2 intrări

14 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MUȘAMÁ, mușamale, s. f. 1. Pânză impermeabilă prin lăcuire sau prin ceruire pe una dintre fețe, folosită în gospodărie, în ateliere etc. pentru protecție; obiect făcut dintr-o asemenea pânză. ◊ Expr. A face (un lucru) mușama = a ascunde, a mușamaliza. 2. (Art.) Numele unui dans popular vioi, jucat de perechi în cerc; melodie după care se execută acest dans. – Din tc. mușamba.

MUȘAMÁ, mușamale, s. f. 1. Pânză impermeabilă prin lăcuire sau prin ceruire pe una dintre fețe, folosită în gospodărie, în ateliere etc. pentru protecție; obiect făcut dintr-o asemenea pânză. ◊ Expr. A face (un lucru) mușama = a ascunde, a mușamaliza. 2. (Art.) Numele unui dans popular vioi, jucat de perechi în cerc; melodie după care se execută acest dans. – Din tc. mușamba.

mușama sf [At: ROSETTI-CAZACU, I.L.R. I, 334 / V: (reg) ~mea, ~moșamea / Pl: ~le / E: tc mușamma] 1 Țesătură de pânză impermeabilizată prin lăcuire pe una dintre fețe, utilizată în gospodărie, în ateliere, în industrie etc. pentru a proteja obiectele împotriva prafiilui, a apei, a murdăriei etc. 2 Bucată de mușama (1). 3 (Îe) A face un lucru (sau lucrurile) ~ A ascunde, a acoperi o faptă necinstită, urâtă, reprobabilă. 4 (Îe) A rămâne lucru ~ A rămâne lucru curat. 5 (Art.) Dans popular care se joacă la nunți, nedefinit mai îndeaproape Si: (reg) mânioasa. 6 Melodie după care se execută mușamaua (5).

MUȘAMÁ, mușamale, s. f. Țesătură făcută impermeabilă prin lăcuire pe una din fețe, din care se fac învelitori de protecție contra prafului și a umezelii sau alte obiecte; obiect făcut dintr-o asemenea pînză. În jurul mesei rotunde, acoperită cu o mușama prietenele se așezau cu oftatul lor obișnuit. ANGHEL-IOSIF, C. E. 76. Soldații alergau de colo pînă colo, unii aruncînd mușamale peste muniții, alții trăgînd de lanțuri caii. D. ZAMFIRESCU, R. 70. Pistoale alămite, cu mușamale-nvelite. TEODORESCU, P. P. 298. ◊ Expr. A face mușama = a cocoloși, a masca, a ascunde faptele urîte ale cuiva ca să nu le afle lumea. (Refl. pas.) Acum ne rămîne să ne păzim aici vro cîtăva vreme, pîn’ ce s-a face lucru mușama. ALECSANDRI, T. I 117.

MUȘAMÁ ~le f. 1) Țesătură de pânză sau viscoză, care este acoperită sau îmbibată cu substanțe impermeabile, folosită pentru a proteja obiectele împotriva apei. 2) Obiect confecționat din astfel de țesătură. [Art. mușamaua; G.-D. mușamalei] /<turc. mușama

mușamà f. 1. pânză ceruită: a face mușama, a acoperi sau cocoloși ceva: 2. Mold. horă după masa de cununie. [Turc. MUȘAMMA, lit. uns cu ceară (din ȘEM, ceară)].

mușamá f. (turc. mușama și mușamba care vine d. ar. müšemma, ceruit, d. šem, ceară; ngr. musamás). Pînză ceruită și lustruită de așternut pe masă ca față de masă saŭ nelustruită (polog) de acoperit marfa din care, din vapoare din vagoane ca să n’o ploaĭe pînă la punerea eĭ în magaziĭ. O horă numită și irmilic (V. irmilic). A face lucru mușama, a acoperi, a cocoloși o afacere ca să nu afle lumea.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

mușamá s. f., art. mușamáua, g.-d. art. mușamálei; pl. mușamále, art. mușamálele

mușamá s. f., art. mușamáua, g.-d. art. mușamálei; pl. mușamále


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

MUȘAMÁUA s. art. (Munt. și Olt.) mânioasa (art.). (Dansul popular numit ~.)

MUȘAMAUA s. art. (Munt. și Olt.) mînioasa (art.). (Dansul popular numit ~.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

mușamá (mușamále), s. f.1. Țesătură cerată sau cauciucată. – 2. Mod de a da o aparență onestă sau de a ridica în slăvi un abuz sau o greșeală. – Mr. mușama, megl. mușămă. Tc. (arab.) mușemma „mușama” (Șeineanu, II, 265; Lokotsch 1512a), cf. sp. mojama, ngr. μουσαμᾶς, alb. müšman, bg. mušama.Der. mușamat, s. n. (Arg., portofel), a cărui der. nu este clară (după Graur, BL, VI, 156, din țig. mus „braț”, prin intermediul unui *musimata „poșetă de mînă”); mușamaliza, vb. (a îngropa, a face uitată o problemă dezagreabilă).


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a face mușama expr. (înv.) a mușamaliza; a ascunde o greșeală care ar trebui pedepsită.

mușama s. f. sg. (intl.) 1. portofel. 2. buzunar.

Intrare: mușamaua
mușamaua
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: mușama
substantiv feminin (F149)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • mușama
 • mușamaua
plural
 • mușamale
 • mușamalele
genitiv-dativ singular
 • mușamale
 • mușamalei
plural
 • mușamale
 • mușamalelor
vocativ singular
plural

mușama

 • 1. Pânză impermeabilă prin lăcuire sau prin ceruire pe una dintre fețe, folosită în gospodărie, în ateliere etc. pentru protecție; obiect făcut dintr-o asemenea pânză.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 3 exemple
  exemple
  • În jurul mesei rotunde, acoperită cu o mușama... prietenele se așezau cu oftatul lor obișnuit. ANGHEL-IOSIF, C. E. 76.
   surse: DLRLC
  • Soldații alergau de colo pînă colo, unii aruncînd mușamale peste muniții, alții trăgînd de lanțuri caii. D. ZAMFIRESCU, R. 70.
   surse: DLRLC
  • Pistoale alămite, cu mușamale-nvelite. TEODORESCU, P. P. 298.
   surse: DLRLC
 • 2. articulat Numele unui dans popular vioi, jucat de perechi în cerc; melodie după care se execută acest dans.
  surse: DEX '09 DEX '98 sinonime: mânioasă

etimologie: