3 intrări

25 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GRÁPĂ1, grape, s. f. Unealtă agricolă în formă de grătar cu dinți, cu discuri, cu roți stelate etc. folosită la mărunțirea, afânarea și netezirea pământului arat, la acoperirea semințelor etc.; boroană. ◊ Expr. A se ține grapă de cineva = a însoți pretutindeni pe cineva. – Cf. alb. grep, gërepë „undiță, cârlig de undiță”.

GRÁPĂ2, grape, s. f. Tip de inflorescență în formă de ciorchine. – Din fr. grappe.

GRÁPĂ2, grape, s. f. Tip de inflorescență în formă de ciorchine. – Din fr. grappe.

gra1 sf [At: DOSOFTEI, V. S. 115/2 / Pl: ~pe (înv) grăpi, gropi[1] / E: nct] 1 Unealtă agricolă formată dintr-un grătar cu dinți sau cu roți dințate ori dintr-o legătură de mărăcini, folosită la mărunțirea, afanarea și netezirea pământului arat Si: (reg) boroană. 2 (Reg; îe) A merge cu ~pa A merge încet și greu. 3 (Reg; îe) A merge ca ~pa pe uscat A o duce foarte greu. 4 (Reg; îe) A se ține ~ de cineva A însoți pretutindeni pe cineva (cerându-i permanent ceva). 5 (Reg) Joc de copii nedefinit mai îndeaproape, în care se folosește grapa (1). 6 (Înv) Steag. 7 (Ast; pop) Carul mic. 8 (Reg; fig) Femeie grasă și nepieptănată. 9 (Sst) Roibă (Bromus secalimus). corectată

 1. În original, cele 2 forme de plural fără accent — LauraGellner

gra2 sf [At: MACEDONSKI, O, I, 155 / Pl: ~pe / E: fr grappe] (Frr) 1 Ciorchine. 2 Tip de inflorescență în formă de ciorchine.

GRÁPĂ1, grape, s. f. Unealtă agricolă formată dintr-un grătar cu dinți, cu discuri, cu roți dințate etc. sau dintr-o legătură de mărăcini, care servește la mărunțirea, afânarea și netezirea pământului arat, la acoperirea semințelor etc.; boroană. ◊ Expr. A se ține grapă de cineva = a însoți pretutindeni pe cineva. – Cf. alb. grep, gërepë „undiță, cârlig de undiță”.

GRÁPĂ2, grape, s. f. Inflorescență în formă de ciorchine.

GRÁPĂ1, grape, s. f. Unealtă agricolă formată dintr-un cadru cu dinți de lemn sau de fier, care se folosește la mărunțirea pămîntului arat și la netezirea brazdelor în scopul de a acoperi sămînța aruncată pe ele; (odinioară) legătură de mărăcini avînd aceeași întrebuințare. V. boroană. Din zori și pînă la timpul acesta al zilei, Buciu nu oprise tractorul niciodată; nici măcar pentru scuturatul grapei. MIHALE, O. 170. Se vedeau plugurile arînd, mersul domol al oamenilor și al vitelor în lungul brazdelor. Grapele se săltau peste bulgări. CAMILAR, TEM. 89. Plug, grapă, teleagă... și cîte alte lucruri ce trebuiesc omului gospodar. CREANGĂ, P. 38. De-a curmezișul brazdei boroanele pornesc, Și grapele spinoase de-aproape le urmează, Îngroapă-ncet sămînța și cîmpul netezesc. ALECSANDRI, P. A. 122. ◊ Grapă articulată = grapă cu cadrul format din mai multe compartimente, legate atît între ele, cît și de o bară comună de tracțiune, și care prezintă avantajul de a se putea adapta ușor denivelărilor suprafeței pămîntului. Grapă rulantă (sau stelată) = grapă cu roți dințate care, prin învîrtirea lor, sparg coaja și fărîmă bulgării de pămînt. ◊ Expr. A se ține grapă (de cineva sau de ceva) = a se ține scai (de cineva sau de ceva), v. scai. Apucasem... vitejia de coadă și mă țineam grapă de ea. HOGAȘ, M. N. 219.

GRÁPĂ s. f. inflorescență în formă de ciorchine. (< fr. grappe)

GRÁPĂ1 ~e f. Unealtă agricolă în formă de grătar cu dinți, folosită pentru mărunțirea, afânarea și nivelarea pământului arat; boroană. /Cuv. autoht.

