18 definiții pentru scatiu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SCATIU, scatii, s. m. Pasăre cântătoare mică, foarte vioaie, cu ciocul puternic, penele verzi-gălbui, cenușii pe spate, iar pe aripi cu două dungi negre (Carduelis spinus). – Din ngr. skathi.

scatiu sm [At: CIHAC, II 696 / V: (rar) ~ațiu / Pl: ~ii / E: ngr σκαθί] 1 Pasăre mică, cântătoare, foarte vioaie, cu pene verzi-gălbui, cenușii pe spate, iar pe aripi cu două dungi negre, al cărei cântec seamănă cu al canarului Si: (reg) cintezoi (2), cij, oiță, scaiete (21), saicior, pasăre-galbenă, poala-Sfintei-Marii, (Carduelis spinus). 2 (Rar) Cănăraș (Serinus canaria serinus). 3 (Reg) Presură1 (Emberiza citrinella). 4 (Reg; îc) ~ de gard Presură1 (Emberiza cirlus). 5 (Reg; îc) ~-cu-cap-roșu Specie de inăriță (Carduelis flammea cabaret). 6 (Arg) Sergent (6). 7 (Arg) Sergent de stradă.

SCATIU, scatii, s. m. Pasăre cântătoare mică, foarte vioaie, cu ciocul puternic, penele verzi-gălbui, cenușii pe spate, iar pe aripi cu două dungi negre (Carduelis spinus). – Din ngr. skathí.

SCATIU, scatii, s. m. Pasăre mică și vioaie, cu ciocul conic, puternic, cu penele galbene-verzui și cenușii, cu cîntecul asemănător cu al canarului; trăiește în cîrduri, prin păduri și livezi (Carduelis spinus). În păretele alb, deasupra ușii din față, un scatiu cînta subțire și argintiu, fericit în lumina și-n verdeața aceea. SADOVEANU, O. IV 109. O păsărică cu pene verzi și galbene, un scatiu, veni, moleșit de căldură, de se furișă... la umbră, la adăpost. GÎRLEANU, L. 41. Se pomeni voinicul înconjurat de o spuză de scatii ca frunza și ca iarba, care se lăsară la pămînt și se făcură roată împrejurul lui. POPESCU, B. III 65.

SCATIU ~i m. Pasăre sedentară cântătoare, de talie mică, cu cioc scurt și drept, cu penaj verde-gălbui, având dungi negre pe aripi. /<ngr. skathí

scatiu m. pasăre cu pene aurii, care cântă imitând canarul (Fringilla citrinella). [Gr. mod. SKATHI].

scatíŭ (ngr. skathi). O păsărică cu pene verzuĭ (maĭ închide de cît floreanuluĭ), galbene la pept și negre la creștet și maĭ puțin de cît stiglețu (fringilla citrinella). – Fem. scatlică, pl. e. E maĭ urîtă de cît scatiu și n’are pene galbene la pept, ci cenușiĭ pestrițe.

scațiu sm vz scatiu

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

scatiu s. m., art. scatiul; pl. scatii, art. scatiii (desp. -ti-ii)

scatiu s. m., art. scatiul; pl. scatii, art. scatiii (-ti-ii)

scatiu s. m., art. scatiul; pl. scatii, art. scatiii

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SCATIU s. v. cinteză, gardian, inăriță-verde, presură, sergent.

SCATIU s. (ORNIT.; Carduelis spinus) (reg.) cintezoi, ciz, oiță, pasăre-galbenă, poala-Sfintei-Mării, (prin Olt.) scaiete.

SCATIU s. (ORNIT.; Carduelis spinus) (reg.) cintezoi, ciz, oiță, pasăre-galbenă, poala-Sfintei-Mării, (prin Olt.) scaiete.

scatiu s. v. CINTEZĂ. GARDIAN. INĂRIȚĂ-VERDE. PRESURĂ. SERGENT.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

scatiu (-ii), s. m.1. Pasăre (Fringilla spinus). – 2. (Arg.) Agent, polițist. Ngr. σϰαθί (Tiktin; Gáldi 248).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

scatiu, scatii s. m. (intl., înv.) sergent de stradă

Intrare: scatiu
substantiv masculin (M69)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • scatiu
  • scatiul
  • scatiu‑
plural
  • scatii
  • scatiii
genitiv-dativ singular
  • scatiu
  • scatiului
plural
  • scatii
  • scatiilor
vocativ singular
plural
scațiu
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

scatiu, scatiisubstantiv masculin

  • 1. Pasăre cântătoare mică, foarte vioaie, cu ciocul puternic, penele verzi-gălbui, cenușii pe spate, iar pe aripi cu două dungi negre (Carduelis spinus). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote În păretele alb, deasupra ușii din față, un scatiu cînta subțire și argintiu, fericit în lumina și-n verdeața aceea. SADOVEANU, O. IV 109. DLRLC
    • format_quote O păsărică cu pene verzi și galbene, un scatiu, veni, moleșit de căldură, de se furișă... la umbră, la adăpost. GÎRLEANU, L. 41. DLRLC
    • format_quote Se pomeni voinicul înconjurat de o spuză de scatii ca frunza și ca iarba, care se lăsară la pămînt și se făcură roată împrejurul lui. POPESCU, B. III 65. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.