4 intrări

32 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

unita sf vz unitate

UNÍT, -Ă, uniți, -te, adj. 1. Care formează împreună un tot. 2. Care se află în raporturi strânse cu cineva, care este de acord, gândește, acționează, simte la fel cu cineva; solidar cu cineva. 3. Care aparține confesiunii catolice de rit oriental; greco-catolic, uniat. ♦ (Substantivat) Adept al confesiunii greco-catolice. – V. uni3.

unit, ~ă [At: ANON. CAR. / V: (Trs) on~ a / Pl: ~iți, ~e / E: uni3] 1 a (Cu referire la obiecte, teritorii etc. sau acțiuni, idei etc. atribuite mai multor persoane) Legat de altul Si: îmbinat, împreunat, reunit. 2 a Unitar (1). 3 a (Rar; d. terenuri, porțiuni de teren etc.) Aflat alături de ceva. 4 a (D. mai multe persoane, ființe, grupuri sociale) Solidar. 5-6 a (D. bărbat și femeie) Căsătoriți (1-2). 7 a Care ține de uniatism. 8-9 smf, a Greco-catolic (1-2). 9 a (Îvr; d. stil) Fără ornamente.

uniță sf [At: DOSOFTEI, V. S. noiembrie 131v/8 / Pl: ~țe / E: unu + -iță după troiță] (Îvr) Unitate (13).

UNÍT, -Ă, uniți, -te, adj. 1. Care formează împreună un tot. 2. Care se află în raporturi strânse cu cineva, care este de acord, gândește, acționează, simte la fel cu cineva; solidar cu cineva. 3. Care aparținea unei confesiuni creștine catolice de rit oriental (ortodox); uniat. ♦ (Substantivat) Adept al acestei confesiuni. – V. uni3.

UNÍT, -Ă, uniți, -te, adj. 1. Împreunat, îmbinat, reunit. Principatele Unite.Mînele mici și unite pe piept. EMINESCU, N. 11. 2. Care este în raporturi trainice cu cineva, care este de acord, gîndește, acționează, simte la fel cu cineva; solidar (cu cineva). Îmi place să vă știu uniți împreună, căci aveți amîndoi suflete viteze. ALECSANDRI, T. II 44. 3. (În organizarea mai veche a bisericii din țara noastră; adesea substantivat) (Persoană) care aparținea confesiunii greco-catolice; greco-catolic. Este-un popă d-ăi uniți Și cununa d-ăi fugiți. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 58.

UNÍT ~tă (~ți, ~te) 1) v. A UNI și A SE UNI. 2) (despre colectivități sau despre membrii acestora) Care se caracterizează prin unitate de idei, idealuri comune, acțiuni unanim acceptate. Familie ~ tă. 3) și substantival Care ține de biserica creștină orientală unită cu biserica catolică; uniat. /v. a (se) uni

Columbia f. 1. țară întinsă în America meridională, republică fundată în 1811 de Bolivar și împărțită la 1831 în 3 republice: Statele-Unite ale Columbiei, Equatorul și Venezuela; 2. (Statele-Unite ale Columbiei), odinioară (Noua-Grenada) republică în America de S., la S.-E, de marea Antilelor: 6 mil. loc., coprinzând istmul de Panama, străbătut de lanțul Anzilor, cu cap. Santa Fe-de-Bogota; 3. district federal în Statele-Unite cu cap. Washington: 480.000 loc.

Principatele-Unite n. pl. numele ce luară Muntenia și Moldova după Convențiunea din Paris (1858), când cele două țări fură puse sub suzeranitatea Porții și garanția colectivă a Puterilor europene. Această stare de lucruri dură până în 1862, când țările-surori se întruniră în Principatul României, cu cap. București.

