3 intrări

38 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

REZISTENT, -Ă, rezistenți, -te, adj. (Despre lucruri) Care rezistă; durabil, trainic. ♦ (Despre materiale) Care nu-și modifică ușor proprietățile sub acțiunea unui agent fizico-chimic. ♦ (Despre ființe) Care nu se lasă doborât, care suportă bine o boală, o oboseală, o supărare etc.; puternic, tare; dârz, neclintit. – Din fr. résistant, it. resistente.

REZISTENT, -Ă, rezistenți, -te, adj. (Despre lucruri) Care rezistă; durabil, trainic. ♦ (Despre materiale) Care nu-și modifică ușor proprietățile sub acțiunea unui agent fizico-chimic. ♦ (Despre ființe) Care nu se lasă doborât, care suportă bine o boală, o oboseală, o supărare etc.; puternic, tare; dârz, neclintit. – Din fr. résistant, it. resistente.

REZISTENȚĂ, rezistențe, s. f. I. Faptul de a rezista; împotrivire, opoziție, apărare împotriva unui atac. ♦ Respingerea atacurilor repetate ale inamicului și menținerea pozițiilor proprii. ♦ Mișcare populară antifascistă de eliberare, desfășurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în țările ocupate de trupele germane, italiene și japoneze, precum și în state cu regim fascist. II. 1. Calitatea de a fi rezistent. 2. Putere de a înfrunta boala, oboseala, foamea, lipsurile etc.; calitate a unui organism de a nu contracta o boală contagioasă. 3. Proprietate a unui corp de a suporta, fără modificări în masa lui, acțiunea altui corp sau a unei forțe străine. ◊ Rezistența materialelor = ramură a mecanicii care se ocupă cu studiul comportării corpurilor deformabile, când se exercită asupra lor forțe din afară, și cu studiul dimensiunilor pe care acestea trebuie să le aibă ca să nu-și modifice forma. ♦ Forța de opunere a unui mediu la realizarea unei acțiuni. 4. Forță pe care un conductor electric o opune trecerii curentului și care depinde de materialul din care este făcut conductorul, de grosimea și de lungimea lui. 5. (Tehn.) Rezistor. – Din fr. résistance, it. resistenza.

rezistent, ~ă a [At: MARIN, F 4/29 / V: (îvr) ~tant, ~tinte (S și: resistinte) / Pl: ~nți, ~e / E: fr résistant] 1 (D. obiecte, substanțe etc.) Care nu se modifică sub influența unor factori externi Si: trainic. 2 (Rar; d. persoane) Care se împotrivește (cuiva sau la ceva). 3 (D. ființe; udp „la”) Care suportă oboseala, foamea, durerea etc. Si: dârz (12), neclintit,puternic, tare. 4 (D. organisme vii) Care supraviețuiește în condiții nefavorabile. 5 (D. idei, afirmații etc.) Care se susține prin temeinicie. 6 (D. corpuri) Care suportă fară modificări în masa lui acțiunea altui corp sau a unei forțe străine. 7 (D. lucruri) Care rezistă Si: durabil (3), trainic. 8 (D. materiale) Care nu-și modifică ușor proprietățile sub acțiunea unui agent fizico-chimic.

rezistență sf [At: (a. 1848) CR 291/57 / V: (înv) ~ție, ~tintă / S și: resi~ / Pl: ~țe / E: fr résistance, it resistenza] 1 (D. obiecte, substanțe etc.) Nemodificare sub influența unor factori externi Si: durabilitate (1), persistență, viabilitate (îvr) rezistare (1). 2 (D. persoane) împotrivire (la cineva sau la ceva). 3 (D. ființe; udp „la”) Suportare a oboselii, foamei, durerii etc. Si: rezistare (3). 4 (D. organisme vii) Supraviețuire în condiții nefavorabile Si: rezistare (4). 5 (D. idei, afirmații etc.) Susținere prin temeinicie Si: rezistare (5). 6 Proprietate a unui corp de a suporta, fără modificări în masa lui, acțiunea altui corp sau a unei forțe străine. 7 (Îs) ~ța materialelor Ramură a mecanicii care se ocupă cu studiul comportării corpurilor deformabile, când se exercită asupra lor forțe din afară, și cu studiul dimensiunilor pe care acestea trebuie să le aibă ca să nu-și modifice forma. 8 (Rar) Forță. 9 Forța de opunere a unui mediu la realizarea unei acțiuni. 10 Forță pe care un conductor electric o opune trecerii curentului și care depinde de materialul din care este făcut conductorul, de grosimea și lungimea lui. 11 (Teh) Rezistor. 12 (Mil) Respingere a atacurilor inamicului și menținere pe pozițiile proprii. 13 Mișcare populară antifascistă de eliberare, desfășurată în timpul celui de-al doilea război mondial în țările ocupate de fasciști.

