopere obrazul și să-l ferească de lovituri, luptătorul putînd vedea și respira printr-o mică crăpătură, anume practicată); (astăzi, rar) cozoroc. Ofițerii... cu chipiile negre, înalte, dar cu viziere mici și legate pe subt bărbii, intră pe rînd. CAMIL PETRESCU, O. II 440. Bătrînul, zăpăcit, bîlbîi tremurînd cu mîna ridicată la viziera șepcii. BART, S. M. 74. 2. Vizetă. Năstăsică se uită printr-o vizieră mică la vîlvătăile roșii. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 167, 6/4.

VIZIE s.f. 1. Partea dinainte a unui coif, care se putea lăsa în jos pentru a proteja fața de lovituri; cozoroc. 2. Vizetă. [Pron. -zi-e-. / < fr. visière, cf. it. visiera].

VIZIE s. f. 1. partea dinainte a unui coif, care se putea lăsa în jos pentru a proteja fața de lovituri; cozoroc. 2. vizetă. 3. (geol.) firidă îngustă, curbată ca o vizieră (1), ce se formează prin dizolvare în calcare, pe faleză, în zona intertropicală. (< fr. visière)

VIZIERĂ ~e f. 1) înv. Partea din față a coifului, care putea fi coborâtă, pentru a proteja fața și ochii de lovituri. 2) Partea din față, proeminentă, a unei caschete sau a unui chipiu, care servește drept acoperiș pentru ochi; cozoroc. 3) Dispozitiv optic circular de dimensiuni mici, montat într-o ușă pentru a permite să se vadă din interior spre exterior; vizor; vizetă. [Sil. -zi-e-] /<fr. visiére

*viziéră f., pl. e (fr. visière, d. vis, față). Cozoroc.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vizie (desp. -zi-e-) s. f., g.-d. art. vizierei; pl. viziere

vizie (-zi-e-) s. f., g.-d. art. vizierei; pl. viziere

vizie s. f. (sil. -zi-e-), g.-d. art. vizierei; pl. viziere

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VIZIE s. 1. cozoroc, (reg. și glumeț) streașină, (prin Ban.) șild, (Transilv. și Maram.) șimledăr, (Transilv. și Bucov.) șirm. (~ a șepcii, a chipiului.) 2. v. vizetă.

VIZIE s. 1. cozoroc, (reg. și glumeț) streașină, (prin Ban.) șild, (Transilv. și Maram.) șimledăr, (Transilv. și Bucov.) șirm. (~ a șepcii, a chipiului.) 2. vizetă, vizor. (Se uită prin ~ ușii.)

Intrare: vizieră
  • silabație: vi-zi-e-ră info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vizie
  • viziera
plural
  • viziere
  • vizierele
genitiv-dativ singular
  • viziere
  • vizierei
plural
  • viziere
  • vizierelor
vocativ singular
plural
vizăr
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vizie, vizieresubstantiv feminin

  • 1. Partea mobilă a coifului, care apără fața cavalerului în timpul luptei. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Ofițerii... cu chipiile negre, înalte, dar cu viziere mici și legate pe subt bărbii, intră pe rînd. CAMIL PETRESCU, O. II 440. DLRLC
    • format_quote Bătrînul, zăpăcit, bîlbîi tremurînd cu mîna ridicată la viziera șepcii. BART, S. M. 74. DLRLC
    • 1.1. Partea din față, proeminentă, a unei caschete sau a unui chipiu, care servește drept acoperiș pentru ochi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN NODEX
      sinonime: cozoroc
  • 2. Dispozitiv optic circular de dimensiuni mici, montat într-o ușă pentru a permite să se vadă din interior spre exterior. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN NODEX
    • format_quote Năstăsică se uită printr-o vizieră mică la vîlvătăile roșii. CONTEMPORANUL, S. II, 1949, nr. 167, 6/4. DLRLC
  • 3. geologie Firidă îngustă, curbată ca o vizieră (1.), ce se formează prin dizolvare în calcare, pe faleză, în zona intertropicală. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.