20 de definiții pentru manej

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MANEJ, manejuri, s. n. 1. Loc special amenajat unde se dresează sau se antrenează caii, unde se învață călăria etc. ♦ Arenă pe care evoluează (la circ) animalele dresate. 2. Exerciții care se fac cu caii pentru a-i dresa sau pentru a-i antrena. 3. Dispozitiv rudimentar pentru punerea în mișcare a unor mașini agricole cu ajutorul unui cal. – Din fr. manège.

MANEJ, manejuri, s. n. 1. Loc special amenajat unde se dresează sau se antrenează caii, unde se învață călăria etc. ♦ Arenă pe care evoluează (la circ) animalele dresate. 2. Exerciții care se fac cu caii pentru a-i dresa sau pentru a-i antrena. 3. Dispozitiv rudimentar pentru punerea în mișcare a unor mașini agricole cu ajutorul unui cal. – Din fr. manège.

manej sn [At: BUL. FIL. V, 167 / V: (înv) ~egiu, ~ă sf (reg) ~niș / Pl: ~uri, (rar) ~e / E: fr manège, it maneggio] 1 Artă de a dresa și de a antrena un cal. 2 (Pex) Loc special amenajat unde se dresează caii și se fac antrenamente sau demonstrații de călărie. 3 (Reg; îf maniș) Loc înconjurat cu un perete de paie, unde se țin vitele iama, când nu este prea frig. 4 Dispozitiv cu ajutorul căruia un cal sau un animal de tracțiune pune în mișcare, prin deplasare, o anumită mașină, treierătoare, pompă de scos apa pentru udat etc.

MANEJ, manejuri, s. n. Loc (acoperit sau deschis) pe care se dresează și se antrenează caii și se învață călăria. Făcuseră multă instrucție... prin manejurile mirosind a var. DUMITRIU, B. F. 127. ♦ (La circ) Arenă (acoperită sau deschisă) pe care animalele dresate evoluează în fața spectatorilor. ♦ Dispozitiv rudimentar pentru punerea în mișcare a unor mașini agricole cu ajutorul unui cal.

MANEJ s.n. 1. Loc acoperit sau deschis care servește pentru antrenament la călărie și pentru dresajul cailor. ♦ Arenă unde sunt prezentate la circ numerele cu animale dresate. 2. Dispozitiv rudimentar cu ajutorul căruia un cal antrenează anumite mașini agricole. 3. (Fig.) Mijloace șirete, tertipuri, uneltiri. [< fr. manège, cf. it. maneggio].

MANEJ s. n. 1. loc acoperit sau deschis care servește pentru antrenament la călărie și pentru dresajul cailor. ◊ arenă unde sunt prezentate la circ numerele cu animale dresate. 2. dispozitiv rudimentar cu ajutorul căruia un cal antrenează anumite mașini agricole. 3. dresaj, antrenament al cailor. 4. (fig.) tertipuri, uneltire. (< fr. manège)

MANEJ ~uri n. 1) Loc special amenajat, folosit pentru dresarea cailor sau pentru antrenamente de călărie. 2) Arenă de circ, unde evoluează animalele dresate. 3) Ansamblu de exerciții folosite la dresarea sau antrenarea cailor. /<fr. manège

manej n. 1. arta și exercițiul pentru dresatul cailor; 2. locul unde se dresează caii, unde se învață călăria; 3. aparat mișcat de cai și menit a pune în mișcare o mașină; 4. fig. mijloace tertipuri, de a ajunge la ceva (= fr. manège).

*manéj n., pl. e și urĭ (fr. manège, d. it. maneggio, care vine d. maneggiare, a mania, a mînui). Locu (îngrăditura orĭ sala) în care se învață călăria.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare neclasificate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

MANÉJ s. n. 1. Arta de a dresa și de a antrena un cal; p. e x t. loc special amenajat unde se dresează caii și se fac antrenamente sau demonstrații de călărie. Arta de a. . . forma [caii] pentru fugă și esercițiile militare se numește manegiu. BREZOIANU, A. 528/27, cf. STAMATI, D., PONTBRIANT, D., COSTINESCU. Nopțile le petreceam la . . . un cîmp de moși, deosebit, cu atracții felurite: teatre, circuri. . . , manej cu cai adevărați. BRĂESCU, A. 242. Luptătorii își șterseră frunțile de sudoare și-și uscară palmele în rumegușul manejului. P. CONSTANT, R. 71. Calul a devenit în regimentul nemțesc un soi de clovn, un animal de manej. CONTEMP. 1949, nr. 156, 6/4. ♦ (Regional, în forma maniș) Loc înconjurat cu un perete de paie sau de bălegar, unde se țin vitele iarna, cînd nu este prea frig (Reviga-Călărași). Cf. BUL. FIL. V, 167. 2. Dispozitiv cu ajutorul căruia un cal sau, p. e x t., un animal de tracțiune pune în mișcare, prin deplasare, o anumită mașină (treierătoare, pompă de scos apa pentru udat etc.). De s-ar împreuna cu mașină [de treierat] un manej de un cal, atunci rezultatul ar fi și mai folositor (a. 1840). DOC. EC. 739. Maneje (vîrteje) agricole. NICA, L. VAM. 149. Alte mașini. . . sînt puse în mișcare cu ajutorul unui manej cu cai. ION BOTEZ, STR. 23. - Pl.: manejuri și (rar) maneje. – Și: (învechit) manéjă (STAMATI, D.) s. f., manégiu, (regional) maníș s. n. – Din fr. manége. Cf. it. m a n e g g i o.

Intrare: manej
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • manej
  • manejul
  • maneju‑
plural
  • manejuri
  • manejurile
genitiv-dativ singular
  • manej
  • manejului
plural
  • manejuri
  • manejurilor
vocativ singular
plural
manegiu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
manejă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

manej, manejurisubstantiv neutru

  • 1. Loc special amenajat unde se dresează sau se antrenează caii, unde se învață călăria etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Făcuseră multă instrucție... prin manejurile mirosind a var. DUMITRIU, B. F. 127. DLRLC
    • 1.1. Arenă pe care evoluează (la circ) animalele dresate. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Exerciții care se fac cu caii pentru a-i dresa sau pentru a-i antrena. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 3. Dispozitiv rudimentar pentru punerea în mișcare a unor mașini agricole cu ajutorul unui cal. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 4. figurat Mijloace șirete, tertipuri, uneltiri. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.