4 intrări

26 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TRĂGĂTOÁRE, trăgători, s. f. 1. Fiecare dintre cele două curele care leagă scările de șa; șleau3. Zburam ca o turturea, Tăiam calul cu scara, Piciorul trăgătoarea, Aplecîndu-mă pe șa. ȘEZ. I 113. ♦ Curea groasă cu care se aplicau în trecut corecții corporale; p. ext. bătaie cu o astfel de curea. Aplicau trăgătorile pentru cine știe ce nimicuri. CAMILAR, N. I 244. 2. (Rar) Trăgaci2. Ascultai, într-o mînă cu chibritelnița și în cealaltă cu degetul pe trăgătoarea revolverului. HOGAȘ, M. N. 88. 3. Un fel de scăunel cu o deschizătură în care se bagă călcîiul cizmei spre a o descălța. La școala de ofițeri din București, descălțarea se face cu un aparat numit... trăgătoare. PAMFILE, I. C. 348. 4. Vas pentru grăunțe de mărimea unei banițe. Grîul roșu greu la bob, curgea-n trăgători și venea la vînturătoare. SANDU-ALDEA, U. P. 100. – Pl. și: (2) trăgătoare (SAHIA, N. 37).

TRĂGĂTOÁRE ~óri f. Parte a hamului, constând dintr-o funie sau curea groasă (mai rar lanț), care se prinde de orcicul unui vehicul cu tracțiune animală; postoroncă; ștreang; șleau. /a trage + suf. ~ătoare

trăgătoare f. tot ce servă a trage: 1. curea ce reține scările trăsurei; 2. pl. parte din hamuri cu cari trag caii; 3. pl. maț de bou: a bate cu trăgătorile; 4. mic instrument de oțel de tras linii; 5. măsură de capacitate de o jumătate baniță.

TRĂGĂTÓR, -OÁRE, trăgători, -oare, adj., s. m., s. f., s. n. I. Adj. (Despre vite) Care efectuează o tracțiune; de muncă, de povară. II. S. m. și f. 1. Persoană care trage ceva. ◊ Trăgători de sfori = persoană care trage sforile păpușilor la teatrul de marionete; fig. persoană care uneltește. 2. Persoană (în special ostaș) care trage cu o armă de foc; trăgaci (2). ◊ Loc. adj. și adv. (Mil.; ieșit din uz) În trăgători = în lanț, unul după celălalt. 3. Persoană care emite o trată. III. S. f. 1. Fiecare dintre cele două curele care leagă scările de șa. ♦ Curea groasă cu care se aplicau în trecut pedepse corporale; p. ext. bătaie cu o astfel de curea. 2. Scăunel cu o deschizătură în care se bagă călcâiul cizmei, spre a o descălța. IV. S. n. Instrument de desen folosit la trasarea cu tuș a liniilor. – Trage + suf. -ător.