rezistenție sf vz rezistență

rezistință sf vz rezistență

REZISTENȚĂ, rezistențe, s. f. I. Faptul de a rezista; împotrivire, opoziție, apărare împotriva unui atac. ♦ Respingerea atacurilor repetate ale inamicului și menținerea pozițiilor proprii. ♦ Mișcare populară antifascistă de eliberare, desfășurată în timpul celui de-al doilea război mondial în țările ocupate de fasciști. II. 1. Calitatea de a fi rezistent. 2. Putere de a înfrunta boala, oboseala, foamea, lipsurile etc.; calitate a unui organism de a nu contracta o boală contagioasă. 3. Proprietate a unui corp de a suporta, fără modificări în masa lui, acțiunea altui corp sau a unei forțe străine. ◊ Rezistența materialelor = ramură a mecanicii care se ocupă cu studiul comportării corpurilor deformabile, când se exercită asupra lor forțe din afară, și cu studiul dimensiunilor pe care acestea trebuie să le aibă ca să nu-și modifice forma. ♦ Forța de opunere a unui mediu la realizarea unei acțiuni. 4. Forță pe care un conductor electric o opune trecerii curentului și care depinde de materialul din care este făcut conductorul, de grosimea și de lungimea lui. 5. (Tehn.) Rezistor. – Din fr. résistance, it. resistenza.

REZISTENT, -Ă, rezistenți, -te, adj. (Despre lucruri) Care rezistă; durabil, trainic. Stofă rezistentă. ♦ (Despre corpuri) Care suportă, fără modificări în masa lui, acțiunea altui corp sau a unei forțe străine. Staniul este foarte rezistent la acțiunea agenților atmosferici. ♦ (Despre ființe) Care suportă bine o boală, o oboseală etc., care nu se lasă doborît, care se ține tare.

REZISTENȚĂ, rezistențe, s. f. I. Acțiunea de a rezista; împotrivire, opoziție, apărare împotriva unui atac. A opune rezistență.Orice rezistență va fi imediat reprimată cu forța armată. REBREANU, R. II 228. I-am sili [pe țărani]... la o grozavă rezistență înlăuntrul țării. KOGĂLNICEANU, S. A. 183. ♦ Mișcare de patrioți care, în țările ocupate de fasciști între anii 1940 și 1944, s-au opus cotropitorilor și politicii de colaborare cu aceștia. Rezistența franceză. II. Calitatea de a fi rezistent. 1. Putere de a înfrunta boala, oboseala, foamea, lipsurile etc. ◊ Loc. adj. De rezistență = care te ajută să reziști (la foame, la lipsuri etc.). Îți făceam rost de cîteva mii de lei ca să ai un fond de rezistență. C. PETRESCU, C. V. 134. 2. Proprietatea unui corp de a suporta, fără modificări în masa lui, acțiunea altui corp sau a unei forțe străine. Rezistența fierului.Cu toată sensibilitatea foarte mare a celulei nervoase față de substanțele toxice, ea prezintă o mare rezistență. MARINESCU, P. A. 57. ◊ Rezistența materialelor = studiul comportării corpurilor deformabile cînd se exercită asupra lor forțe din afară și al dimensionării acestora ca să nu-și modifice forma. ♦ Forța de opunere a unui mediu la realizarea unei acțiuni. Rezistența apei la înaintarea unei corăbii. Rezistență de frecare. 2. Forță pe care un conductor o opune trecerii curentului electric și care depinde de materialul din care e făcut conductorul, de grosimea și de lungimea lui. 4. Rezistor.

REZISTENT, -Ă adj. Care rezistă; tare, trainic. ♦ (Despre ființe) Care nu se lasă doborît, care suportă ușor (o oboseală, o boală). ♦ (Despre microbi) Care s-a obișnuit cu un antibiotic. // s.m. și f. Patriot membru al Rezistenței, în cel de-al doilea război mondial. [Cf. fr. résistant, it. resistente].

REZISTENȚĂ s.f. I. 1. Calitatea unui corp de a rezista la acțiunea unui alt corp (care tinde să-l rupă). ♦ Forța de opunere a unui mediu la realizarea unei acțiuni. ♦ Obișnuință a microbilor cu medicamentul administrat pentru combaterea lor, datorită abuzului de antibiotice. 2. Forță opusă de un conductor la trecerea curentului electric prin el. ♦ (Concr.) Rezistor. 3. Putere de a rezista la o boală, la o oboseală etc. II. (Fig.) Împotrivire, opoziție. ♦ Piedică, obstacol, greutate. ♦ Mișcare a patrioților care, în țările ocupate de fasciști între anii 1940 și 1945, au luptat împotriva politicii de colaborare cu aceștia. [Cf. fr. résistance, it. resistenza].

REZISTENT, -Ă I. adj. care rezistă; durabil, trainic. ◊ care nu se lasă doborât, care suportă ușor (oboseala, boala). ◊ (despre microbi) care s-a obișnuit cu un antibiotic. II. s. m. f. patriot, membru al Rezistenței. (< fr. résistant, it. resistente)

REZISTENȚĂ s. f. I. 1. proprietate a unui material de a rezista forțelor (solicitărilor) exterioare care tind să-l deformeze sau să-l rupă. ♦ ă materialelor = disciplină care studiază stările de tensiune și de deformație ale corpurilor solide sub acțiunea forțelor exterioare. ◊ forță care se opune efectului unei alte forțe. 2. obișnuință a microbilor cu medicamentul administrat, datorită abuzului de antibiotice. 3. forță opusă de un conductor la trecerea curentului electric prin el. 4. rezistor. 5. putere de a rezista la o boală, la oboseală etc. II. împotrivire, opoziție; (spec.) respingere a atacurilor inamicului. ◊ piedică, obstacol, greutate. ◊ mișcare a patrioților care, în țările ocupate de dușmani au luptat împotriva cotropitorilor și a politicii de colaborare cu aceștia; formă de luptă împotriva regimului totalitar comunist. (< it. resistenza, fr. résistance)

rezistent, -ă s. m. f. (pol.) Patriot care se împotrivește unui regim totalitar ◊ „Deșliu a fost un rezistent adevărat, care a plătit cu două decenii de marginalizare și umilințe un deceniu de privilegii. A încetat de a mai fi, prin opțiune proprie, nomenklaturist cultural.” R.lit. 28/92 p. 15; v. și ◊ „22” 25/92 p. 2 (din fr. résistant, it. resistente; DN, DEX, DN3 – alte sensuri)

rezistență s. f. (pol.) Împotrivire la un regim totalitar ◊ „Elisabeta Rizea [este o] figură de lumină a rezistenței românești.” R.lit. 29/93 p. 9 (din it. resistenza; cf. fr. résistence; DN, DEX, DN3 – alte sensuri)

REZISTENT ~tă (~ți, ~te) 1) (despre lucruri) Care rezistă; nesupus la acțiuni externe. 2) (despre ființe) Care suportă (ușor) vicisitudinile vieții; în stare să treacă peste orice dificultăți. /<fr. résistant, it. resistente

REZISTENȚĂ ~e f. 1) v. A REZISTA. 2) Caracter rezistent; durabilitate; trăinicie. ~a materialelor. 3) Forță de opunere; împotrivire. 4) Element de circuit care prezintă o anumită rezistență electrică și este folosit în construcția reostatelor, a aparatelor de încălzire electrică și în electrotehnică; rezistor. [G.-D. rezistenței] /<fr. résistence, it. resistenza

rezistență f. 1. calitatea unui corp ce rezistă la acțiunea altuia: o stofă bună trebue s’aibă rezistență; 2. apărare îndărătnică la un atac; 3. opozițiune la voința altuia.

*rezistént, -ă adj. (lat. resistens, -éntis, fr. résistant). Care rezistă, tare: stejaru are lemn rezistent. Fiz. Mediu rezistent, mediŭ care se opune mișcăriĭ corpurilor care-l străbat.

