24 de definiții pentru cămin

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CĂMIN, (1, 2, 3, 6) căminuri, (4, 5) cămine, s. n. 1. Sobă joasă, zidită la peretele camerei, cu vatra larg deschisă. 2. Cuptor, vatră. 3. Coș pe unde iese fumul; horn. 4. Fig. Casă părintească; p. ext. familie. 5. Denumire dată unor instituții cu caracter social-cultural: cămin de copii = instituție cu regim de internat pentru copii preșcolari (3-6 ani), cu orar de zi sau săptămânal; cămin studențesc = așezământ universitar care asigură cazarea studenților, pe lângă acesta funcționând uneori și cantine; cămin cultural = instituție înființată în România la începutul decen. 3 al sec. XX în scopul propagării culturii la sate (5)[1]; cămin școală = cămin pentru copiii orfani, în care se află și școala; cămin-spital = cămin (de bătrâni) în care se acordă asistență medicală. 6. Încăpere mică subterană, zidită și acoperită cu capac de fontă, pe traseul unei conducte de alimentare cu apă a unui canal, construită pentru a permite accesul la conductă sau la canal. – Din sl. kamina.

  1. Intrarea sat nu are un sens 5. — gall

cămin sn [At: DOSOFTEI, V. S. 2/2 / Pl: ~e, ~uri / E: vsl ϰаминa] 1 Cuptor. 2 Vatră. 3 Coș pe unde iese fumul Si: horn. 4 Sobă joasă, zidită la peretele camerei, cu vatra larg deschisă Si: șemineu. 5 Moșie după care se numea neamul. 6 (Fig) Casă părintească. 7 (Pex; fig) Familie. 8 Instituție care asigură cazarea anumitor categorii de persoane. 9 (Îs) ~ de copii Instituție cu regim de internat pentru copii preșcolari (3-6 ani), cu orar de zi sau săptămânal. 10 (Îs) ~ studențesc Așezământ universitar care asigură cazarea studenților, pe lângă acesta funcționând, uneori, și cantine. 11 (Îs) ~ cultural Instituție înființată în scopul propagării culturii la sate. 12 (Îs) ~ școală Instituție care cuprinde un cămin (8) și o școală. 13 (Îs) ~ spital Cămin (8) (de bătrâni) în care se acordă și asistență medicală. 14 Încăpere mică subterană, zidită și acoperită cu capac de fontă, pe traseul unei conducte de alimentare cu apă a unui canal, construită pentru a permite accesul la conductă sau la canal. 15 Gaură făcută în masivul de cărbuni pentru a uni o galerie cu alta în vederea aerisirii minei.

CĂMIN, (1, 4, 6) căminuri, (2, 3, 5) cămine, s. n. 1. Sobă joasă, zidită la peretele camerei, cu vatra larg deschisă. 2. Cuptor, vatră. 3. Coș pe unde iese fumul; horn. 4. Fig. Casă părintească; p. ext. familie. 5. Denumire dată unor instituții cu caracter social-cultural; cămin de copii = instituție cu regim de internat pentru copii preșcolari (3-6 ani), cu orar de zi sau săptămânal; cămin studențesc = așezământ universitar care asigură cazarea studenților, pe lângă acesta funcționând uneori și cantine; cămin cultural = instituție înființată în scopul propagării culturii la sate (5); cămin școală = cămin pentru copiii orfani, în care se află și școala; cămin spital = cămin (de bătrâni) în care se acordă asistență medicală. 6. Încăpere mică subterană, zidită și acoperită cu capac de fontă, pe traseul unei conducte de alimentare cu apă a unui canal, construită pentru a permite accesul la conductă sau la canal. – Din sl. kamina.