Statele-Unite n. pl. mare republică federativă în America de N., coprinzând 38 de State și 10 teritorii cu o populațiune de 118 mil. loc. (între cari 250.000 Indieni sau Piei-Roșii), cu cap. Washington. Basine huiliere, mine de petrol, aur, argint, fier, aramă, mercuriu; cerealele și bumbacul sunt bogăția țării.

unit a. și m. 1. împreunat; 2. se zice de Românii greco-catolici din Transilvania, trecuți în 1700 la catolicism, dar conservând unele particularități ale cultului grec (azi în număr de peste 1 milion). Ca și Catolicii, Uniții recunosc pe Papa și admit purgatoriul, dar serviciul divin se face în limba română (nu în cea latină) și formele-i exterioare sunt conforme ritului ortodox.

unít, -ă adj. Împreunat, făcut una. Aliat. Care recunoaște autoritatea papeĭ, vorbind de o parte din Româniĭ din Ardeal. Subst. Român care recunoaște autoritatea papeĭ. – Unițiĭ s’aŭ unit cu Roma la 1700 și-s astăzĭ peste 1.000.000. Eĭ admit purgatoriu, dar îșĭ păstrează formele exterioare ale cultuluĭ ca și la ortodocșĭ și oficiază tot pe românește (nu și pe latinește).

úniță f., pl. e. Unitate (cuv. fabr. de Dos. după troiță).


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

*unít adj. m., s. m., pl. uníți; adj. f., s. f. unítă, pl. uníte

Organizația Națiunilor Unite (O.N.U.)


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

UNÍT adj., s. 1. adj. îmbinat, împreunat, îngemănat, reunit. (Elementele ~ ale unui tot.) 2. adj. v. aglutinat. 3. adj. v. unificat. 4. adj. (fig.) conjugat. (Eforturi ~.) 5. adj. v. înfrățit. 6. adj., s. (BIS.) greco-catolic, (rar) uniat.

UNIT adj., s. 1. adj. îmbinat, împreunat, îngemănat, reunit. (Elementele ~ ale unui tot.) 2. adj. (LINGV., BIOL., TEHN.) aglutinat, alipit, lipit, reunit, sudat. (Cuvinte ~; microorganisme ~.) 3. adj. reunit, unificat. (Pe teritoriile ~.) 4. adj. (fig.) conjugat. (Eforturi ~.) 5. adj. înfrățit, solidar. (Lupta ~ a popoarelor.) 6. adj., s. (BIS.) greco-catolic, (rar) uniat.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ASOCIAȚIA PENTRU NAȚIUNILE UNITE DIN ROMÂNIA, asociație creată în 1955, cu sediul la București, avînd ca scop popularizarea principiilor și țelurilor Națiunilor Unite; este afiliată Federației Mondiale a Asociațiilor pentru Națiunile Unite.

CONFERINȚA NAȚIUNILOR UNITE PENTRU COMERȚ ȘI DEZVOLTARE (în engl.: United Nations Conference on Trade and Development – U.N.C.T.A.D.) v. O.N.U..

CONIUNCTIS VIRIBUS v. VIRIBUS UNITIS.

arată toate definițiile

Intrare: unita
unita
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Statele-Unite
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
plural
 • Statele-Unite
genitiv-dativ singular
plural
 • Statelor-Unite
vocativ singular
plural
Intrare: unit
unit adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • unit
 • unitul
 • unitu‑
 • uni
 • unita
plural
 • uniți
 • uniții
 • unite
 • unitele
genitiv-dativ singular
 • unit
 • unitului
 • unite
 • unitei
plural
 • uniți
 • uniților
 • unite
 • unitelor
vocativ singular
plural
Intrare: uniță
uniță
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

unit

 • 1. Care formează împreună un tot.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: reunit îmbinat împreunat attach_file 2 exemple
  exemple
  • Principatele Unite.
   surse: DLRLC
  • Mînele mici și unite pe piept. EMINESCU, N. 11.
   surse: DLRLC
 • 2. Care se află în raporturi strânse cu cineva, care este de acord, gândește, acționează, simte la fel cu cineva; solidar cu cineva.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX sinonime: solidar attach_file un exemplu
  exemple
  • Îmi place să vă știu uniți împreună, căci aveți amîndoi suflete viteze. ALECSANDRI, T. II 44.
   surse: DLRLC
 • 3. Care aparține confesiunii catolice de rit oriental.
  exemple
  • Este-un popă d-ăi uniți Și cununa d-ăi fugiți. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 58.
   surse: DLRLC

etimologie: