2 intrări

28 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ÎNCERCÁRE, încercări, s. f. 1. Acțiunea de a încerca și rezultatul ei; verificare, probă. 2. Tentativă; străduință, silință. 3. (La jocul de rugbi) Așezare a mingii cu mâna în terenul de țintă al echipei adverse; punctele obținute în urma acestei acțiuni; eseu. 4. Lucrare (literară) de debut. ♦ (Rar) Eseu (literar sau științific). 5. Necaz, suferință, primejdie; dificultate pe care o îndură cineva. 6. (Înv.) Experiență practică; cunoaștere. – V. încerca.

ÎNCERCÁRE, încercări, s. f. 1. Acțiunea de a încerca și rezultatul ei; verificare, probă. 2. Tentativă; străduință, silință. 3. (La jocul de rugbi) Așezare a mingii cu mâna în terenul de țintă al echipei adverse; punctele obținute în urma acestei acțiuni; eseu. 4. Lucrare (literară) de debut. ♦ (Rar) Eseu (literar sau științific). 5. Necaz, suferință, primejdie; dificultate pe care o îndură cineva. 6. (Înv.) Experiență practică; cunoaștere. – V. încerca.

încercare sf [At: GORJAN, H. I, 89/32 / Pl: ~cări / E: încerca] 1 (Rar) Cercetare. 2 Strădanie de a face ceva Si: încercat1 (2), (îvr) încercătură (1). 3 (Rar) Căutare a cuiva Si: încercat1 (3), (îvr) încercătură (2). 4 Întreprindere a unei acțiuni ca exercițiu, de probă Si: încercat1 (4), (îvr) încercătură (3), încercătoare. 5 Supunere a cuiva la o probă Si: încercat1 (5), (îvr) încercătură (4). 6 Examinare prin probe sau experiențe practice Si: încercat1 (6), (îvr) încercătură (5). 7 Testare a șansei Si: încercat1 (7), (îvr) încercătură (6). 8 Gustare a unei mâncări Si: încercat1 (8), (îvr) încercătură (7). 9 Resimțire a unui sentiment Si: încercat1 (9), (îvr) încercătură (8). 10 Simțire a unei senzații Si: încercat1 (10), (îvr) încercătură (9). 11 Măsurare a forțelor în luptă cu cineva Si: încercat1 (11), (îvr) încercătură (10). 12 (Ccr) Tentativă. 13 (Îlv) A face o ~ A încerca (4). 14-15 (Îe) A pune la ~ A testa calitățile (unei persoane sau) ale unui obiect. 16 (Spc; îae) A testa puterea de rezistență a unei persoane. 17 (Rar; îe) A ține Ia ~ (cu cineva) A se măsura (cu cineva). 18 (Îls) ~ de omor Atentat. 19 (Ccr) Verificare. 20 (Îlav) Din ~ Din experiență. 21 (Îlav) La ~ Pe încercate. 22-23 (Îljv) De ~ De probă. 24 Dificultate pe care o îndură cineva. 25 (La jocul de rugbi) Așezare a mingii cu mâna în terenul de țintă al echipei adverse. 26 Puncte obținute în urma acestei acțiuni. 27 Lucrare literară de debut. 28-29 (Rar) Eseu (literar sau) științific. 30 Strădanie. 31 Necaz. 32 Primejdie. 33 (Înv) Experiență practică. 34 (Înv) Cunoaștere. 35 Suferință.

ÎNCERCÁRE, încercări, s. f. Acțiunea de a încerca și rezultatul ei. 1. Tentativă; străduință, silință, efort. Copilul rămîne pe gînduri... e prima lui încercare de a înțelege. DEMETRESCU, O. 102. 2. Verificare, probă; determinarea experimentală a proprietăților unui material sau a unui sistem tehnic, sub acțiunea unor forțe. Am luat-o pe o cărare chinuită spre tîrlă, – colea, la arătare, dar destul de departe, la încercare. GALACTION, O. I 63. ◊ Piatră de încercare v. piatră.Loc. adv. De încercare = în scopul de a constata dacă cineva sau ceva e bun sau nu. Lucrezi trei, patru luni fără salar, de încercare. C. PETRESCU, C. V. 133. ◊ Expr. A pune la încercare = a căuta să verifice sentimentele, caracterul, capacitatea cuiva. 3. Lucrare (literară) de debut. Problema originii vieții și a lumii în general l-a condus la o încercare poetică măreață, la poema Pămîntul. IONESCU-RION, C. 128. Am citit... un articol atît de binevoitor pentru modestele mele încercări literare. CARAGIALE, O. III 25. 4. Necaz, suferință, primejdie, dificultate pe care o îndură cineva. Mi-e cu neputință să notez toate încercările prin care am trecut. CAMIL PETRESCU, U. N. 154. Nu, tată... Încercările cele mari pentru cei mari se fac. VISSARION, B. 73. Vechiul meu amic a trecut prin grele încercări. ALECSANDRI, S. 35. 5. (Învechit) Experiență, practică; cunoaștere, cunoștință. Și-n cîteva zile a deprins meșteșugul de infirmier, ca un om priceput, cu multă încercare. MIRONESCU, S. A. 124. Frumos răspuns! Ascultă: pe cît mie îmi pare, De lume, de năravuri ai slabă încercare. ALEXANDRESCU, P. 91.