CĂMIN, (1, 4) căminarii (2,3) cămine, s. n. 1. Sobă zidită la peretele camerei, cu vatra larg deschisă, joasă și cu coșul în formă de pîlnie răsturnată. Fumul alb alene iese Din cămin. COȘBUC, P. I 47. Maria intra deodată în salonul încălzit și luminat numai de razele roșii ale jăratecului din cămin. EMINESCU, N. 83. Focul bubuie și trosnește în cămin. ODOBESCU, S. I 153. Focul pîlpîie voios în cămin. ALECSANDRI, T. 1198. 2. Fig. Casă părintească; p. ext. familie. Îi părea rău că își zdrobise liniștea căminului pentru o rătăcire. CAMILAR, N. I 109. Omul atîta vreme înstrăinat simți în el putere și o dorință nebiruită de a se întoarce la cămin. SADOVEANU, M. 178. Plecase... Lăsînd în părăsire căminul său și țara. MACEDONSKI, O. I 257. 3. (Urmat de diverse determinări) Numire dată unor instituții cu caracter social-cultural: a) cămin cultural = instituție care desfășoară o operă de culturalizare a maselor, organizînd conferințe și spectacole artistice, popularizînd cărți și reviste etc. În munca de educare comunistă a maselor muncitoare, un rol de seamă revine căminelor culturale. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 312, 2/1; b) cămin de zi = instituție în care sînt îngrijiți și educați copiii de vîrstă preșcolară în timpul cînd părinții sînt la muncă. (Fără determinare) Și cînd trec în drum pe la cămin Și aud glăscior de clopoței, Simt că puii ăștia sînt ai mei. DEȘLIU, în POEZ. N. 171. Cămin sezonier = cămin de zi care funcționează la țară în timpul muncilor sezoniere; c) cămin studențesc = instituție în care sînt găzduiți studenții pe timpul cursurilor. S-au creat elevilor și studenților condițiile materiale prielnice învățăturii, prin înființarea de internate, cămine studențești, cantine. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 357, 5/1. 4. Încăpere subterană, zidită și acoperită cu capac de fontă, folosită pentru accesul la o conductă subterană.

CĂMIN, (1, 4) căminuri, (2, 3) cămine, s. n. 1. Sobă joasă, zidită la peretele camerei, cu vatra larg deschisă. 2. Fig. Casă părintească; p. ext. familie. 3. Numire dată unor instituții cu caracter social-cultural: a) cămin cultural = instituție care desfășoară o operă de culturalizare a maselor prin conferințe, spectacole etc.; b) cămin de zi = instituție în care sînt îngrijiți și educați copiii de vîrstă preșcolară; c) cămin studențesc = instituție în care sînt găzduiți studenții pe timpul cursurilor. 4. Încăpere subterană zidită și acoperită cu capac de fontă, folosită pentru accesul la o conductă subterană. – Slav (v. sl. kamina).

CĂMIN1 ~uri n. 1) Sobă joasă zidită lângă perete cu vatra larg deschisă. 2) Încăpere subterană, acoperită cu capac de fontă, pe traseul conductelor (de apă) pentru a avea acces la acestea. /<sl. kamina

CĂMIN2 ~e n. 1) Casa părintească; vatră. 2) Bloc de locuit pentru studenți, cursanți etc. în timpul învățăturii; internat. /<sl. kamina

CĂMIN s.n. 1. (Mold.) Cuptor. Înfierbîntă un cămin să o arunce. DVS, 6r; cf. DVS, 3v, 4r. 2. (ȚR, Trans. SV) Vatră. B: Cuptoare și căminuri se vor surpa. BIBLIA (168S). C: Ca argintul care-i pren foc purtat si în chimini l-au curătit. VCC, 30; cf. PSALT. SEC. XVII, apud TEW. Variante: chimini (VCC, 30). Etimologie: sl. kamina, bg. kamin, kamina, rus. kamin, magh. kémény. Cf. c a m e n i ț ă.

cămin n. 1. sobă, coș, vatră; 2. fig. casă; locuință; căminul părintesc [Lat. CAMINUS].

cămín n., pl. urĭ și e (vsl. kámina, sobă, vatră, d. vgr. káminos, cuptor; bg. kamin, horn, rus. kamin, cuptor; lat. caminus, cuptor. Bern. 1, 553). Vechĭ. Cuptor (Bibl. 1688, Dos.). Vatră. Atelier de ferărie. Azĭ (după fr. cheminée, vatră, horn, d. mlat. caminata, cameră cu sobă). Domiciliŭ (casă, vatră, locuință, pămînt părintesc). Azil, ospiciŭ (casă de dormit și de mîncat): cămin studențesc. Sobă ca în Francia, un fel de vatră (care încălzește foarte puțin).