*rezisténță f., pl. e (fr. résistance, cu suf. -ență după lat. V. subsistență). Calitatea de a rezista: rezistența materiiĭ. Tărie contra osteneliĭ, contra foameĭ: rezistența soldaților. Îndărătnicie, opunere, refuz de a te supune: a asculta fără rezistență. A opune rezistență, a rezista. V. opor.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

rezistent adj. m., pl. rezistenți; f. rezistentă, pl. rezistente

rezistență s. f., g.-d. art. rezistenței; pl. rezistențe

rezistent adj. m., pl. rezistenți; f. rezistentă, pl. rezistente

rezistență s. f., g.-d. art. rezistenței; pl. rezistențe

rezistent adj. m., pl. rezistenți; f. sg. rezistentă, pl. rezistente

rezistență s. f., g.-d. art. rezistenței; pl. rezistențe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

REZISTENT adj. 1. v. tare. 2. v. solid. 3. v. durabil. 4. puternic, tare, (pop.) pilos. (Om ~.) 5. durabil, trainic, viabil. (O operă ~.) 6. durabil, persistent, trainic, (livr.) peren. (Efecte ~.) 7. v. indestructibil.

REZISTENȚĂ s. 1. v. împotrivire. 2. v. durabilitate. 3. v. tărie. 4. (FIZ.) rezistență specifică v. rezistivitate. 5. (FIZ.) rezistor. (~ electrică.) 6. v. viabilitate.

REZISTENT adj. 1. dur, solid, tare, tenace, (pop.) țeapăn, vîrtos. (Un material ~.) 2. puternic, solid, tare, trainic, zdravăn. (A înfipt un par ~ în pămînt.) 3. durabil, solid, trainic, (rar) dăinuitor, (pop.) purtăreț, țeapăn, vîrtos, (înv.) nestrămutat, țiitor. (Ghete ~; o construcție ~.) 4. puternic, tare, (pop.) pilos. (Om ~.) 5. durabil, trainic, viabil. (O operă ~.) 6. durabil, persistent, trainic, (livr.) peren. (Efecte ~.)

REZISTENȚĂ s. 1. împotrivire, opoziție, opunere, (inv.) împoncișare, împotriveală, potrivire, potrivnicie, pricinuire. (A întîmpinat o dîrză ~.) 2. durabilitate, soliditate, tărie, trăinicie, (înv. și reg.) statornicie, (înv.) nestrămutare. (~ unui material.) 3. duritate, soliditate, tărie, tenacitate. (~ unui metal.) 4. (FIZ.) rezistor. (~ electrică.) 5. durabilitate, trăinicie, viabilitate. (~ unei opere.)

Rezistent ≠ nerezistent, șubred, irezistent

Rezistență ≠ irezistență, nerezistență

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

REZISTENȚĂ LA ÎNAINTARE, forță care acționează asupra unui corp aflat în mișcare relativă față de aerul atmosferic, în sens opus deplasării, proporțională cu densitatea aerului, cu pătratul vitezei relative a corpului, cu suprafața caracteristică de referință a acestuia și cu coeficientul de rezistență la înaintare care depinde de forma corpului și orientarea sa față de direcția de zbor ale aeronavelor pe măsură ce viteza lor crește. Rezistența aerodinamică contribuie la reducerea vitezei de coborâre în vederea aterizării unei aeronave sau a unei părți recuperate a acesteia.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

FEDERAȚIA INTERNAȚIONALĂ A MIȘCĂRILOR DE REZISTENȚĂ (Federația Internațională a Rezistenților), organizație internațională neguvernamentală, cu sediul la Viena, creată în 1951, unind organizații ale foștilor luptători din mișcarea de rezistență împotriva nazismului.

REZISTENȚA, denumire a mișcării populare antifasciste de eliberare, desfășurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945) în țările ocupate de trupele germane, italiene și japoneze, precum și în state cu regim fascist. R. s-a manifestat, în funcție de condițiile concrete din fiecare țară, prin greve și sabotaje, neîndeplinirea ordinelor ocupanților, difuzarea presei ilegale și propagandă antifascistă, ajungând până la lupta de partizani, la constituirea în armate populare și la insurecția armată. După război, participanții la R. s-au unit în Federația Internațională a Luptătorilor din Rezistență, a victimelor și a deținuților fascismului (FIR).