trăgător, ~oare [At: BIBLIA (1688), 412/35 / V: (îrg) ~iu smn / Pl: ~i, ~oare / E: trage + ~{ă)tor] 1-2 smf, a (Animal) care trage la jug Si: (pop) trăgaci (1), (reg) trăgăuș (1), trăgun (1). 3-4 smf, a (Animal) de tracțiune Si: (pop) trăgaci (2), (reg) trăgăuș (2), trăgun (2). 5 a (Înv; șfg) Care atrage Si: ademenitor, atrăgător. 6 smf Persoană care trage (1) ceva. 7 smf (Îs) ~ de sfori (sau al sforilor) Persoană care trage sforile păpușilor la teatrul de marionete. 8 smf (Fam; fig; îas) Persoană care uneltește Si: intrigant, uneltitor. 9 sm Trefilator. 10 sm (Îvr; îf trăgătoriu) Persoană care trage la vâsle Si: vâslaș. 11 smf Persoană (în special ostaș) care trage cu o armă (mai ales de foc) Si: trăgaci (3), țințaș. 12-13 sm (Mil; iuz; îljv) În ~i (Care este) în linie, unul după celălalt în vederea tragerii cu arma. 14 sm Muncitor la arsenal, care se ocupă cu încercarea și cu verificarea armelor de foc. 15 sm (Îvr) Persoană care fumează țigări de foi, cu marijuana sau trabucuri. 16 sm (Îvr) Persoană care prizează tabac2 sau droguri. 17 sm (Înv) Persoană care emite o poliță2. 18 sm (Îrg) Persoană care reține (pe nedrept) o parte din drepturile (bănești) cuvenite cuiva. 19 sm (Îvr) Persoană care tergiversează ceva. 20 sf (Îvr) Instrument de tortură. 21 sn Trăgaci (4) la o armă de foc. 22 sn (Reg) Băț cu care se împinge dopul la pușca de soc. 23 sn (Reg) Degetul mijlociu. 24 sn (Reg) Cleștar cu care se pun sau se scot cercurile de pe vasele de lemn. 25 sfp (Reg) Mânere de lemn la plasa de prins pește. 26 sn Instrument cu care se trag linii la desenele tehnice executate în tuș. 27 sf (Reg) Unealtă cu care se înclină dinții ferăstrăului de o parte și de alta a pânzei lui Si: (reg) dințar. 28 sm (Reg) Tirbușon (1). 29 sf (Reg) Cociorvă1 (1). 30 sf (Reg) Scăunel cu o deschizătură în care se introduce călcâiul cizmei spre a facilita descălțarea Si: (reg) mariță. 31 sf (Reg) Nojiță la opinci. 32 sf (Ban) Ureche la cizmă sau la altă încălțăminte. 33 sn (Reg) Orcic. 34 sn (Reg) Capră de lemn care servește la transportarea plugului Si: (reg) cobilă. 35 sf (Reg) Fiecare dintre cele două curele care leagă scările de șa3 (1). 36 sf (Reg) Curea groasă care se prinde de pieptarul hamului și se leagă de vehiculul tras de animal Si: (reg) șleau3 (1). 37 sf (Înv) Curea groasă cu care se aplicau pedepse corporale. 38 sf (Înv; pex) Bătaie aplicată cu trăgătoarea (37). 39 sn (Reg) Zăvor. 40 sf (Reg) Parte a lădoiului care se trage în afară. 41 sf (Reg) Partea cu fosfor a cutiei de chibrituri. 42 sf (Atm; reg) Claviculă. 43 sf (Îrg) Vas pentru cereale cu capacitatea unei banițe. 44 sf (Îrg; pex) Unitate de măsură care are mărimea unei trăgătoare (43).

TRĂGĂTÓR, -OÁRE, trăgători, -oare, adj., subst. I. Adj. (Despre vite) Care efectuează o tracțiune; de muncă, de povară. II. S. m. și f. 1. Persoană care trage ceva. ◊ Trăgători de sfori = persoană care trage sforile păpușilor la teatrul de marionete; fig. persoană care uneltește. 2. Persoană (în special ostaș) care trage cu o armă de foc; trăgaci (2). ◊ Loc. adj. și adv. (Mil.; ieșit din uz) În trăgători = în lanț, unul după celălalt. 3. Persoană care emite o trată. III. S. f. 1. Fiecare dintre cele două curele care leagă scările de șa. ♦ Curea groasă cu care se aplicau în trecut pedepse corporale; p. ext. bătaie cu o astfel de curea. 2. Un fel de scăunel cu o deschizătură în care se bagă călcâiul cizmei, spre a o descălța. IV. S. n. Instrument de desen folosit la trasarea cu tuș a liniilor. – Trage + suf. -ător.

TRĂGĂTÓR3, -OÁRE, trăgători, -oare, s. m. și f. Persoană care trage ceva. ◊ Expr. Trăgător de sfori = persoană care trage sforile păpușilor la teatrul de marionete; fig. persoană care uneltește intrigi din culise. V. intrigant, uneltitor. 2. Persoană care emite o cambie, emitent de cambie. 3. Bărbat care trage cu o armă (mai ales de foc); trăgaci. Cînd, în sfîrșit, focul încetă cu totul, trăgătorul își săltă de la pămînt capul. CAMILAR, N. I 125. Panaite, prietenul meu... vînător cu faimă, dar trăgător mediocru. SADOVEANU, O. L. 15. Înaintea noastră sînt culcați alți trăgători. CAMIL PETRESCU, U. N. 394. ◊ Loc. adj. și adv. (Mil.; ieșit din uz) În trăgători = în lanț. Se opresc toți aliniați, se desfășoară în trăgători și pornesc spre noi. CAMIL PETRESCU, U. N. 352.

