6 intrări

Articole pe această temă:

27 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

VÁRZĂ, verze, s. f. Plantă legumicolă bienală din familia cruciferelor, cu frunze mari, groase și ondulate, care se învelesc unele pe altele formând o căpățână compactă, folosită în alimentație (Brassica oleracea); p. ext. mâncare preparată din frunzele acestei plante. ◊ Varză de Bruxelles = varietate de varză cu tulpina înaltă, cu căpățâna mică, de la care se consumă mugurii formați la subsuoara frunzelor (Brassica oleracea gemmifera). Varză creață = varietate de varză cu frunzele încrețite și cu căpățâna afănată (Brassica oleracea sabanda). Varză roșie = varietate de varză cu frunzele roșii-violete, care se consumă ca salată (Brassica oleracea rubara).Expr. (Fam.) A face o varză = a încurca lucrurile, a nu face nicio ispravă. A (se) face (sau a ajunge, a fi etc.) varză = (mai ales despre cărți și caiete) a (se) distruge, a (se) degrada, a (se) zdrențui. – Lat. vir(i)diaverdețuri”.

VÁRZĂ, verze, s. f. Plantă legumicolă bienală din familia cruciferelor, cu frunze mari, groase și ondulate, care se învelesc unele pe altele formând o căpățână compactă, folosită în alimentație (Brassica oleracea); p. ext. mâncare preparată din frunzele acestei plante. ◊ Varză de Bruxelles = varietate de varză cu tulpina înaltă, cu căpățâna mică, de la care se consumă mugurii formați la subsuoara frunzelor (Brassica oleracea gemmifera). Varză creață = varietate de varză cu frunzele încrețite și cu căpățâna afânată (Brassica oleracea sabanda). Varză roșie = varietate de varză cu frunzele roșii-violete, care se consumă ca salată (Brassica oleracea rubara).Expr. (Fam.) A face o varză = a încurca lucrurile, a nu face nici o ispravă. A (se) face (sau a ajunge, a fi etc.) varză = (mai ales despre cărți și caiete) a (se) distruge, a (se) degrada, a (se) zdrențui. – Lat. vir(i)dia verdețuri.

VÁRZĂ, verze, s. f. 1. Plantă erbacee din familia cruciferelor, cu frunze groase și ondulate care se învelesc unele pe altele, formînd un tot compact, cu flori galbene-deschis sau, mai rar, albe; se cultivă ca plantă alimentară (Brassica oleracea); (regional) curechi. Îl întîmpină... un miros sfîrîit de varză prăjită. C. PETRESCU, Î. II 152. În grădini poci eu intra,Pepeni, dovleci și verze fără grijă a mînca? ALEXANDRESCU, M. 387. Frunză verde foi de varză, Vezi urîtul, focu-l arză. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 463. Varză de Bruxelles = varietate de varză cu tulpina înaltă pînă la un metru, a cărei parte comestibilă, foarte mică, se formează la subsuoara frunzelor (Brassica oleracea gemmifera); verzișoară. Varză creață = varză cu frunzele încrețite, afînate (Brassica oleracea sabauda); varză nemțească. Varză roșie = varietate de varză cu frunzele roșii. ◊ Expr. A împăca (și) capra și varza v. capră (I 1).Banii verzelor = bani care se adună de la nuntași după jocul miresei. În comitatul Zarandului, nemijlocit după jocul miresei se mai scot încă și banii verzelor. MARIAN, NU. 729. Spală-varză = om de nimic. El de-acum n-o să mai crează C-un golan, un spală-varză, De rusale-adus aice Poate casa ca să-i strice. GANE, N. II 30. 2. (Regional, la pl.) Varză (1) tocată mărunt, conservată cu sare, pentru a fi consumată ca murătură.

búha-vérzei (fluture) s. f. art., g.-d. art. búhei-vérzei

!flúture-de-várză (albiță) s. m., pl. flúturi-de-várză

!múscă-de-várză (insectă) s. f., g.-d. art. múștei-de-várză; pl. múște-de-várză

!plóșnița-vérzei (insectă) s. f. art., g.-d. art. plóșniței-vérzei

várză s. f., g.-d. art. vérzei; pl. vérze

flúture de várză s. m. + prep. + s. f.

múscă de várză s. f. + prep. + s. f.

plóșnița vérzei s. f. + s. f.

várză s. f., g.-d. art. vérzei; pl. vérze

VÁRZĂ s. (BOT.) 1. (Brassica oleracea) (Mold., Bucov., Transilv. și Maram.) curechi. 2. varză creață (Brassica oleracea sabauda) = (reg.) chel, varză nemțească; varză de Bruxelles (Brassica oleracea gemmifera) (reg.) verzișoare (pl.).

