2 intrări

31 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CREARE, creări, s. f. Acțiunea de a crea; întemeiere, înființare; inventare. [Pr.: cre-a-] – V. crea.

CREARE, creări, s. f. Acțiunea de a crea; întemeiere, înființare; inventare. [Pr.: cre-a-] – V. crea.

creare sf [At: GHEREA, ST. CR. XI, 188 / P: cre-a~ / Pl: ~eări / E: crea] 1 Construire a ceva ce nu exista mai înainte Si: creat1 (1), creație (1). 2 Înființare a unei societăți Si: creat1 (2), creație (2). 3 Instituire a unui serviciu Si: creat1 (3), creație (3). 4-5 Instituire (a unei rente sau) a unui ajutor Si: creat1 (4-5), creație (4-5). 6 Organizare a unei instituții Si: creat1 (6), creație (6). 7 (Bis) Apariție din nimic, printr-un act de voință divină Si: creat1 (7), creație (7). 8 (Pex) Zidire. 9 (Pex) Plăsmuire. 10 (Pex) Născocire. 11 (Pex) Inventare. 12 Efectuare a unei acțiuni pentru prima oară în lume Si: creat1 (12), creație (12). 13 Alcătuire a unui întreg din elemente disparate Si: creat1 (13), creație (13), întocmire. 14 Producere a ceva calitativ nou Si: creat1 (14), creație (14). 15 Provocare de discuții Si: creat1, creație (15). 16 (Îe) ~ a unui rol Interpretare originală a unui personaj de către un actor. 17 Scriere a unei opere literare valoroase Si: creat1 (16), creație. 18 Compunere a unei opere muzicale de valoare Si: creat1 (17), creație (17). 19 Realizare a unei opere plastice originale Si: creat1 (18), creație (18). 20 (Șîe) ~ de cadre Pregătire a unor persoane pentru o misiune, o carieră etc.

CREARE, creări, s. f. Acțiunea de a crea; întemeiere, înființare. Votul universal și împroprietărirea clăcașilor ne-ar fi înlesnit apoi [în 1848] crearea unei armate naționale populare cu care am fi dus, la nevoie, un război de partizani. CAMIL PETRESCU, B. 214. – Pronunțat: cre-a-.

CREARE s.f. Acțiunea de a crea; înfăptuire, producere, concepere. [< crea].

CREA, creez, vb. I. Tranz. 1. A face ceva ce nu exista înainte; a întemeia, a produce, a înființa; a organiza. ♦ A inventa, a născoci; a concepe, a compune o operă literară, o bucată muzicală etc. 2. A pregăti, a instrui pe cineva, a forma pentru o carieră sau pentru o misiune. 3. (Teatru, în expr.) A crea un rol = a da viață unui personaj, a interpreta cu pricepere și originalitate un rol dintr-o piesă de teatru, dintr-un film etc. [Prez. ind. pers. 1 pl. creăm, ger. creând] – Din fr. créer, lat. creare.

crea1 vt [At: RUSSO, Ș. 64 / P: cre-a / Pzi: ~eez / E: fr créer, lat creare] 1 A face ceva ce nu exista înainte. 2 A înființa o societate. 3 A institui un serviciu. 4 A institui o rentă, un ajutor. 5 A organiza o instituție. 6 (Bis) A face să apară din nimic, printr-un act de voință divină. 7 A zidi. 8 A plăsmui. 9 A născoci. 10 (Pex) A inventa. 11 A face ceva pentru prima oară în lume. 12 A alcătui un întreg din elemente disparate Si: întocmi. 13 A forma. 14 A produce ceva nou din punct de vedere calitativ. 15 (Îe) A ~ discuții A provoca discuții. 16 (D. actori; îe) A ~ un rol A interpreta, în mod original, un personaj. 17 A scrie o operă literară valoroasă. 18 A compune o operă muzicală de valoare. 19 A realiza o operă plastică originală, valoroasă. 20 (Șîe) A ~ cadre A pregăti persoane pentru o misiune, o carieră etc.

