warning
Forma nauto este o variantă a lui naut.

2 intrări

38 de definiții

din care

Explicative DEX

-naut [At: DN3 / P: ~na-ut / E: it -nauta, lat -nauta] Element secund de compunere savantă cu semnificația: 1 Care face parte din echipajul unei nave. 2 Navigator.

-NAUT Element secund de compunere savantă, cu sensul de „care face parte din echipajul unei nave (de orice fel)”, „navigator”. [Pron. -na-ut. / cf. it. nauta, lat. nauta, gr. nautes].

NĂHUT s. m. v. năut.

NĂHUT s. m. v. năut.

UT s. m. Plantă din familia leguminoaselor, cu frunze compuse, flori liliachii sau albe și fructe păstăi, care conțin semințe de formă sferică neregulată (Cicer arietinum).P. restr. Semințele comestibile ale acestei plante, folosite mai ales pentru a înlocui cafeaua sau pentru a se amesteca cu aceasta. [Var.: (înv.) năhut s. m.] – Din tc. nohud, bg. nahut, nohut.

năhut s vz năut

ut s [At: GCR II, 98/1 / V: (îrg) ~hut, nohot, nohut, (reg) nout, noot / E: tc nuhud, bg нахут, нохут] 1 Plantă din familia leguminoaselor, cu frunze compuse și cu flori izolate, ale cărei semințe, asemănătoare cu boabele de mazăre uscată, sunt comestibile Si: (rar) măzăriche, (pop) mazăre-turcească (Cicer arietinum). 2 (Csc) Semințe de năut (1) folosite de obicei în locul cafelei.

nohot2 s vz năut

nohut s vz năut

noot sn vz năut

nout sn vz năut

*NĂHUT 👉 UT.

UT, NĂHUT, NOHUT, Mold. NOHOT sbst. 🌿 Varietate de mazăre, cu bobul mai mare; se mănîncă fiert sau prăjit, ca alunele sau migdalele (Cicer arietinum) (🖼 3322): cîteva farfurii cu migdale curățite și cu năut prăjit (FIL.) [tc. nohut; comp. bg. nahutŭ].

UT s. m. Plantă din familia leguminoaselor, cu frunze compuse, flori liliachii sau albe și fructe păstăi, care conțin semințe de formă sferică neregulată (Cicer arietinum).P. restr. Semințele comestibile ale acestei plante, întrebuințate mai ales pentru a înlocui cafeaua sau pentru a se amesteca cu aceasta. [Var.: (înv.) năhut s. m.] – Din tc. nohud, bg. nahut, nohut.

NĂHUT s. n. v. năut.

NĂUT s. n. Plantă din familia leguminoaselor, cu frunze compuse și flori izolate liliachii sau albe, ale cărei semințe (asemănătoare cu boabele de mazăre uscată) sînt comestibile (Cicer arietinum). Foaie verde de năut, Tinerețe ce-am avut Cu amar le-am petrecut. TEODORESCU, P. P. 277. Foaie verde bob năut, Lungu-i drumul și bătut. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 200. ♦ (Cu sens colectiv) Semințele plantei descrise mai sus, comestibile, întrebuințate de obicei pentru a înlocui cafeaua sau pentru a se amesteca cu aceasta. Prăvălii îmbălsămate de cafea... și năut. DUMITRIU, N. 265. Cîteva farfurii cu migdale curățite și cu năut prăjit. FILIMON, la TDRG. – Variante: năhut, (regional) nohot (PAMFILE, A. R. 188) s. n.

NOHOT s. n. v. năut.

NAUT(O)-, -NAUT elem. „cel care conduce (sau călătorește cu) o navă”, „care plutește”, „navigator”. (< fr. naut/o/-, -naute, lat. nauta, gr. nautes, marinar)

UT m. 1) Plantă erbacee legumicolă cu fructul păstaie și cu boabele asemănătoare cu cele de mazăre. 2) Semințele comestibile ale acestei plante. /<turc. nohud, bulg. nahut, nohut

năut f. un fel de mazăre (Cicer arietinum): boabe de năut prăjit ISP. [Vechiu-rom. năhut, Mold. nohot = turc. NOHUT].

nohot n. Mold. V. năut: ciorbă de găină cu nohot AL.

năhút și năút m. ca plantă și n., pl. urĭ, ca marfă (din maĭ vechĭu nohut, turc. [d. ar.] nuhud, pop. nohud). Munt. Dun. de Jos. Un fel de mazăre ale căreĭ boabe se mănîncă prăjite (ca și floricelele, mezelicu) și une-orĭ se amestecă cu stafide (cicer arietinum): mîncînd năut prăjit (VR. 1925, 11-12, 313). – Mold. nóhot.

năút, -tíŭ V. năhut.

nóhot și -út V. năhut.