VARZĂ NEMȚEÁSCĂ s. v. varză creață.

várză (vérze), s. f.1. (Înv.) Verdeață, zarzavat. – 2. Plantă leguminoasă din familia cruciferelor. – 3. (Arg.) Tutun. – Mr. vearză „verdeață”, verza „varză”, megl. vęrdză, istr. vęrzę. Lat. *vĭrdia, în loc de vĭrĭdia (Diez, I, 442; Koerting 10216; Șeineanu, Semasiol., 198; Pușcariu 1863; REW 9367), cf. it. sverza (mil., ven. verza, calabr. verdza), sp. berza, port. verça. Der. vărzare (mr. virdzare), s. f. (Mold., plăcintă cu varză și ceapă), pe care Pascu, I, 183, îl crede der. de la un lat. *vĭrdiaria; vărzui, vb. (a agita, a rupe, a distruge; a furnica, a mișuna), în Olt. și Trans., pentru al cărui semantism cf. foaie „frunză” › a foi „a mișuna”; spală-varză, s. f. (poltron, laș, fricos). – Din rom. pare să provină sb. vrza, vrzina (Candrea, Elementele, 406).

VÁRZĂ vérze f. Plantă legumicolă ale cărei frunze mari, groase, ondulate sunt înfășurate strâns unele peste altele, formând o căpățână compactă folosită în alimentație. ◊ Varză roșie specie de varză având frunzele de culoare roșie-violetă. Varză creață specie de varză având frunzele încrețite. A împăca și capra și varza a împăca două persoane cu interese și dorințe contrare. [G.-D. verzei] /<lat. virdia

spală-varză m. fam. palavragiu.

varză f. plantă alimentară, formează, înainte de înflorire, o căpățână solidă albă sau roșie (Brassica oleracea). [Vechiu-rom. vearze, verdețuri, legume = lat. VIRIDIA (sens restrâns în limba modernă la o anumită legumă)].

Intrare: varză
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular varză varza
plural verze verzele
genitiv-dativ singular verze verzei
plural verze verzelor
vocativ singular
plural
Intrare: buha-verzei
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular buha-verzei
plural
genitiv-dativ singular buhei-verzei
plural
vocativ singular
plural
Intrare: fluture-de-varză
fluture-de-varză substantiv masculin
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular fluture-de-varză fluturele-de-varză
plural fluturi-de-varză fluturii-de-varză
genitiv-dativ singular fluture-de-varză fluturelui-de-varză
plural fluturi-de-varză fluturilor-de-varză
vocativ singular
plural
Intrare: muscă-de-varză
muscă-de-varză substantiv feminin
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular muscă-de-varză musca-de-varză
plural muște-de-varză muștele-de-varză
genitiv-dativ singular muște-de-varză muștei-de-varză
plural muște-de-varză muștelor-de-varză
vocativ singular
plural
Intrare: ploșnița-verzei
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular ploșnița-verzei
plural
genitiv-dativ singular ploșniței-verzei
plural
vocativ singular
plural
Intrare: spală-varză
spală-varză substantiv masculin

varză Brassica

 • 1. Plantă legumicolă bienală din familia cruciferelor, cu frunze mari, groase și ondulate, care se învelesc unele pe altele formând o căpățână compactă, folosită în alimentație (Brassica oleracea).
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: curechi diminutive: verzișoară (bot., iht.) 3 exemple
  exemple
  • Îl întîmpină... un miros sfîrîit de varză prăjită. C. PETRESCU, Î. II 152.
   surse: DLRLC
  • În grădini poci eu intra, – Pepeni, dovleci și verze fără grijă a mînca ? ALEXANDRESCU, M. 387.
   surse: DLRLC
  • Frunză verde foi de varză, Vezi urîtul, focu-l arză. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 463.
   surse: DLRLC
  • 1.1. prin extensiune Mâncare preparată din frunzele acestei plante.
   surse: DEX '09
  • 1.2. Varză de Bruxelles = varietate de varză cu tulpina înaltă, cu căpățâna mică, de la care se consumă mugurii formați la subsuoara frunzelor (Brassica oleracea gemmifera).
   surse: DEX '09 DLRLC sinonime: verzișoară (bot., iht.)
  • 1.3. Varză creață = varietate de varză cu frunzele încrețite și cu căpățâna afânată; varză nemțească (Brassica oleracea sabanda).
   surse: DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: chel
  • 1.4. Varză roșie = varietate de varză cu frunzele roșii-violete, care se consumă ca salată (Brassica oleracea rubara).
   surse: DEX '09 DLRLC NODEX
  • 1.5. expresie familiar A face o varză = a încurca lucrurile, a nu face nicio ispravă.
   surse: DEX '09
  • 1.6. expresie A (se) face (sau a ajunge, a fi etc.) varză = (mai ales despre cărți și caiete) a (se) distruge, a (se) degrada, a (se) zdrențui.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.7. expresie A împăca (și) capra și varza = a împăca două persoane cu interese și dorințe contrare.
   surse: DLRLC NODEX
  • 1.8. Banii verzelor = bani care se adună de la nuntași după jocul miresei.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • În comitatul Zarandului, nemijlocit după jocul miresei se mai scot încă și banii verzelor. MARIAN, NU. 729.
    surse: DLRLC
  • 1.9. Spală-varză = om de nimic.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • El de-acum n-o să mai crează C-un golan, un spală-varză, De rusale-adus aice Poate casa ca să-i strice. GANE, N. II 30.
    surse: DLRLC
 • 2. regional (la) plural Varză tocată mărunt, conservată cu sare, pentru a fi consumată ca murătură.
  surse: DLRLC

etimologie: