16 definiții pentru altruism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ALTRUISM s. n. Atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine. – Din fr. altruisme.

ALTRUISM s. n. Atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine. – Din fr. altruisme.

altruism sn [At: KLOPȘTOCK, F. 126 / Pl: ~e / E: fr altruisme] (În opoziție cu egoism) 1 Înclinare de a ajuta pe altul, de a se jertfi pentru aproapele său, pornire generoasă. 2 (Flz) Doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine.

*ALTRUISM sn. 🦉 Însușirea de a fi bun cu alții, de a ajuta pe alții, pornire desinteresată [fr.].

ALTRUISM s. n. (în opoziție cu egoism) Dispoziție de a acționa dezinteresat, trecînd peste interesele personale, în favoarea altor oameni sau a întregii colectivități. Fondul literaturii adevărate nu e de loc egoismul, ci altruismul cel mai larg și mai simpatic. IONESCU-RION, C. 105.

ALTRUISM s. n. Dispoziție sufletească de a acționa dezinteresat în favoarea altora. – Fr. altruisme.

ALTRUISM s.n. Atitudine binevoitoare și dezinteresată manifestată în favoarea altora. [< fr. altruisme, cf. lat. alter – altul].

ALTRUISM s. n. atitudine binevoitoare și dezinteresată în favoarea altora; principiu etic preconizând asemenea atitudine. (< fr. altruisme)

ALTRUISM n. Atitudine binevoitoare și dezinteresată manifestată în folosul altora. [Sil. al-tru-] /<fr. altruisme

altruism n. dispozițiune binevoitoare pentru alții (în filozofia pozitivistă).

*altruízm n., pl. e (fr. altruisme, d. autrui, altu, după lat. alter, altu). Calitatea de a fi bun p. alțiĭ, de a fi dezinteresat, milă. V. egoizm.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Intrare: altruism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • altruism
  • altruismul
  • altruismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • altruism
  • altruismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

altruismsubstantiv neutru

  • 1. Atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Fondul literaturii adevărate nu e de loc egoismul, ci altruismul cel mai larg și mai simpatic. IONESCU-RION, C. 105. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.