11 definiții pentru așteptare


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

așteptare sf [At: VARLAAM, ap. HEM 2018 / Pl: ~tări / E: aștepta] 1 Oprire undeva pentru a fi de față la ceva, pentru a vedea pe cineva Si: adăstare, așteptat1, așteptătură (1). 2 (Îs) A fi în ~ A fi nerăbdător. 3 Lăsare a unui timp cuiva pentru a-și îndeplini o obligație, o promisiune, pentru a-și plăti o datorie Si: păsuire, așteptat1 (2), așteptătură (2). 4 Dorință ca ceva să se îndeplinească Si: așteptat1 (3), așteptătură (3). 5 (Îs) În ~a a ceva în timpul rămas până când ceva se va întâmpla. 6 Credință în Dumnezeu Si: așteptat1 (4), așteptătură (4). 7 Prevedere.

AȘTEPTÁRE, așteptări, s. f. Acțiunea de a (se) aștepta și rezultatul ei. ◊ Loc. adj. și adv. Peste (sau sub) așteptări = neașteptat de bun (sau de slab). – V. aștepta.

AȘTEPTÁRE, așteptări, s. f. Acțiunea de a (se) aștepta și rezultatul ei. ◊ Loc. adj. și adv. Peste (sau sub) așteptări = neașteptat de bun (sau de slab). – V. aștepta.

AȘTEPTÁRE, așteptări, s. f. 1. Acțiunea de a aștepta. Sală de așteptare.Au așteptat poftirea... însă au rămas cu așteptarea. PAS, L. I 111. După o așteptare de trei ceasuri în gară, în care n-a rămas om cu șapcă roșie sau hamal neintrebat și nedescusut, iată-i așezați într-un vagon. BASSARABESCU, V. 46. ◊ Expr. În așteptarea... = pînă să se întîmple... A fi în așteptare = a aștepta cu nerăbdare. Dar a nopții neagră mantă peste dealuri se lățește... Tot e groază și tăcere... umbra intră în mormînt. Lumea e în așteptare. ALEXANDRESCU, P. 135. 2. Presupunere, speranță, dorință (ca ceva să se împlinească). A întrece așteptările cuiva (sau orice așteptare). ▭ Cu ochii sclipind de însuflețire și de gînduri, de așteptări, de temeri ale viitorului, pe care numai el le știa, Rizea strigă din răsputeri: Mergem la trebunal să dăm foc la hîrtiile ciocoilor! Neam de neamul lor să nu mai știe unde le-a fost moșiile. DUMITRIU, B. F. 107. ◊ Expr. Peste așteptarea cuiva sau peste așteptări = mai mult decît și-ar fi putut închipui cineva, mai mult decît ar fi putut prevedea sau spera cineva. Sculîndu-se de la masă, se duse... și se întoarse numaidecît, peste așteptarea tuturor... aducînd niște scînduri, stinghii, odgoane și pînze. ISPIRESCU, L. 367.

AȘTEPTÁRE, așteptări, s. f. Acțiunea de a (se) aștepta.Expr. În așteptarea... = până să se întâmple... A fi în așteptare = a aștepta cu nerăbdare. ♦ Presupunere; speranță, dorință.

așteptáre f. Starea celuĭ care așteaptă: a fi în așteptare. Fig. Speranță: a înșela așteptările. Sală de așteptare, cameră de așteptat, maĭ ales la gărĭ.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

așteptáre s. f., g.-d. art. așteptắrii; pl. așteptắri

așteptáre s. f., g.-d. art. așteptării; pl. așteptări


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

AȘTEPTÁRE s. așteptat, (înv.) așteptătură. (~ în gară.)

AȘTEPTARE s. așteptat, (înv.) așteptătură. (~ în gară.)


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

AȘTEPTARE fază eventuală a procedurii de apropiere după instrumente, în care aeronava efectuează manevre de-a lungul unui traiect predeterminat în vederea primirii unei autorizări.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a înșela așteptările cuiva expr. a dezamăgi pe cineva, a decepționa pe cineva.

Intrare: așteptare
așteptare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • așteptare
 • așteptarea
plural
 • așteptări
 • așteptările
genitiv-dativ singular
 • așteptări
 • așteptării
plural
 • așteptări
 • așteptărilor
vocativ singular
plural

așteptare

 • 1. Acțiunea de a (se) aștepta și rezultatul ei.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 3 exemple
  exemple
  • Sală de așteptare.
   surse: DLRLC
  • Au așteptat poftirea... însă au rămas cu așteptarea. PAS, L. I 111.
   surse: DLRLC
  • După o așteptare de trei ceasuri în gară, în care n-a rămas om cu șapcă roșie sau hamal neîntrebat și nedescusut, iată-i așezați într-un vagon. BASSARABESCU, V. 46.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie În așteptarea... = până să se întâmple...
   surse: DLRLC
  • 1.2. expresie A fi în așteptare = a aștepta cu nerăbdare.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Dar a nopții neagră mantă peste dealuri se lățește... Tot e groază și tăcere... umbra intră în mormînt. Lumea e în așteptare. ALEXANDRESCU, P. 135.
    surse: DLRLC
 • 2. Presupunere, speranță, dorință (ca ceva să se împlinească).
  exemple
  • A întrece așteptările cuiva (sau orice așteptare).
   surse: DLRLC
  • Cu ochii sclipind de însuflețire și de gînduri, de așteptări, de temeri ale viitorului, pe care numai el le știa, Rizea strigă din răsputeri: Mergem la trebunal să dăm foc la hîrtiile ciocoilor! Neam de neamul lor să nu mai știe unde le-a fost moșiile. DUMITRIU, B. F. 107.
   surse: DLRLC
  • 2.1. locuțiune adjectivală locuțiune adverbială Peste (sau sub) așteptări sau peste așteptarea cuiva = neașteptat de bun (sau de slab).
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Sculîndu-se de la masă, se duse... și se întoarse numaidecît, peste așteptarea tuturor... aducînd niște scînduri, stinghii, odgoane și pînze. ISPIRESCU, L. 367.
    surse: DLRLC

etimologie:

 • vezi aștepta
  surse: DEX '98 DEX '09