24 de definiții pentru excursie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EXCURSIE, excursii, s. f. Plimbare sau călătorie făcută, de obicei în grup, pe jos sau cu un mijloc de transport, în scop educativ, recreativ etc. [Var.: excursiune s. f.] – Din fr. excursion, lat. excursio.

excursie[1] sf [At: ȘINCAI, HR. I, 120/16 / V: (înv, nob) escursă, (înv) esc~, escursiune, (îvr) escurțiune, ~siune / Pl: ~ii / E: fr excursion, lat excursio, -onis] 1 (Înv) Incursiune pe teritoriul inamicului Si: năvală. 2 Călătorie de agrement sau cu scopuri științifice, educative, sportive etc. făcută în grup sau individual, pe jos sau cu un mijloc de locomoție Si: (înv; nob) excursoare Vz escapadă, expediție, voiaj, (înv, nob) excursoare (1). 3 Plimbare. 4 (Rar) Excurs (1). 5 (Îvr; îf escursiune) Deviație. 6 (Fon) Moment în care organele articulării iau poziția necesară pentru articularea sunetului. 7 (Teh; îs) ~ de frecvență Deviație de frecvență.

  1. În original, probabil incorect accentuat: excursie LauraGellner

EXCURSIE, excursii, s. f. Plimbare sau călătorie făcută, de obicei în grup, pe jos sau cu un mijloc de transport, în scop educativ, recreativ etc. [Var.: excursiune s. f.] – Din fr. excursion, lat. excursio, -onis.

EXCURSIE, excursii, s. f. Plimbare sau călătorie, de obicei în grup, făcută pe jos sau cu un mijloc de transport în scop educativ, sportiv sau distractiv. Datorită muncii de popularizare a excursiilor, desfășurată de unele asociații sportive și de unele comitete sindicale, au putut fi atrași în excursii un număr mai mare de muncitori. CONTEMPORANUL, S. II, 1952, nr. 299, 2/1. Peste munții aceștia am mai trecut acum cinci ani, într-o excursie, cu liceul. C. PETRESCU, Î. II 4. Pînă acum a fost foarte amuzant. Un fel de escapadă. Un fel de excursie. SEBASTIAN, T. 366.

EXCURSIE s.f. 1. Plimbare, călătorie (făcută de obicei în grup și avînd un scop educativ, sportiv sau distractiv). 2. (Fon.) Moment în care organele articulatorii iau poziția necesară pentru articularea sunetului; tensiune. [Gen. -iei, var. excursiune s.f. / < fr. excursion, lat. excursio].

EXCURSIE s. f. 1. plimbare, călătorie pe jos sau cu orice mijloc de transport, de obicei în grup și având un scop instructiv-educativ, sportiv sau de agrement. 2. (fon.) moment în care organele articulatorii iau poziția necesară pentru articularea sunetului; tensiune. (< fr. excursion, lat. excursio)

EXCURSIE ~i f. Călătorie sau vizitare, de obicei în grup (pe jos sau cu mijloc de transport), cu scop instructiv-educativ, sportiv sau distractiv. [G.-D. excursiei] /<fr. excursion, lat. excursio, ~onis

EXCURSIUNE s. f. v. excursie.

escursie[1] sf vz excursie

  1. În original, probabil incorect accentuat: escursie. cata

*EXCURSIUNE, *EXCURSIE sf. 1 Plimbare sau călătorie de scurtă durată făcută în împrejurimi sau într’un ținut nu prea depărtat 2 Fig. Digresiune [fr.].

excursiune f. călătorie afară din oraș.

*excursiúne f. (lat. ex-cúrsio, -ónis, d. ex-cúrrere, a alerga afară. V. con-curs). Călătorie de plăcere făcută afară din oraș saŭ și afară din țară. – Și -úrsie.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

excursie (călătorie) (desp. -si-e) s. f., art. excursia (desp. -si-a), g.-d. art. excursiei; pl. excursii, art. excursiile (desp. -si-i-) corectat(ă)

excursie (-si-e) s. f., art. excursia (-si-a), g.-d. art. excursiei; pl. excursii, art. excursiile (-si-i-)

excursie s. f. (sil. -si-e), art. excursia (sil. -si-a), g.-d. art. excursiei; pl. excursii, art. excursiile (sil. -si-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

EXCURSIE s. drumeție. (O ~ în munți.)

EXCURSIE s. drumeție. (O ~ în munți.)

Intrare: excursie
  • silabație: -si-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • excursie
  • excursia
plural
  • excursii
  • excursiile
genitiv-dativ singular
  • excursii
  • excursiei
plural
  • excursii
  • excursiilor
vocativ singular
plural
excursiune substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • excursiune
  • excursiunea
plural
  • excursiuni
  • excursiunile
genitiv-dativ singular
  • excursiuni
  • excursiunii
plural
  • excursiuni
  • excursiunilor
vocativ singular
plural
escursă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
escursie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
escursiune
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
escurțiune
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

excursie, excursiisubstantiv feminin

  • 1. Plimbare sau călătorie făcută, de obicei în grup, pe jos sau cu un mijloc de transport, în scop educativ, recreativ etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Datorită muncii de popularizare a excursiilor, desfășurată de unele asociații sportive și de unele comitete sindicale, au putut fi atrași în excursii un număr mai mare de muncitori. CONTEMPORANUL, S. II, 1952, nr. 299, 2/1. DLRLC
    • format_quote Peste munții aceștia am mai trecut acum cinci ani, într-o excursie, cu liceul. C. PETRESCU, Î. II 4. DLRLC
    • format_quote Pînă acum a fost foarte amuzant. Un fel de escapadă. Un fel de excursie. SEBASTIAN, T. 366. DLRLC
  • 2. fonetică; fonologie Moment în care organele articulatorii iau poziția necesară pentru articularea sunetului. DN
    sinonime: tensiune
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.