TRĂGĂTÓR1, trăgătoare, s. n. Instrument de desen (liniar, tehnic) folosit la tragerea în tuș a liniilor. Alături, o sticluță de tuș, o riglă de calcul, un teu, cîteva compase și trăgătoare vin parcă să completeze cartea de vizită a locatarului «inginer». V. ROM. martie 1954, 230.

TRĂGĂTÓR2, -OÁRE, trăgători, -oare, adj. (Despre vite) Care efectuează o tracțiune; de muncă, de povară. Cei ce n-au vite trăgătoare vor face douăzeci și nouă de zile cu palmele și vor secera un pogon de grîu. SANDU-ALDEA, D. N. 214. ◊ (Substantivat) Un sătean... se ținea nepăsător lîngă o păreche de trăgători uriași. SADOVEANU, O. VII 239. Noa, zău, că-i dau... nouă trăgători, nouă opintitori. ȘEZ. I 149.

TRĂGĂTÓR3 ~oáre n. Instrument de desen tehnic pentru trasarea în tuș a liniilor. /a trage + suf. ~ător

TRĂGĂTÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre) și substantival 1) Care trage ceva. ◊ ~ de sfori a) actor care manevrează marionetele cu ajutorul unor sfori; b) persoană care pune la cale acțiuni condamnabile; uneltitor; intrigant. 2) (despre animale de tracțiune) Care trage la ham sau la jug; care este de povară, de tracțiune. /a trage + suf. ~ător

trăgătór, -oáre s. Care trage. S. m. Soldat care trage cu pușca (tiralior). În trăgătorĭ, la distanță și interval de cîțĭ-va pașĭ unu de altu, ca să nu fie compacțĭ, și decĭ să fie maĭ ferițĭ de gloanțe (în cavalerie în furajorĭ). Vită învățată la tras. S. f., pl. orĭ. Șleaŭ cureaŭa cea groasă care leagă calu de trăsură. (Îs doŭă trăgătorĭ, de-o parte și de alta a caluluĭ). La șa, cureaŭa de care e atîrnată scara și care, în armată, se întrebuințează și la bătut soldațiĭ răĭ: l-a bătut cu trăgătorile. Lovitură de trăgătoare: ĭ-a tras zece trăgătorĭ. Condeĭu compasuluĭ, acela cu care se trag liniile cu cerneală.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

trăgătoáre (curea) s. f., g.-d. art. trăgătórii; pl. trăgătóri

trăgătoáre (obiect) s. f., g.-d. art. trăgătórii; pl. trăgătóri

trăgătór2 (instrument de desen) s. n., pl. trăgătoáre

!trăgătór1 adj. m., (persoană) s. m., pl. trăgătóri; adj. f., s. f. sg. și pl. trăgătoáre

trăgătór (obiect) s. n., pl. trăgătoáre

trăgătór adj. m., (persoană) s. m., pl. trăgătóri; f. sg. și pl. trăgătoáre


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

TRĂGĂTOÁRE s. 1. șleau, ștreang, (reg.) ștric. (~ la ham.) 2. (reg.) cățel, slugă. (~ pentru cizme.)

arată toate definițiile

Intrare: trăgătoare (obiect)
trăgătoare2 (pl. -i) substantiv feminin
substantiv feminin (F116)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trăgătoare
 • trăgătoarea
plural
 • trăgători
 • trăgătorile
genitiv-dativ singular
 • trăgători
 • trăgătorii
plural
 • trăgători
 • trăgătorilor
vocativ singular
plural
Intrare: trăgătoare (persoană)
trăgătoare1 (pl. -e) substantiv feminin admite vocativul
substantiv feminin (F103)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trăgătoare
 • trăgătoarea
plural
 • trăgătoare
 • trăgătoarele
genitiv-dativ singular
 • trăgătoare
 • trăgătoarei
plural
 • trăgătoare
 • trăgătoarelor
vocativ singular
 • trăgătoare
 • trăgătoareo
plural
 • trăgătoarelor
Intrare: trăgător (adj.)
trăgător1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A66)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trăgător
 • trăgătorul
 • trăgătoru‑
 • trăgătoare
 • trăgătoarea
plural
 • trăgători
 • trăgătorii
 • trăgătoare
 • trăgătoarele
genitiv-dativ singular
 • trăgător
 • trăgătorului
 • trăgătoare
 • trăgătoarei
plural
 • trăgători
 • trăgătorilor
 • trăgătoare
 • trăgătoarelor
vocativ singular
plural
Intrare: trăgător (instrument)
trăgător3 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trăgător
 • trăgătorul
 • trăgătoru‑
plural
 • trăgătoare
 • trăgătoarele
genitiv-dativ singular
 • trăgător
 • trăgătorului
plural
 • trăgătoare
 • trăgătoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