GRÁPĂ2 ~e f. Inflorescență sau fructe dispuse în formă de ciorchine. /<fr. grappe

grapă f. instrument agricol dințat cu care se sfarămă bulgării în urma arăturei și se acopăr cu pământ semințele sămănate prin împrăștiere: grapa e făcută de chingi în cari stau înfipți colți de fier. [Cf. it. GRAPPA, cârlig, cange]. ║ adv. ca o grapă: a se ținea grapă de cineva, a nu-l slăbi, a-l urmări necontenit.

grápă f., pl. e, rar grăpĭ (rudă cu bg. graba, greblă, și grapa, grunț, cĭupitură de vărsat; sîrb. hrape și rapa, cĭupiturĭ de vărsat, hrapati, a vorbi răgușit. V. grăbesc, răpesc, gripcă. Cp. cu hrapă). Un aparat agricol compus din mărăcinĭ și spinĭ de acoperit sămînța și netezit bulgăriĭ sfărămațĭ maĭ înainte de boroană (pe alocurĭ tot una cu „boroană”). A te ținea grapă de cineva, a te ținea de el, a nu-l slăbi de loc, a te ținea scaĭ (cață, gîrbă, lipcă). Vechĭ. Apărătoare de gratiĭ de fer mobilă la poarta unuĭ castel. Steag, oaste.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

grápă s. f., g.-d. art. grápei; pl. grápe

grápă (unealtă agricolă, tip de inflorescență) s. f., g.-d. art. grápei; pl. grápe


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

GRÁPĂ s. (AGRIC.) (reg.) boroană, colțar.

GRA s. (AGRIC.) (reg.) boroană, colțar.

GRA s. (BOT.) ciorchine, racem. (~ este un tip de inflorescență.)

arată toate definițiile

Intrare: Grapă
Grapă nume propriu
nume propriu (I3)
 • Grapă
Intrare: grapă (bot.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gra
 • grapa
plural
 • grape
 • grapele
genitiv-dativ singular
 • grape
 • grapei
plural
 • grape
 • grapelor
vocativ singular
plural
Intrare: grapă (unealtă)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • gra
 • grapa
plural
 • grape
 • grapele
genitiv-dativ singular
 • grape
 • grapei
plural
 • grape
 • grapelor
vocativ singular
plural

grapă (bot.)

 • 1. Tip de inflorescență în formă de ciorchine.
  surse: DEX '09 DLRLC MDN '00 sinonime: ciorchine racem

etimologie:

grapă (unealtă)

 • 1. Unealtă agricolă în formă de grătar cu dinți, cu discuri, cu roți stelate etc. folosită la mărunțirea, afânarea și netezirea pământului arat, la acoperirea semințelor etc.
  exemple
  • Din zori și pînă la timpul acesta al zilei, Buciu nu oprise tractorul niciodată; nici măcar pentru scuturatul grapei. MIHALE, O. 170.
   surse: DLRLC
  • Se vedeau plugurile arînd, mersul domol al oamenilor și al vitelor în lungul brazdelor. Grapele se săltau peste bulgări. CAMILAR, TEM. 89.
   surse: DLRLC
  • Plug, grapă, teleagă... și cîte alte lucruri ce trebuiesc omului gospodar. CREANGĂ, P. 38.
   surse: DLRLC
  • De-a curmezișul brazdei boroanele pornesc, Și grapele spinoase de-aproape le urmează, Îngroapă-ncet sămînța și cîmpul netezesc. ALECSANDRI, P. A. 122.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Grapă articulată = grapă cu cadrul format din mai multe compartimente, legate atât între ele, cât și de o bară comună de tracțiune, și care prezintă avantajul de a se putea adapta ușor denivelărilor suprafeței pământului.
   surse: DLRLC
  • 1.2. Grapă rulantă (sau stelată) = grapă cu roți dințate care, prin învârtirea lor, sparg coaja și fărâmă bulgării de pământ.
   surse: DLRLC
  • 1.3. expresie A se ține grapă de cineva = a însoți pretutindeni pe cineva.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
   exemple
   • Apucasem... vitejia de coadă și mă țineam grapă de ea. HOGAȘ, M. N. 219.
    surse: DLRLC

etimologie:

 • cf. limba albaneză grep, gërepë „undiță, cârlig de undiță”.
  surse: DEX '09 DEX '98