2 intrări

Articole pe această temă:

26 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile

creare sf [At: GHEREA, ST. CR. XI, 188 / P: cre-a~ / Pl: ~eări / E: crea] 1 Construire a ceva ce nu exista mai înainte Si: creat1 (1), creație (1). 2 Înființare a unei societăți Si: creat1 (2), creație (2). 3 Instituire a unui serviciu Si: creat1 (3), creație (3). 4-5 Instituire (a unei rente sau) a unui ajutor Si: creat1 (4-5), creație (4-5). 6 Organizare a unei instituții Si: creat1 (6), creație (6). 7 (Bis) Apariție din nimic, printr-un act de voință divină Si: creat1 (7), creație (7). 8 (Pex) Zidire. 9 (Pex) Plăsmuire. 10 (Pex) Născocire. 11 (Pex) Inventare. 12 Efectuare a unei acțiuni pentru prima oară în lume Si: creat1 (12), creație (12). 13 Alcătuire a unui întreg din elemente disparate Si: creat1 (13), creație (13), întocmire. 14 Producere a ceva calitativ nou Si: creat1 (14), creație (14). 15 Provocare de discuții Si: creat1, creație (15). 16 (Îe) ~ a unui rol Interpretare originală a unui personaj de către un actor. 17 Scriere a unei opere literare valoroase Si: creat1 (16), creație. 18 Compunere a unei opere muzicale de valoare Si: creat1 (17), creație (17). 19 Realizare a unei opere plastice originale Si: creat1 (18), creație (18). 20 (Șîe) ~ de cadre Pregătire a unor persoane pentru o misiune, o carieră etc.

CREÁRE, creări, s. f. Acțiunea de a crea; întemeiere, înființare; inventare. [Pr.: cre-a-] – V. crea.

CREÁRE, creări, s. f. Acțiunea de a crea; întemeiere, înființare; inventare. [Pr.: cre-a-] – V. crea.

CREÁRE, creări, s. f. Acțiunea de a crea; întemeiere, înființare. Votul universal și împroprietărirea clăcașilor ne-ar fi înlesnit apoi [în 1848] crearea unei armate naționale populare cu care am fi dus, la nevoie, un război de partizani. CAMIL PETRESCU, B. 214. – Pronunțat: cre-a-.

creáre (cre-a-) s. f., g.-d. art. creắrii; pl. creắri

creáre s. f. (sil. cre-a-), g.-d. art. creării; pl. creări

CREÁRE s. 1. v. inventare. 2. v. făurire. 3. (BIS.) facere, zidire, (înv.) tocmeală. (~ lumii, după Biblie.) 4. v. înființare. 5. v. constituire. 6. alcătuire, compunere, elaborare, întocmire, realizare, redactare, scriere, scris, (înv.) izvodire, redacție, redijare. (~ unei opere valoroase.) 7. v. formare. 8. v. provocare.

CREÁRE s.f. Acțiunea de a crea; înfăptuire, producere, concepere. [< crea].

crea1 vt [At: RUSSO, Ș. 64 / P: cre-a / Pzi: ~eez / E: fr créer, lat creare] 1 A face ceva ce nu exista înainte. 2 A înființa o societate. 3 A institui un serviciu. 4 A institui o rentă, un ajutor. 5 A organiza o instituție. 6 (Bis) A face să apară din nimic, printr-un act de voință divină. 7 A zidi. 8 A plăsmui. 9 A născoci. 10 (Pex) A inventa. 11 A face ceva pentru prima oară în lume. 12 A alcătui un întreg din elemente disparate Si: întocmi. 13 A forma. 14 A produce ceva nou din punct de vedere calitativ. 15 (Îe) A ~ discuții A provoca discuții. 16 (D. actori; îe) A ~ un rol A interpreta, în mod original, un personaj. 17 A scrie o operă literară valoroasă. 18 A compune o operă muzicală de valoare. 19 A realiza o operă plastică originală, valoroasă. 20 (Șîe) A ~ cadre A pregăti persoane pentru o misiune, o carieră etc.

CREÁ, creez, vb. I. Tranz. 1. A face ceva ce nu exista înainte; a întemeia, a produce, a înființa; a organiza. ♦ A inventa, a născoci; a concepe, a compune o operă literară, o bucată muzicală etc. 2. A pregăti, a instrui pe cineva, a forma pentru o carieră sau pentru o misiune. 3. (Teatru, în expr.) A crea un rol = a da viață unui personaj, a interpreta cu pricepere și originalitate un rol dintr-o piesă de teatru, dintr-un film etc. [Prez. ind. pers. 1 pl. creăm, ger. creând] – Din fr. créer, lat. creare.

CREÁ, creez, vb. I. Tranz. 1. A face ceva ce nu exista înainte; a întemeia, a produce, a înființa; a organiza. ♦ A inventa, a născoci; a concepe, a compune o operă literară, o bucată muzicală etc. 2. A pregăti, a instrui pe cineva, a forma pentru o carieră sau pentru o misiune. 3. (Teatru, în expr.) A crea un rol = a da viață unui personaj, a interpreta cu pricepere și originalitate un rol dintr-o piesă de teatru, un film etc. [Prez. ind. pers. 1 pl. creăm, ger. creând] – Din fr. créer, lat. creare.

CREA, creez, vb. I. Tranz. 1. A produce ceva ce nu exista înainte, a întemeia, a înființa, a da naștere; a organiza. Lenin a creat cea mai puternică armă a oamenilor muncii – partidul de tip nou, ale cărui principii și-au găsit întruchiparea în mărețul Partid Comunist al Uniunii Sovietice. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2562. 2. (Cu privire la realizări ideologice, sociale, economice etc.) Partidul Comunist al Uniunii Sovietice a creat uriașa forță care a prefăcut în țăndări mașina de război hitleristă. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2454. ♦ (Cu privire la produse ale minții sau ale imaginației) A inventa, a născoci, a plăsmui. Costache Negruzzi, scriitor realist, creează proza literară romînească, scriind nuvela istorică «Alexandru Lăpușneanu». IST. R.P.R. 317. 2. A pregăti, a forma pentru o carieră sau pentru o misiune. Să creăm conducători capabili. 3. (Teatru, în expr.) A crea un rol = a da viață unui personaj, a interpreta pentru prima oară cu pricepere și cu originalitate un rol. Matei Millo a creat multe roluri din teatrul lui Alecsandri.Stavreasca a pretins de la direcție să-i dea ei, într-o repriză, un rol pe care-l «crease» Blonda. CARAGIALE, O. III 9. – Pronunțat: crea. – Forme gramaticale: prez. ind. pers. 3 creează, pers. 1 pl. creăm, gerunziu creînd, part. creat.

creá (a ~) vb., ind. prez. 3 creeáză, 1 pl. creắm; conj. prez. 3 să creéze; ger. creấnd; part. creát

creá vb.,. ind. prez. 1 sg. creéz, 3 sg. și pl. creeáză, 1 pl. creăm; conj. prez. 3 sg. și pl. creéze; ger. creând; part. creát

CREÁ vb. 1. v. inventa. 2. v. făuri. 3. (BIS.) a face, a zidi. (Biblia scrie că Dumnezeu a creat lumea.) 4. v. înființa. 5. v. constitui. 6. a alcătui, a compune, a elabora, a întocmi, a realiza, a redacta, a scrie, (înv.) a izvodi, a redija, a tocmi. (A crea o operă valoroasă.) 7. v. forma. 8. v. provoca. 9. v. aduce.

A crea ≠ a demola, a distruge, a nimici, a strivi

CREÁ vb. I. tr. 1. A produce, a face ceva care nu exista mai înainte; a întemeia, a înființa, a organiza. ♦ A inventa; a plăsmui, a născoci, a compune, a scrie (o operă literară etc.). 2. A pregăti, a forma (pentru o misiune, o carieră etc.). 3. (Teatru) A crea un rol = a interpreta cu pricepere și originalitate un rol. [Pron. cre-a, p.i. creéz, 3,6 creeáză, 4 creăm, ger. creând, part. creat. / cf. lat. creare, fr. créer].

CREÁ vb. tr. 1. a face ceva care nu exista înainte; a întemeia, a înființa, a organiza. ◊ a inventa; a plăsmui, a compune, a scrie (o operă). 2. a pregăti, a forma (pentru o misiune, o carieră). 3. (teatru) a ~ un rol = a interpreta cu pricepere și originalitate un rol. (< fr. créer, lat. creare)

creá (-eéz, -át), vb.1. A face, a produce, a înființa. – 2. A inventa, a concepe. Lat. creare (fr. créer, sec. XIX). – Der. creați(un)e, s. f.; creator, s. m.; creatură, s. f.; recrea, vb.; recreație, s. f.; procrea, vb. din fr.

arată toate definițiile

Intrare: crea
verb (VT210)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) crea creare creat creând singular plural
creea creați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) creez (să) creez cream creai creasem
a II-a (tu) creezi (să) creezi creai creași creaseși
a III-a (el, ea) creea (să) creeze crea creă crease
plural I (noi) creăm (să) creăm cream crearăm creaserăm, creasem*
a II-a (voi) creați (să) creați creați crearăți creaserăți, creaseți*
a III-a (ei, ele) creea (să) creeze creau crea creaseră
Intrare: creare
  • silabație: cre-a-
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular creare crearea
plural creări creările
genitiv-dativ singular creări creării
plural creări creărilor
vocativ singular
plural
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)