trăgătoare (obiect)

 • 1. Fiecare dintre cele două curele care leagă scările de șa.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: șleau (curea) attach_file un exemplu
  exemple
  • Zburam ca o turturea, Tăiam calul cu scara, Piciorul trăgătoarea, Aplecîndu-mă pe șa. ȘEZ. I 113.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Curea groasă cu care se aplicau în trecut pedepse corporale.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • 1.1.1. prin extensiune Bătaie cu o astfel de curea.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
    exemple
    • Aplicau trăgătorile pentru cine știe ce nimicuri. CAMILAR, N. I 244.
     surse: DLRLC
 • 2. Scăunel cu o deschizătură în care se bagă călcâiul cizmei, spre a o descălța.
  surse: DEX '09 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • La școala de ofițeri din București, descălțarea se face cu un aparat numit... trăgătoare. PAMFILE, I. C. 348.
   surse: DLRLC
 • exemple
  • Ascultai, într-o mînă cu chibritelnița și în cealaltă cu degetul pe trăgătoarea revolverului. HOGAȘ, M. N. 88.
   surse: DLRLC
  • comentariu Plural și: trăgătoare.
   surse: DLRLC
 • 4. Vas pentru grăunțe de mărimea unei banițe.
  exemple
  • Grîul roșu greu la bob, curgea-n trăgători și venea la vînturătoare. SANDU-ALDEA, U. P. 100.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Trage + sufix -ător.
  surse: DEX '09 DEX '98

trăgător (adj.)

 • 1. (Despre vite) Care efectuează o tracțiune; de muncă, de povară.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: trăgaci (adj.) attach_file 3 exemple
  exemple
  • Cei ce n-au vite trăgătoare vor face douăzeci și nouă de zile cu palmele și vor secera un pogon de grîu. SANDU-ALDEA, D. N. 214.
   surse: DLRLC
  • (și) substantivat Un sătean... se ținea nepăsător lîngă o păreche de trăgători uriași. SADOVEANU, O. VII 239.
   surse: DLRLC
  • (și) substantivat Noa, zău, că-i dau... nouă trăgători, nouă opintitori. ȘEZ. I 149.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Trage + sufix -ător.
  surse: DEX '98 DEX '09

trăgător (instrument)

 • 1. Instrument de desen folosit la trasarea cu tuș a liniilor.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • Alături, o sticluță de tuș, o riglă de calcul, un teu, cîteva compase și trăgătoare vin parcă să completeze cartea de vizită a locatarului «inginer». V. ROM. martie 1954, 230.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • Trage + sufix -ător.
  surse: DEX '98 DEX '09

trăgător, -oare (persoană) trăgătoare

 • 1. Persoană care trage ceva.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 1.1. Trăgători de sfori = persoană care trage sforile păpușilor la teatrul de marionete.
   surse: DEX '09 DLRLC
   • 1.1.1. figurat Persoană care uneltește.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 2. Persoană (în special ostaș) care trage cu o armă de foc; trăgaci.
  exemple
  • Cînd, în sfîrșit, focul încetă cu totul, trăgătorul își săltă de la pămînt capul. CAMILAR, N. I 125.
   surse: DLRLC
  • Panaite, prietenul meu... vînător cu faimă, dar trăgător mediocru. SADOVEANU, O. L. 15.
   surse: DLRLC
  • Înaintea noastră sînt culcați alți trăgători. CAMIL PETRESCU, U. N. 394.
   surse: DLRLC
 • 3. Persoană care emite o trată.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: emitent (s.m.)

etimologie:

 • Trage + sufix -ător.
  surse: DEX '98 DEX '09