bloc-cămin s. n. Bloc special amenajat pentru a servi drept cămin (studențesc, muncitoresc) ◊ „În București, a apărut un adevărat cartier al studenților. Aici se înșiră unul lângă altul blocurile-cămine care asigură studenților cele mai bune condiții de viață și de studiu.” I.B. 1 XI 61 p. 1. ◊ „Este de vizitat un bloc-cămin pentru 225 de locuri destinat muncitorilor nefamiliști. În apropiere se vor ridica alte blocuri-cămin în care vor fi cazate circa 3000 de persoane.” R.l. 13 XI 69 p. 3 (din bloc + cămin; Fl. Dimitrescu în LL 10/65 p. 232)

cămin-hotel s. n. Cămin cu un grad sporit de confort, care îl apropie de acela al unui hotel ◊ „Se construiesc încă 6 cămine-hotel pentru 1000 de tineri mineri.” Sc. 14 I 61 p. 1 (din cămin + hotel; Fl. Dimitrescu în LR 2/62 p. 134)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cămin2 (sobă; cuptor; vatră; horn; acces subteran) s. n., pl. căminuri

cămin1 (instituție; casă părintească) s. n., pl. cămine

cămin1 (instituție, casă părintească) s. n., pl. cămine

cămin2 (sobă, cuptor, vatră, horn, acces subteran) s. n., pl. căminuri

cămin (instituție, casă părintească) s. n., pl. cămine

cămin (sobă, vatră, horn, încăpere subterană de acces la o conductă) s. n., pl. căminuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CĂMIN s. 1. șemineu. (În ~ e aprins focul.) 2. v. vatră. 3. v. coș. 4. v. locuință. 5. v. casă.

CĂMIN s. 1. șemineu. (În ~ e aprins focul.) 2. cuptor, vatră, (prin Transilv.) cameniță. (Vasul stă așezat pe ~.) 3. coș, horn, (pop.) coșarcă, (reg.) bageacă, cubea, cucuvaie, fumar, horneț, marchioță, ursoaie, (prin Transilv.) budureț, buduroi, (Transilv. și Munt.) corfă, (Mold.) hogeag, (prin Transilv.) știol, (prin Mold. și Bucov.) șuber. (Fumul iese prin ~.) 4. adăpost, așezare, casă, domiciliu, locuință, sălaș, (reg.) sălașnă, (Transilv., Ban. și Bucov.) cortel, (înv.) locaș, mutare, mutat, odaie, sat, sălășluință, sălășluire, ședere, șezămînt, șezut, (fig.) bîrlog, cuib, culcuș. (Unde își are ~?) 5. casă, familie, (rar) menaj. (Are un ~ greu.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

cămin (căminuri), s. n.1. Sobă joasă, cu vatra larg deschisă. – 2. Casa părintească. – 3. Așezămînt unde se locuiește (în special pentru studenți). – Mr. cîmińă. Ngr. ϰάμινος, ϰαμίνη, poate prin intermediul sl. kamina, cf. bg., rus. kamin. În rom. se consideră în general ca provenind dim sl. Cuvîntul gr. a trecut în lat. caminus, de unde prov. camin, fr. cheminée (› sp. chimenea), it. cammino. Cuvîntul rom. poate proveni la fel de bine din sl., ca și din lat. sau din gr. După Pascu, I, 65, forma mr. vine din lat.Der. cămineț (var. chimineț), s. n. (ieșitură sau margine între sobă și perete, care servește drept raft și de element izolator).

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CĂMIN TERMIC coloană de aer cald în urcare alimentând formarea unui nor de tip cumulus.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Pro aris et focis (lat. „Pentru altar și cămin”) – Cicero, De natura deorum (III, 40) – Ara era la romani altarul din temple, iar focus era căminul închinat zeilor casei numiți „lari”. Formula aceasta (precedată de obicei de verbul „a lupta”, sau „a combate”, sau „a lua armele” etc.) exprimă poetic faptul că lupta se dă pentru patrie și cămin, pentru neam și familie, pentru interese naționale și totodată pentru interesul fiecăruia. LIT.

