3 intrări
22 de definiții
din care- explicative (12)
- morfologice (4)
- relaționale (4)
- etimologice (1)
- enciclopedice (1)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
VINCI, vinciuri, s. n. (Tehn.) 1. Troliu folosit pentru manevrarea greutăților pe bordul navelor. 2. Cric. – Cf. it. vinciglio.
vinci1 sn [At: CADE / Pl: ~uri / E: tc vinç cf ngr βιἀντσι] 1 Troliu folosit pe bordul unei nave pentru manevrarea ancorei, a parâmelor, a lanțului de ancoră sau pentru ridicarea greutăților. 2 Troliu. 3 Cabestan. 4 Cric2. 5 (Reg) Vârtej (de ridicat piatra morii).
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
vinci s.n. (tehn.) 1 Troliu folosit pe bordul navelor pentru ridicarea greutăților și manevrarea ancorei. 2 Cric. • pl. -uri. /<engl. winch; cf. it. vinciglio.
- sursa: DEXI (2007)
- adăugată de claudiad
- acțiuni
VÍNCI, vinciuri, s. n. (Tehn.) 1. Troliu folosit pe bordul navelor. 2. Cric. – Cf. it. vinciglio.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de oprocopiuc
- acțiuni
VINCI, vinciuri, s. n. 1. Troliu; cabestan. Iar de acolo, scări pentru oameni și un jgheab de scînduri, pe care materialele au fost trase cu vinciul, roată cu roată, țeavă cu țeavă. BOGZA, A. Î. 31. 2. Troliu pe bordul navelor, care servește la manevrarea ancorelor și a parîmelor, la ridicarea și îmbarcarea încărcăturilor etc. Vinciurile cu aburi uruiau și trăgeau de cabluri, niște lăzi se înălțau și se legănau prin aer pe deasupra punții. DUMITRIU, P. F. 69.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
VINCI s.n. 1. Cric. 2. Troliu folosit pe bordul unei nave pentru ridicarea greutăților și pentru manevrarea ancorei. [< it. vinci, engl. winch].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
VINCI s. n. 1. troliu pe bordul navelor. 2. cric. (după it. vinciglio)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
VINCI ~uri n. tehn. 1) Mecanism pentru ridicarea greutăților mari la înălțimi mici; cric. 2) Troliu folosit pe bordul unei nave pentru manevrarea ancorelor. /<it. vinciglio
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Vinci m. V. Leonard de Vinci.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
vincĭ n., pl. urĭ (engl. winch, turc. vinç, germ. winde, id.). Cabestan mic (un sul pe care se’nfășoară lanțu ancoreĭ saŭ al alteĭ greutățĭ) care se’nvîrtește cu mîna saŭ pin ajutoru aburuluĭ. Vîrtej, aparat de ridicat puțin un vagon deraĭat, o căruță încărcată ș. a. (fr. cric). V. posteŭcă, mangealîc, gruĭ 2.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Leonardo da Vinci m. rivalul lui Michel Angelo și al lui Rafael, pictor (Joconda, Cina, etc.), sculptor, arhitect și inginer florentin, chemat în Franța de Francisc I; spirit universal, excelând deopotrivă în domeniul artei si al științei (1452-1519).
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
vinc, a vínce și a vincí, V. înving.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
vinci s. n., pl. vinciuri
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
vinci s. n., pl. vinciuri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
vinci s. n., pl. vinciuri
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
vinci, pl. vinciuri
- sursa: MDO (1953)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
VINCI s. (TEHN.) cric, (pop.) vârtej, (Transilv.) șaitău.
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
VINCI vb. v. bate, birui, câștiga, izbândi, înfrânge, întrece, învinge.
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
VINCI s. (TEHN.) cric, (pop.) vîrtej, (Transilv.) șaitău.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
vinci vb. v. BATE. BIRUI. CÎȘTIGA. IZBÎNDI. ÎNFRÎNGE. ÎNTRECE. ÎNVINGE.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare etimologice
Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
vínci (-iuri), s. n. – 1. Cabestan. – 2. Pulie, scripete. – Tc. vinç, cf. ngr. βίντσι, bg. vint. Legătura cu țig. vinğ „legătură” (Graur 194) este improbabilă. Candrea se gîndea la it. vinciglio.
- sursa: DER (1958-1966)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
Dicționare enciclopedice
Definiții enciclopedice
LEONARDO DA VINCI (1452-1519), pictor, sculptor, arhitect, inventator și umanist italian. Întruchipare a tipului de „om universal” al Renașterii. Elev al lui Verocchio. Picturile sale sunt pătrunse de un adânc umanism, pline de poezie și de mister: portrete („Mona Lisa” sau Gioconda, „Madona Litta”, „Madona Benois”, „Doamna cu hermina”, „Buna Vestire”), compoziții („Sf. Ieronim în pustie”, „Madona în grotă”, „Sf. Ana cu Fecioara și Pruncul”), picturi murale („Cina cea de taină”, „Adorația magilor”, „Bătălia de la Anghiari”). Organizarea savantă a compoziției, desăvârșirea procedeului de topire a contururilor într-o atmosferă învăluitoare, de treceri subtile de la umbră la lumină (sfumato), care contribuie la reliefarea psihologiei personalului, îmbinarea perspectivei liniare cu cea cromatică, urmărind variațiile luminii pe chipuri și peisaj fac din creația lui una dintre culmile artei renascentiste. Desene, unele artistice (schițe, ca celebrul său „Auportret”, studii de expresie cum sunt „Portrete grotești” sau lucrări definitive), altele cu caracter științific. Ca sculptor, a realizat statuia ecvestră a lui Francesco Sforza (neturnată în bronz). A lăsat un mare număr de schițe și proiecte de arhitectură și urbanistică (proiectul unui oraș ideal în care a folosit cele mai noi soluții arhitectonice și inginerești). Autorul unui celebru „Tratat despre pictură”. Contribuții și anticipări în numeroase ramuri ale științei: mecanică (studii asupra frecării, căderea corpurilor, rezistenței materialelor etc.), hidrotehnică (sisteme de irigație, canale, apeducte), optică (transparența culorilor, vederea binoculară, primele experiențe pentru determinarea intensității luminii în funcție de distanță etc.), cosmologie (principiul omogenității fizice a Universului), anatomie (prin efectuarea de disecții), botanică (studii asupra heliotropismului și geotropismului); a lucrat la construcția unor aparate de zbor, formulând ideea parașutei și a elicopterului; a proiectat numeroase mașini (de săpat, tipografice etc.), cuptoare metalurgice etc.
- sursa: DE (1993-2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
substantiv neutru (N60) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
vinci, vinciurisubstantiv neutru
- 1. Troliu folosit pentru manevrarea greutăților pe bordul navelor. DEX '09 DLRLC DNsinonime: troliu
- Vinciurile cu aburi uruiau și trăgeau de cabluri, niște lăzi se înălțau și se legănau prin aer pe deasupra punții. DUMITRIU, P. F. 69. DLRLC
-
-
- Iar de acolo, scări pentru oameni și un jgheab de scînduri, pe care materialele au fost trase cu vinciul, roată cu roată, țeavă cu țeavă. BOGZA, A. Î. 31. DLRLC
-
- 3. Mecanism pentru ridicarea greutăților mari la înălțimi mici. DEX '09 DEX '98 DN NODEXsinonime: cric
etimologie:
- vinciglio DEX '09 DEX '98 DN