ÎNCERCÁRE ~ări f. 1) v. A ÎNCERCA.A pune la ~ a verifica starea fizică și/sau morală a cuiva. 2) Acțiune întreprinsă pentru realizarea unui lucru (fără a avea garanția reușitei). A trecut cu bine ~area. 3) Lucrare (literară sau științifică) de debut. 4) Necaz suportat de cineva. La grea ~ s-a aflat. [G.-D. încercării] /v. a încerca

încercare f. 1. facerea unei probe: încercarea unei mașini; 2. prima producțiune literară sau artistică; 3. titlul unor opere: încercare despre inteligența umană; 4. fig. ispită, nenorocire ce reclamă statornicie: e o încercare dumnezeească.

încercáre și (vechĭ) cercáre f., pl. ărĭ. Facerea uneĭ probe: încercarea uneĭ mașinĭ. Lucrare de începător: încercărĭ poetice. Fig. Nenorocire care e presupusă că e dată oamenilor de Dumnezeu ca să-ĭ vadă ce pot răbda fără să murmure. Nenorocire în general: am trecut pin grele încercărĭ, Peatră de încercare. V. peatră.

ÎNCERCÁ, încérc, vb. I. Tranz. 1. A verifica un lucru spre a-i controla însușirile; a proba. ◊ Expr. Pe încercate = cu ajutorul, prin mijlocirea unei probe. ♦ Refl. recipr. A-și măsura forțele în luptă cu cineva. 2. A întreprinde un lucru ca exercițiu, de probă; a face tentative de... ♦ A-și da silința să..., a face sforțări, a căuta să... 3. A fi cuprins de un sentiment, de o senzație; (despre sentimente, senzații etc.) a se face simțit, a cuprinde pe cineva. 4. A îmbrăca o haină sau a încălța un pantof pentru a vedea dacă se potrivește. – Lat. pop. in-circare.

încerca [At: BĂLCESCU, M. V. 2 / Pzi: încerc / E: ml *in-circare] 1 vt (Rar) A cerceta. 2 vt A se strădui să... 3 vt (Rar) A căuta pe cineva. 4 vt A întreprinde ceva ca exercițiu, de probă. 5 vt A supune pe cineva la o probă. 6 vt (Îe) A-șinorocul A vedea dacă este norocos. 7 vt A verifica un lucru spre a-i controla calitățile. 8 vt A gusta o mâncare. 9-10 vt A fi cuprins (de un sentiment sau) de o senzație. 11 vt (D. sentimente) A cuprinde pe cineva. 12 vt (C. i. senzații) A se face simțit. 13 vrr A-și măsura forțele în luptă cu cineva.

ÎNCERCÁ, încérc, vb. I. Tranz. 1. A verifica un lucru spre a-i controla însușirile; a proba. ◊ Expr. Pe încercate = cu ajutorul, prin mijlocirea unei probe. ♦ Refl. recipr. A-și măsura forțele în luptă cu cineva. 2. A întreprinde un lucru ca exercițiu, de probă; a face tentative de... ♦ A-și da silința să..., a face sforțări, a căuta să... 3. A fi cuprins de un sentiment, de o senzație; (despre sentimente, senzații etc.) a se face simțit, a cuprinde pe cineva. – Lat. pop. in-circare.