Intrare: cămin
cămin2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cămin
  • căminul
  • căminu‑
plural
  • căminuri
  • căminurile
genitiv-dativ singular
  • cămin
  • căminului
plural
  • căminuri
  • căminurilor
vocativ singular
plural
cămin1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • cămin
  • căminul
  • căminu‑
plural
  • cămine
  • căminele
genitiv-dativ singular
  • cămin
  • căminului
plural
  • cămine
  • căminelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

cămin, căminuri / cămin, căminesubstantiv neutru

  • 1. Sobă joasă, zidită la peretele camerei, cu vatra larg deschisă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Fumul alb alene iese Din cămin. COȘBUC, P. I 47. DLRLC
    • format_quote Maria intra deodată în salonul încălzit și luminat numai de razele roșii ale jăratecului din cămin. EMINESCU, N. 83. DLRLC
    • format_quote Focul bubuie și trosnește în cămin. ODOBESCU, S. I 153. DLRLC
    • format_quote Focul pîlpîie voios în cămin. ALECSANDRI, T. 1198. DLRLC
  • 2. Cuptor, vatră. DEX '09 DEX '98
  • 3. Coș pe unde iese fumul. DEX '09 DEX '98
    sinonime: coș horn
  • 4. figurat Casă părintească. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Omul atîta vreme înstrăinat simți în el putere și o dorință nebiruită de a se întoarce la cămin. SADOVEANU, M. 178. DLRLC
    • format_quote Plecase... Lăsînd în părăsire căminul său și țara. MACEDONSKI, O. I 257. DLRLC
    • 4.1. prin extensiune Familie. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: familie
      • format_quote Îi părea rău că își zdrobise liniștea căminului pentru o rătăcire. CAMILAR, N. I 109. DLRLC
  • 5. Denumire dată unor instituții cu caracter social-cultural: DEX '09 DLRLC
    • 5.1. Cămin de copii = instituție cu regim de internat pentru copii preșcolari (3-6 ani), cu orar de zi sau săptămânal. DEX '09
      • format_quote Și cînd trec în drum pe la cămin Și aud glăscior de clopoței, Simt că puii ăștia sînt ai mei. DEȘLIU, în POEZ. N. 171. DLRLC
      • diferențiere Cămin de zi = instituție în care sunt îngrijiți și educați copiii de vârstă preșcolară în timpul când părinții sunt la muncă. DLRLC
        • diferențiere1. Cămin sezonier = cămin de zi care funcționează la țară în timpul muncilor sezoniere. DLRLC
    • 5.2. Cămin studențesc = așezământ universitar care asigură cazarea studenților, pe lângă acesta funcționând uneori și cantine. DEX '09 DLRLC
      • format_quote S-au creat elevilor și studenților condițiile materiale prielnice învățăturii, prin înființarea de internate, cămine studențești, cantine. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 357, 5/1. DLRLC
    • 5.3. Cămin cultural = instituție înființată în România la începutul deceniului 3 al secolului XX în scopul propagării culturii la sate. DEX '09 DLRLC
      • format_quote În munca de educare comunistă a maselor muncitoare, un rol de seamă revine căminelor culturale. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 312, 2/1. DLRLC
    • 5.4. Cămin școală = cămin pentru copiii orfani, în care se află și școala. DEX '09
    • 5.5. Cămin-spital = cămin (de bătrâni) în care se acordă asistență medicală. DEX '09
  • 6. Încăpere mică subterană, zidită și acoperită cu capac de fontă, pe traseul unei conducte de alimentare cu apă a unui canal, construită pentru a permite accesul la conductă sau la canal. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • comentariu Forma de plural căminuri se folosește numai pentru sensurile (1.), (2.), (3.) și (6.), iar forma de plural cămine se folosește numai pentru sensurile (4.) și (5.). DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.