4 intrări

29 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BUMBAC, (1) s. m., (2, 4) s. n., (3) bumbacuri, s. n. 1. S. m. Plantă textilă din familia malvaceelor, de origine tropicală și subtropicală, cu flori gălbui sau roșietice și cu fructele capsule, care conțin numeroase semințe acoperite cu peri pufoși (Gossypium). 2. S. n. Fibră textilă obținută, prin egrenare, de pe semințele bumbacului (1). ♦ (Pop.) Vată. ◊ Expr. A avea bumbac în urechi = a nu auzi bine. ♦ Fir răsucit de bumbac (2), întrebuințat la țesut sau la cusut. ♦ Țesătură din fire de bumbac (2). ◊ Bumbac mercerizat = fir sau țesătură de bumbac (2) tratat cu diverse soluții spre a căpăta luciu. 3. Sortiment de bumbac (2). 4. S. n. (În sintagma) Bumbac colodiu = substanță explozivă pe bază de nitroceluloză. – Din. sb. bumbak, bg. bubak.

bumbac [At: SIMION DASCĂLUL, ap. LET. I, A. 28 / V: (îvp) băm~ / Pl: ~uri sn, ~ i sm / E: ns cf srb bumibak, bg бубак, ml *bombacium] 1 sm Plantă textilă din familia malvaceelor, de origine tropicală sau subtropicală, cu flori gălbui sau roșietice și cu fructele capsule, care conțin numeroase semințe acoperite cu peri pufoși Si: (reg) bumbăcar, bumbăcel (Gossypium hirsutum). 2 sm (Bot; reg; șîs ~ de câmp) Bumbăcariță (1) (Eriophorium augustifolium). 3 sm (Bot; reg; îs) ~ de câmp Bumbăcariță (Eriophorium latifolium). 4 sm (Bot; reg; îs) ~ de câmp Lânăriță (Linaria vulgaris). 5 sn (Lpl) Diferite feluri de bumbac (10). 6 sn Fibră textilă obținută prin egrenare, de pe semințele bumbacului (1). 7 sn (Pop) Vată. 8 sn (Pop; îe) A avea ~ în urechi A nu auzi bine. 9 sn Fir răsucit de bumbac (6) întrebuințat la cusut sau la țesut. 10 sn (Pex) Țesătură de bumbac (6). 11 sn (Reg) Rasă de boi. 12-13 sn (Îs) ~ mercerizat Fir sau țesătură de bumbac (2) tratat cu diverse soluții pentru a căpăta luciu. 14 sm (Îs) ~ colodiu Substanță explozivă pe bază de nitroceluloză.

bumbac s.m., s.n. 1 s.m. (bot.) Plantă textilă din familia malvaceelor, cultivată în țările cu climă caldă, cu florile gălbui sau roșietice și cu fructele capsule, care conțin numeroase semințe acoperite cu peri pufoși (Gossypium).Bumbac de cîmp = a) bumbăcariță (Eriophorum angustifolium); b) lînăriță (Vinaria vulgaris). ♦ Puful vegetal format din fibre care înconjoară semințele acestei plante. 2 s.n. Fibră textilă obținută, prin egrenare, de pe semințele acestei plante. ♦ (pop.) Vată. ◊ Expr. A avea bumbac în urechi = a nu auzi bine sau a se face că nu aude bine. ♦ Fir răsucit de bumbac, întrebuințat la țesut sau la cusut. Pînză de borangic cu urzeală de bumbac (PAM.). ◊ Bumbac mercerizat = fir sau țesătură de bumbac tratat cu diverse soluții spre a căpăta luciu; coton. 3 s.n. Țesătură din fire de bumbac. Lenjerie de pat din bumbac. 4 s.n. Fig. Bunăstare, huzur. Trai în bumbac. 5 s.n. Bumbac colodiu = substanță explozivă pe bază de nitroceluloză. • pl. m. -ci, n. -uri. și bămbac s.m. /<srb. bumibak, bg. бубак cf. ngr. μπαμπάκι.

BUMBAC, (1) s. m., (2, 3) s. n. 1. S. m. Plantă textilă din familia malvaceelor, de origine tropicală și subtropicală, cu flori gălbui sau roșietice și cu fructele capsule, care conțin numeroase semințe acoperite cu peri pufoși (Gossypium). 2. S. n. Fibră textilă obținută, prin egrenare, de pe semințele bumbacului (1). ♦ (Pop.) Vată. ◊ Expr. A avea bumbac în urechi = a nu auzi bine. ♦ Fir răsucit de bumbac (2), întrebuințat la țesut sau la cusut. ♦ Țesătură din fire de bumbac (2). ◊ Bumbac mercerizat = fir sau țesătură de bumbac (2) tratat cu diverse soluții spre a căpăta luciu. 3. S. n. (În sintagma) Bumbac colodiu = substanță explozivă pe bază de nitroceluloză. – Cf. scr. bumbak, bg. bubak, lat. med. bombacium.

