12 definiții pentru teapă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TEA s. f. 1. Soi, fel, fire, caracter. 2. Stare, treaptă, rang social, condiție socială. – Et. nec.

TEA s. f. 1. Soi, fel, fire, caracter. 2. Stare, treaptă, rang social, condiție socială. – Et. nec.

teapă sf [At: DOSOFTEI, ap. TDRG / E: nct] 1 (Pop) Soi. 2 (Reg; îe) A-și da în ~ A reveni la vechile obiceiuri, la caracterul dinainte. 3 (Reg; îe) A se pune la ~ pentru ceva A se supăra pentru ceva. 4 Stare socială Si: rang1. 5-6 (Pfm; îe) A fi (sau a nu fi) de ~pa (cuiva) A (nu) se potrivi cu cineva.

TEA s. f. (Adesea precedat de prep. «de» și urmat de un adjectiv posesiv sau de un substantiv în genitiv; de obicei peiorativ) 1. Soi, fel, fire, caracter. Ion știa foarte bine vorbele lui But și ale celorlalți de teapa lui. DUMITRIU, N. 169. Avea pre lîngă dînsul tot prieteni de teapa lui. ISPIRESCU, U. 103. Abu-Hasan a strîns împrejuru-i o ceată de tineri de vîrsta și de teapa lui. CARAGIALE, P. 120. 2. Stare, treaptă, rang social, condiție socială. Nevastă-sa... avea probabil fumuri de cucoană, care-l jigneau pe drept sau pe nedrept, ca o atingere adusă tepei lui. CĂLINESCU, I. C. 164. Nu vezi că cei mai mulți de teapa d-tale se țin cu nasul pe sus. CREANGĂ, P. 162. Las’, a găsi ea unul de teapa ei. CONTEMPORANUL, VII 498. Fiecare trebuia să poarte ișlicul după teapa lui. GHICA, S. 500.

TEA f. Grup de ființe sau de obiecte care se caracterizează printr-o anumită însușire; specie; gen; categorie; fel; soi. ◊ De aceeași (sau de o) ~ care este de același soi sau caracter (rău). /Orig. nec.

teapă f. 1. fire, caracter: apa trebue să vie la matca ei și omul la teapa lui PANN; 2. stare socială, rang: cei mai mulți de teapa d-tale CR. [Origină necunoscută].

teápă f., pl. inuz. tepe (cp. cu lat. stĭpa, paĭe, cu vsl. tepon, bat, de ex., o monetă, și cu rom. călitură, caracter și trampă 2). Stare (pozițiune) socială, rang, mediŭ în care ai trăit: apa trage la matcă și mojicu la teapă (Prov.). A-țĭ da în teapă, a face fapte care să denote vechea ta stare socială saŭ caracteru tăŭ: Țiganu trebuĭa să-șĭ dea în teapă (de ex., furînd). V. cislă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

tea s. f., g.-d. art. tepei

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TEA s. 1. categorie, fel, gen, soi, (fig.) calibru, (reg. fig.) pănură. (Avea doar prieteni de ~ lui.) 2. v. condiție.

TEA s. 1. categorie, fel, gen, soi, (fig.) calibru, (reg. fig.) pănură. (Avea doar prieteni de ~ lui.) 2. condiție, rang, stare, treaptă, (pop.) mînă, seamă. (Sînt de aceeași ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

teapă (tepe), s. f.1. Temperament, fire, caracter. – 2. Neam, soi. Sl. teti, tepą „a bate (monedă)” (Tiktin). Pare dublet al lui tapă, s. f. (tăietură în partea de jos a copacului pentru a-i marca direcția de cădere la tăiere; margine, tiv; cep), a cărui der. din v. germ. tappagerm. Zapfen (Giuglea, Dacor., III, 680; REW 8565) este improbabilă. Legătura dintre teapă și sl. cepŭ (Conev 65) nu este posibilă; cu lat. stipa (Scriban) este la fel de improbabilă.

Intrare: teapă
substantiv feminin (F12)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • tea
  • teapa
plural
genitiv-dativ singular
  • tepe
  • tepei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

teasubstantiv feminin

  • 1. Caracter, fel, fire, soi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Ion știa foarte bine vorbele lui But și ale celorlalți de teapa lui. DUMITRIU, N. 169. DLRLC
    • format_quote Avea pre lîngă dînsul tot prieteni de teapa lui. ISPIRESCU, U. 103. DLRLC
    • format_quote Abu-Hasan a strîns împrejuru-i o ceată de tineri de vîrsta și de teapa lui. CARAGIALE, P. 120. DLRLC
  • 2. Stare, treaptă, rang social, condiție socială. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Nevastă-sa... avea probabil fumuri de cucoană, care-l jigneau pe drept sau pe nedrept, ca o atingere adusă tepei lui. CĂLINESCU, I. C. 164. DLRLC
    • format_quote Nu vezi că cei mai mulți de teapa d-tale se țin cu nasul pe sus. CREANGĂ, P. 162. DLRLC
    • format_quote Las’, a găsi ea unul de teapa ei. CONTEMPORANUL, VII 498. DLRLC
    • format_quote Fiecare trebuia să poarte ișlicul după teapa lui. GHICA, S. 500. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.