Intrare: rezistent (adj.)
rezistent1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A2)
Surse flexiune: DOOM 3
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rezistent
 • rezistentul
 • rezistentu‑
 • rezistentă
 • rezistenta
plural
 • rezistenți
 • rezistenții
 • rezistente
 • rezistentele
genitiv-dativ singular
 • rezistent
 • rezistentului
 • rezistente
 • rezistentei
plural
 • rezistenți
 • rezistenților
 • rezistente
 • rezistentelor
vocativ singular
plural
rezistant
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
rezistinte
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: rezistentă
rezistentă substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rezistentă
 • rezistenta
plural
 • rezistente
 • rezistentele
genitiv-dativ singular
 • rezistente
 • rezistentei
plural
 • rezistente
 • rezistentelor
vocativ singular
plural
Intrare: rezistență
rezistență substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • rezistență
 • rezistența
plural
 • rezistențe
 • rezistențele
genitiv-dativ singular
 • rezistențe
 • rezistenței
plural
 • rezistențe
 • rezistențelor
vocativ singular
plural
rezistenție
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
rezistință
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

rezistent, rezistentăadjectiv

 • 1. (Despre lucruri) Care rezistă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Stofă rezistentă. DLRLC
  • 1.1. (Despre materiale) Care nu-și modifică ușor proprietățile sub acțiunea unui agent fizico-chimic. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Staniul este foarte rezistent la acțiunea agenților atmosferici. DLRLC
  • 1.2. (Despre ființe) Care nu se lasă doborât, care suportă bine o boală, o oboseală, o supărare etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 1.3. (Despre microbi) Care s-a obișnuit cu un antibiotic. DN
etimologie:

rezistent, rezistențisubstantiv masculin
rezistentă, rezistentesubstantiv feminin

 • 1. Patriot membru al Rezistenței, în cel de-al doilea război mondial. DN
etimologie:

rezistență, rezistențesubstantiv feminin

 • 1. Faptul de a rezista; apărare împotriva unui atac. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote A opune rezistență. DLRLC
  • format_quote Orice rezistență va fi imediat reprimată cu forța armată. REBREANU, R. II 228. DLRLC
  • format_quote I-am sili [pe țărani]... la o grozavă rezistență înlăuntrul țării. KOGĂLNICEANU, S. A. 183. DLRLC
  • 1.1. Greutate, obstacol, piedică. DN
  • 1.2. Respingerea atacurilor repetate ale inamicului și menținerea pozițiilor proprii. DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 1.3. Mișcare populară antifascistă de eliberare, desfășurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în țările ocupate de trupele germane, italiene și japoneze, precum și în state cu regim fascist. DEX '09 DLRLC DN
   • format_quote Rezistența franceză. DLRLC
 • 2. Calitatea de a fi rezistent. DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 3. Putere de a înfrunta boala, oboseala, foamea, lipsurile etc.; calitate a unui organism de a nu contracta o boală contagioasă. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • chat_bubble locuțiune adjectivală De rezistență = care te ajută să reziști (la foame, la lipsuri etc.). DLRLC
   • format_quote Îți făceam rost de cîteva mii de lei ca să ai un fond de rezistență. C. PETRESCU, C. V. 134. DLRLC
 • 4. Proprietate a unui corp de a suporta, fără modificări în masa lui, acțiunea altui corp sau a unei forțe străine. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Rezistența fierului. DLRLC
  • format_quote Cu toată sensibilitatea foarte mare a celulei nervoase față de substanțele toxice, ea prezintă o mare rezistență. MARINESCU, P. A. 57. DLRLC
  • 4.1. Rezistența materialelor = ramură a mecanicii care se ocupă cu studiul comportării corpurilor deformabile, când se exercită asupra lor forțe din afară, și cu studiul dimensiunilor pe care acestea trebuie să le aibă ca să nu-și modifice forma. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
   • 4.1.1. Forță care se opune efectului unei alte forțe. MDN '00
  • 4.2. Forța de opunere a unui mediu la realizarea unei acțiuni. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Rezistența apei la înaintarea unei corăbii. Rezistență de frecare. DLRLC
  • 4.3. Obișnuință a microbilor cu medicamentul administrat pentru combaterea lor, datorită abuzului de antibiotice. DN
 • 5. Forță pe care un conductor electric o opune trecerii curentului și care depinde de materialul din care este făcut conductorul, de grosimea și de lungimea lui. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 6. tehnică Rezistor. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  sinonime: rezistor
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.