CREA, creez, vb. I. Tranz. 1. A face ceva ce nu exista înainte; a întemeia, a produce, a înființa; a organiza. ♦ A inventa, a născoci; a concepe, a compune o operă literară, o bucată muzicală etc. 2. A pregăti, a instrui pe cineva, a forma pentru o carieră sau pentru o misiune. 3. (Teatru, în expr.) A crea un rol = a da viață unui personaj, a interpreta cu pricepere și originalitate un rol dintr-o piesă de teatru, un film etc. [Prez. ind. pers. 1 pl. creăm, ger. creând] – Din fr. créer, lat. creare.

CREA, creez, vb. I. Tranz. 1. A produce ceva ce nu exista înainte, a întemeia, a înființa, a da naștere; a organiza. Lenin a creat cea mai puternică armă a oamenilor muncii – partidul de tip nou, ale cărui principii și-au găsit întruchiparea în mărețul Partid Comunist al Uniunii Sovietice. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2562. 2. (Cu privire la realizări ideologice, sociale, economice etc.) Partidul Comunist al Uniunii Sovietice a creat uriașa forță care a prefăcut în țăndări mașina de război hitleristă. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2454. ♦ (Cu privire la produse ale minții sau ale imaginației) A inventa, a născoci, a plăsmui. Costache Negruzzi, scriitor realist, creează proza literară romînească, scriind nuvela istorică «Alexandru Lăpușneanu». IST. R.P.R. 317. 2. A pregăti, a forma pentru o carieră sau pentru o misiune. Să creăm conducători capabili. 3. (Teatru, în expr.) A crea un rol = a da viață unui personaj, a interpreta pentru prima oară cu pricepere și cu originalitate un rol. Matei Millo a creat multe roluri din teatrul lui Alecsandri.Stavreasca a pretins de la direcție să-i dea ei, într-o repriză, un rol pe care-l «crease» Blonda. CARAGIALE, O. III 9. – Pronunțat: crea. – Forme gramaticale: prez. ind. pers. 3 creează, pers. 1 pl. creăm, gerunziu creînd, part. creat.

CREA vb. I. tr. 1. A produce, a face ceva care nu exista mai înainte; a întemeia, a înființa, a organiza. ♦ A inventa; a plăsmui, a născoci, a compune, a scrie (o operă literară etc.). 2. A pregăti, a forma (pentru o misiune, o carieră etc.). 3. (Teatru) A crea un rol = a interpreta cu pricepere și originalitate un rol. [Pron. cre-a, p. i. creez, 3,6 creează, 4 creăm, ger. creînd, part. creat. / cf. lat. creare, fr. créer].

CREA vb. tr. 1. a face ceva care nu exista înainte; a întemeia, a înființa, a organiza. ◊ a inventa; a plăsmui, a compune, a scrie (o operă). 2. a pregăti, a forma (pentru o misiune, o carieră). 3. (teatru) a ~ un rol = a interpreta cu pricepere și originalitate un rol. (< fr. créer, lat. creare)

A CREA creez tranz. 1) A realiza prin efort fizic sau intelectual; a face. 2) A produce în urma unui efort (intelectual sau fizic) susținut; a plăsmui; a realiza. *a crea un rol a interpreta cu multă pricepere și originalitate un rol. [Sil. cre-a] /<fr. créer, lat. creare

creà v. 1. a da ființă; 2. a inventa; a organiza: a crea o școală; 3. a institui: a crea o catedră.

*creațiúne (ea 2 silabe) f. (lat. creátio, -ónis. V. crăcĭun). Acțiunea de a crea, facere: creațiunea lumiĭ. Universu, totalitatea ființelor. Lucru creat: creațiune folositoare. Înființare: a crea o școală. – Și -áție și -áre.