BUMBAC, (I) s. m., ții) s. n. I. Plantă textilă în formă de arbust care în mod obișnuit crește în regiunile tropicale și subtropicale, iar aclimatizată, și în regiunile cu climă temperată (Gossypium); fibrele pufoase care îi acoperă semințele se întrebuințează în industrie. Acum, bumbacul crește pe malurile Oltului, pe vaste întinderi. BOGZA, C. O. 389. ◊ Compus: bumbac-de-cîmp = bumbăcăriță. II. 1. Puf vegetal format din fibrele textile produse de semințele bumbacului (I) și întrebuințat, netors, în industrie și comerț; p. ext. vată. S-a tologit așa îmbrăcat, cum era, pe un divan moale ca bumbacul. CREANGĂ, P. 302. Și de frig la piept și-ncheie tremurînd halatul vechi, își înfundă gîtu-n guler și bumbacul în urechi. EMINESCU, O. I 132. ◊ Expr. A avea bumbac în urechi = a nu auzi bine; a se face că nu aude bine. 2. Fir răsucit de bumbac (II 1), întrebuințat la cusut (v. ață, ațică, bumbăcel) sau la țesut. Pînză de bumbac. Urzeală de bumbac. 3. Țesătură de fire de bumbac (II 1). Fochiștii, nespălați, nerași, cît îî ținea drumul, ieșeau cîte unul din tartarul căldurilor, pe jumătate goi, cu gîtul învelit în săluțul lor de bumbac. BART, E. 47. Lasă-mă, maică, să zac, Pe perină de bumbac, în brațele cui mi-i drag! JARNÍK-BÎRSEANU, D. 96. Și ți-ai făcut [iie] de bumbac, Tuturor să fii pe plac. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 245. ◊ Bumbac mercerizat v. mercerizat.

BUMBAC, (1) s. m., (2) s. n. 1. Plantă textilă tropicală și subtropicală în formă de arbust, care crește, aclimatizată, și în regiunile temperate (Gossypium). 2. Puf vegetal format din fibrele textile produse de semințele bumbacului (1), folosit în industrie și comerț; (în special) vată. ◊ Expr. A avea bumbac în urechi = a nu auzi bine. ♦ Fir răsucit de bumbac (2), întrebuințat la țesut sau la cusut. ♦ Țesătură din fire de bumbac (2).Comp. sb. bumbak, bg. bubak.

BUMBAC m. 1) Plantă industrială din regiunile calde, cu flori mari galbene și cu fructe în formă de capsulă. 2) Puf extras din fructele acestei plante; vată. * A avea ~ în urechi a fi (sau a se preface) surd. 3) Fibră textilă, obținută din puful de pe semințele acestei plante, întrebuințată în industria textilă; ață. Urzeală de ~. ◊ ~ mercerizat bumbac care a fost tratat cu o soluție de sodă caustică pentru a-i da luciu și a-i mări rezistența. 4) Țesătură din aceste fibre, folosită pentru confecționarea hainelor, lenjeriei etc. /<sb. bumbak, bulg. bubak

bumbac n. 1. plantă din țările calde, și mai ales din Statele-Unite, care produce bumbacul (Gossypium); 2. firișoare sau peri lungi, mătăsoși și foarte subțiri, cari înfășură grăunțele bumbacului; 3. pânză sau vată făcută din acele firișoare: ciorap de bumbac; 4. tort sau fir de bumbac: urzitura pânzei de in, iar bătătura de bumbac; 5. puful de pe unele fructe (ca la gutui); 6. fig. ceva delicat și mare: a fost crescut în bumbac. [Din gr. lat. BOMBYX, printr’un intermediar *BOMBACUM].