ÎNCERCÁ, încérc, vb. I. Tranz. 1. A căuta să se convingă de ceva prin probe; a proba, a verifica. Ziceam... să încercăm piața la Pitești. PREDA, Î. 81. Încercă întîi coasa în colț, făcîndu-și loc. REBREANU, I. 50. Își încercă sabia dînd cu dînsa într-un drug de fier. ISPIRESCU, L. 139. ◊ Expr. A(-și) încerca norocul = a căuta să vezi dacă ai noroc, întreprinzînd acțiuni riscate sau primejdioase. Dă-mi voie ca să mă duc și eu pe urma fraților mei; nu de altă, dar ca să-mi încerc norocul. CREANGĂ, O. A. 224. Ei, Cătălin, acu-i acu Ca să-ți încerci norocul. EMINESCU, O. I 174. A încerca marea cu degetul v. mare. ♦ A îmbrăca (un obiect de îmbrăcăminte (de obicei înainte de a fi gata) pentru a vedea dacă vine bine. ♦ (Cu privire la materiale sau sisteme tehnice) A supune la acțiunea anumitor forțe externe, pentru determinarea proprietăților. ♦ Refl. A-și măsura forțele (în luptă) cu cineva. De-l vei putea trînti pe dînsul, atunci să te încerci și cu mine. CREANGĂ, P. 52. 2. (Complementul indică lucrarea săvîrșită) A exercita, a face exerciții, a se strădui să scoată la capăt. Încearcă disertații fără șir, nepriceputul, Începînd tot cu sfîrșitul și sfîrșind cu începutul. BELDICEANU, P. 120. ♦ (Urmat de verbe la conjunctiv sau la infinitiv) A-și da silința sau osteneala să..., a face sforțări, a căuta să... Scoase pumnul de sub pătură și voi să lovească încă ceva... apoi îl băgă iar sub pătură și încercă să doarmă. DUMITRIU, N. 171. A doua zi «tîlharul» încercă iar să fugă, luînd-o la deal CĂLINESCU, E. ◊ Refl. Cei mai buni înotători se încercau zadarnic s-o ajungă. BART, E. 101. Inima îmi zvîcnea, cum îmi zvîcnea cînd alții se încercau să-mi ia zmeul de coadă. DELAVRANCEA, H. T. 92. Și-n probleme culinare te încerci a fi isteț. EMINESCU, O. I 155. 3. (Complementul indică un sentiment sau o senzație) A simți, a avea, a fi cuprins de... Am aflat o întîmplare, un năcaz pe care l-a încercat un biet romîn. SADOVEANU, O. VII 233. Oricine ar fi încercat aceeași descurajare. CAMIL PETRESCU, U. N. 372. Am încercat un fel de simțimînt dureros. ODOBESCU, S. III 86. ♦ (Despre senzații de durere sau despre boli) A cuprinde (pe cineva), a se face simțit în mod nelămurit. Tresăream la fiecare detunătură și simțeam că parcă mă încearcă niște friguri. La TDRG. ◊ (Impersonal) D. Tomița intră avînd aerul foarte contrariat. Se vede că-l încearcă la încheieturi. CARAGIALE, O. II 228.

A ÎNCERCÁ încérc tranz. 1) (obiecte sau ființe) A verifica printr-o probă (pentru a se convinge de ceva). ~ un costum. ~ un vehicul.~ marea cu degetul a se apuca de o acțiune irealizabilă. 2) (acțiuni) A întreprinde ca tentativă. ~ să compună muzică. 3) A cunoaște din proprie experiență. 4) (despre senzații, sentimente etc.) A pune stăpânire; a apuca. /<lat. incircare

încercà v. 1. a face cercare sau probă: a încerca o haină; 2. a supune la cercare, a face să sufere: D-zeu a vrut să-l încerce; 3. a vedea dacă e capabil de ceva: se încearcă la scrimă. [V. cerca].

2) cerc și (maĭ des) încerc, a -a v. tr. (lat. cĭrcare, a ocoli, it. cercare, a căuta, fr. chercher, vfr. cercher, a căuta). Vechĭ. Caut: ce ce cer ĭ aicĭ? Azĭ. Caut, tind: hoțu încerca să scape. Cercetez, explorez, sondez, examinez: încerc apa ca să văd cît e de adîncă, patrulele cercară drumurile. Probez, examinez: încerc o haĭnă ca s’o văd cum vine, la nenorocire se’ncearcă amicu. Vizitez: boalele ne încearcă des. Prov. A cerca marea cu degetu, a încerca imposibilu.

