11 definiții pentru tijă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TIJĂ, tije, s. f. 1. Tulpină aeriană a plantelor erbacee. 2. Bară de metal (cilindrică) făcând parte dintr-un sistem tehnic, ca element de legătură sau de ghidare. – Din fr. tige.

TIJĂ, tije, s. f. 1. Tulpină aeriană a plantelor erbacee. 2. Bară de metal (cilindrică) făcând parte dintr-un sistem tehnic, ca element de legătură sau de ghidare. – Din fr. tige.

ti sf [At: MON. IST. II, 35 / Pl: ~je, (reg) ~ji / E: fr tige] 1 Parte a plantelor erbacee care crește de la rădăcină în sus Si: pai. 2 Ornament arhitectural care imită tija (1). 3 (Teh) Bară de oțel, cilindrică, care face parte dintr-un sistem tehnic, ca element de legătură sau de ghidare.

TIJĂ, tije, s. f. 1. (Rar) Tulpina aeriană a plantelor erbacee. V. lujer, vrej. Din mijlocul frunzelor late și grase, nufărul se ridică în aer. E mai întîi o tijă înaltă, încît floarea mică din vîrful ei pare o cupă cu picior lung, pentru băut o băutură rară. BOGZA, C. O. 158. 2. Bară rotundă care face parte dintr-un sistem tehnic ca organ de legătură, fiind solicitată în general la întindere și la compresiune.

TI s.f. 1. Parte a plantelor erbacee care crește de la rădăcină în sus; tulpină, pai. 2. (Tehn.) Piesă de forma unei bare, care suportă solicitări numai în lungul axei sale. [< fr. tige].

TI s. f. 1. tulpină aeriană a plantelor erbacee. 2. ornament arhitectural care imită tija (1). 3. (tehn.) piesă de forma unei bare care suportă solicitări numai în lungul axei sale. (< fr. tige)

TIJĂ ~e f. 1) Parte aeriană a plantelor erbacee. 2) tehn. Bară metalică prin care se realizează legătura dintre două piese ale unui sistem tehnic. [G.-D. tijei] /<fr. tige

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ti s. f., art. tija, g.-d. art. tijei; pl. tije

ti s. f., g.-d. art. tijei; pl. tije

ti s. f., g.-d. art. tijei; pl. tije

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

TIJĂ DE REFLEX element stabilizator la deltaplan care intră în funcțiune singur la mărirea excesivă a vitezei de zbor, având efect redresor.

Intrare: tijă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ti
  • tija
plural
  • tije
  • tijele
genitiv-dativ singular
  • tije
  • tijei
plural
  • tije
  • tijelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ti, tijesubstantiv feminin

  • 1. Tulpină aeriană a plantelor erbacee. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Din mijlocul frunzelor late și grase, nufărul se ridică în aer. E mai întîi o tijă înaltă, încît floarea mică din vîrful ei pare o cupă cu picior lung, pentru băut o băutură rară. BOGZA, C. O. 158. DLRLC
  • 2. Ornament arhitectural care imită tija. MDN '00
  • 3. Bară de metal (cilindrică) făcând parte dintr-un sistem tehnic, ca element de legătură sau de ghidare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.