Ortografice DOOM

ut s. m.

ut s. m.

Etimologice

ut s. m. – Mazăre turcească (Cicer arietinum). – Var. (înv.) năhut, (Mold.) nohot. Megl. năut. Tc. nohut, din per. nuhūd (Șeineanu, II, 268; Lokotsch 1577; Ronzevalle 168), cf. tăt. nochut, cuman. noghut (Kuun XXXI), ngr. νωώτ, bg. nohut, alb., sb. naut. Der. din rom. prin ngr. (Graur, GS, VI, 332) nu este o ipoteză necesară. – Der. năutiu (var. năhutiu, nohotiu), adj. (colorat ca năutul).

Jargon

-NAUT „navigator, explorator”. ◊ gr. nautes „marinar, navigator” > fr. -naute, germ. -naut, engl. id. > rom. -naut.

NĂUT s.m. Plantă din familia leguminoaselor (Cicer arietinum), ale cărei boabe mari, comestibile, constituie un aliment de bază în țările orientale, fiind utilizate întregi, zdrobite sau măcinate, la fel ca fasolea uscată la noi; tradițional, din năut se prepară falafel (bulete din pastă picantă de năut) și humus (condiment foarte picant); la noi este mai cunoscut ca surogat de cafea.

NAUTO- „care plutește”. ◊ gr. nautes „corabie” > fr. nauto-, germ. id., engl. id. > rom. nauto-.~hidrocore (v. hidro-1, v. -cor), s. f. pl., plante hidrocore plutitoare.

Enciclopedice

NĂÚT (< tc., bg.) s. m. Plantă alimentară anuală din familia leguminoaselor, originară din bazinul mediteranean, cu tulpina înaltă de 26-60 cm, cu frunze compuse din 4-6 perechi de foliole laterale și una terminală, cu flori liliachii sau albe, ale cărei semințe sunt folosite ca atare sau ca înlocuitor de cafea (Cicer arietinum). În medicină, tot semințele sunt folosite ca diuretic, antiseptic urinar, vermifug etc. Se cultivă pe o mare suprafață a globului (c. 7 mil. ha, din care China deține 3 mil. ha). În România se cultivă pe suprafețe restrânse, în Transilvania și în N Moldovei.

Sinonime

UT s. (BOT.; Cicer arietinum) (rar) măzăriche, (pop.) mazăre-turcească.

NOHOT s. v. dungățea.

UT s. (BOT.; Cicer arietinum) (rar) măzăriche, (pop.) mazăre-turcească.

nohot s. v. DUNGĂȚEA.

Regionalisme / arhaisme

nohot s.n. (reg.) 1. cantitate mare, belșug de... 2. năut.

Intrare: naut
Intrare: năut
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ut
  • utul
  • utu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • ut
  • utului
plural
vocativ singular
plural
substantiv masculin (M3)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • năhut
  • năhutul
  • năhutu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • năhut
  • năhutului
plural
vocativ singular
plural
nout
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
noot
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
nohut
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
substantiv masculin (M3)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nohot
  • nohotul
  • nohotu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • nohot
  • nohotului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nautelement de compunere

  • 1. Element de compunere savantă, cu sensul de „care face parte din echipajul unei nave (de orice fel)”, „navigator”. MDA2 DN MDN '00 DETS
etimologie:

utsubstantiv masculin

  • 1. Plantă din familia leguminoaselor, cu frunze compuse, flori liliachii sau albe și fructe păstăi, care conțin semințe de formă sferică neregulată (Cicer arietinum). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Foaie verde de năut, Tinerețe ce-am avut Cu amar le-am petrecut. TEODORESCU, P. P. 277. DLRLC
    • format_quote Foaie verde bob năut, Lungu-i drumul și bătut. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 200. DLRLC
    • 1.1. prin restricție Semințele comestibile ale acestei plante, folosite mai ales pentru a înlocui cafeaua sau pentru a se amesteca cu aceasta. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Prăvălii îmbălsămate de cafea... și năut. DUMITRIU, N. 265. DLRLC
      • format_quote Cîteva farfurii cu migdale curățite și cu năut prăjit. FILIMON, la TDRG. DLRLC
  • comentariu Indică genul neutru. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.