*creéz, a creá v. tr. (lat. creare.Creez, creĭază [că ea devine ĭa după vocală], creăm și creem, creînd și creind. V. pro- și re-creez). Fac din nimic: Dumnezeŭ a creat lumea. Înființez: a crea o școală, o catedră. Inventez, scornesc: a crea o legendă. Constituĭ, instituĭ: a crea o rentă. – Nu e greșit a scrie creĭez, creĭem (ee pron. eĭe), dar e absolut greșit creĭa, creĭat îld. crea, creat. V. produc.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

creare (desp. cre-a-) s. f., g.-d. art. creării; pl. creări

creare (cre-a-) s. f., g.-d. art. creării; pl. creări

creare s. f. (sil. cre-a-), g.-d. art. creării; pl. creări

crea (a ~) (desp. cre-a) vb., ind. prez. 1 sg. creez (desp. cre-ez), 3 creea (desp. cre-ea-), 1 pl. creăm (desp. cre-ăm); conj. prez. 1 să creez, 3 să creeze; ger. creând (desp. cre-ând) corectat(ă)

crea (a ~) vb., ind. prez. 3 creează, 1 pl. creăm; conj. prez. 3 să creeze; ger. creând; part. creat

crea vb.,. ind. prez. 1 sg. creez, 3 sg. și pl. creează, 1 pl. creăm; conj. prez. 3 sg. și pl. creeze; ger. creând; part. creat

crea (e-a) (ind. prez. 1 sg. creez, 3 sg. și pl. creează, 1 pl. creăm, ger. creînd, part. creat)

creez, creează 3, creăm 1 pl., creați 2 pl., creeze 3 conj., creat prt.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CREARE s. 1. v. inventare. 2. v. făurire. 3. (BIS.) facere, zidire, (înv.) tocmeală. (~ lumii, după Biblie.) 4. v. înființare. 5. v. constituire. 6. alcătuire, compunere, elaborare, întocmire, realizare, redactare, scriere, scris, (înv.) izvodire, redacție, redijare. (~ unei opere valoroase.) 7. v. formare. 8. v. provocare.

CREARE s. 1. concepere, elaborare, imaginare, inventare, născocire, plănuire, plăsmuire, proiectare, realizare, scornire, (înv. și pop.) izvodire. (~ unei metode noi pentru...) 2. făurire, înfăptuire, întemeiere, realizare. (~ unui stat național unitar.) 3. (BIS.) facere, zidire, (înv.) tocmeală. (~ lumii, după Biblie.) 4. constituire, fundare, instituire, înființare, întemeiere, organizare, (astăzi rar) statornicire. (~ corpului grănicerilor.) 5. alcătuire, constituire, desemnare, formare, instituire, înființare, numire, organizare, stabilire. (~ unei comisii.) 6. alcătuire, compunere, elaborare, întocmire, realizare, redactare, scriere, scris, (înv.) izvodire, redacție, redijare. (~ unei opere.) 7. formare, pregătire. (~ unor cadre de specialiști.) 8. determinare, pricinuire, producere, provocare, stîrnire. (~ unei stări de...)

CREA vb. 1. v. inventa. 2. v. făuri. 3. (BIS.) a face, a zidi. (Biblia scrie că Dumnezeu a creat lumea.) 4. v. înființa. 5. v. constitui. 6. a alcătui, a compune, a elabora, a întocmi, a realiza, a redacta, a scrie, (înv.) a izvodi, a redija, a tocmi. (A crea o operă valoroasă.) 7. v. forma. 8. v. provoca. 9. v. aduce.