încérc, a v. tr. (în și cerc 2). Cerc, probez: a încerca o haĭnă. Fig. Dumnezeŭ ne încearcă. V. refl. Cerc, caut să văd dacă-s capabil: mă încerc în luptă, la luptă. V. cerc 2.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

încercáre s. f., g.-d. art. încercắrii; pl. încercắri

încercáre s.f., g.-d. art. încercării; pl. încercări

încercá (a ~) vb., ind. prez. 3 înceárcă

încercá vb., ind. prez. 1 sg. încérc, 3 sg. și pl. înceárcă, perf. s. 1 sg. încercái; conj. prez. 3 sg. și pl. încérce


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ÎNCERCÁRE s. 1. v. verificare. 2. v. experimentare. 3. v. experiment. 4. v. tentativă. 5. v. eseu. 6. efort, osteneală, sforțare, silință, strădanie, străduință. (Toate ~ lui au fost zadarnice.) 7. greu, greutate, impas, necaz, vicisitudine. (A trecut cu bine ~.) 8. greutate, necaz, nevoie, suferință, vicisitudine, (înv.) ispită. (A trecut prin multe ~.) 9. v. chin. 10. v. cumpănă.

arată toate definițiile

Intrare: încercare
încercare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • încercare
 • ‑ncercare
 • încercarea
 • ‑ncercarea
plural
 • încercări
 • ‑ncercări
 • încercările
 • ‑ncercările
genitiv-dativ singular
 • încercări
 • ‑ncercări
 • încercării
 • ‑ncercării
plural
 • încercări
 • ‑ncercări
 • încercărilor
 • ‑ncercărilor
vocativ singular
plural
Intrare: încerca
verb (VT79)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • încerca
 • ‑ncerca
 • încercare
 • ‑ncercare
 • încercat
 • ‑ncercat
 • încercatu‑
 • ‑ncercatu‑
 • încercând
 • ‑ncercând
 • încercându‑
 • ‑ncercându‑
singular plural
 • încearcă
 • ‑ncearcă
 • încercați
 • ‑ncercați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • încerc
 • ‑ncerc
(să)
 • încerc
 • ‑ncerc
 • încercam
 • ‑ncercam
 • încercai
 • ‑ncercai
 • încercasem
 • ‑ncercasem
a II-a (tu)
 • încerci
 • ‑ncerci
(să)
 • încerci
 • ‑ncerci
 • încercai
 • ‑ncercai
 • încercași
 • ‑ncercași
 • încercaseși
 • ‑ncercaseși
a III-a (el, ea)
 • încearcă
 • ‑ncearcă
(să)
 • încerce
 • ‑ncerce
 • încerca
 • ‑ncerca
 • încercă
 • ‑ncercă
 • încercase
 • ‑ncercase
plural I (noi)
 • încercăm
 • ‑ncercăm
(să)
 • încercăm
 • ‑ncercăm
 • încercam
 • ‑ncercam
 • încercarăm
 • ‑ncercarăm
 • încercaserăm
 • ‑ncercaserăm
 • încercasem
 • ‑ncercasem
a II-a (voi)
 • încercați
 • ‑ncercați
(să)
 • încercați
 • ‑ncercați
 • încercați
 • ‑ncercați
 • încercarăți
 • ‑ncercarăți
 • încercaserăți
 • ‑ncercaserăți
 • încercaseți
 • ‑ncercaseți
a III-a (ei, ele)
 • încearcă
 • ‑ncearcă
(să)
 • încerce
 • ‑ncerce
 • încercau
 • ‑ncercau
 • încerca
 • ‑ncerca
 • încercaseră
 • ‑ncercaseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

încercare

 • 1. Acțiunea de a încerca și rezultatul ei.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: probă verificare attach_file un exemplu
  exemple
  • Am luat-o pe o cărare chinuită spre tîrlă, – colea, la arătare, dar destul de departe, la încercare. GALACTION, O. I 63.
   surse: DLRLC
 • exemple
  • Copilul rămîne pe gînduri... e prima lui încercare de a înțelege. DEMETRESCU, O. 102.
   surse: DLRLC
 • 3. (La jocul de rugbi) Așezare a mingii cu mâna în terenul de țintă al echipei adverse; punctele obținute în urma acestei acțiuni.
  surse: DEX '09 DEX '98 sinonime: eseu
 • 4. Lucrare (literară) de debut.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
  exemple
  • Problema originii vieții și a lumii în general l-a condus la o încercare poetică măreață, la poema Pămîntul. IONESCU-RION, C. 128.
   surse: DLRLC
  • Am citit... un articol atît de binevoitor pentru modestele mele încercări literare. CARAGIALE, O. III 25.
   surse: DLRLC
  • 4.1. rar Eseu (literar sau științific).
   surse: DEX '09 DEX '98 sinonime: eseu
 • 5. Dificultate pe care o îndură cineva.
  exemple
  • Mi-e cu neputință să notez toate încercările prin care am trecut. CAMIL PETRESCU, U. N. 154.
   surse: DLRLC
  • Nu, tată... Încercările cele mari pentru cei mari se fac. VISSARION, B. 73.
   surse: DLRLC
  • Vechiul meu amic a trecut prin grele încercări. ALECSANDRI, S. 35.
   surse: DLRLC
 • 6. învechit Experiență practică.
  exemple
  • Și-n cîteva zile a deprins meșteșugul de infirmier, ca un om priceput, cu multă încercare. MIRONESCU, S. A. 124.
   surse: DLRLC
  • Frumos răspuns! Ascultă: pe cît mie îmi pare, De lume, de năravuri ai slabă încercare. ALEXANDRESCU, P. 91.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • vezi încerca
  surse: DEX '98 DEX '09

