17 definiții pentru egoism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

EGOISM s. n. Atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora. – Din fr. égoïsme.

EGOISM s. n. Atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora. – Din fr. égoïsme.

egoism sn [At: GOLESCU, E. 330/21 / V: ~izm / Pl: ~e, (înv) ~uri / E: fr égoïsme] 1 Atenție exagerată față de sine însuși, manifestată prin căutarea satisfacerii exclusive a intereselor și a plăcerilor personale (în detrimentul celorlalți) Si: egocentrism, egotism, individualism. 2 (Rar) Tendință a membrilor unei familii sau a unui grup social de a subordona totul intereselor lor comune. 3 Ansamblu de instincte și de predispoziții propriu fiecărui individ, care servește la conservarea ființei sale.

EGOISM s. n. Atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale și de nesocotire totală a intereselor altora sau ale colectivității. Sub înfățișarea bonomă se pitea un egoism crunt. C. PETRESCU, Î. I 95.

EGOISM s.n. Preocupare, atenție exagerată față de propria persoană și de interesele personale, în dauna intereselor colectivității. [Pron. -go-ism. / < fr. égoïsme, cf. lat. ego – eu].

EGOISM s. n. preocupare exagerată față de propria persoană și de interesele personale, în dauna intereselor și drepturilor celorlalți. (< fr. égoïsme)

EGOISM n. Trăsătură morală care pune mai presus de toate interesele personale; iubire excesivă de sine. /<fr. égoïsme

egoism n. iubire excluzivă de sine însuș.

*egoízm n. (d. lat. égo, eŭ). Vițĭu omuluĭ care se gîndește numaĭ la interesu luĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

egoism (iubire de sine) s. n.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

EGOISM s. (înv.) siniubire. (De un ~ feroce.)

EGOISM s. (înv.) siniubire. (De un ~ feroce.)

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Primo mihi (lat. „Întîi mie”) – Aceste două cuvinte sînt invocate pentru a persifla pe egoiști, dar mai ales pe abuzivii care, în virtutea „dreptului” celui mai tare, își rezervă lor toate avantajele. Expresia e rezumată după replica leului dintr-o vestită fabulă a lui Fedru (I, 5 – v. 6): „Prima parte mi se cuvine mie, fiindcă sînt leu!”. Vezi: Quia nominor leo și La part du lion. LIT.

Intrare: egoism
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • egoism
  • egoismul
  • egoismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • egoism
  • egoismului
plural
vocativ singular
plural
egoizm
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

egoismsubstantiv neutru

  • 1. Atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: siniubire antonime: altruism
    • format_quote Sub înfățișarea bonomă se pitea un egoism crunt. C. PETRESCU, Î. I 95. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.