bumbác m. ca plantă și n., pl. urĭ, ca marfă (lat. bombáx, -ácis și bómbνx, d. vgr. bómbνx, gîndac [gogoașă] de matasă, matasă, bumbac; pers. pambuk, pamuk, de unde turc. pambuk, pamuk, ngr. vanνáki și bumbáki; bg. pambuk, sîrb. [d. rom.] bombak, bumbak; alb. pambuk, pumbak, ung. pamuk; mlat. bambácium, it. bombagio, engl. bombast. V. bombastic, bombănesc, bumașcă, pembe, bubă, boboc). O plantă malvacee care produce un fruct acoperit de niște fire foarte supțirĭ din care se face pînză, ață ș.a. Pînză saŭ ață de bumbac: colțunĭ de bumbac (V. cutnie). Copil crescut în bumbac (saŭ în puf), copil cocolit, plăpînd, slab. – Bumbacu (gossýpium) e de maĭ multe felurĭ. Gossýpium arbóreum, cu florĭ purpuriĭ, originar din Africa tropicală, cultivat maĭ ales în Egipt, Arabia și India. Acesta are fire foarte albe, care se separă cu greŭ de sămînță, care e acoperită încă și de alțĭ perĭ scurțĭ. Gossýpium barbadénse, cu florĭ galbene, originar din Antile. Acesta produce fire albe, care se separă ușor de sămînță, glabră de altfel.Se cultivă mult în Statele Unite. Gossýpium herbáceum, originar din India, cultivat deja de mult ca plantă textilă. Și firele luĭ se separă greŭ de sămînță, care e acoperită și de alțĭ perĭ scurțĭ. Acesta are doŭă varietățĭ: gossýpium religiosum (cu florĭ curat galbene, cu fire puține gălbiĭ, din care se face nanchinu) și gossýpium hirsutum (cu florĭ galbene, ĭar pin năuntru la bază purpuriĭ, cu fire totdeauna albe. Aceste se cultivă pin Italia și Spania și s’a încercată să se cultive cu succes și’n România). – Din bumbac se face pînză, ață, vată, colodiŭ și piroxilină. Frunzele aŭ proprietățĭ emoliente și diuretice, ĭar din semințele luĭ se scoate un uleĭ care se distinge greŭ de undelemnu de măsline.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bumbac1 (fibră; fir; țesătură) s. n., (sorturi) pl. bumbacuri; abr. BBC/bbc

bumbac2 (fibră, fir, țesătură) s. n., (sorturi) pl. bumbacuri; abr. BBC/bbc

bumbac (fibră, fir, țesătură) s. n., pl. bumbacuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BUMBAC s. (rar) coton, (Ban. și Transilv.) pămucă. (Bluză de ~.)

BUMBAC s. (rar) coton, (Ban. și Transilv.) pămucă. (Bluză de ~.)

BUMBAC-DE-CÂMP s. v. bumbăcariță.

bumbac-de-cîmp s. v. BUMBĂCARIȚĂ.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

bumbác (-curi), s. n. 1. Plantă exotică aclimatizată în România (prima filatură în București, în 1805; primele culturi în Ilfov, în 1863). – 2. Fibră de bumbac. – 3. Vată. – Mr., megl. bumbac, istr. bubmǫc. Din lat. tîrzie bombax sau *bombacum (Pușcariu 236; REW 1202; DAR). Este cuvînt comun majorității limbilor europene; prin urmare, este greu de stabilit proveniența sa în rom. Diez, II, 8, îl derivă din lat. bombyx, al cărui rezultat ar fi fost diferit. *Bombacum (rezultat al unei contaminări a lui bambax cu βόμβυξ) este un etimon posibil (DAR, Byhan, Jb., VI, 201), cf. bombaciumit. bombagio, bambagio. Cihac, II, 33, crede că este de origine sl. (sb. bùmbak, bòmbak, bg. pam(b)uk, cf. alb. pumbak, pambuk, mag. pamuk). Totuși, der. este dificilă în acest sens, datorită accentului în sb.; astfel încît Candrea, Elementele, 407, consideră că, dimpotrivă, sb. provine din rom. Roesler 500 și Șeineanu, II, 63, îl derivă din tc. pam(b)uk, de unde provin bg., alb. și mag.; persistă însă aceleași dificultăți fonetice. Rom. nu coincide cu nici una din formele menționate aici, ci pare a fi rezultatul unui amestec al temei romanice (bomb-) cu terminația turco-slavă (ak), fără a se putea determina mai îndeaproape elementele contaminării. Der. bumbăcar, s. m. (bumbac, plantă; lucrător care se ocupă cu torsul firelor de bumbac; negustor de țesături de bumbac); bumbăcăriță, s. f. (plantă ciperacee, Eriophorum angustifolium sau E. Latifolium); bumbăcel, s. n. (fir de bumbac); bumbăci, vb. (a umple cu bumbac; în Arg., a bate, a pedepsi sau a fura, a șterpeli); bumbăcos, adj. (moale, gingaș, elastic).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BUMBAC subst. 1. – V. poetul; – moșnean, 1510 (16 B I 60). 2. Bumbăcea, V. (An Pl 1938 p. 7). 3. Bumbăcilâ, Ioan (LB).