încerca încercare

 • 1. A verifica un lucru spre a-i controla însușirile.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: proba verifica attach_file 3 exemple
  exemple
  • Ziceam... să încercăm piața la Pitești. PREDA, Î. 81.
   surse: DLRLC
  • Încercă întîi coasa în colț, făcîndu-și loc. REBREANU, I. 50.
   surse: DLRLC
  • Își încercă sabia dînd cu dînsa într-un drug de fier. ISPIRESCU, L. 139.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie A(-și) încerca norocul = a căuta să vezi dacă ai noroc, întreprinzând acțiuni riscate sau primejdioase.
   exemple
   • Dă-mi voie ca să mă duc și eu pe urma fraților mei; nu de altă, dar ca să-mi încerc norocul. CREANGĂ, O. A. 224.
    surse: DLRLC
   • Ei, Cătălin, acu-i acu Ca să-ți încerci norocul. EMINESCU, O. I 174.
    surse: DLRLC
  • surse: DLRLC
  • 1.3. expresie Pe încercate = cu ajutorul, prin mijlocirea unei probe.
   surse: DEX '09 DEX '98
  • 1.4. (Cu privire la materiale sau sisteme tehnice) A supune la acțiunea anumitor forțe externe, pentru determinarea proprietăților.
   surse: DLRLC
  • 1.5. reflexiv reciproc A-și măsura forțele în luptă cu cineva.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
   exemple
   • De-l vei putea trînti pe dînsul, atunci să te încerci și cu mine. CREANGĂ, P. 52.
    surse: DLRLC
 • 2. A întreprinde un lucru ca exercițiu, de probă; a face tentative de...
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • Încearcă disertații fără șir, nepriceputul, Începînd tot cu sfîrșitul și sfîrșind cu începutul. BELDICEANU, P. 120.
   surse: DLRLC
  • 2.1. A-și da silința să..., a face sforțări, a căuta să...
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 5 exemple
   exemple
   • Scoase pumnul de sub pătură și voi să lovească încă ceva... apoi îl băgă iar sub pătură și încercă să doarmă. DUMITRIU, N. 171.
    surse: DLRLC
   • A doua zi «tîlharul» încercă iar să fugă, luînd-o la deal. CĂLINESCU, E. 79.
    surse: DLRLC
   • reflexiv Cei mai buni înotători se încercau zadarnic s-o ajungă. BART, E. 101.
    surse: DLRLC
   • reflexiv Inima îmi zvîcnea, cum îmi zvîcnea cînd alții se încercau să-mi ia zmeul de coadă. DELAVRANCEA, H. T. 92.
    surse: DLRLC
   • reflexiv Și-n probleme culinare te încerci a fi isteț. EMINESCU, O. I 155.
    surse: DLRLC
 • 3. A fi cuprins de un sentiment, de o senzație; (despre sentimente, senzații etc.) a se face simțit, a cuprinde pe cineva.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: simți attach_file 5 exemple
  exemple
  • Am aflat o întîmplare, un năcaz pe care l-a încercat un biet romîn. SADOVEANU, O. VII 233.
   surse: DLRLC
  • Oricine ar fi încercat aceeași descurajare. CAMIL PETRESCU, U. N. 372.
   surse: DLRLC
  • Am încercat un fel de simțimînt dureros. ODOBESCU, S. III 86.
   surse: DLRLC
  • Tresăream la fiecare detunătură și simțeam că parcă mă încearcă niște friguri. La TDRG.
   surse: DLRLC
  • impersonal D. Tomița intră avînd aerul foarte contrariat. Se vede că-l încearcă la încheieturi. CARAGIALE, O. II 228.
   surse: DLRLC
 • 4. A îmbrăca o haină sau a încălța un pantof pentru a vedea dacă se potrivește.
  surse: DEX '09 DLRLC

etimologie: