16 definiții pentru anarhie


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANARHÍE s. f. Stare de dezorganizare, de dezordine, de haos într-o țară, într-o instituție etc.; indisciplină, nesupunere a individului față de o colectivitate organizată. – Din fr. anarchie.

anarhie sf [At: MAIORESCU, D. I. 55 / Pl: ~ii / V: ~rchie / E: fr anarchie, ngr ὰναρχία] 1 Dezordine produsă într-un stat prin lipsa de guvernământ sau prin slăbiciunea celor care guvernează. 2 Lipsă a unei puteri, a unei conduceri. 3 Dezorganizare. 4 Lipsă de supunere față de legi sau de autorități.

ANARHÍE s. f. 1. Stare de dezorganizare, de dezordine, de haos într-o țară, într-o instituție etc. 2. Atitudine de nesupunere, de indisciplină a individului față de o colectivitate organizată. – Din fr. anarchie.

ANARHÍE s. f. Stare de dezorganizare, de dezordine, de haos, caracteristică într-o țară, într-o instituție etc., în regimuri bazate pe exploatare; nesupunere, indisciplină a individului față de o colectivitate organizată. ♦ Stare a producției, proprie regimului capitalist, în care, din cauza proprietății private asupra mijloacelor de producție, activitatea de producție socială este neplanificată și nedirijată, ducînd la crize periodice și la șomaj. Contradicția dintre producția socială și însușirea capitalistă se reproduce deci ca antagonism între organizarea producției înăuntrul fiecărei fabrici și anarhia producției în întreaga societate. ENGELS, A. 321. În sectorul socialist al economiei noastre naționale firește că nu acționează legea concurenței și a anarhiei în producție, ci, dimpotrivă, au căpătat cîmp liber legi proprii economiei socialiste. GHEORGHIU-DEJ, Î. DEM. 26.

ANARHÍE s. f. Stare de dezorganizare, de dezordine, de haos, într-o țară, într-o instituție etc.; nesupunere, indisciplină a individului față de o colectivitate organizată. ♦ Stare a producției, proprie regimului capitalist, în care (din cauza proprietății private asupra mijloacelor de producție) activitatea de producție socială este neplanificată și nedirijată, ducând la crize periodice și la șomaj. – După fr. anarchie (< gr.).

ANARHÍE s.f. Dezordine, dezorganizare, lipsă a oricărei organizări și conduceri, haos; indisciplină, nesupunere a individului față de o colectivitate organizată. [Gen. -iei. / < gr. anarchia, cf. rus. anarhiia, it. anarchia, germ. Anarchie].

ANARHÍE s. f. stare de dezordine[1], de haos într-o țară, instituție etc. ◊ indisciplină, nesupunere a individului față de o colectivitate organizată. (< fr. anarchie, gr. anarkhia) modificată

 1. În original, probabil incorect: stare de dezvoltare. — cata

ANARHÍE ~i f. Stare de dezorganizare; dezordine generală; haos; indisciplină. ~ în producție. [G.-D. anarhiei] /<fr. anarchie

anarhie f. 1. lipsă de guvern; 2. fig. stare de dezordine și de confuziune.

*anarhíe f. (vgr. anarhía, d. an-, fără, și arhé, domnie). Lipsă de autoritate, dezordine (într’un stat, într’o societate).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

anarhíe s. f., art. anarhía, g.-d. anarhíi, art. anarhíei

anarhíe s. f., art. anarhía, g.-d. anarhíi, art. anarhíei


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

Anarhie ≠ disciplină, ordine


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

anarhíe (-íi), s. f. – Stare de dezordine, de haos. Fr. anarchie (cu pron. din ngr. ἀναρχία). – Der. (din fr.) anarhic, adj.; anarhism, s. n.; anarhist, s. m.

Intrare: anarhie
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • anarhie
 • anarhia
plural
genitiv-dativ singular
 • anarhii
 • anarhiei
plural
vocativ singular
plural

anarhie

 • 1. Stare de dezorganizare, de dezordine, de haos într-o țară, într-o instituție etc.; indisciplină, nesupunere a individului față de o colectivitate organizată.
  • 1.1. Stare a producției, proprie regimului capitalist, în care, din cauza proprietății private asupra mijloacelor de producție, activitatea de producție socială este neplanificată și nedirijată, ducând la crize periodice și la șomaj.
   surse: DLRLC 2 exemple
   exemple
   • Contradicția dintre producția socială și însușirea capitalistă se reproduce deci ca antagonism între organizarea producției înăuntrul fiecărei fabrici și anarhia producției în întreaga societate. ENGELS, A. 321.
    surse: DLRLC
   • În sectorul socialist al economiei noastre naționale firește că nu acționează legea concurenței și a anarhiei în producție, ci, dimpotrivă, au căpătat cîmp liber legi proprii economiei socialiste. GHEORGHIU-DEJ, Î. DEM. 26.
    surse: DLRLC

etimologie: