16 definiții pentru dat (fapt)

dat1 sn [At: CORESI, EV. 399/16 / Pl: ~uri / E: da3] 1-6 Dare (1-6). 7 (Înv) Amendă. 8 (Urmat de determinări introduse prin prepoziția „la”) Efectuare a anumitor operații de prelucrare. 9 (Pop) Soartă. 10 (În superstiții; îe) Așa e ~ul (cuiva) Așa este soarta cuiva. 11 (Pop) Datină. 12 (Pop; îe) Cum (sau precum) e ~ul După cum este obiceiul. 13 (În superstiții) Boală atribuită farmecelor, vrăjilor. 14 Punct de la care se plecă într-un raționament, discuție, argumentare etc. 15 Fapt din care rezultă sau se deduc altele. 16 Noțiune fundamentală.

DAT1, (II 2) daturi, s. n. I. Faptul de a da2; (urmat de determinări introduse prin prep. „la”) efectuare a anumitor operații de prelucrare. Datul la rindea. II. 1. Punct de plecare (condiții efective sau ipotetice) al unei operații reale ori mentale. 2. (În superstiții) Boală care s-ar datora vrăjilor, farmecelor. 3. (În expr.) Așa e datul (cuiva) = așa e soarta (cuiva). – V. da2.

DAT1, daturi, s. n. I. Faptul de a da2; (urmat de determinări introduse prin prep. „la”) efectuare a anumitor operații de prelucrare. Datul la rindea. II. 1. Realitate ca punct de la care se pleacă într-un raționament, într-o discuție; fapt din care rezultă sau se deduc altele; noțiune fundamentală. 2. (În superstiții) Boală care s-ar datora vrăjilor, farmecelor. 3. (În expr.) Așa e datul (cuiva) = așa e soarta (cuiva). – V. da2.

DAT1 s. n. I. Faptul de a da; (urmat de determinări introduse prin prep. «la») efectuarea anumitor operații de prelucrare. Datul la rindea. II. 1. Punct de la care se pleacă într-un raționament într-o discuție, într-o argumentare; fapt din care rezultă sau se deduc altele; noțiune fundamentală. Așadar acesta e datul... realitatea. CAMIL PETRESCU, U. N. 31. 2. (În superstiții; numai îm expr.) Așa e datul (cuiva) = așa e soarta (cuiva). (Pleonastic) Așa mi-e datul sorții, Să n-am eu pe băiatul meu La cap în ceasul morții. COȘBUC, P. I 193. 3. (În superstiții) Boală atribuită farmecelor, vrăjilor. Copila să-nflorească, Pe loc să se curățească De fapt, De dat, De pîră, De ură, De-ntristare Și de vătămare. ALECSANDRI, T. I 366. Să se spargă Toate pagubele, Daturile, Fapturile, Descîntecile, Farmecele Și vrajele. TEODORESCU, P. P. 385.

dat1 (faptul de a da, noțiune fundamentală, soartă) s. n.

dat2 (boală) (pop.) s. n., pl. dáturi

dat (boală atribuită vrăjilor) s. n., pl. dáturi

dat (faptul de a da, punctul de plecare al unui raționament, soartă) s. n.

DAT2 ~uri n. 1) Fapt real servind ca punct de plecare în procesul de cunoaștere. 2) reg. Forță supranaturală despre care se crede că determină desfășurarea evenimentelor; soartă; ursită; fatalitate; destin. / v. a da

dat n. 1. lucrarea de a da și rezultatul ei: datul cărților; 2. datină: nu-i în datul nostru BOL.; 3. pop. slăbiciune în tot corpul însoțită de tuse: datul și faptul. [Lat. DATUM].

1) dat n., pl. urĭ. Acțiunea de a da: datu cărților de joc. Rar. Datină: așa e datu nostru.

2) dat, -ă adj. Determinat, ursit, destinat: ĭ-a fost dat să moară în războĭ.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

NEC CUIVIS HOMINI CONTINGIT ADIRE CORINTHUM (lat.) nu este dat oricui să ajungă la Corint – Horațiu, „Epistulae”, I, 17, 36. Traducerea proverbului grecesc „U panthos andros eis Korinthon est ho plus” („Nu oricăruia îi este dat să navigheze până la Corint”). Cetatea Corint exercita o puternică atracție prin lux și rafinament, dar nu oricui îi dădea mâna să o viziteze. P. ext. Nu oricine are posibilități materiale sau înzestrare spirituală pe măsura unor înalte aspirații.


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

a cădea pe date / pe rele expr. (intl.) 1. a pierde la rișcă. 2. (prin ext.) a eșua, a nu reuși.

dat dracului / naibii expr. 1. deștept, isteț; șiret, șmecher. 2. rău, afurisit.

dat pe brazdă expr. (deț.d. gardieni) care trece cu vederea unele abateri sau nereguli.

Intrare: dat (fapt)
dat (s.n.) substantiv neutru
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular dat datul
plural daturi daturile
genitiv-dativ singular dat datului
plural daturi daturilor
vocativ singular
plural

dat (fapt)

 • 1. (numai) singular Faptul de a da; (urmat de determinări introduse prin prepoziția „la”) efectuare a anumitor operații de prelucrare.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
  exemple
  • Datul la rindea.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 2. (numai) singular Punct de plecare (condiții efective sau ipotetice) al unei operații reale ori mentale.
  surse: DEX '09 un exemplu
  exemple
  • Așadar acesta e datul... realitatea. CAMIL PETRESCU, U. N. 31.
   surse: DLRLC
  • diferențiere Realitate ca punct de la care se pleacă într-un raționament, într-o discuție; fapt din care rezultă sau se deduc altele; noțiune fundamentală.
   surse: DEX '98
  • diferențiere Fapt real servind ca punct de plecare în procesul de cunoaștere.
   surse: NODEX
  • diferențiere Punct de la care se pleacă într-un raționament într-o discuție, într-o argumentare; fapt din care rezultă sau se deduc altele; noțiune fundamentală.
   surse: DLRLC
 • 3. (În superstiții) Boală care s-ar datora vrăjilor, farmecelor.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC 2 exemple
  exemple
  • Copila să-nflorească, Pe loc să se curățească De fapt, De dat, De pîră, De ură, De-ntristare Și de vătămare. ALECSANDRI, T. I 366.
   surse: DLRLC
  • Să se spargă Toate pagubele, Daturile, Fapturile, Descîntecile, Farmecele Și vrajele. TEODORESCU, P. P. 385.
   surse: DLRLC
 • 4. (numai) singular Forță supranaturală despre care se crede că determină desfășurarea evenimentelor; ursită.
  surse: NODEX sinonime: destin fatalitate soartă
  • 4.1. expresie (numai) singular Așa e datul (cuiva) = așa e soarta (cuiva).
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • pleonastic Așa mi-e datul sorții, Să n-am eu pe băiatul meu La cap în ceasul morții. COȘBUC, P. I 193.
    surse: DLRLC

etimologie:

 • vezi da
  surse: DEX '09 DEX '98 NODEX