CREA vb. 1. a afla, a concepe, a descoperi, a elabora, a face, a găsi, a gîndi, a imagina, a inventa, a născoci, a plănui, a plăsmui, a proiecta, a realiza, a scorni, (înv. și pop.) a izvodi, (pop.) a iscodi, a închipui, (reg.) a tocmi, (înv.) a unelti, (fig.) a naște, a urzi, a zămisli. (A ~ un nou sistem de...) 2. a făuri, a înfăptui, a întemeia, a realiza. (A ~ un stat național unitar.) 3. (BIS.) a face, a zidi. (Biblia scrie că Dumnezeu a ~ lumea.) 4. a constitui, a ctitori, a funda, a institui, a înființa, a întemeia, a organiza, (astăzi rar) a statornici, (înv.) a sădi, a stabili, a statori, a temeli, (grecism înv.) a sistisi, (fig.) a urzi. (A ~ corpul grănicerilor.) 5. a alcătui, a constitui, a desemna, a forma, a institui, a înființa, a numi, a organiza, a stabili, (înv.) a tocmi. (A ~ o comisie specială.) 6. a alcătui, a compune, a elabora, a întocmi, a realiza, a redacta, a scrie, (înv.) a izvodi, a redija, a tocmi. (A ~ o operă valoroasă.) 7. a forma, a pregăti. (~ cadre de specialiști.) 8. a cauza, a da, a determina, a face, a pricinui, a produce, a provoca, a stîrni. (Medicamentul îi ~ o senzație de...) 9. a aduce, a produce, a realiza. (~ mari beneficii.)

A crea ≠ a demola, a distruge, a nimici, a strivi

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

crea (-eez, -at), vb.1. A face, a produce, a înființa. – 2. A inventa, a concepe. Lat. creare (fr. créer, sec. XIX). – Der. creați(un)e, s. f.; creator, s. m.; creatură, s. f.; recrea, vb.; recreație, s. f.; procrea, vb. din fr.

Intrare: creare
  • silabație: cre-a-re info
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • creare
  • crearea
plural
  • creări
  • creările
genitiv-dativ singular
  • creări
  • creării
plural
  • creări
  • creărilor
vocativ singular
plural
Intrare: crea
verb (VT210)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • crea
  • creare
  • creat
  • creatu‑
  • creând
  • creându‑
singular plural
  • creea
  • creați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
  • creez
(să)
  • creez
  • cream
  • creai
  • creasem
a II-a (tu)
  • creezi
(să)
  • creezi
  • creai
  • creași
  • creaseși
a III-a (el, ea)
  • creea
(să)
  • creeze
  • crea
  • creă
  • crease
plural I (noi)
  • creăm
(să)
  • creăm
  • cream
  • crearăm
  • creaserăm
  • creasem
a II-a (voi)
  • creați
(să)
  • creați
  • creați
  • crearăți
  • creaserăți
  • creaseți
a III-a (ei, ele)
  • creea
(să)
  • creeze
  • creau
  • crea
  • creaseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

creare, creărisubstantiv feminin

etimologie:
  • vezi crea DEX '98 DEX '09

crea, creezverb

  • 1. A face ceva ce nu exista înainte. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Lenin a creat cea mai puternică armă a oamenilor muncii – partidul de tip nou, ale cărui principii și-au găsit întruchiparea în mărețul Partid Comunist al Uniunii Sovietice. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2562. DLRLC
    • format_quote Partidul Comunist al Uniunii Sovietice a creat uriașa forță care a prefăcut în țăndări mașina de război hitleristă. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2454. DLRLC
    • 1.1. A concepe, a compune o operă literară, o bucată muzicală etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Costache Negruzzi, scriitor realist, creează proza literară romînească, scriind nuvela istorică «Alexandru Lăpușneanu». IST. R.P.R. 317. DLRLC
  • 2. A pregăti, a instrui pe cineva, a forma pentru o carieră sau pentru o misiune. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Să creăm conducători capabili. DLRLC
  • chat_bubble teatru A crea un rol = a da viață unui personaj, a interpreta cu pricepere și originalitate un rol dintr-o piesă de teatru, dintr-un film etc. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Matei Millo a creat multe roluri din teatrul lui Alecsandri. DLRLC
    • format_quote Stavreasca a pretins de la direcție să-i dea ei, într-o repriză, un rol pe care-l «crease» Blonda. CARAGIALE, O. III 9. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.