(A face) capul calendar (sau călindar). Expresia e veche și trebuie să fi pornit de la faptul că un calendar e o „mică enciclopedie”, conținind numeroase cifre și date astronomice, istorice, biografice etc., care nu poi fi lesne memorate. De aici, vorba populară: „a face cuiva capul călindar”, care înseamnă „a zăpăci”. Astfel e folosită expresia de Coșbuc, în versurile: „Tu-mi faci capul călindar! Nu te cred și nu se poate!”, sau de Mihail Sadoveanu, în romanul Mitrea Cocor: „Cu prostiile voastre îmi faceți capul călindar”. FOL.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a face (pe cineva) bumbac expr. a bate tare de tot (pe cineva).

a face bumbac expr. (tox.d. un toxicoman aflat în sevraj) a reutiliza țesătura folosită inițial la filtrarea drogului pregătit pentru injectare, în speranța găsirii unor reziduuri de drog.

Intrare: Bumbac
Bumbac nume propriu
nume propriu (I3)
 • Bumbac
Intrare: bumbac (material)
bumbac2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bumbac
 • bumbacul
 • bumbacu‑
plural
 • bumbacuri
 • bumbacurile
genitiv-dativ singular
 • bumbac
 • bumbacului
plural
 • bumbacuri
 • bumbacurilor
vocativ singular
plural
bămbac
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
bombac
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: bumbac (plantă)
substantiv masculin (M13)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bumbac
 • bumbacul
 • bumbacu‑
plural
genitiv-dativ singular
 • bumbac
 • bumbacului
plural
vocativ singular
plural
Intrare: bumbac-de-câmp
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • bumbac-de-câmp
 • bumbacul-de-câmp
plural
genitiv-dativ singular
 • bumbac-de-câmp
 • bumbacului-de-câmp
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bumbac, bumbacurisubstantiv neutru

 • 1. (numai) singular Fibră textilă obținută, prin egrenare, de pe semințele bumbacului. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote S-a tologit așa îmbrăcat, cum era, pe un divan moale ca bumbacul. CREANGĂ, P. 302. DLRLC
  • 1.1. popular Vată. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   sinonime: vată
   • format_quote Și de frig la piept și-ncheie tremurînd halatul vechi, își înfundă gîtu-n guler și bumbacul în urechi. EMINESCU, O. I 132. DLRLC
   • chat_bubble A avea bumbac în urechi = a nu auzi bine. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.2. Fir răsucit de bumbac, întrebuințat la țesut sau la cusut. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Pânză de bumbac. Urzeală de bumbac. DLRLC
  • 1.3. Țesătură din fire de bumbac. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Fochiștii, nespălați, nerași, cît îi ținea drumul, ieșeau cîte unul din tartarul căldurilor, pe jumătate goi, cu gîtul învelit în șăluțul lor de bumbac. BART, E. 47. DLRLC
   • format_quote Lasă-mă, maică, să zac, Pe perină de bumbac, în brațele cui mi-i drag! JARNÍK-BÎRSEANU, D. 96. DLRLC
   • format_quote Și ți-ai făcut [ie] de bumbac, Tuturor să fii pe plac. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 245. DLRLC
   • 1.3.1. Bumbac mercerizat = fir sau țesătură de bumbac tratat cu diverse soluții spre a căpăta luciu. DEX '09 DEX '98
 • 2. Sortiment de bumbac. DEX '09
 • chat_bubble (numai) singular (în) sintagmă Bumbac colodiu = substanță explozivă pe bază de nitroceluloză. DEX '09 DEX '98
 • comentariu abreviere BBC / bbc DOOM 2
etimologie:

bumbacsubstantiv masculin

 • 1. Plantă textilă din familia malvaceelor, de origine tropicală și subtropicală, cu flori gălbui sau roșietice și cu fructele capsule, care conțin numeroase semințe acoperite cu peri pufoși (Gossypium). DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Acum, bumbacul crește pe malurile Oltului, pe vaste întinderi. BOGZA, C. O. 389. DLRLC
etimologie:

bumbac-de-câmpsubstantiv masculin

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.